Ryssland fick revansch efter Canada cup-final

Publicerad 2013-01-05

Vann i sudden death med klassiska resultatet 6–5

För första gången sedan 1998 så står Kanada utan medalj efter ett junior-VM.

Valerij Nitjusjkin, 17, blev Rysslands bronshjälte när han på övertid satte 6–5 – ett klassiskt resultat lagen emellan.

Minns ni finalerna i Canada Cup från 1987? Sovjet, med spelare som Makarov och Krutov, vann den första matchen i finalserien i bäst av tre, med 6–5 i sudden death. Men Kanada, hänförda av Mario Lemeiux och Wayne Gretzky, vände på steken och vann de två följande finalerna. Med vilket resultat?

Just det, 6–5. Och den första i sudden dessutom.

Nu fick alltså Ryssland en liten revansch – med samma klassiska resultat.

Tvingades till målvaktsbyte

Ryssland fick en drömstart på bronsmatchen och gick tidigt upp till 2–0. De hann  göra 3–1 innan Kanada gjorde ett målvaktsbyte och satte tillbaka förstemålvakten Malcolm Subban, 19, i målet.

Då kom Kanada också i kapp – men fick ändå fortsätta jaga Ryssland matchen igenom.

För ryske storstjärnan Nail Jakupov gav hemmanationen ledningen tidigt i tredje perioden med 5-4, men Kanada jagade sig i kapp ännu en gång och kvitterade till 5–5 med drygt nio minuter kvar.

17-åring matchhjälte

Men i förlängningen kunde alltså Ryssland till slut avgöra. Valerij Nitjusjkin, född 1995, gjorde sitt första mål i turneringen när han bröt in från högerkanten och forcerade in pucken.

Efter avgörandet visste den ryska glädjen inga gränser och hela Kanadas lag blev upprörda när Ryssland firade rejält utanför det kanadensiska båset.