Nytt storspel av Gustavsson

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-07

Spikade igen när Toronto vände och vann bottenmötet

Jonas Gustavsson avvärjer ett försök från Carolinas Rod Brind'Amour. Toronto vann till slut med 3–2, lagets blott andra seger för säsongen.

Det såg ut att bli en tung kväll för Jonas Gustavsson och hans Toronto Maple Leafs.

Men efter två insläppta mål i första perioden mot Carolina spikade rookiemålvakten igen, och Toronto kunde vända på matchen.

– Gustavsson gjorde några matchavgörande räddningar, säger segerskytten Jason Blake.

NHL

Det var ett rent bottenmöte i RBC Center i Raleigh i natt. Inför matchen delade Carolina och Toronto sistaplatsen i Eastern Conference med bara sju poäng vardera.

Hemmalaget Hurricanes började bäst och tog ledningen efter knappt åtta minuters spel. Torontos försvarare var passiva framför sin målvakt Gustavsson, och Brandon Sutter kunde raka in en backhand.

0-2-målet får Gustavsson ta på sig. Han lämnade en saftig retur rakt i gapet på Sergej Samsonov, som enkelt kunde sätta pucken.

Men sedan spikade den förre Färjestadsmålvakten igen.

Vaknade till

Och Toronto vaknade till efter tränare Ron Wilsons utskällning i första periodpausen.

– Jag sa att vi har bara en seger på 13 matcher – när ska någon bli arg? säger Wilson.

Uppmaningen fungerade. Toronto reducerade och kvitterade på sju minuter i den andra perioden, och när matchen sedan stod och vägde gjorde Gustavsson ett par avgörande räddningar.

12:58, en läcker parad med höger benskydd på Sutters friläge.

18:57, en lika snygg räddning på Zach Boychuks friläge.

I tredje perioden stod ”Monstret” för matchens räddning. På en kontring kom Joni Pitkänen åkandes på vänsterkanten. Finländaren spelade in pucken framför mål till Chad Larose som sköt direkt från nära håll. Men Gustavsson reagerade blixtsnabbt och räddade ett givet mål.

Istället kunde Jason Blake göra 3-2 för Toronto efter 11:36.

Andra segern på 14 matcher

Och trots enorm hemmapress i slutet höll Toronto undan och tog säsongens andra seger på 14 matcher.

– Vi börjar röra oss i rätt riktning, säger segerskytten Blake till AP. Ikväll gjorde vi en bra insats. Gustavsson gjorde ett par nyckelräddningar vid nyckeltillfällen som var matchavgörande.

Gustavsson gjorde totalt 34 räddningar och utsågs till matchens andra stjärna efter Blake.

Bara två segrar hittills för Toronto alltså, men sedan Gustavsson gjorde comeback från skada har laget tagit poäng i sex raka matcher.

För Carolina ser det nattsvart ut. Fjolårets Stanley Cup-semifinalister har spelat elva raka matcher utan seger och ligger nu sist i NHL med bara sju poäng på 15 matcher.

– Vi har inget val än att försöka härda ut, suckar lagets tränare Paul Maurice.

Gustavsson har spelat sju matcher, vunnit två av dem, släppt in i snitt 2,84 mål per 60 minuter och räddat 90,8 procent av skotten.

Victor Hedman mår bra – men behöver vila minst en match.

Det var i matchen mot Ottawa som Tampa Bays svenske rookieback åkte på en tung – men ren – tackling från Chris Neil. Hedman tvingades bryta matchen – och nu lämnar han alltså beskedet att han inte kan spela kvällens match mot Montreal.

– Jag vill inte riskera någonting, säger han till Canadian Press. Det är många matcher kvar på säsongen och jag kommer att spela.

Hedman är ”day-to-day” och känner inga symptom på hjärnskakning. Han säger sig heller inte vara arg på Neil, utan menar istället att han måste lära sig att hålla upp huvudet på isen.

– Det var en schyst tackling, säger han.

Hedman avstod gårdagens träning och satt istället på läktaren tillsammans med några spelare ur det svenska juniorlandslaget, som är i Kanada för att spela träningsmatcher inför JVM.

New Jerseys rookie Nicklas Bergfors inledde matchen mot NY Islanders i storstjärnan Patrik Elias kedja, men fick sedan flytta ner till tredjekedjan.

Bergfors lyckades inte göra någon poäng, men Devils vann ändå med 2–1.

Inför matchen satte Devils upp backen Johnny Oduya på skadereserven.

Det krävdes 16 straffar för att få fram en segrare i matchen mellan Colorado Avalanche och Chicago Blackhawks.

Chris Stewarts mål i den åttonde omgången såg till att Colorado tog hem extrapoängen.

Slutresultatet blev 4–3.

Matchens lirare var Colorados rookie Ryan O’Reilly, som gjorde två mål i matchen.

Därmed ligger sensationsgänget från Denver etta i NHL.

Trots att storstjärnan Alexander Ovetjkin saknades lyckades Washington Capitals besegra Florida Panthers på bortaplan med 4–1.

Nicklas Bäckström noterades för en assist, hans femtonde passningspoäng på 16 matcher.

Philadelphia Flyers vann toppmötet mot Buffalo Sabres med säkra 5–2.

Det var lagets tredje- och fjärdekedja som producerade för kvällen. Bland annat gjorde Daniel Carcillo, NHL:s mest utvisade spelare de senaste två säsongerna, två mål och totalt gjorde Flyers grovjobbare tre mål och tre assist i segern.

Det blev målvakternas match när Dallas tog emot Vancouver i American Airlines Arena.

Hemmalagets Marty Turco räddade 32 av 33 skott och såg till att Stars kunde ta säsongens sjunde seger, 2–1.

Men Canucks rookiemålvakt Cory Schneider var ändå snäppet värre med 45 räddningar. Bland annat räddade han ett öppet läge för Loui Eriksson i den första perioden.

Det blev två blågula poäng i matchen. Eriksson spelade fram Brad Richards till Dallas första mål, och Henrik Sedin låg bakom Vancouvers reducering knappt halvvägs in i tredje perioden.