...och Leksand vann knappt mot Örebro

Johan Ryno är tillbaka i AIK – som matchvinnare.

Lånet från Detroit sköt 3–1-målet borta mot Troja-Ljungby.

– Vi blir farliga i år, säger Ryno.

AIK tog återigen över serieledningen efter kvällens seger mot Troja/Ljungby. Solna-laget inledde målskyttet med två snabba fullträffar i mittperioden.

Troja saknade inte chanser och reducerade före paus.

AIK:s Johan Ryno åkte på en utvisning efter drygt halva tredje – och hemmalaget jagade en kvittering, men istället för en utjämning kom Ryno in på isen och avgjorde mötet med sitt 3–1-mål.

”Bra harmoni i laget”

– Jag kom ensam och utnyttjade min långa klubba och la in den vid bortre, säger AIK:s forward Johan Ryno till Radiosporten.

Det har spekulerats i att AIK producerar för lite mål, men samtidigt släpper man inte till så mycket. På fem matcher har laget bara släppt in sju stycken. Det är minst i allsvenskan.

– Vi blir farliga i år. Det är bra harmoni i laget och efter en ganska knackig försäsong har vi kommit igång, säger Ryno.

Borås – Almtuna 3–1

Almtuna jagade sin fjärde raka seger.

Men jumbon Borås hade andra planer – och spelade hem säsongens första trepoängare.

En besvikelse för Almtuna som givetvis var favoriter.

– Dom kämpar hårdare än oss och verkar vilja mer. Vi gick självklart för seger men vi måste vara mer distinkta. Det här sved, säger Almtunas enda målskytt Olof Mårs, som ifjol spelade just för Borås.

Det var annars hemmalagets Mattias Remstam som inledde målskyttet i mittperioden.

Båda lagen skapade chanser och matchen stod och vägde.

Trots Olof Mårs kvittering var det här Borås kväll. Man replikerade snabbt efter 1–1-målet, och i slutsekunderna slog man in 3–1 i öppen kasse.

– En oerhört blek insats av oss. Vi ska kunna prestera mycket bättre än så här. Och det var samma sak här nere förra säsongen, säger Almtunatränaren Jonas Rönnqvist till unt.se.

Almtuna kan få en snabb revansch på fredag. Då blir det fullsatt i Gränbyhallen när Leksand kommer på besök.

Borås överlämnade jumboplatsen till Oskarshamn.

Leksand – Örebro 6–4

Leksand vann – på målsnöret – mot nykomlingen Örebro på hemmaplan.

Fjolårets allsvenska segrare och storsatsande Leksand mot Örebro som spelade division 1-hockey ifjol, kan väl bara sluta på ett sätt?

Åtminstone på papperet. Där är det klasskillnad.

Men det ska också spelas om tre poäng.

Dalalaget hade stora bekymmer ikväll.

Borås kvitterade både till 1–1 och 2–2 – och bortsett från detta skapade man väldigt mycket chanser framför Leksandsmålvakten Timo Leinonen.

I tredje perioden reducerade Örebro både till 4–3 och 5–4, Leksandsspelarna var skakiga.

45 sekunder från slutet plockade gästerna ut målvakten Mark Owuya, men då avgjorde Oliver Ekman-Larsson mötet.

Leksand lär höja sig flera snäpp. Det här duger knappast.

På fredag får Leksand en spännande värdemätare i Uppsala mot Almtuna.

Bofors – Oskarshamn 2–1

Bofors vinner igen.

Efter lagets kanonstart med tre taka segrar blev det förlust mot Almtuna senast, men Karlskoga-laget reste sig snabbt och kunde på onsdagen besegra Oskarshamn på hemmaplan med uddamålet.

Oskarshamn hade med sig en 1–0-ledning efter första perioden. Bofors pressade på rejält men David Rautio mellan IKO-stolparna var riktigt bra.

Men till slut orkade han inte stå emot.

Patrik Lundh kvitterade tidigt i slutperioden och sex minuter senare kom 2–1-målet.

IKO orkade inte komma tillbaka.

Bofors är fyra i tabellen.

Sundsvall – Mora 2–1

Mora inledde säsongen starkt.

Men ikväll noterades laget för fjärde raka förlusten – och det ser väldigt mörkt ut för tillfället.

De var länge en målvaktsmatch mellan Sundsvalls målvakt Joakim Lundström och Moras Lars Johansson.

Fyra minuter före andra pausvilan öppnade Joakim Matsson målskyttet i spel fem mot tre.

Historien upprepades i tredje perioden. Då slog Joakim Matsson till igen när hemmalaget hade två man mer. Målet betydde 2–1 och Sundsvall tog sin andra trepoängare.

Mora sjunker plötsligt i tabellen och har mycket att jobba på.