Växjö knäckte Malmö – och seger för Löven

Ifjol fick Björklövens tränare Joakim Fagervall sparken – men nu är han återkallad från juniorlaget.

Umeålaget har haft en trasslig säsong så här långt. Efter 20 spelade omgångar är laget nästjumbo.

Tränaren Kari Eloranta blir assisterande tränare till Fagervall som åter kallats in som huvudtränare efter fjolårets turbulenta säsong med spelarflykt och ekonomiska problem.

Fagervall fick inleda sin come back i Karlskoga mot Bofors som varit ett av topplagen under stora delar av säsongen.

Lyckligtvis blev det inte någon ny bortaförlust.

Ovanför kvalstrecket

Med ett facit med en seger på tio bortamatcher lyckades Björklöven böka till sig en tvåpoängare och ta sin andra viktoria på bortais.

I slutminuterna pressade Bofors på rejält mot Björklöven som dock försvarade sig fint och kunde få matchen till en förlängning och senare straffar.

Där avgjorde Jesse Schultz.

Björklöven avancerar i tabellen och är nu ovanför kvalstrecket.

Växjö slog Malmö i seriefinalen på straffar och Leksand tog revansch på Almtuna (2–0) efter senaste 5–0-förlusten.

Troja/Ljungby–Mora 1–6

Moras viktiga center Håkan Bogg är skadad – och inte nog med det. Lånet från Djurgården, backen Alexander Deilert, har kallats tillbaka till elitserieklubben. I Mora ligger han tvåa i interna poängligan med 15 poäng på 20 matcher.

Dalalaget verkade inte alls sakna sina stjärnor i bortamötet med bottenlaget Troja/Ljungby.

Greger Artursson gjorde ett mål och låg bakom två stycken när Mora dödade matchen redan efter 12.16 då backen stänkte in 4–0.

Mora gjorde en mycket bra match – och effektiviteten fortsatte i mittperioden.

Niklas Fogström och Mikael Simons svarade för samma konststycke – att göra ett varsitt mål i numerärt underläge.

Det var förkrossande 0–6 efter två spelande perioder.

Mora spelade bara av matchen i tredje och Troja passade på att tröstmåla.

Mora är åtta i tabellen. Troja nästjumbo.

Växjö–Malmö 2–1 efter straffar

Växjö vann seriefinalen mot Malmö efter straffläggning.

Det här var ett stort bevis på att Växjö är så bra som tabellen visar.

Första perioden var jämn. Båda lagen kämpade hårt och det var ställningskrig men knappast något skönspel.

I mittakten lossnade både spelet och målskyttet för båda lagen.

Malmö inledde målskyttet efter ett skott i krysset av dansken Kim Staal.

Växjö kom tillbaka och kvitterade. Fullträffen från Gustav Hjalmarssons klubba var på egen retur efter en studs i kortplanket.

Hemmalaget hade chanser att avgöra men Markus Svensson i Malmömålet var stabil – vilket han fortsatte med i tredje. Där hade smålänningarna 11–4 i skott och var inte långt ifrån en trepoängare.

Men i förlängningen kunde Robert Rosén avgöra.

Växjö är etta före Leksand.

Malmö halkar ner till tredjeplats.

Västerås–AIK 1–5

Västerås har det fortsatt tungt i allsvenskan.

Västmanlänningarna är nia i tabellen och har hela elva poäng upp till den sjunde play off-platsen. Dessutom har man en match mer spelad än sina konkurrenter.

Just nu är det inte mycket som tyder på en vändning.

Laget brakade ihop på hemmaplan där man är erkänt starkt.

AIK vann skotten med 31–20 och matchen med 5–1.

VIK började med högt och aggressivt tempo. Första fem minuterna hängde det ett mål i luften. Och det kom också: fast för AIK och målskytt var så klart förre VIK-spelaren Richard Gynge.

En riktig kalldusch för hemmalaget som förtjänade ett mål.

AIK hade en tvåmålsledning med sig i pausvilan, men i mittakten reducerade Västerås och det var rättvist.

Efter den fullträffen fick VIK extra mycket energi och man var mycket nära ytterligare ett mål.

Men det ville sig inte.

Förstakedjan med Stefan Hellkvist, Henrik Nordfeldt och Sebastian Meijer bänkades i början av tredje perioden.

Det var inget drag som ändrade på matchbilden i alla fall.

I tredje drog AIK ifrån och punkterade matchen.

Sundsvall–Örebro 5–4

Sundsvall tog tre poäng mot nykomlingen Örebro i en målrik tillställning.

Niklas Bröms slog in 2–1 i slutet av första perioden i numerärt överläge.

Örebros målvakt Mark Owuya hade ingen tur med sig i mittperioden.

Där avgjorde Sundsvall mötet med tre fullträffar.

5–1efter två perioder och tre givna poäng – trodde hemmapubliken. Men Örebro gav sig inte. Laget kämpade på bra och tack vare en tidig reducering genom Justin Kurtz hade laget kontakt igen.

Markus Andersson och Calle Bergström spädde på siffrorna ytterligare och två minuter före slutet plockade gästerna ut målvakten och satsade på en extra utespelare.

Sundsvall kunde dock hålla undan och ta tre poäng.

Båda lagen har 25 poäng och ligger på en delad tiondeplats.

Leksand–Almtuna 2–0

Almtuna – seriens formstarkaste lag – lyckades inte rubba Leksand.

Målvaktstalangen Joacim Eriksson höll sin tredje raka nolla och imponerar.

Ikväll motade 19-åringen samtliga 36 skott och är givetvis den hetaste målvakten i allsvenskan just nu.

Ed Belfours klubbrekord i hållna nollor är hotat.

Kanadensaren höll nollan i 250 minuter och 40 sekunder för två år sedan.

Eriksson har hållit tätt i drygt 182 minuter och det blir intressant att se fortsättningen.

Matchen då? Jo, Leksand hade marginalerna med sig.

I slutet av mittperioden i spel fem mot fyra slog Tomas Kollar in 2–0 för hemmalaget.

Det var givetvis tungt för Almtuna som istället fick gå ut och försöka komma ikapp ett tvåmålsunderläge i Ejendals Arena – vilket inte är det lättaste.

Skön seger för Leksand som själv blev nollat senast lagen möttes i brakförlusten 5–0.

– Vi gör en bra match. Jag tycker vi är det bättre laget hela matchen, från första minut till sista, sa Almtunas tränare Jonas Rönnqvist till leksandsif.se.

Men Leksands tränare Leif Strömberg hade en annan bild:

– Vi hade bra koll hela matchen, jag håller inte med Jonas riktigt där, sa Strömberg.

Borås–Oskarshamn 4–3

Borås tog tre poäng mot jumbon Oskarshamn och klättrar i tabellen.

Hemmapubliken fick se en effektiv förstaperiod.

Gästerna chockade och tog ledningen redan efter 23 sekunders spel – men det var oavgjort 2–2 i paus.

I slutet av andra tog Borås ett rejält grepp om tre poäng när laget kämpade till sig en 4–2-ledning.

Hemmalaget var inte helt på tårna i den här matchen, men det skulle räcka till en trepoängare.

I tredje reducerade Oskarshamn men kom inte närmare.

Borås räddning i den här matchen var att smålänningarna var sämre.