Slog Bofors efter förlängning

Bofors–Malmö 3–4

En riktig sexpoängsmatch i kampen om en play off-plats.

Malmös första poängtapp efter spelarflykten och tre raka segrar.

Bofors var det bättre laget i första perioden och Malmö hade framför allt problem defensivt.

Fredrik Höggren skrinnade sig fri och vallade in 2–1 via ribban efter 16.36.

– Vi började bra men efter Malmös mål blev det för omständligt, vi saknade alldeles för ofta distinkta förstapass när vi vunnit pucken i egen försvarszon och hade därmed svårigheter att skapa bra lägen mot ett väl samlat Malmölag, sa Bofors tränare Dan Hermansson till nwt.se.

I mittperioden avlossade målskytten Höggren ett skott som tog i ribban, men istället kunde hemmalaget sedan slarva i defensiven och Malmö slog till och kvitterade.

– Naturligtvis ett mycket tungt mål att åka på, sa Hermansson inför tredje perioden.

Det skulle dock bli ännu tyngre.

54 sekunder före slutsignalen hade Malmö marginalerna med sig. Laget plockade ut målvakten och Robin Alvarez kunde kvittera och rädda en poäng åt Malmö.

I förlängningen kunde skåningarna kamma hem segern efter Jesper Damgaards fullträff.

AIK–Almtuna 3–2

Almtuna förlorade den viktiga bortamatchen mot AIK och tappar direktplatsen till kvalserien (till Mora på målskillnad).

Hemmalaget var det bättre laget och tog ledningen tidigt. Rasmus Ericsson slog in ledningspucken på en retur efter Johan Rynos stolpskott.

Gnaget pressade på och till slut kom tvåan genom Stefan Johansson.

Uppsalalaget krigade ändå på bra och Linus Stensson lyckades till slut reducera med hjälp av en styrning.

I mittperioden utökade hemmalaget ledningen och var sedan nära att döda matchen men Mark Owuya i Almtunas-målet var bra och räddade chans på chans.

I tredje perioden var AIK det bättre laget till en början, men efter Joachim Gellerstedts styrning som betydde reducering efter 8.19 var det just bortalaget som tog över spelet. Bland annat missade man ett öppet mål.

AIK vann till slut rättvist men som vanligt den här säsongen gjorde Almtuna en mycket stark slutperiod, och hoppet om kvalserien lever vidare.

Huddinge–Leksand 4–3

Leksand åkte på en nit i Huddinge.

Hemmalaget började också bäst och spelade fyra power play i första perioden. De vann skotten med 19–3 och perioden med 1–0.

Gästerna skärpte till sig i mittperioden.

Kevin Doell kvitterade tidigt, men Fredrik Sonntag gav hemmalaget återigen ledningen drygt sex minuter senare.

Före pausvilan vände Dalalaget på siffrorna. Jens Bergenström kvitterade i box play och några minuter senare slog David Bornhammar in ledningspucken.

I slutperioden hände något. Efter drygt sex minuter uppstod ett bråk mellan ett antal spelare och det slutade med att Huddinge fick spela fyra minuter i spel fem mot fyra, och det tog man vara på med bravur.

Oscar Ahlström kvitterade och Jimmy Ahnelöv gav hemmalaget ledningen.

Matchen fortsatte att vara grinig och serieledarna kom aldrig ikapp.

Björklöven–Växjö 0–1

Växjö har en poäng upp till tredjeplatsen tack vare straffsegern mot Björklöven på bortais.

Björklöven tog ändå en viktig poäng och har bara en poäng upp till play off.

Matchen slutade mållöst efter två fenomenala insatser av målvakterna Magnus Eriksson (Björklöven) och Christoffer Bengtsberg (Växjö).

Trots att Matti Aho slog in den avgörande straffen till Växjös fördel var det givetvis målvakten Bengtsberg som var matchens gigant som stoppade hela 42 skott.

Båda lagen har stora chanser att nå sina respektive kvalplatser.

Mora–Västerås 6–5

Mora vann sexpoängsmatchen mot Västerås efter straffar.

Båda lagen stod inför mötet på samma poäng och bara två poäng upp till Almtuna på tredjeplatsen.

Första perioden inleddes med en stark offensiv och ett intensivt spelande Mora som hade full kontroll på händelserna.

Daniel Viksten gav hemmalaget rättvist ledningen, men trots att Västerås var blekt och knappt skapade någonting, lyckades Henrik Nordfeldt sätta ett handledsskott bakom Mora-målvakten Juha Pitkämäki.

Mittperioden blev ändå lika svettig för gästerna.

Målvakten Johan Thalberg räddade fyra eller fem frilägen och kunde inte förhindra att Mora fick in två puckar och hade en 3–1-ledning inför slutperioden.

Matchen var avgjord när Mario Kempe slog in 4–1 – trodde nog de flesta.

Men VIK stod för en fenomenal vändning och gjorde tre mål på knappt fyra minuter:

4–2 (2.11) Fredrik Johansson.

4–3 (4.02) Niklas Olausson.

4–4 (6.17) Sebastian Meijer.

Mora var sannerligen skärrat. Och inte blev nerverna lindrigare när Ola Svanberg tryckte dit 4–5 efter 10.25.

Det var en märklig tillställning.

Mario Kempe hann fullborda sitt hattrick vilket betydde kvitterat 5–5 och så småningom straffar.

Där var det givetvis Kempe som avgjorde mötet.

Mora är delad trea med Almtuna.

Sundsvall–Borås 3–2

Sundsvall tog tre poäng mot Borås och har fortfarande chans att knipa en sjundeplats. Laget har fyra poäng upp och allsvenskan är minst lika spännande som elitserien.

Bortalaget fick ändå en kanonstart och gjorde två mål i slutet av första perioden.

Carl Klingberg slog in ledningspucken efter 18.32 i spel fem mot fyra, och 19 sekunder före vilan utökade Lenny Dower till 0–2.

Sundsvall gav inte upp utan vände så småningom underläget till en seger.

Nicklas Johansson reducerade och den andre Niklas Johansson kvitterade.

Sju minuter från slutet avgjorde Jörgen Nordlöf tillställningen.

Mariestad–Oskarshamn 2–6

Oskarshamn utklassade jumbon och nykomlingen Mariestad med 6–2 på bortais.

Nio poäng till sjundeplatsen med fem matcher kvar är en svår uppgift för IKO som även måste peta ner fem lag.

Smålänningarna får inrikta sig på att avsluta säsongen snyggt, vilket kvällens match var ett tydligt tecken på.

Hemmalaget vann skotten totalt och efter en jämn första period avgjorde IKO matchen.

Alexander Bergström gjorde två mål och det var hela 4–0 inför slutperioden.

Där var uppförsbacken för brant och Bergström passade på att fastställa sitt hattrick.

Mariestad får nog nöja sig med en säsong i allsvenskan den här gången. Det ser riktigt tufft ut. Laget har elva poäng upp till Huddinge som är på kvalplats.