Målsuccén håller i sig

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-16

Nu toppar Berglund rookie-ligan

NHL:s bäste rookie-målskytt är en svensk.

Patrik Berglund inledde målskyttet för St Louis Blues i hemmamatchen mot Colorado Avalanche. Det var den förre Västeråsspelarens fjortonde mål för säsongen, med det är han bäst bland NHL:s nykomlingar.

NHL
Målglad Patrik Berglund fortsätter att övertyga i NHL och Blues.

Blues vann till slut med 5-2, lagets fjärde seger de senaste femton matcherna.

Lagets andre svensk, Alexander Steen, var inne på isen när Colorado gjorde båda sina mål och fick därmed två minus.

Daniel Tjärnqvist blev poänglös i sin femte raka match för Colorado, som i och med förlusten försummade möjligheten att ta sig upp på slutspelsplats i Western Conference.

St Louis ligger sist i samma tabell.

Calgary Flames såg till att bryta San Jose Sharks rekordlånga svit om förlustfria hemmamatcher. För första gången på elva månader – och 31 matcher – blev Sharks poänglösa hemma i ”Hajtanken” HP Pavilion.

Matchvinnare för Flames blev Dion Phaneuf, som styrde in 3-2 med knappt fyra minuter kvar av den tredje perioden.

Douglas Murray gjorde som vanligt en nästintill prickfri insats i Sharks-försvaret. Han klockades för 18:58 minuters istid och slutade trots förlusten på plus två.

Boston Bruins målvakt Tim Thomas var endast 53 sekunder från att hålla nollan mot NY Islanders. Den förre AIK-målvakten var Bruins räddande ängel i 2-1-segern och stod för 40 räddningar.

Ensam svensk på isen var Per-Johan Axelsson, som återigen visade prov på allround-egenskaper med istid i både numerärt över- och underläge.

Islanders har stora problem och har bara vunnit tre av de senaste 23 matcherna. Lagets två målvakter – Rick DiPietro och Joey MacDonald – är skadade och nu har man hämtat hem Wade Dubielewicz från Ak Bars Kazan i ryska KHL.

Tre svenska backar var på isen när Toronto Maple Leafs bröt en fyra matcher lång förlustsvit genom att besegra Carolina Hurricanes med 6-4.

För bortalaget Maple Leafs spelade Jonas Frögren och Anton Strålman, men de två fick inte särskilt mycket istid.

Niclas Wallin fick inte se mycket action han heller. Totalt blev det bara elva byten och drygt åtta minuters istid för Carolinas veteranback.

Stor segerorganisatör för Toronto var Jason Blake, som gjorde två mål och tre assist.

Det var grinigt matchen igenom mellan Edmonton Oilers och Minnesota Wild. I den tredje perioden sänkte den förre Färjestadsbacken Sheldon Souray Minnesotas Craig Weller med ett par välriktade slag, men Souray fick ändå se sig besegrad i matchen. Wild tog en relativt enkel 5-1-seger.

Den skånske veteranbacken Kim Johnsson spelade nästan 22 minuter för Wild, medan Oilers anfallare Robert Nilsson missade matchen med en hjärnskakning.

Dallas Stars ledde med både 3-1 och 4-2 hemma mot Buffalo Sabres, men föll till slut efter straffar. Jason Pominvilles mål innebar en 5-4-seger för gästerna.

Nicklas Grossman och Joel Lundqvist låg bakom Dallas 4-2-mål, som gjordes av Brad Richards knappt fyra minuter in på den tredje perioden. Dallas tredje svensk, skyttekungen Loui Eriksson, blev poänglös.

Henrik Tallinder spelade näst mest av backarna i Buffalo – 22:39.