Matchfakta 20/1

Washington–Florida 5–3

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-20

(3–0, 1–3, 1–0)

Första perioden: 1–0 (6.49) Viktor Kozlov 5 (Mike Green, Nicklas Bäckström) spel fem mot fyra, 2–0 (7.55) John Erskine 2 (David Steckel, Quintin Laing), 3–0 (11.16) Viktor Kozlov 6 (Nicklas Bäckström).

Andra perioden: 3–1 (0.57) Shawn Matthias 1 (Bryan Allen), 3–2 (4.53) Shawn Matthias 2 (Steve Montador, Olli Jokinen) spel fem mot fyra, 3–3 (10.37) Olli Jokinen 23 (Nathan Horton, Magnus Johansson) spel fem mot fyra, 4–3 (12.17) Alexander Semin 11 (Alexander Ovechkin, Nicklas Bäckström) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 5–3 (4.40) Alexander Ovechkin 36 (Mike Green, Nicklas Bäckström) spel fem mot fyra.

Skott: 35–28 (10–12, 7–10, 18–6).

Utvisningar, Washington: 6 x 2 min. Florida: 5 x 2 min.

Magnus Johansson, b, Florida 0, 1, 0, 0, 0, 11.06

Matchen: Efter att tidigare under säsongen varit NHL:s sämsta lag så har nu Washington Capitals vunnit lika många matcher som man förlorat och laget klättrar i tabellen.

– Vi har nu officiellt nått statusen som ett medelmåttigt lag, sa Capitals coach Bruce Boudreau till AP efter matchen.

Ryssen Viktor Kozlov gjorde två mål i segern över Florida Panthers, som var Capitals tredje seger i rad. Den störste matchhjälten i Verizon Center var dock rookien Nicklas Bäckström, 20, som spelade fram till fyra av hemmalagets mål. Det var första gången som Nicklas spelade fram till fyra mål, hans tidigare toppnotering var två målgivande passningar, något han svarat för i fem matcher. Panthers visade prov på bra moral i laget då man kom tillbaka från ett underläge med 0-3 redan efter 11 minuters spel.

– Jag var inte alls nöjd med den första perioden, sa Panthers coach Jacques Martin.

När lagkaptenen Olli Jokinen – framspelad av Magnus Johansson – slog in kvitteringen i numerärt överläge i mitten av den andra perioden lutade det åt seger för bortalaget, men Alexander Semin svarade för ett viktigt mål två minuter senare och gav hemmalaget andrum. I den tredje perioden gjorde Alexander Ovechkin sitt 36:e mål för säsongen och säkrade segern. Ovechkin jagar Atlanta Trashers Ilya Kovalchuk (37 mål) i toppen av målligan och han verkar inspirerad av det långa kontraktet han nyligen skrev på.

Toronto–Buffalo 4–2

(1–0, 2–1, 1–1)

Första perioden: 1–0 (2.05) Nik Antropov 18 (Mats Sundin, Alexander Steen) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2–0 (0.34) Alexander Steen 9 (Nik Antropov, Pavel Kubina) spel fem mot fyra, 3–0 (2.37) Alexei Ponikarovsky 13 (Hal Gill, Ian White), 3–1 (13.16) Jochen Hecht 16 (Clarke MacArthur, Brian Campbell).

Tredje perioden: 3–2 (9.00) Daniel Paille 10 (Paul Gaustad, Ales Kotalik), 4–2 (13.14) Jason Blake 9 (Ian White).

Skott: 23–28 (6–4, 10–11, 7–13).

Utvisningar, Toronto: 2 x 2 min. Buffalo: 5 x 2 min.

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 4, 2, +1, 23.34

Matchen: Efter att ha fallit som en sten mot botten av Eastern Conference så studsar nu Toronto Maple Leafs tillbaka igen. På lördagskvällen kom lagets tredje raka seger och Alexander Steen, 23, gjorde mål för andra matchen i rad.

– Självförtroendet och den goda stämningen börjar komma tillbaka i omklädningsrummet. Vi har många spelare med bra karaktär, sa Steen till AP efter segermatchen mot Buffalo Sabres.

Sabres – som efter tio matcher utan seger krossade Atlanta Trashers i fredags – återföll till gamla synder och var i underläge med tre mål redan i inledningen av den andra perioden. Två reduceringar skapade dock dramatik under några minuter innan Jason Blake fastställde slutresultatet efter att ha kommit i ett 2-mot-1-läge.

– Det är inte lätt att spela matcher två dagar i rad, men med tanke på vilken situation vi år i så måste vi vinna dom matcherna, sa Sabres back Brian Campbell.

Maple Leafs back Bryan McCabe, 32, åkte på lördagen skridsko för första gången sedan han bröt handen i december, men han är fortfarande två, tre veckor ifrån en comeback.

Montreal–Pittsburgh 0–2

(0–1, 0–0, 0–1)

Första perioden: 0–1 (6.14) Jeff Taffe 2 (Georges Laraque, Jarkko Ruutu).

Tredje perioden: 0–2 (19.47) Evgeni Malkin 24 (Petr Sykora) spel fem mot sex, öppet mål.

Skott: 31–26 (9–6, 17–9, 5–11).

Utvisningar, Montreal: 4 x 2 min. Pittsburgh: 3 x 2 min.

Publik: 21 273 (i Bell Centre).

Målvakter:

Montreal: Cristobal Huet 96,0%, istid 58.49

Pittsburgh: Dany Sabourin 100%, istid 60.00

Inga svenskar på isen

Matchen: När Pittsburgh Penguins åkte till Montreal så saknade laget superstjärnan Sidney Crosby. Crosby skadade ena benet och undersöktes på lördagen av lagets läkare, men ingen offentlig prognos kommer att ges innan svullnaden går ner. I mål mot Canadiens ställde Penguins Dany Sabourin, 27, som inte spelat sedan den 21 december och han var laddad, riktigt laddad.

– Han har jobbat riktigt hårt och frågat mig i över en vecka om när han skulle få chansen igen. Han behövde göra en stark insats och det gjorde han, sa Penguins målvaktstränare Gilles Meloche till AP.

Vänsterforwarden Jeff Taffe gav Penguins ledningen redan efter 6.14 och det målet skulle stå sig länge inför en frustrerad hemmapublik. Canadiens svarade för en godkänd offensiv insats, men kanadensaren Sabourin var omutlig. I slutsekunderna satte Evgeni Malkin pucken i det tomma målet då Canadiens satsade allt framåt. Nollan var Sabourins andra denna säsong.

Ottawa–Tampa Bay 0–2

Första perioden: 0–1 (17.22) Martin St. Louis 18 (Brad Richards, Vaclav Prospal) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 0–2 (19.48) Vincent Lecavalier 29 (-)spel fem mot sex, öppet mål.

Skott: 25–26 (7–8, 12–9, 6–9).

Utvisningar, Ottawa: 2 x 2 min. Tampa Bay: 4 x 2 min.

Publik: 20 091 (i Scotiabank Place).

Målvakter:

Ottawa: Ray Emery 96,0%, istid 58.21

Tampa Bay: Johan Holmqvist 100%, istid 59.54

Johan Holmqvist, mv, Tampa Bay se ovan

Matchen: Vilken helg det varit för Johan Holmqvist! Efter att ha räddat samtliga 27 skott på bortaplan mot Pittsburgh Penguins i fredags så följde Johan upp den nollan med att även hålla nollan borta mot Ottawa Senators på lördagen.

– Han spelar väldigt bra just nu. Det är inte bara alla räddningar, det är hur han räddar pucken som är bra. Han ser stabil ut, sa Lightnings coach John Tortorella till AP.

Offensiva Senators saknade sina två mest producerande spelare då både Daniel Alfredsson (60 poäng) och Dany Heatley (56 poäng) är skadade. Det var en jämn match och det var ett litet misstag som bäddade för bortalagets seger. Efter 16.43 av den första perioden drog hemmalaget på sig en utvisning för att ha varit för många spelare på isen. 39 sekunder senare slog Martin St. Louis in ledningsmålet för gästerna bakom Ray Emery, 25. I slutsekunderna fastställde Vincent Lecavalier slutresultatet då Senators tagit ut målvakten.

New York Islanders–Philadelphia 3–5

(3–1, 0–2, 0–2)

Första perioden: 0–1 (5.21) Scott Hartnell 13 (Jeff Carter, Randy Jones) spel fem mot fyra, 1–1 (5.43) Richard Park 8 (Bryan Berard, Rick Dipietro), 2–1 (10.35) Josef Vasicek 11 (Miroslav Satan, Sean Bergenheim), 3–1 (17.21) Bill Guerin 18 (Bruno Gervais, Bryan Berard) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3–2 (5.04) Steve Downie 3 (Scott Hartnell, Mike Richards), 3–3 (13.00) Scott Hartnell 14 (Scottie Upshall, Randy Jones) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3–4 (0.54) Scott Hartnell 15 (Braydon Coburn, Kimmo Timonen) spel fem mot fyra, 3–5 (12.11) Mike Richards 21 (Simon Gagne).

Skott: 31–32 (15–8, 4–13, 12–11).

Utvisningar, N Y Islanders: 6 x 2 min, 1 x 5 min. Philadelphia: 5 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 16 234 (i Nassau Coliseum).

Målvakter:

N Y Islanders: Rick Dipietro 84,4%, istid 59.39

Philadelphia: Martin Biron 90,3%, istid 60.00

Matchen: New York Islanders föll för tredje gången i rad på hemmaplan efter att laget tappat en 3-1-ledning mot Philadelphia Flyers.

– Hela laget föll samman. Istället för att spela på resultatet när vi ledde med 3-1 så försökte vi göra fler mål och glömde helt bort detaljerna i spelet, sa Islanders coach Ted Nolan till AP.

Flyers tog ledningen redan efter 5.21, men bara 22 sekunder senare kvitterade hemmalaget genom Richard Park. Islanders fortsatte med sitt offensiva spel i den första perioden och kunde ha avgjort tillställningen. I den andra perioden kom Flyers ut som ett nytt lag och när Scott Hartnell, 25, gjorde sitt tredje power play-mål för kvällen var vändningen fullbordad. Det var andra gången under januari som Scott Hartnell gjorde tre mål mot ett New York-lag. Den 10 januari var det Rangers som fick smaka på hans torra krut. Han hade dock riktigt mycket flyt med målen i Nassau Coliseum. Vid både hans andra och tredje mål var målvakten Rick Dipietro bakom sitt mål för att spela undan pucken när den studsade fram till Hartnell som hade öppet mål.

– Jag skulle älska att ha den turen, sa en uppgiven Bill Guerin.

Rick Dipietro noterades för en assist på 1-1-målet och har fyra målgivande passningar denna säsong. Han delar därmed klubbrekordet med Chris Osgood som svarade för fyra assist säsongen 2001-02.

Phoenix–Chicago 1–2

(0–0, 1–1, 0–0, 0–0, 0–1)

Andra perioden: 1–0 (12.08) Peter Mueller 12 (Shane Doan, Joel Perrault) spel fem mot fyra, 1–1 (15.56) Brent Seabrook 6 (Patrick Kane, Dustin Byfuglien) spel fem mot fyra.

Straff: 1–2 Patrick Kane.

Skott: 39–24 (14–7, 11–7, 13–8, 1–2).

Utvisningar, Phoenix: 5 x 2 min, 1 x 10 min. Chicago: 5 x 2 min.

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 2, 2, 0, 14.23

Matchen: Fortsätter målvakten Patrick Lalime, 33, att spela som han gör nu så kan han ta Chicago Blackhawks till en slutspelsplats i Western Conference. På bortaplan mot Phoenix Coyotes tog Blackhawks sin fjärde raka seger och vändningen kom när Lalime ersatte den tidigare förstemålvakten

Nikolai Khabibulin, 35. Ryssen Khabibulin inledde 2008 med sex raka förluster, men i och med Lalimes inträde mellan stolparna andas klubben optimism igen.

– Lalime förtjänar allt beröm som han får och han har gjort så att vi är med i racet igen, sa Blackhawks coach Denis Savard till AP.

Hemmalaget förde större delen av matchen, men kunde inte överlista Lalime förrän rookien Peter Mueller gjorde 1-0 i numerärt överläge i mitten av den andra perioden. I förlängningen tilldömdes Blackhawks ett straffslag med 15 sekunder kvar då Ed Jovanovski fällde Rene Bourque, men Ilya Bryzgalov räddade skottet. I straffavgörandet överlistades dock Bryzgalov av både Patrick Kane och Martin Havlat.

Vancouver–Los Angeles 3–4

(0–1, 2–2, 1–1)

Första perioden: 0–1 (8.52) Jack Johnson 2 (Alexander Frolov).

Andra perioden: 0–2 (1.57) Scott Thornton 4 (Derek Armstrong), 0–3 (6.34) Dustin Brown 24 (Anze Kopitar, Patrick O'Sullivan), 1–3 (14.20) Brad Isbister 3 (Kris Beech, Aaron Miller), 2–3 (15.29) Trevor Linden 4 (Daniel Sedin, Markus Näslund).

Tredje perioden: 2–4 (12.20) Alexander Frolov 10 (Michal Handzus, Kyle Calder), 3–4 (15.41) Mason Raymond 4 (-).

Skott: 46–24 (13–6, 20–14, 13–4).

Utvisningar, Vancouver: 3 x 2 min. Los Angeles: 4 x 2 min.

Publik: 18 630 (i General Motors Place).

Daniel Sedin, f, Vancouver 0, 1, 6, 2, 0, 20.31

Matchen: Los Angeles Kings målvakt Jason LaBarbera, 28, fortsätter att blanda och ge och borde få smeknamnet "varannandagsmannen" då det verkligen går upp och ned från match till match. På Kings Kanada-turné visade LaBarbera upp ett fantastiskt spel mot Edmonton Oilers och Vancouver Canucks medan han var medioker mot Calgary Flames. Mot Canucks blev han den store matchhjälten då han räddade 43 skott, varav 12 i den tredje perioden då hemmalaget intensivt jagade en kvittering. Under matchens två första byten svarade LaBarbera för tre suveräna räddningar på skott från Henrik Sedin, Taylor Pyatt och Alexandre Burrows. Istället tog bortalaget ledningen då backen Jack Johnson, 21, överlistade Roberto Luongo. Kings gick sedan fram till 3-0 innan Canucks fick riktig fart på maskineriet. Uppvaknandet var dock för sent för att det skulle ge några poäng. Segern var Kings tredje i rad mot Canucks.

San Jose–Detroit 3–6

(0–1, 2–4, 1–1)

Första perioden: 0–1 (6.53) Henrik Zetterberg 28 (Pavel Datsyuk, Nicklas Lidström).

Andra perioden: 0–2 (0.54) Kris Draper 8 (Daniel Cleary, Nicklas Lidström) spel fyra mot fem, 1–2 (1.26) Devin Setoguchi 9 (Sandis Ozolinsh, Craig Rivet) spel fem mot fyra, 2–2 (7.42) Jonathan Cheechoo 7 (Sandis Ozolinsh, Patrick Marleau) spel fem mot fyra, 2–3 (10.00) Niklas Kronwall 5 (Johan Franzén, Jiri Hudler), 2–4 (13.15) Nicklas Lidström 5 (Daniel Cleary, Brian Rafalski) spel fyra mot tre, 2–5 (15.27) Tomas Holmström 18 (Brian Rafalski, Henrik Zetterberg) spel fem mot tre.

Tredje perioden: 3–5 (0.47) Steve Bernier 12 (Milan Michalek, Sandis Ozolinsh) spel fem mot fyra, 3–6 (8.50) Daniel Cleary 19 (Henrik Zetterberg, Brian Rafalski).

Skott: 18–28 (1–7, 8–17, 9–4).

Utvisningar, San Jose: 6 x 2 min. Detroit: 7 x 2 min.

Johan Franzén, f, Detroit 0, 1, 2, 0, +1, 17.19

Matchen: Som vanligt – är man nästan benägen att skriva – så handlade det mycket om svenskarna när Detroit Red Wings återigen tog en seger. Fyra av de sex målen på bortaplan mot San Jose Sharks gjordes av svenskar. Henrik Zetterberg gav gästerna ledningen, men i den andra perioden kom hemmalaget tillbaka från 0-2 till 2-2 innan Niklas Kronwall, Nicklas Lidström och Tomas Holmström avgjorde matchen innan den andra perioden var till ända. Sharks bjöd på ännu en krampaktig föreställning hemma i HP Pavilion där laget endast vunnit nio av 24 matcher. I den första perioden mäktade Sharks bara med ett skott på mål mot Dominik Hasek. Målvakten Evgeni Nabokov svarade för sin tredje tveksamma match i rad. Sharks back Sandis Ozolinsh, 35, passade fram till alla tre målen.

Boston–New York Rangers 4–3

(1–1, 1–0, 1–2, 0–0, 1–0)

Första perioden: 0–1 (6.36) Scott Gomez 11 (Michal Rozsival, Jaromir Jagr), 1–1 (15.36) Marco Sturm 15 (Marc Savard, Phil Kessel).

Andra perioden: 2–1 (15.52) Chuck Kobasew 15 (Zdeno Chara) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–2 (3.27) Jaromir Jagr 14 (Scott Gomez, Martin Straka), 2–3 (8.08) Sean Avery 3 (Scott Gomez, Jaromir Jagr) spel fem mot tre, 3–3 (9.30) Chuck Kobasew 16 (Marco Sturm, Dennis Wideman) spel fem mot fyra.

Straff: 4–3 Phil Kessel.

Skott: 39–28 (9–8, 7–8, 18–10, 5–2).

Utvisningar, Boston: 4 x 2 min. N Y Rangers: 8 x 2 min.

Publik: 17 565 (i TD Banknorth Garden).

Målvakter:

Boston: Tim Thomas 89,3%, istid 64.50

N Y Rangers: Henrik Lundqvist 92,3%, istid 64.57

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers se ovan

Matchen: Phil Kessel blev matchhjälte för Boston Bruins då han satte den avgörande straffen i mötet med New York Rangers. Det stora samtalsämnet efter matchen var dock att Bruins coach Claude Julien skickade fram backen Zdeno Chara, 30, för att säkra segern på straffar efter att Rangers missat sina två första försök. Chara dundrade ett slagskott förbi Henrik Lundqvist och såg till att Bruins passerade Rangers i tabellen. Förlusten var New York-lagets femte raka på bortaplan. Per-Johan Axelsson missade sin tredje match på grund av en fotskada.

Dallas–Columbus 3–1

(1–0, 1–1, 1–0)

Första perioden: 1–0 (12.43) Brenden Morrow 17 (Antti Miettinen, Mike Ribeiro).

Andra perioden: 2–0 (10.12) Stu Barnes 7 (Krys Barch), 2–1 (19.48) Nikolai Zherdev 20 (Jason Chimera, Michael Peca) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3–1 (8.54) Steve Ott 5 (Jeff Halpern, Nicklas Grossman).

Skott: 14–30 (4–6, 2–14, 8–10).

Utvisningar, Dallas: 3 x 2 min, 1 x 5 min. Columbus: 3 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 17 811 (i American Airlines Center).

Fredrik Modin, f, Columbus 0, 0, 0, 0, -1, 16.37

Matchen: Columbus Blue Jackets dominerade matchen mot Dallas Stars, men kunde inte knäcka andremålvakten Mike Smith, 25. Stars fick bara iväg 14 skott på mål, men det räckte till seger då Smith hade en mycket bra dag på jobbet medan Blue Jackets finländske målvakt Fredrik Norrena hade det mindre roligt. Fredrik Modin, 33, gjorde comeback efter att ha missat 35 matcher på grund av ryggproblem. Modin var nära att reducera med nio minuter kvar av matchen, men efter en videobedömning kunde det konstateras att det inte gick att urskilja om pucken passerat mållinjen eller inte.

St Louis–Nashville 2–5

(1–2, 0–3, 1–0)

Första perioden: 0–1 (6.37) Jean-Pierre Dumont 18 (Ryan Suter, Jason Arnott), 1–1 (10.23) Andy McDonald 9 (David Backes, Paul Kariya) spel fem mot fyra, 1–2 (15.09) David Legwand 11 (Martin Erat, Rich Peverley).

Andra perioden: 1–3 (5.34) Scott Nichol 3 (Jerred Smithson, Dan Hamhuis) spel fyra mot fem, 1–4 (15.06) Jason Arnott 17 (Martin Gelinas), 1–5 (19.41) Scott Nichol 4 (Jerred Smithson, Dan Hamhuis) spel fyra mot fem.

Tredje perioden: 2–5 (11.39) Brad Boyes 26 (Andy McDonald, Paul Kariya).

Skott: 26–27 (8–7, 13–11, 5–9).

Utvisningar, St Louis: 4 x 2 min, 1 x 5 min. Nashville: 6 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 19 275 (i Scottrade Center).

Målvakter:

St Louis: Manny Legace 73,3%, istid 35.06 (11 räddningar)

St Louis: Hannu Toivonen 91,7%, istid 24.54 (11 räddningar)

Nashville: Chris Mason 92,3%, istid 60.00

Matchen: Spelet i numerärt överläge fällde St Louis Blues hemma mot Nashville Predators. I den andra perioden fick Blues spela i power play tre gånger och två gånger blev det mål – för Predators! Centern Scott Nichol, 33, svarade för bägge målen. Förlusten av Blues fjärde i rad.

– Vi var inte tillräckligt beslutsamma i den här matchen, sa Blues coach Andy Murray till AP.