Matchfakta 9/11

NY Rangers–Pittsburgh 4–2 (2–1, 1–0, 1–1)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-09

Första perioden: 1–0 (07.35) Scott Gomez 4 (Sean Avery, Daniel Girardi), 1–1 (11.31) Sergei Gonchar 3 (Sidney Crosby, Evgeni Malkin), 2–1 (17.26) Michal Rozsival 4 (Scott Gomez, Jaromir Jagr), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 3–1 (09.40) Sean Avery 1 (Daniel Girardi, Paul Mara), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 4–1 (02.48) Brandon Dubinsky 1 (Nigel Dawes), 4–2 (04.22) Mark Recchi 2 (Gary Roberts, Sergei Gonchar), spel 5 mot 4.

Skott: 39–28 (22–6, 10–8, 7–14).

Utvisningar, NY Rangers: 6 x 2 min. Pittsburgh: 7 x 2 min.

Publik: 18 200 (i Madison Square Garden).

Målvakter, NY Rangers: Henrik Lundqvist 92,9%, istid 59.41 Pittsburgh: Marc-Andre Fleury 89,7%, istid 59.12

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/–, istid

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers – se ovan.

Matchen: Omtalade busen Sean Avery stod i centrum I Garden i natt. Dels gjorde han säsongens första mål (3–1 till Rangers), dels såg han till att veteranen Gary Roberts fick fyra minuters utvisning i den första perioden. Under den utvisningen gjorde hemmalaget 2–1.

– Jag tror motståndarna vill att jag ska misslyckas, de vill förmodligen att jag ska skadas och de vill att jag ska ta utvisningar och inte spela bra. Skönt att få göra ett mål då, sa Sean Avery.

Visst hittade även Avery till utvisningsbåset – han fick två tvåor under matchen, interference och roughing (förstås).

Henrik Lundqvist gjorde återigen en stabil insats i Rangers-målet. Pittsburgh sköt 28 skott och två slank förbi ”Henke”.

– Jag försöker bara göra mitt jobb, sa Lundqvist.

New Jersey–Philadelphia 4–1 (3–1, 1–0, 0–0)

Första perioden: 0–1 (12.20) Mike Knuble 4 (Mike Richards, Joffrey Lupul), spel 5 mot 4, 1–1 (14.28) Brian Gionta 4 (Karel Rachunek, Travis Zajac), 2–1 (14.46) Dainius Zubrus 1 (Jay Pandolfo, Paul Martin), 3–1 (19.30) Dainius Zubrus 2 (David Clarkson, Johnny Oduya).

Andra perioden: 4–1 (02.48) Rod Pelley 1 (Sergei Brylin).

Skott: 39–14 (14–6, 16–2, 9–6).

Utvisningar, New Jersey: x x 2 min. Philadelphia: x x 2 min.

Publik: 14 948 (i Prudential Center).

Målvakter, New Jersey: Martin Brodeur 92,9%, istid 60.00 Philadelphia: Martin Biron 73,3%, istid 22.48 Antti Niittymäki 100%, istid 37.12

John Oduya, b, New Jersey 0, 1, 1, 0, +2, 18.40

Matchen: I förra omgången förnedrades New Jersey av Pittsburgh (0–5) och till nattens drabbning kom laget heltaggat. Hemmalaget tillät inte Philadelphia att skjuta mer än 14 skott på mål och samtidigt forecheckade Devils från första nedsläpp tills matchen var slut.

Det gav också resultat – trots att laget hamnade i underläge efter tolv minuters spela av den första perioden.

Men innan perioden var över hade New Jersey vänt till 3–1 – och avgjort.

– Vi reagerade på rätt sätt efter senaste matchen. Det fanns mycket känslor i vårt lag. Vi var mentalt starka hela matchen, sa Devils coach Brent Sutter till AP.

Dainius Zubrus gjorde säsongens två första mål – båda i slutet av den första perioden. Innan nattens match hade han bara lyckats producera sex assist på 14 matcher.

– Det har påverkat självförtroendet lite. Men du vet att målet kommer så småningom. Jag har spelat i ligan i elva år och försöker fortfarande göra mitt bästa varje kväll, sa Zubrus.

Carolina–Tampa Bay 1–5 (0–2, 0–2, 1–1)

Första perioden: 0–1 (12.23) Vincent Lecavalier 9 (Michel Ouellet, Vaclav Prospal), 0–2 (16.12) Shane O´Brien 3 (Michel Ouellet, Vaclav Prospal).

Andra perioden: 0–3 (01.58) Filip Kuba 1 (Brad Richards, Jan Hlavac), 0–4 (18.11) Shane O´Brien 4 (Andreas Karlsson, Mike Lundin).

Tredje perioden: 1–4 (02.04) Ray Whitney 9 (Matt Cullen, Frantisek Kaberle), 1–5 (13.36) Vaclav Prospal 10 (Martin St. Louis, Vincent Lecavalier), spel 5 mot 3.

Skott: 41–31 (8–13, 18–12, 15–6).

Utvisningar, Carolina: 5 x 2 min. Tampa Bay: 4 x 2 min.

Publik: 14 017 (i RBC Center).

Målvakter, Carolina: Cam Ward 83,9%, istid 59.43 Tampa Bay: Johan Holmqvist 97,6%, istid 59.57

Johan Holmqvist, mv, Tampa Bay – se ovan.

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 1, 0, 0, 0, 9.38

Matchen: Topplaget Carolina avlossade 41 skott mot Johan ”Honken” Holmqvist. ”Honken” räddade 40 och fixade äntligen en bortaseger för Tampa Bay efter sex raka förluster på resande fot.

Svensken gjorde flera spektakulära räddningar, bland annat en plockhandsräddning dykandes på isen.

– Min kropp kändes bra i dag och jag kände mig skärpt direkt från matchstart, sa Johan Holmqvist.

Carolinas anfallare var frustrerade över hans storspel.

– Ibland går det att hitta hål i målvakterna och ibland står han rätt och hitta vinklarna. Och när han inte ser skott träffar de honom ändå. Han stoppade oss från att ha en bra kväll, sa Justin Williams.

Som Sportbladet i dag avslöjar kan du få se ”Honken” i Globen i oktober nästa år – chansen att Tampa Bay och Pittsburgh möts i NHL-premiären i Stockholm är stor.

Ottawa–Washington 1–4 (0–0, 1–3, 0–1)

Andra perioden: 0–1 (12.10) Viktor Kozlov 3 (Alex Ovechkin, Shaone Morrisonn), 0–2 (14.27) Nicklas Backström 1 (Viktor Kozlov, Michael Nylander), spel 5 mot 4, 0–3 (17.55) Tomas Fleischmann 3 (Viktor Kozlov), 1–3 (18.49) Daniel Alfredsson 11 (Mike Fisher, Dany Heatley)-

Tredje perioden: 1–4 (16.14) Alex Ovechkin 10 (Brooks Laich).

Skott: 28–35 (9–10, 9–16, 10–9).

Utvisningar, Ottawa: 5 x 2 min. Washington: 6 x 2 min.

Publik: 19 666 (i Scotiabank Place).

Målvakter, Ottawa: Ray Emery 88,6%, istid 00.00 Washington: Olaf Kolzig 96,4%, istid 59.59

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 1, 0, 6, 0, –1, 25.02

Nicklas Bäckström, f, Washington 1, 0, 2, 0, +1, 21.50

Michael Nylander, f, Washington 0, 2, 1, 0, +1, 18.56

Matchen: Då kom den till slut efter 15 matchers väntan.

Nicklas Bäckströms första mål i NHL. Efter 14 minuter och 27 sekunder spel petade han in pucken på volley efter att Viktor Kozlov gjort förarbetet bakom målet. Washington spelade då i power play.

– Kozlov är en fantastisk spelare. Han gjorde det bra framför målet och jag gick bara på målet och stötte in pucken, sa Bäckström i pausen mellan den andra och tredje perioden.

Den svenske rookien påpekade också att han ändrat sin spelstil under inledningen av NHL-karriären.

– I Sverige var jag en annorlunda spelare. Nu är jag mer rakt på mål och jag försöker lära mig mer av det spelet varje dag, sa ”Bäckis” som fyller 20 år den 23 november.

Förutom Kozlovs assist till Bäckströms mål noterades ryssen för ett mål och ytterligare en assist. Matchens lirare, helt enkelt.

Michael Nylander fick med sig två passningspoäng och är nu uppe i totalt 16 (5+11) poäng denna säsong.

Ligasuveränen Ottawa, bara en fölust inför nattens match, gick inte att känna igen. Trots flera möjligheter i power play lyckades laget bara göra ett mål – av Daniel Alfredsson. Och det kom i en spelvänding i spel fem mot fem.

Boston–Montreal 1–2 (0–1, 1–1, 0–0)

Första perioden: 0–1 (17.05) Alexei Kovalev 8 (Tomas Plekanec, Andrei Kostitsyn).

Andra perioden: 0–2 (08.47) Tomas Plekanec 5 (Andrei Kostitsyn, Alexei Kovalev), 1–2 (14.12) Marco Sturm 6 (Chuck Kobasew, Phil Kessel).

Skott: 29–32 (9–9, 10–12, 10–11).

Utvisningar, Boston: 1 x 2 min, 1 x 5 min. Montreal: 4 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 15 183 (i TD Banknorth Garden).

Målvakter, Boston: Tim Thomas 93,8%, istid 58.43 Montreal: Carey Price 96,6%, istid 60.00

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 0, 1, 0, 0, 15.33

Matchen: Återigen hände en otäck incident i TD Banknorth Garden. Drygt en vecka efter Patrice Bergerons skada (hjärnskakning och bruten näsa) fick publiken se en ny smäll.

Bostonbacken Aaron Ward blev armbågstacklad av Francis Bouillon och låg ned på isen i ungefär en minut innan hans ben började röra på sig. En groggy Ward behandlades fortfarande av klubbläkaren efter matchen men fördes aldrig till sjukhus.

Montreal-coachen Claude Julien fick frågan vad hans hans spelare Bouillon egentligen hade i tankarna med tacklingen.

– Jag kan inte bedöma det och vad jag än säger har ingen betydelse. Vi låter folket avgöra det, sa Julien.

Matchen i sig var inte roligt att se på. Båda lagen försökte skära av ytorna och spelade defensivt.

– Såna här matcher får en att somna. Det är definitivt inte kul att spela, men de försöker gillra fällor och få oss att göra misstag, sa Alexei Kovalev som med säsongens åttonde mål gav Montreal 1–0 i slutet av den första perioden.

Tomas Plekanec spädde på till 2–0 och trots en hemmareducering kunde Canadiens hålla undan.

En som gillade matchen var bortalagets målvakt Corey Price.

-– Vi tog ned tempot och skar av deras ytor för att skapa chanser. Det var i det närmaste en perfekt match från vår sida, sa Price.

Calgary–Vancouver 2–3 (0–0, 0–3, 2–0)

Andra perioden: 0–1 (02.32) Brendan Morrison 6 (Daniel Sedin, Henrik Sedin), spel 5 mot 4, 0–2 (07.58) Byron Ritchie 1 (Willie Mitchell, Aaron Miller), 0–3 (08.14) Alexandre Burrows 2 (Trevor Linden).

Tredje perioden: 1–3 (09.44) Anders Eriksson 1 (Kristian Huselius, Jarome Iginla), 2–3 (10.17) Owen Nolan 1 (Dion Phaneuf, Matthew Lombardi).

Skott: 38–24 (4–12, 10–6, 24–6).

Utvisningar, Calgary: 7 x 2 min, 1 x 5 min. Vancouver: 7 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 19 289 (i Pengrowth Saddledome).

Målvakter, Calgary: Miikka Kiprusoff 87,5%, istid 59.08 Vancouver: Roberto Luongo 94,7%, istid 57.34