Pittsburgh nära en ny final

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-24

Två mål av Malkin mot Carolina

Efter ännu en utklassning är Pittsburgh Penguins nu bara en seger från sin andra raka Stanley Cup-final.

Carolina Hurricanes kunde inte stoppa fenomenet Jevgenij Malkin i natt heller – två mål blev det från ryssens klubba i 6–2-segern.

– Han dominerar just nu, berömmer lagkaptenen Sidney Crosby.

NHL

Det var ett pressat Carolina som inledde bäst inför hemmapubliken i ett fullsatt RBC Center. Efter fyra minuter tog man ledningen genom Matt Cullen.

Men sen tog Penguins och framförallt nummer 71 över.

Glödhete Malkin, som gjorde ett hattrick i match två, kvitterade i numerärt överläge drygt två minuter senare.

Två mål i slutminut

Och i första periodens slutminut gjorde Penguins två knäckande mål. Lagkaptenen Sidney Crosby störtade på mål och petade in sitt fjortonde slutspelsmål efter en fin passning av veteranen Bill Guerin efter 19.17. Bara 31 sekunder senare gjorde Malkin sitt andra mål för kvällen.

– Han är i zonen just nu, säger Crosby om Malkin till tv-kanalen Versus. Han skapar lägen och sätter varje chans han får – och det är bra för oss.

I andra perioden fortsatte dominansen från gästerna, men det var Hurricanes-backen Niclas Wallin – seriens ende svensk – som fick periodens bästa chans. Wallin drog i gång ett anfall i numerärt underläge och avslutade själv med ett hårt dragskott som överraskade Marc-Andre Fleury. Pucken tog på Fleurys plockhandske och ramlade ner bakom målvakten. Men oturligt nog för Wallin rullade pucken utanför målet.

Mittakten blev till slut mållös.

Carolina närmade sig

Trots att man blivit utspelat i två perioder visade hemmaspelarna prov på moral och kom tillbaka starkt i tredje perioden. Redan efter 1.58 reducerade Sergej Samsonov till 2–3.

Men mitt under pressen från hemmalaget satte Ruslan Fedotenko avgörande 4–2 efter en läcker drop-passning från Malkin.

När Carolina sedan tog ut målvakten i matchens slutminuter vann Jussi Jokinen en tekning utanför Penguins zon så klockrent att pucken gick hela vägen över planen – in i den tomma egna buren.

Bill Guerin fastställde slutresultatet i power play efter 18.52.

Ingen har vänt på 34 år

Uppförsbacken är nu brant för Carolina, som alltså ligger under med 3–0 i matcher. Endast två gånger i Stanley Cups långa historia har ett lag lyckats vända ett 0-3-underläge – senast det hände var för 34 år sedan.

– Vi är inte så snabba som vi behöver vara, säger lagets tränare Paul Maurice till nhl.com. Men det är mer än så. I kväll sköt vi 41 skott som antingen missade målet eller täcktes, och vi måste göra bättre än så.

Han skulle kunna lägga till att Hurricanes-försvaret måste hitta ett sätt att stänga ner Malkin, som gjort sex mål och totalt nio poäng på tre matcher i serien.

Malkin har gjort minst två poäng i sex raka matcher – det har inte hänt i slutspelet på 16 år.

Match fyra spelas i Raleigh natten till onsdag.