Dagens namn: Orvar

Helenius fixade Södertäljes seger

Publicerad 2011-04-03

ÄNGELHOLM. Södertälje satsade för första gången i kvalserien med Riku Helenius från start.

Då bröt laget sin fyra matcher långa förlusttrend och besegrade Rögle med 2-1, vilket också var en mer eller mindre nödvändig seger för att hålla elitseriedrömmen vid liv.

– Helenius gör en kanonräddning på slutet som räddar oss, säger assisterande tränaren Jörgen Bemström.

Södertälje gjorde två förändringar inför matchen mot Rögle:

Sportchefen Per Nygårds fanns med i båset och målvakten Riku Helenius fick göra sin första start i kvalserien.

Det gav en viktig 2-1-seger på bortaplan.

”Det var viktigt”

Helenius gjorde en kanonmatch och svarade för matchens svettigaste räddning i slutet när han räddade Adam Hobsons läge.

– Det var viktigt och det var skönt att han fick göra den räddningen. Det var tre poäng som var det viktigaste trots att det var en krampaktig insats från vår sida, säger Jörgen Bemström.

Rögle fick en drömstart med ledning redan efter knappa tre minuter, och det var vackert.

Simon Olsson snappade upp pucken och crosspassade förbi ett passivt SSK-försvar till en fristående Ted Brithén som nöp in pucken direkt bakom en överspelad Helenius.

Men Södertälje vände på matchen i den andra perioden.

Patrik Carlsson skyfflade in pucken framför mål, och den gick in under Jonas Fransson som i samma veva blev påkörd av både en Rögle- och en SSK-spelare.

Sedan sprätte Ryan Lasch snyggt in 2-1-målet i power play med ett snärtigt skott.

”Inte katastrofalt”

Rögle förde spelet i den sista perioden men förmådde inte forcera in någon kvitteringspuck, bland annat på grund av Riku Helenius fina spel mellan stolparna.

– Det är en okej bortamatch, speciellt med tanke på läget och hur mycket som rör sig i spelarna huvuden, säger Bemström.

Resultatet innebär att dock att inget av lagen ligger på en elitserieplats inför de två sista omgångarna. Södertälje är trea på 14 poäng (samma som Modo men sämre målskillnad) medan Rögle är fyra på 13 poäng.

– Vi har varit i kvalserien i flera år och vet att mycket underligt kan hända. Läget blev sämre, men inte katastrofalt, säger Rögles tränare Björn Hellkvist.