Abrahamsson: Det är oroväckande

Publicerad 2022-12-27

Kul och viktigt att Juniorkronorna har en målvakt i världsklass.

Men oroväckande att Carl Lindbom måste rädda sitt lag redan mot Tyskland.

Någon, som troligtvis inte sett matchen, kanske lyfter fram att Juniorkronorna vann skotten med stor marginal, men räknar vi klara målchanser var det jämnare.

Det går även att skriva att Tysklands målvakt, Carolina-draftade Nikita Quapp, också var riktigt bra.

Men faktum kvarstår: det krävdes en ny hållen nolla av Carl Lindbom för att Juniorkronorna skulle vinna mot Tyskland.

Djurgårdsmålvakten var strålande bra i första och inte minst tredje perioden. I mittperioden hade han inte speciellt mycket att göra.

Storfavoriten Sverige klev in till den tredje perioden med blott en 1–0 ledning mot Tyskland efter att i slutet av mittperioden först bränt en straff och sedan ett långt fem mot tre-läge.

Den tredje perioden inleddes med en ny onödig utvisning (den här gången Victor Sjöholm) och det blev början på en fem minuter lång tysk press mot Carl Lindbom.

Sedan var det hela havet stormar under resterande del av tredje perioden och mest stormade det i Sveriges zon och runt Lindbom.

Ända in i slutsekunderna var tyskarna nära att få in en kvitteringspuck. Ingen hade protesterat mot rättvisan i det om så hade skett.

Lindboms målvaktsspel var top-notch

Det var väldig få likheter mellan premiärkrossen av Österrike och kvällens möte med Tyskland.

Tyskland var en värdemätare värd namnet. Juniorkronorna blev utmanat och det svenska svaret var ömsom vin, ömsom vatten, för att uttrycka sig snällt.

Precis som mot Österrike var det en skakig svensk inledning, som den här gången höll i sig egentligen hela första perioden. Ett premiär-boostat Tyskland visade noll respekt. De svenska spelarna såg ut att ha lite grädde kvar i mungiporna efter den förkrossande premiärsegern mot Österrike.

Tappade puckar på de flesta olämpliga ställen på isen. Dumma utvisningar och Tysklands powerplay var vasst mot ett förvånansvärt passivt och osynkat svenskt boxplay.

De ströchanser som skapades kom mer efter individuell skicklighet än ett systematiskt kollektivt anfallsspel.

Det enda som var top-notch var Carl Lindboms målvaktsspel. Det var helt fläckfritt från start till mål.

Vi kan även lyfta fram boxplay-spelare som Victor Stjernborg och Simon Robertsson i de två avslutande perioderna.

Carl Lindbom storspelade i matchen mot Tyskland.

Bara en kedja det slår gnistor om

När de flesta svenskar kände sig nöjda med att gå in till första periodpausen med 0–0 sköt Adam Engström in ledningsmålet (och segermålet) då bara 21 sekunder återstod.

Mittperioden var ett par nivåer bättre från svenskt håll än allt annat i den här matchen.

Det är en kedja som det slår lite gnistor om så här långt och det är den första med Leo Carlsson, Filip Bystedt och Isak Rosén.

Frågan är vad som händer i mötet med de tyngre nationerna som garanterat kommer göra allt för att stänga ner den svenska toppkedjan.

Ser fram mot mötet med Tjeckien

Finns det andra enheter som kan kliva fram och producera när motståndet blir skarpare?

Det kommer med största sannolikhet avgöra Sveriges möjligheter att gå långt i turneringen.

Kedjan med Liam Öhgren, Noah Östlund och Fabian Lysell hade vissa intentioner i mittperioden.

Lysell jagar (med betoning på jagar) sitt första mål i turneringen. Han har haft sina lägen, inte minst den straff han först ordnade och sedan missade, och frustrationen blir allt tydligare.

Den positiva säger att det är bättre att spara målen tills de verkligen behövs.

Nu väntar en välbehövlig vilodag för Juniorkronorna innan mötet med Tjeckien.

Ett Tjeckien som imponerade stort när de gjorde processen rätt kort med dunderfavoriten Kanada.