Matchfakta 1/2

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-01

Alexander Ovechkin jublar tillsammans med lagkamraterna (Nicklas Bäckström till vänster) efter sitt matchavgörande mål i förlängningen.

Carolina-Toronto 3-2 (0-1, 1-0, 1-1, 1-0)

Första perioden: 0-1 (03.20) Jiri Tlusty 4 (Mats Sundin, Hal Gill).

Andra perioden: 1-1 (13.19) Tim Gleason 2 (Scott Walker, Ray Whitney).

Tredje perioden: 2-1 (03.29) Scott Walker 6 (Tim Gleason, Bret Hedican), 2-2 (19.48) Mats Sundin 22 (Darcy Tucker), spel 6 mot 5.

Förlängning: 3-2 (03.20) Rod Brind´Amour 19 (Ray Whitney, Cory Stillman), spel 4 mot 3.

Skott: 38-26 (11-6, 16-8, 6-11, 5-1)

Utvisningar, Carolina: 2x2 min. Toronto: 6x2 min, 2x10 min.

Publik: 15 159 (i RBC Center)

Målvakter: Carolina: Cam Ward 92,3%, istid 63.10 Toronto: Vesa Toskala 92,1%, istid 62.32

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 0, 0, -1, 17.23

Anton Strålman, b, Toronto 0, 0, 1, 0, 0, 19.27

Mats Sundin, f, Toronto 1, 1, 5, 0, 0, 24.01

Matchen: Mats Sundin blev återigen poängräddare för Toronto. ”Sudden” kvitterade till 2-2 med bara tolv sekunder kvar att spela av den tredje perioden vilket var den svenske veteranens 1300:e NHL-poäng i karriären.

Nu räckte det bara till en poäng efter att Carolinas kapten Rod Brind´Amour avgjorde i förlängningen efter att Torontos Nik Antropov blivit utvisad för en hakning.

- Vi fick en lyckosam paus när vi fick power play och deras kille rensade inte pucken och den hamnade till slut i deras nät. Jag bryr mig inte om hur vi fick våra två poäng, sa Rod Brind´Amour till AP.

Scott Walkers 2-1-mål i den tredje perioden var också en orsak till många kommentarer. Domarna godkände målet först efter att ha tittat på en videoupptagning. Walkers klubba är högt uppe när han styr pucken förbi Vesa Tonskala i Toronto-målet.

- Jag skulle fånga pucken när den styrdes. Jag vet inte. Det är ett tufft domslut. Om det var en hög klubba eller inte, svårt att säga, sa Vesa Toskala.

Carolina har vunnit tre av de fyra mötena mot Toronto denna säsong.

Washington-Montreal 5-4 (1-0, 2-2, 1-2, 1-0)

Första perioden: 1-0 (13.06) Alexander Ovechkin 40 (Milan Jurcina).

Andra perioden: 2-0 (04.35) Viktor Kozlov 10 (Alexander Ovechkin, Tom Poti), 3-0 (11.54) Alexander Ovechkin 41 (Viktor Kozlov, Nicklas Bäckström), 3-1 (12.44) Sergei Kostitsyn 4 (Guillaume Latendresse, Maxim Lapierre), 3-2 (19.59) Andrei Kostitsyn 16 (Andrei Markov, Tomas Plekanec), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 4-2 (12.30) Alexander Ovechkin 42 (Viktor Kozlov, Mike Green), 4-3 (13.47) Guillaume Latendresse 13 (Sergei Kostitsyn, Mike Komisarek), 4-4 (19.28) Guillaume Latendresse 14 (Tomas Plekanec, Mark Streit).

Förlängning: 5-4 (03.34) Alexander Ovechkin 43 (Jeff Schultz, Mike Green).

Skott: 38-21 (12-7, 13-6, 11-6, 2-2)

Utvisningar, Washington: 3x2 min. Montreal: 3x2 min.

Publik: 14 930 (i Verizon Center)

Målvakter: Washington: Olaf Kolzig 81,0%, istid 63.33 Montreal: Cristobal Huet 86,8%, istid 63.12

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 1, 4, 0, +4, 21.34

Matchen: Alexander Ovechkin. Alexander Ovechkin! Alexander Ovechkin!! ALEXANDER OVECHKIN!!!

Fyra mål (och en assist) av den ryske målsprutan när han ensam såg till att Montreal besegrades och att han själv övertog ledningen i NHL:s poängliga. Till råga på allt fick Ovechkin en hård tackling av Montreal-backen Francis Bouillon och bröt näsan.

- I dag var en speciell dag. Jag bröt näsan, fick sys och gjorde fyra mål. Allting hamnade i mitt ansikte, sa Alexander Ovechkin till AP.

Det var andra gången 22-åringen lyckats göra fyra mål i en och samma NHL-match. Den senaste kom för fyra veckor sedan mot Ottawa.

Ovechkin har nu gjort 70 poäng (43+27) på 52 matcher och passerade Daniel Alfredsson (68) i poängligans topp.

- Vi gjorde fem mål och han var inne på alla fem. Så hur kan du säga tillräckligt om honom? Han är en fantastisk person, sa Washingtons coach Bruce Boudreau.

Anfallskollegan Viktor Kozlov, som gjorde ett mål och hade två assist, öste också beröm över sin landsman och anfallskollega.

- Sättet som Ovie gjorde mål på i dag är otroligt. Alex match är fantastisk, fantasisk. Han tacklar, passar, gör mål. Jag vet inte vad annat en forward ska göra, sa Viktor Kozlov.

Philadelphia-NY Rangers 0-4 (0-2, 0-2, 0-0)

Första perioden: 0-1 (08.18) Nigel Dawes 7 (Chris Drury), 0-2 (17.56) Petr Prucha 7 (Daniel Girardi, Fedor Tyutin).

Andra perioden: 0-3 (00.23) Chris Drury 13 (Scott Gomez, Fedor Tyutin), spel 5 mot 4, 0-4 (01.41) Brendan Shanahan 17 (Sean Avery, Brandon Dubinsky).

Skott: 20-27 (9-9, 2-9, 9-9)

Utvisningar, Philadelphia: 4x2 min. NY Rangers: 3x2 min.

Publik: 19 670 (i Wachovia Center)

Målvakter: Philadelphia: Antero Niittymäki 66,7%, istid 21.41 Philadelphia: Martin Biron 100%, istid 38.18 NY Rangers: Steve Valiquette 100%, istid 60.00

Inga svenskar på isen.

Matchen: Henrik Lundqvist vilade i NY Rangers mål eftersom coachen Tom Renney vill ha honom skärpt till matchen mot New Jersey kommande natt. Då steg ersättaren Steve Valiquette fram och noterades för karriärens första NHL-nolla i hans 21:a match från start.

Valiquette hade en lugn afton - på de två första perioderna sköt Philadelphia bara elva skott och trots en liten uppryckning av hemmalaget i den tredje höll han tätt.

Då hade Rangers redan avgjort matchen. Efter 2-0 i den första perioden spädde bortalaget på med två snabba mål i inledningen av den andra perioden. Efter 01.41 satte Brendan Shanahan 4-0 och då fick Flyers-målvakten Antero Niittymäki nog och lämnade kasse till förmån för Martin Biron.

- Jag är uppumpad. Men vi är mer upphetsade över en 4-0-seger här än över min nolla, det är säkert, sa Steve Valiquette.

- Jag vet inte om han behövde göra mer än två svåra räddningar. Det är bara så vi var, sa Flyers coach John Stevens till AP.

Rangers hade inte vunnit på bortais sedan den 29 december (Toronto) och segern var viktig för Atlantic Divisions jumbolag. I och med triumfen är de bara fem poäng efter ettan (Philadelphia) i den jämna gruppen.

- De ser ut som om de får ut det bästa från oss och det är en fientlig miljö här. Vi ville vara säkra på att ta bort publiken och vi försökte spela vårt eget spel. Vi hade lyckan i dag, sa Rangers-coachen Tom Renney.

NY Islanders-Los Angeles 1-3 (1-1, 0-0, 0-2)

Första perioden: 0-1 (10.35) Matt Moulson 5 (Michal Handzus, Brian Willsie), 1-1 (14.19) Bryan Berard 4 (-), spel 4 mot 5.

Tredje perioden: 1-2 (07.22) Rob Blake 5 (Dustin Brown, Anze Kopitar), spel 5 mot 4, 1-3 (19.19) Alexander Frolov 12 (Derek Armstrong), spel 5 mot 6.

Skott: 29-27 (11-8, 7-12, 11-7)

Utvisningar, NY Islanders: 5x2 min. Los Angeles: 2x2 min.

Publik: 10 148 (i Nassau Coliseum)

Målvakter: NY Islanders: Wade Dubielewicz 92,3%, istid 59.10 Los Angeles: Jason LaBarbera 96,6%, istid 60.00

Matchen: Los Angeles är fortfarande NHL:s sämsta lag poängmässigt (45), men har nu vaknat till lite. I natt kom sjätte segern på de nio senaste matcherna.

Laget är på en lång bortaturné (åtta matcher på 15 dagar) och den har inletts mer an godkänt: tre poäng på de två första matcherna, Philadelphia och nu NY Islanders.

Nattens hjälte blev veteranbacken Rob Blake som satte avgörande 2-1 i power play efter drygt sju minuter av den tredje perioden. Och Blake var nöjd över de senaste två matcherna.

- Tre poäng för oss är mycket. Vi förstod utmaningen att åka på en sån här turné efter speluppehållet. Vi hade ett bra försök i Philly och i kväll fick vi jobbet gjort, sa Rob Blake till AP.

Men trots uppryckningen är Kings fortfarande tolv poäng från en slutspelsplats.

- Du kan egentligen inte se det så stort. Det är förmodligen bra för oss att komma iväg och se någonting nytt och komma ifrån de saker vi sett alltför mycket i år, sa målvakten Jason LaBarbera som hade 28 räddningar i matchen.

Ottawa-Boston 1-4 (0-3, 0-0, 1-1)

Första perioden: 0-1 (00.28) Phil Kessel 14 (Marc Savard), 0-2 (03.18) Milan Lucic 6 (Chuck Kobasew, Glen Metropolit), 0-3 (08.21) Marc Savard 14 (-).

Tredje perioden: 1-3 (11.36) Antoine Vermette 12 (-), spel 5 mot 4, 1-4 (19.38) Chuck Kobasew 18 (Milan Lucic), spel 5 mot 6.

Skott: 31-22 (9-7, 10-12, 12-3)

Utvisningar, Ottawa: 5x2 min. Boston: 6x2 min.

Publik: 19 959 (i Scotiabank Place)

Målvakter: Ottawa: Martin Gerber 85,7%, istid 58.39 Boston: Tim Thomas 96,8%, istid 59.58

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 0, 0, 0, +3, 16.24

Matchen: En svensk återvände till isen, en var borta igen på grund av skada.

Daniel Alfredsson tvingades tacka nej till matchen på grund av höftskadan och beräknas vara borta även mot Toronto på lördag. Däremot var Per-Johan Axelsson tillbaka efter att ha missat sju matcher på grund av en fotskada.

Och ”Pebben” fick vara med om en ny seger för Boston - den nionde på de senaste 13 matcherna.

Allt avgjordes redan i den första perioden. Phil Kessel, Milan Lucic och Marc Savard satte varsin puck och gav Bruins en 3-0-ledning efter bara 08.21 av öppningsperioden.

Savard har nu gjort poäng i nio matcher i rad - den sviten garanterades redan efter 28 sekunder då hans tekning hittade Phil Kessel som sköt in pucken i mål.

- Det är inget jag tittar på. Självklart vill man ha ett tidigt mål. Tekningar har gått ganska bra för mig senaste tiden och Kessel hade ett bra skott och sedan fortsatte vi bygga på den ledningen, sa Marc Savard.

Nu väntar ligans bästa lag, Detroit, för Boston redan i morgon.

- Vi är redo. Det blir en tuff utmaning, sa Savard.

Ottawa har förlorat åtta av de nio matcherna då kapten Alfredsson saknats. ”Alfie”, 68 poäng denna säsong, tappade också ledningen i poängligan i natt då Washingtons Alexander Ovechkin passerade honom (70) och Tampa Bays Vincent Lecavalier också nådde upp till 68.

Tampa Bay-Vancouver 4-3 (1-2, 2-0, 1-1)

Första perioden: 0-1 (02.41) Luc Bourdon 2 (Alexandre Burrows, Taylor Pyatt), 1-1 (07.56) Vaclav Prospal 21 (Martin St. Louis, Brad Richards), spel 5 mot 4, 1-2 (16.24) Taylor Pyatt 13 (Ryan Kesler, Alexandre Burrows).

Andra perioden: 2-2 (03.12) Chris Gratton 8 (Jan Hlavac, Craig MacDonald), 3-2 (16.39) Vincent Lecavalier 31 (Martin St. Louis, Brad Richards).

Tredje perioden: 4-2 (08.34) Brad Richards 16 (Martin St. Louis, Filip Kuba), 4-3 (19.35) Alexander Edler 3 (Mason Raymond, Daniel Sedin), spel 5 mot 4.

Skott: 27-26 (10-7, 12-10, 5-9)

Utvisningar, Tampa Bay: 6x2 min, 4x5 min. Vancouver: 5x2 min, 4x5 min, 1x10 min.

Publik: 17 019 (i St. Pete Times Forum)

Målvakter: Tampa Bay: Karri Rämö 88,5%, istid 59.53 Vancouver: Roberto Luongo 85,2%, istid 59.50

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 0, 0, 0, 07.55

Alexander Edler, b, Vancouver 1, 0, 3, 0, 0, 23.41

Mattias Öhlund, b, Vancouver 0, 0, 0, 5, -2, 25.18

Henrik Sedin, f, Vancouver 0, 0, 0, 0, -1, 20.16

Daniel Sedin, f, Vancouver 0, 1, 6, 2, 0, 20.11

Markus Näslund, f, Vancouver 0, 0, 1, 0, -1, 17.32

Matchen: Irriterad med flera slagsmål under matchen. Totalt utdelades 72 utvisningsminuter.

Eastern Conference jumbolag, Tampa Bay, besegrade ett skadedrabbat Vancouver som till råga på allt fick skadelistan utökad då backen Sami Salo tvingades lämna isen.

Brad Richards gjorde det avgörande 4-2-målet och hade även två assist i matchen.

- Han var fantasisk. Det är ingen hemlighet att han har mycket talang och när han spelar som i dag är han en av ligans bästa spelare, sa backen Shane O´Brien om sin lagkompis.

Tampa Bay hamnade dock i underläge två gånger om i den första perioden, men vände på matchen i den andra då Chris Gratton och Vincent Lecavalier hittade rätt.

- Det störde oss inte när de gjorde ett par mål i den första perioden. Vi kom tillbaka direkt och den andra perioden tror jag var den bästa under min tid här, sa Tampa Bays rookiemålvakt Karri Rämö som räddade 23 skott i matchen.

Alexander Edler reducerade till 4-3 på slutet med säsongens tredje mål, men närmare än så kom aldrig svensklaget Vancouver.

Nashville-Columbus 4-2 (2-0, 2-2, 0-0)

Första perioden: 1-0 (00.26) Alexander Radulov 19 (J.P. Dumont, Dan Hamhuis), 2-0 (11.48) Jason Arnott 18 (J.P. Dumont, Martin Erat), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 2-1 (00.34) Nikolai Zherdev 21 (Michael Peca), spel 5 mot 4, 3-1 (08.59) Vernon Fiddler 7 (Darcy Hordichuk, Dan Hamhuis), 3-2 (11.09) Dan Fritsche 8 (Manny Malhotra), 4-2 (14.02) Scott Nichol 6 (Jerred Smithson).

Skott: 31-33 (11-11, 12-9, 8-13)

Utvisningar, Nashville: 4x2 min, 1x5 min. Columbus: 8x2 min, 1x5 min.

Publik: 13 745 (i Sommet Center)

Målvakter: Nashville: Chris Mason 93,9%, istid 59.48 Columbus: Pascal Leclaire 82,6%, istid 40.00 Columbus: Fredrik Norrena 100%, istid 18.17

Matchen: J.P Dumont i Nashville har den just nu längsta poängsviten i NHL. Nattens två assist - båda i den första perioden - innebär att Dumont gjort poäng i 16 raka matcher.

Passningarna gick till kedjekompisarna Alexander Radulov och Jason Arnott som också är inne i fina sviter. Radulov har gjort mål i fem raka matcher och Arnott har poäng i åtta raka.

- Vi vet att det är våran roll. Det är en bra press att ha som ishockeyspelare. Du vill vara ”go-to”-killen, sa J.P Dumont till AP.

Nattens två poäng innebär att Dumont hade 20 poäng under januari månad, det nästa bästa i NHL. Bara poängligans nye etta Alexander Ovechkin var värre med sina 23 poäng i januari.

Nashvilles ledning efter den första perioden räckte till seger även om Columbus reducerade ett par gånger i den andra perioden. De sista slutade mållös efter framför allt bra spel från hemmalagets målvakt Chris Mason.

- Det var skönt att vi gjorde mål först. Sedan höll vi oss disciplinerade den mesta tiden, sa Mason som totalt räddade 31 skott.