Matchfakta 1-2/3

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-01

Daniel Alfredsson (utanför bild) gör 2–1 mot Pittsburgh.

Phoenix – Calgary 1-3 (0-2, 1-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (01:23) Rhett Warrener (1) (Kristian Huselius, Jarome Iginla), 0-2 (05:46) Jarome Iginla (39) (Kristian Huselius, Daymond Langkow), spel fem mot fyra

Andra perioden: 1-2 (12:02) Shane Doan (20) (Martin Hanzal)

Tredje perioden: 1-3 (11:19) Jarome Iginla (40) (Kristian Huselius)

Skott: 17-28 (6-10, 5-12, 6-6)

Utvisningar, Phoenix: 7x2 min. Calgary: 4x2 min.

Publik: 17 529 (i Jobing.com Arena)

Målvakter: Phoenix: Ilya Bryzgalov 89,3%, istid 58.26

Calgary: Curtis Joseph 94,1%, istid 59.56

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Kristian Huselius, f, Calgary, 0, 3, 3, 0, +2, 24.37

Matchen: Jarome Iginla nådde ett par sköna målstolpar i segermatchen mot Phoenix. Med sina två mål såg han till att nå 40 mål för tredje gången i karriären.

Dessutom tangerade han Theoren Fleurys klubbrekord på 364 mål.

På tal om milstolpar inkasserade Curtis Joseph sin 448:e seger i karriären och passerade legendaren Terry Sawchuk.

– Det här bevisar att jag varit med väldigt länge, sa Joseph och skrattade.

40-åringen erkände också att han har haft milstolpen som ett mål, och uttryckte stolthet över att nu vara den fjärde mest vinstrika målvakten i NHL:s historia.

Kristian Huselius stod för tre assist och valdes till matchens näste bäste spelare, efter Iginla. Men svensken lyckades inte bryta sin mållösa svit, som nu pågått i arton matcher. Inte ens när Phoenix tog ut målvakten och Huselius kom med pucken i ett två-mot-ett-läge, kunde han måla. Osjälviskt nog passade han till Dean Lombardi, som inte heller han gjorde mål.

Varken Anders Eriksson eller Marcus Nilson spelade för Calgary, som gjorde en stabil insats på bortais och nu är i kapp Minnesota Wild i täta Northwest Division.

Carolina – Tampa Bay 5-1 (1-1, 2-0, 3-0)

Första perioden: 0-1 (07:04) Jeff Halpern (12) (Michel Ouellet, Mathieu Darche), 1-1 (10:43) Eric Staal (31) (Tuomo Ruutu, Tim Gleason)

Andra perioden: 2-1 (01:02) Joe Corvo (8) (Sergei Samsonov, Eric Staal), 3-1 (10:01) Sergei Samsonov (10) (Frantisek Kaberle, Scott Walker), spel fem mot fyra

Tredje perioden: 4-1 (04:02) Sergei Samsonov (11) (Patrick Eaves, Matt Cullen), 5-1 (06:00) Tuomo Ruutu (7) (Eric Staal, Erik Cole)

Skott: 33-23 (6-10, 18-9, 9-4)

Utvisningar, Carolina: 2x2 min. Tampa Bay: 7x2 min.

Publik: 16 831 (i RBC Center)

Målvakter: Carolina: Cam Ward 95,7%, istid 59.55

Tampa Bay: Mike Smith 84,8%, istid 60.00

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 0, 0, -1, 17.47

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 2, 0, -1, 14.50

Matchen: Sergei Samsonov kom gratis till Carolina när man i början av januari plockade ryssen från Chicagos återkallnings-waiver. Den forna Calder Trophy-vinnaren sågs som en slocknad stjärna, men klubbytet verkar ha gjort honom gott. I natt gjorde han två mål och en assist, och hjälpte därmed Hurricanes att besegra Tampa Bay med 5-1.

Den 29-årige ryssen har gjort fem mål på de senaste fem matcherna och totalt 21 poäng på 24 matcher sedan flytten till Carolina.

Tampa verkar vara ett uppgivet lag, och de lyckades knappt bjuda upp till kamp, trots att Jeff Halpern gav dem ledningen efter 7.04 av första perioden. Efter det fick Carolina göra lite som de ville.

– Det är tufft just nu. Vi kan inte fuska med någonting och förvänta oss att segrarna ska komma ändå, sa Martin St Louis till AP.

Carolinas nyförvärv Tuomo Ruutu, som kom från Chicago i utbyte mot Andrew Ladd, gjorde sitt första mål för Hurricanes.

Eftersom Washington gick poänglösa från matchen mot Toronto, drygade Carolina därmed ut ledningen i Southeast Division till fem poäng.

Montreal – New Jersey 2-1 (0-0, 1-1, 1-0)

Andra perioden: 1-0 (06:11) Mark Streit (12) (Saku Koivu, Alexei Kovalev), spel fem mot fyra, 1-1 (13:36) Brian Gionta (18) (Mike Mottau, Colin White)

Tredje perioden: 2-1 (14:17) Andrei Kostitsyn (20) (Tomas Plekanec, Christopher Higgins), spel fem mot fyra

Skott: 25-32 (8-13, 8-10, 9-9)

Utvisningar, Montreal: 3x2 min. New Jersey: 7x2 min.

Publik: 21 273 (i Bell Centre)

Målvakter: Montreal: Carey Price 96,9%, istid 60.00

New Jersey: Martin Brodeur 92,0%, istid 59.17

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 0, 2, 0, 0, 20.09

Matchen: När Montreal tog emot New Jersey i natt låg en förstaplats i Eastern Conference i potten. Tack vare Andrei Kostitsyns mål i numerärt överläge efter 14.17 av tredje perioden, var det hemmalaget Canadiens som avgick med segern.

Just Canadiens dödliga power play, som är bäst i hela NHL, var avgörande. Förutom Kostitsyns segermål, gjorde även Mark Streit lagets första mål i numerärt överläge. Canadiens har gjort 27 power play-mål de senaste 19 matcherna.

Brian Gionta gjorde mål för Devils, som förlorade sin tredje raka match.

Rookie-målvakten Carey Price, 20, gjorde 31 räddningar för Canadiens, och vann därmed sin tredje raka match. Price har under segersviten räddat 88 av 92 skott.

– Vi har ifrågasatts av många på grund av att vi är ett ungt lag, men våra unga spelare har klivit fram och visat att de vill ha viktiga roller, sa Montreals lagkapten Saku Koivu, och tyckte vidare att det är ”en trevlig överraskning” att nu leda den östra lighalvan, något de inte gjort så här sent på säsongen sedan 1993.

Washington – Toronto 2-3 (1-0, 0-2, 1-1)

Första perioden: 1-0 (15:47) Alexander Ovechkin (49) (Tom Poti)

Andra perioden: 1-1 (01:06) Nik Antropov (23) (Mats Sundin, Bryan McCabe), spel fem mot fyra, 1-2 (10:51) Mats Sundin (30) (Bryan McCabe, Jiri Tlusty)

Tredje perioden: 1-3 (05:42) Alexander Steen (13) (Mats Sundin), 2-3 (09:38) Viktor Kozlov (14) (Alexander Ovechkin)

Skott: 28-25 (12-10, 5-12, 11-3)

Utvisningar: Washington: 2x2 min. Toronto: 5x2 min.

Mats Sundin, f, Toronto, 1, 2, 5, 0, 0, 19.29

Matchen: Det verkar som att turbulensen kring tisdagens trading deadline, då Torontos lagledning försökte byta bort stjärnorna med no trade-klausuler i kontrakten, har tänt Maple Leafs ordentligt. Laget besegrade Washington med 3-2 i natt, och har därmed vunnit fyra av de fem senaste matcherna.

Stor segerorganisatör var lagkaptenen Mats Sundin, en av de stjärnor lagledningen ville byta bort. Han gjorde ett mål och passade fram till de andra två Toronto-målen, däribland Alexander Steens matchvinnande 3-1 i början på tredje perioden. 37-årige Sundin är därmed uppe i 70 poäng för femtonde säsongen i karriären.

– Vi har haft en riktigt spännande tid den senaste månaden. Just nu har vi en bra mix i laget, och vi spelar med ett bra system som passar oss som lag, sa ”Sudden”.

Efter Steens 3-1 tryckte Washington på hårt för en kvittering. Men närmare än Viktor Kozlovs 2-3 efter 9.38 kom inte det hårdsatsande huvudstadslaget. Toronto, med matchens lirare Vesa Toskala i spetsen, kunde hålla undan och ta ytterligare två viktiga poäng i kampen om en slutspelsplats.

Capitals Alexander Ovechkin gjorde sitt 49:e mål, hans första på sju matcher, och avslutade därmed sin längsta mållösa svit i karriären.

Båda lagen är fem poäng nedanför slutspelsstrecket i öst.

Colorado – Los Angeles 5-2 (0-0, 3-1, 2-1)

Andra perioden: 0-1 (03:37) Michael Cammalleri (17) (Anze Kopitar, Lubomir Visnovsky), 1-1 (04:56) Ryan Smyth (13) (Ruslan Salei, Jordan Leopold), 1-2 (06:46) Ryan Smyth (14) (Paul Stastny, Adam Foote), 3-1 (10:33) Ruslan Salei (5) (Jordan Leopold, Marek Svatos)

Tredje perioden: 4-1 (05:30) Joe Sakic (9) (Ian Laperriere, Jordan Leopold), 4-2 (09:13) Rob Blake (6) (Anze Kopitar, Jack Johnson), 5-2 (19:10) Andrew Brunette (Milan Hejduk), mål i tom kasse

Skott: 28-25 (9-3, 11-12, 8-10)

Utvisningar, Colorado: 4x2min. Los Angeles: 3x2min.

Publik: 18 007 (i Pepsi Centre)

Målvakter: Colorado: Jose Theodore 92,0%, istid 60.00

Los Angeles: Dan Cloutier 85,1%, istid 58.49

Inga svenskar på isen.

Matchen: Ryan Smyth gjorde två mål och Jordan Leopold noterades för tre assist när Colorado hemmaslog Los Angeles med 5-2. Segern var Colorados första på fyra hemmamatcher.

Efter en mållös första period gav Mike Cammalleri gästerna ledningen med ett power play-mål efter 3.37 av andra perioden.

Sedan klev Smyth in i huvudrollen. Inom två minuter gjorde han sitt trettonde och fjortonde mål för säsongen, innan han fick lämna matchen på bår. Kings Jack Johnson tacklade Smyth mot plexiglaset vid avbytarbänken, och tvåmålsskytten låg orörlig på isen i flera minuter. Avalanche rapporterade att han var vid medvetande, men att han ändå togs till sjukhuset för vidare undersökning.

Ruslan Salei såg med sitt första mål i Avs-tröjan till att Colorado ledde med 3-1 inför tredje perioden.

I tredje perioden gjorde de båda lagkaptenerna varsitt mål; Colorados Joe Sakic satte 4-1 och Los Angeles Rob Blake 4-2, innan Andrew Brunette punkterade matchen genom att göra 5-2 i öppen kasse med femtio sekunder kvar.

I och med segern höll sig Colorado kvar på den sista play off-platsen i väst.

Dallas – Nashville 1-3 (0-0, 0-0, 1-3)

Tredje perioden: 0-1 (00:47) David Legwand (15) (Ville Koistinen, Ryan Suter), 0-2 (07:53) Jordin Tootoo (9) (Vernon Fiddler), 1-2 (08:23) Mike Ribeiro (27) (Loui Eriksson, Trevor Daley), 1-3 (08:46) J.P. Dumont (24) (Jason Arnott, Alexander Radulov)

Skott: 25-28 (7-11, 8-6, 10-11)

Utvisningar, Dallas: 6x2 min, 1x5 min. Nashville: 7x2 min, 1x5 min.

Publik: 18 584 (i American Airlines Center)

Målvakter: Dallas: Marty Turco 89,3%, istid 58.27

Nashville: Dan Ellis 96,0%, istid 59.53

Loui Eriksson, f, Dallas, 0, 1, 2, 0, -2, 13.22

Nicklas Grossman, b, Dallas, 0, 0, 0, 4, -1, 12.06

Mattias Norström, b, Dallas, 0, 0, 1, 0, 0, 20.09

Matchen: Efter två mållösa perioder fick publiken i American Airlines Center se fyra mål på mindre än nio minuter i tredje perioden.

Nashvilles David Legwand bröt måltorkan efter 47 sekunders spel.

Sju minuter senare ökade Jordin Tootoo på gästernas ledning till 2-0. Mike Ribeiro reducerade till 2-1 innan J.P. Dumont avgjorde med sitt 3-1. De tre målen kom med 53 sekunders mellanrum.

Nashville kom från en av klubbens sämsta insatser någonsin. Onsdagens förlust mot Buffalo innebar ett mindre smickrande klubbrekord på åtta insläppta mål.

Men mot Dallas var Nashville täta framför målvakten Dan Ellis, som med sina 24 räddningar kunde se till att laget inte släppte i väg Colorado i kampen om den sista slutspelssplatsen i väst.

Dallas förlorade för tredje gången de senaste sexton matcherna

Loui Eriksson fick en assist på hemmalagets enda mål och har gjort poäng i fem raka matcher nu.

St Louis – San Jose 0-2 (0-1, 0-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (16:41) Joe Pavelski (15) (Brian Campbell, Joe Thornton), spel fem mot tre

Tredje perioden: 0-2 (00:58) Mike Grier (8), spel fyra mot fem

Skott: 24-34 (11-12, 5-13, 8-9)

Utvisningar, St Louis: 5x2 min, 1x5 min. San Jose: 6x2 min, 1x5 min.

Publik: 19 150 (i Scottrade Center)

Målvakter: St Louis: Manny Legace 94,1%, istid 56.45

San Jose: Brian Boucher 100,0%, istid 59.45

Matchen: St Louis Blues verkar ha väldigt svårt att göra mål nuförtiden. Sedan två 5-1-segrar i mitten av februari, har laget endast mäktat med fyra mål på sex matcher.

I natt stötte de på en glödhet Brian Boucher i San Jose-målet. 31-årige Boucher värvades av Sharks i tisdags, och visade med nattens insats att han var värd satsningen. Med sina 24 räddningar blev han vald till matchens bäste spelare. Bouchers nolla var hans första i NHL sedan den 12 november 2006.

Joe Pavelski gjorde matchens första mål, när St Louis fick två spelare utvisade i slutet på första perioden.

I början på tredje gjorde Mike Grier mål för Sharks i numerärt underläge, och fastställde slutresultatet till 2-0.

Sharks tränare Ron Wilson tog sin 193:e seger med klubben, och passerade Darryl Sutter som den vinstrikaste tränaren i klubbens historia.

St Louis har nu åtta poäng upp till en slutspelsplats, och på onsdag ger sig laget ut på en nio matcher lång bortaturné.

En liten tröst för Blues fans är att laget skrivit ett flerårigt kontrakt med skyttekungen Brad Boyes.

Ottawa–Pittsburgh 5–4 (2–2, 3–1, 0–1)

Första perioden: 0–1 (8,43) Ryan Malone (21) (Evgeni Malkin, Petr Sykora), 1–1 (15,11) Antoine Vermette (15) (Wade Redden, Cory Stillman), 2–1 (16,12) Daniel Alfredsson (36) (Anton Volchenkov), 2–2 (19,48) Petr Sykora (21) (Sergei Gonchar, Jordan Staal) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3–2 (1,30) Daniel Alfredsson (37) spel fyra mot fem, 3–3 (2,35) Ryan Malone (22) (Alex Goligoski, Evgeni Malkin), 4–3 (14,40) Martin Lapointe (4) (Wade Redden) spel fem mot fyra, 5–3 (16,12) Dany Heatley (31) (Daniel Alfredsson, Cory Stillman) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 5–4 (14,06) Evgeni Malkin (37)

Skott: 30–29 (13–8, 11–9, 6–12)

Publik: 20 153 (i Scotiabank Place)

Utvisningar, Ottawa: 7X2 + 1X5. Pittsburgh: 6X2 + 1X5

Målvakter, Ottawa: Martin Gerber 86,2% istid 59,58. Pittsburgh: Ty Conklin 83,3% istid 58,59

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 2, 1, 3, 0, +1, 23,37

Matchen: Daniel Alfredsson gjorde två mål och en assist när Ottawa slog Pittsburgh i en mycket underhållande match. Därmed gick man också upp i ledning i sin division och upp på andra plats i den östa konferensen.

Alfredsson, som haft lite måltorka ett tag, gjorde 2–1-målet i den första perioden, och 3–2-målet, helt fri i numerärt underläge, i den andra.

Sedan gick Ottawa upp i 5–3-ledning och såg ut att ha avgjort matchen. Men Pittsburgh kom tillbaka, reducerade med sex minuter kvar och jagade sedan en kvittering.

Båda lagen ligger på relativt säker slutspelsplats i öst.

Atlanta–Boston 2–3 (1–1, 1–0, 0–1, 0–0, 0–1)

Första perioden: 0–1 (6,06) Glen Murray (15) (Marc Savard, Marco Sturm), 1–1 (6,41) Ilja Kovalchuk (42) (straff).

Andra perioden: 2–1 (17,18) Jim Slater (3).

Tredje perioden: 2–2 (11,53) David Krejci (3) (Milan Lucic, Phil Kessel).

Straff: 2–3 Phil Kessel.

Skott: 35–28 (8–6, 11–9, 13–9, 4–3)

Utvisningar, Boston: 4x2. Atlanta: 4x2.

Målvakter, Boston: Tim Thomas 92,857 %, istid 65,00.

Atlanta: Johan Hedberg, 94,286 %, istid 65,00.

Per-Johan Axelsson, f, Boston: 0, 0, 0, 0, 0, 19,42.

Niclas Hävelid, b, Atlanta: 0, 0, 1, 0, -1, 26,41.

Tobias Enström, b, Atlanta: 0, 0, 3, 0, -1, 29,54.

Matchen: Per-Johan Axelsson och hans lagkamrater i Boston är glödheta – och tog i kväll sin sjätte raka seger. Det krävdes förvisso straffläggning för att besegra Atlanta med Johan Hedberg i kassen.

Atlanta ledde inför tredje perioden, men där såg rookien David Krejci till att flippa in kvitteringen. Det var hans tredje mål för säsongen och samtliga har gjorts i de tre senaste matcherna.

– Det är tufft att komma till februari utan att ha gjort ett enda mål, men det första målet gav honom mycket självförtroende, säger Bostons coach Claude Julien.

Matchen var tvungen att avgöras via straffläggning och där missade samtliga spelare sina straffar utom Phil Kessel som överlistade Hedberg.

– Det känns som att alla har ett slutspelstänk just nu, säger Julien.

New York Islanders–Philadelphia 1–4 (0–1, 1–1, 0–2)

Första perioden: 0–1 (13,59) Jeff Carter (21) (Scottie Upshall, Mike Knuble).

Andra perioden: 1–1 (8,30) Bill Guerin (20) (Sean Bergenheim, Bryan Berard) spel fem mot fyra, 1–2 (14,24) Braydon Coburn (6) (Daniel Briere, Kimmo Timonen) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–3 (9,31) Mike Knuble (25) (Jeff Carter) spel fyra mot fem, 1–4 (19.33) Scottie Upshall (10) (Mike Knuble, Jason Smith) i tom målbur.

Skott: 34–31 (9–9, 14–11, 11–11)

Utvisningar, Islanders: 1X2 + 1X5. Philadelphia: 3X2 + 1X5.

Publik: 15 136 (i Nassau Veterans Memorial Coliseum).

Målvakter, Islanders: Rick DiPietro 90% istid 59,14.

Philadelphia: Martin Biron 97,1% istid 60,00.

Matchen: Hyperviktig match kring slutspelsstrecket i öst. Philadelphia drog det längsta strået mycket tack vare Jeff Carter framåt och Martin Biron i målet som tog 33 Islanders-skott.

Det var Philadelphias tredje raka seger och man har nu kravlat sig över slutspelsstrecket medan Islanders får fortsätta att jaga några poäng nedanför.

I Islanders kunde i alla fall Bill Guerin glädja sig över sitt 20: mål. Han har nu gjort minst 20 mål under en säsong i sex olika klubbar. Ett rekord som han delar med Ray Sheppard.