NHL-fakta 5/3

Colorado – Vancouver 2–1 (1-0, 0-1, 1-0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-05

Första perioden: 1-0 (09:12) Paul Stastny (20) (Wojtek Wolski, Andrew Brunette)

Andra perioden: 1-1 (18:58) Ryan Shannon (4) (Sami Salo, Henrik Sedin), spel fem mot fyra

Tredje perioden: 2-1 (02:27) John-Michael Liles (3) (Andrew Brunette, Tyler Arnason), spel fem mot fyra

Skott: 31-27 (11-9, 13-8, 7-10)

Utvisningar: Colorado: 4x2 min, 2x5 min. Vancouver: 5x2 min, 2x5 min.

Matchen:

Colorado har fyra raka segrar efter värvningarna av Peter Forsberg, Adam Foote och Ruslan Salei. Tidigt i morse, svensk tid, besegrades Vancouver med 2-1 i en tät historia.

Paul Stastny gjorde sitt tjugonde mål för säsongen och Andrew Brunette bidrog med två assist.

I mål spelade Jose Theodore som i fornstora dagar, 31-åringen gjorde 26 räddningar och vann sin fjärde raka match. Theodore knockades i mitten av andra perioden när han olyckligt fick Matt Pettingers knä i huvudet. Han låg länge på isen, men kunde fortsätta spela.

Henrik Sedin noterades för sin 52:a assist för året när han och Sami Salo spelade fram Ryan Shannon till Vancouvers enda mål i slutet på andra perioden.

Henrik satt sedan utvisad när John-Michael Liles satte matchvinnande 2-1 i början på tredje.

Målet var Liles tredje för säsongen och första sedan den 9 november.

Boston – Florida 0–1 (0-0, 0-0, 0-0, 0-1)

Övertid: 0-1 (00:22) Nathan Horton (22) (Stephen Weiss, Magnus Johansson)

Skott: 40-32 (13-15, 14-8, 13-8, 0-1)

Utvisningar: Boston: 5x2 min. Florida: 4x2 min.

Publik: 14 473 (i TD Banknorth Garden)

Målvakter: Boston: Alex Auld 96,9%, istid 60.15

Florida: Craig Anderson 100%, istid 60.22

PJ Axelsson, f, Bos, 0, 0, 1, 0, 0, 18.03

Magnus Johansson, b, Flo, 0, 1, 0, 0, +1, 21.26

Matchen:

NHL:s hetaste målvakt just nu? En kandidat är Panthers reservmålvakt Craig Anderson, som i natt höll nollan för andra matchen i rad. Anderson räddade 40 skott och höll sitt lag kvar i matchen.

I söndags räddade Anderson 53 skott mot NY Islanders, och har räddat 133 av de senaste 134 skott han fått på sig.

– De senaste två matcherna har varit fantastiska, sa Anderson till AP. Alla har gjort de små sakerna rätt. Många gånger ser jag skotten, vilket jag har spelarna framför mig att tacka för.

Boston släppte in tio mål senast mot Washington, och prioriterade ett tätt försvar under matchen. Alex Auld stod för 31 räddningar, bland annat på Brett McLeans friläge med drygt tre minuter kvar att spela.

Matchen var mållös efter 60 minuter.

Det tog bara 22 sekunder innan Nathan Horton avgjorde på övertidsperioden. Hans dragskott tog på Boston-backen Andrew Ference och ställde Auld.

– Vi blockerar så många skott, så sådana saker händer förr eller senare, sa Auld.

Vinsten var Floridas andra på fem matcher, laget har sex poäng upp till åttonde och sista slutspelsplats i öst.

Calgary – Columbus 1-0 (0-0, 0-0, 1-0)

Tredje perioden: 1-0 (05:49) Craig Conroy (10) (Eric Nystrom, Robyn Regehr)

Skott: 19-39 (6-18, 6-7, 7-14)

Utvisningar: Calgary: 6x2 min. Columbus: 4x2 min.

Publik: 19 289 (i Pengrowth Saddledome)

Målvakter: Calgary: Miikka Kiprusoff 100%, istid 59.55

Columbus: Pascal Leclaire 94,7%, istid 58.58

Kristian Huselius, f, Cal, 0, 0, 3, 0, 0, 19.10

Dick Tärnström, b, Col, 0, 0, 4, 4, 0, 24.17

Matchen:

Efter en ovanligt lång vila på hela fem perioder var Miikka Kiprusoff tillbaka i mål för Calgary. Han såg utvilad ut och höll nollan för andra gången i år.

Columbus sköt 39 skott på finnen och hade fem numerära underlägen med stort tryck, men ingen utdelning.

Craig Conroy gjorde matchens enda mål knappt sex minuter in i tredje perioden. Conroy snappade upp en felstudsande puck, forcerade in mot mål och satte ett backhandskott över Pascal Leclaires klubbhandske.

Calgarys lagkapten Jarome Iginla fick inte slå Theo Fleurys klubbrekord på 364 mål, men var ändå nöjd.

– Det här var en stor match för oss, mycket viktigare än mina egna mål, sa han till Calgary Herald.

Philadelphia – Buffalo 2-5 (1-2, 1-0, 0-3)

Första perioden: 0-1 (01:02) Jason Pominville (21) (Henrik Tallinder), 0-2 (09:55) Maxim Afinogenov (8) (Steve Bernier, Henrik Tallinder), 1-2 (14:34) Scottie Upshall (11) (Kimmo Timonen, Jeff Carter)

Andra perioden: 2-2 (05:51) Steve Downie (6) (Sami Kapanen, Jaroslav Modry)

Tredje perioden: 2-3 (01:06) Derek Roy (26) (Maxim Afinogenov, Toni Lydman), 2-4 (01:24) Jason Pominville (22) (Nolan Pratt, Nathan Paetsch), 2-5 (05:57) Maxim Afinogenov (9) (Steve Bernier, Adam Mair)

Skott: 21-21 (5-5, 10-8, 6-8)

Utvisningar: Philadelphia 8x2 min. Buffalo: 9x2 min, 1x10 min.

Publik: 19 516 (i Wachovia Center)

Målvakter: Philadelphia: Martin Biron 72,2%, istid 45.57

Philaldelphia: Antero Niittymäki 100%, istid 14.03

Buffalo: Ryan Miller 90,5%, istid 59.56

Henrik Tallinder, b, Buf, 0, 2, 0, 0, 0, 6.58

Matchen:

Buffalo besegrade Philadelphia med 5-2 och närmade sig i tabellen. En poäng skiljer nu lagen på varsin sida om slutspelsstrecket i öst.

Det fanns desperation i Buffalos spel, och det syntes att de inte ville förlora.

Redan efter 62 sekunder styrde Jason Pominville in Henrik Tallinders skott.

I mitten av första perioden fick Tallinder ytterligare en passningspoäng när Maxim Afinogenov ökade på ledningen för bortalaget. Sedan fick den svenske backen utgå efter en tuff tackling av Scottie Upshall.

Flyers, utan skadade stjärnor som Daniel Briere, Mike Richards och Simon Gagne, kom tillbaka och utjämnade matchen genom mål av Upshall och Steve Downie.

2-2 inför tredje.

Buffalos segermål var kontroversiellt. Flyers tränare John Stevens var rasande, och menade att målskytten Derek Roy bytte för tidigt och gjorde att Sabres var för många spelare på isen. Reprisbilder gav Stevens rätt.

– Det kanhända att jag stack lite tidigt från bänken, men jag tycker vi spelade ut dem i tredje ändå, sa Roy.

Arton sekunder efter Roys ”fuskmål” satte Jason Pominville 4-2 och matchen var avgjord.

Matchens lirare Afinogenov fastställde slutresultatet till 5-2 efter 5:57.

NY Rangers – NY Islanders 3-4 (0-1, 2-2, 1-0, 0-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (18:43) Blake Comeau (5)

Andra perioden: 1-1 (02:29) Nigel Dawes (11) (Scott Gomez, Fedor Tyutin), spel fem mot fyra, 1-2 (03:10) Sean Bergenheim (8) (Miroslav Satan, Bryan Berard), 1-3 (05:10) Trent Hunter (10) (Ruslan Fedotenko, Josef Vasicek), 2-3 (07:14) Chris Drury (22) (Martin Straka, Michal Rozsival)

Tredje perioden: 3-3 (05:47) Ryan Callahan (7) (Scott Gomez, Daniel Girardi), spel fyra mot fem

Straff: Jeff Tambellini

Skott: 30-18 (12-6, 11-7, 5-4, 2-1)

Utvisningar: Rangers: 3x2 min. Islanders: 3x2 min.

Publik: 18 200 (i Madison Square Garden)

Målvakter: Rangers: Henrik Lundqvist 83,3%, istid 65.00

Islanders: Wade Dubielewicz 90,0%, istid 64.52

Henrik Lundqvist, mv, Rangers, se ovan

Christian Bäckman, b, NYR, 0, 0, 0, 0, -2, 20.57

Fredrik Sjöström, f, NYR, 0, 0, 1, 0, 0, 7.59

Matchen:

Lillebrors dominans över storebror fortsatte när Islanders slog Rangers med 4-3 efter straffar i natt. De leder säsongsserien med 4-1-0 och är 8-4-1 sedan början på fjolåret.

– Jag vet inte vad det är, men mot Rangers har vi haft flyt vid rätt tillfällen, sa Islanders tränare Ted Nolan.

I natt satt dock segern hårt inne. Blake Comeau gav Isles ledningen sent i första perioden. I andra perioden gjorde lagen två mål i var, innan Ryan Callahan kvitterade för Rangers i numerärt underläge efter 5:47 av tredje. 3-3 och förlängning.

Efter en mållös övertidsperiod krävdes det sex rundor med straffar för att få fram en vinnare. Jeff Tambellini avgjorde för Islanders, som tog två viktiga poäng. De är bara tre poäng utanför slutspelet.

Tampa Bay – Pittsburgh 0-2 (0-0, 0-0, 0-2)

Tredje perioden: 0-1 (17:13) Maxime Talbot (10) (Pascal Dupuis, Sidney Crosby), 0-2 (19:55) Evgeni Malkin (38) (Maxime Talbot)

Skott: 35-23 (10-6, 14-4, 11-13)

Utvisningar: Tampa Bay: 3x2 min. Pittsburgh: 1x2 min.

Publik: 19 206 (i St Petes Times Forum)

Målvakter: Tampa Bay: Mike Smith 95,5%, istid 58.50

Pittsburgh: Marc-Andre Fleury 100%, istid 60.00

Andreas Karlsson, f, TB, 0, 0, 0, 0, 0, 6.37

Matchen:

Det var inte bara Peter Forsberg som gjorde comeback i natt. Sidney Crosby fanns åter på isen när Pittsburgh vann med 2-0 över hopplösa Tampa Bay. Crosby missade 21 matcher på grund av en ankelskada.

På hans spel syntes det dock inte att han inte spelat match på över sex veckor. Han skapade målchans på målchans med sin fart och klubbteknik, men målen uteblev.

– Jag hade en del chanser jag gärna hade gjort mål på, men jag är lite rostig och saknar den rätta timingen, sa Crosby efter matchen.

Till slut spelade han fram Maxime Talbot, som kunde sätta 1-0 med endast 2:47 kvar av matchen.

Evgeni Malkin satte 2-0 i tom kasse med endast fem sekunder kvar. Målet var hans 38:e för året.

Penguins målvakt Marc-Andre Fleury, som spelade sin andra match efter ett långt skadeuppehåll, räddade 35 skott och höll nollan för första gången sedan 24 november.

I och med segern behöll Penguins ledningen i Eastern Conference.

Toronto – New Jersey 1-4 (0-1, 1-1, 0-2)

Första perioden: 0-1 (11:22) Zach Parise (26) (Jamie Langenbrunner)

Andra perioden: 0-2 (05:11) Brian Gionta (19) (Dainius Zubrus, Sheldon Brookbank), spel fem mot fyra, 1-2 (16:47) Nik Antropov (24) (Tomas Kaberle, Mats Sundin)

Tredje perioden: 1-3 (09:21) David Clarkson (8) (John Madden, Sergei Brylin), 1-4 (10:52) Zach Parise (27) (Patrik Elias, Jay Pandolfo)

Skott: 42-25 (14-5, 10-9, 18-11)

Utvisningar: Toronto: 5x2 min. New Jersey: 4x2 min.

Matchen:

Martin Brodeur stoppade Torontos fina svit med minst en poäng i de fem senaste matcherna. Veteranmålvakten stod för 41 räddningar och valdes till matchens bäste spelare när Devils besegrade Maple Leafs med 4-1.

Vesa Toskala, som startade för nittonde gången i rad för Maple Leafs, såg inte lika skärpt ut och släppte in fyra mål på 25 skott.

Toronto vann skotten med 14-5 i första perioden, men låg ändå under med 0-1 inför andra. Zach Parise målskytt för Devils.

I andra ökade Brian Gionta på till 2-0 för gästerna, innan Nik Antropov kunde reducera med drygt tre minuter kvar. Mats Sundin fick en assist på målet och har gjort poäng i sex raka matcher. Förutom poängen fick Sundin även tre utvisningar i matchen.

I tredje avgjorde Devils med två mål inom 91 sekunder. David Clarkson gjorde 3-1 efter 9:21, och Parise gjorde sitt andra för kvällen efter 10:52.

– Det var en klassisk Devils-match. De leder med 2-1, du öppnar ditt spel lite för att kvittera, och de tvingar dig betala för det, analyserade Maple Leafs tränare Paul Maurice.

Minnesota – Chicago 2-4 (1-1, 0-1, 1-2)

Första perioden: 1-0 (05:56) Pavol Demitra (14) (Marian Gaborik, Nick Schultz), 1-1 (06:41) Jason Williams (10) (Rene Bourque)

Andra perioden: 1-2 (07:40) Duncan Keith (9) (Andrew Ladd, Brent Seabrook)

Tredje perioden: 1-3 (02:32) Dustin Byfuglien (14) (Jason Williams), spel fem mot fyra, 2-3 (06:47) Stephane Veilleux (8) (Kim Johnsson, Keith Carney), 2-4 (19:44) Craig Adams (3) (Rene Bourque), mål i tom bur

Skott: 30-34 (8-13, 14-10, 8-11)

Utvisningar: Minnesota: 7x2 min. Chicago: 7x2 min.

Publik: 18 568 (i Xcel Energy Center)

Målvakter: Minnesota: Niklas Bäckström 90,9%, istid 59.07

Chicago: Patrick Lalime 93,3%, istid 60.00

Kim Johnsson, b, Min, 0, 1, 2, 0, +1, 22.17

Niklas Hjalmarsson, b, Chi, 0, 0, 0, 2, 0, 11.37

Matchen:

Chicago har inte gett upp slutspelshoppet än. Tack vare inspirerat spel av målvakten Patrick Lalime vann laget med 4-2 mot Minnesota i natt.

Segern var Chicagos första i Minnesota sedan 29 mars 2002, och åttonde på de senaste elva matcherna.

Men det var hemmalaget som började bäst. Pavol Demitra gjorde 1-0 efter 5:56, efter fint förarbete av Marian Gaborik.

Bara 45 sekunder senare hade Chicago tur när Jason Williams passning styrdes i mål av Minnesotas Eric Belanger.

I andra perioden tog Chicago ledningen via ett mål som först underkändes på grund av hög klubba på Duncan Keith. Efter videogranskning godkändes dock målet.

Lalime stod för matchens räddning när Demitra och Gaborik kom fria mot honom. Demitra droppade pucken till Gaborik, som fick se sitt avslut räddas av Lalimes vänstra benskydd.

– Som jag sa för en månad sen – han har räddat vår säsong, sa Blackhawks tränare Denis Savard om Lalime.

I tredje perioden gjorde Dustin Byfuglien 3-1 för Chicago, Stephane Veilleux reducerade för Minnesota, innan Craig Adams fastställde slutresultatet med ett mål i tom bur med sexton sekunder kvar.

St Louis – Los Angeles 3-2 (1-1, 1-1, 1-0)

Första perioden: 1-0 (01:40) Andy McDonald (13) (Paul Kariya, Erik Johnson), 1-1 (19:12) Alexander Frolov (20) (Rob Blake, Patrick O'Sullivan)

Andra perioden: 1-2 (04:32) Dustin Brown (29) (Anze Kopitar, Peter Harrold), 2-2 (11:53) Keith Tkachuk (21) (David Perron, Brad Boyes)

Tredje perioden: 3-2 (13:06) Ryan Johnson (5) (Jamal Mayers, Jay McKee)

Skott: 31-32 (11-12, 13-11, 7-9)

Utvisningar: St Louis: 2x2 min, 1x5 min. Los Angeles: 6x2 min, 1x5 min.

Publik: 14 973 (i Scottrade Center)

Målvakter: St Louis: Manny Legace 93,8%, istid 59.56

Los Angeles: Erik Ersberg 90,3%, istid 58.48

Erik Ersberg, mv, LA, se ovan

Matchen:

St Louis lyckades vinna för första gången på sex matcher när man slog NHL:s sämsta lag Los Angeles i natt med 3-2. Under förlustsviten gjorde Blues bara fyra mål.

Ryan Johnson blev segerskytt med sitt sjätte mål för säsongen. Han gjorde 3-2 efter 13:06 av tredje perioden.

Andy McDonald och Keith Tkachuk gjorde också mål för Blues, medan Alexander Frolov och Dustin Brown målade för Kings.

I slutet fick Kings ett gyllene tillfälle att utjämna när de fick spela fem mot tre i slutet, men trots att de tog ut målvakten kunde de inte kvittera.

Erik Ersberg startade i mål för andra matchen i rad för Kings, och stod för 28 räddningar.

Edmonton – Nashville 1-5 (0-3, 1-2, 0-0)

Första perioden: 0-1 (00:55) J.P. Dumont (25) (Ville Koistinen, Jason Arnott), 0-2 (03:48) Martin Erat (19) (Jan Hlavac, Marek Zidlicky), 0-3 (13:09) Martin Erat (20) (David Legwand, Jan Hlavac)

Andra perioden: 0-4 (00:54) Martin Erat (21) (Shea Weber, Ryan Suter), 1-4 (05:45) Tom Gilbert (10) (Robert Nilsson, Fernando Pisani), 1-5 (09:33) Ville Koistinen (4) (Vernon Fiddler)

Skott: 30-24 (12-12, 10-7, 8-5)

Utvisningar: Edmonton: 2x2 min, 2x5 min, 1x10 min. Nashville: 4x2 min, 2x5min, 1x10 min.

Publik: 16 839 (i Rexall Place)

Målvakter: Edmonton: Mathieu Garon 75%, istid 19.55

Edmonton: Dwayne Roloson 83,3%, istid 40.00

Nashville: Dan Ellis 96,7%, istid 59.58

Robert Nilsson, f, Edm, 0, 1, 5, 0, 0, 19.18

Matchen:

Edmonton hade chansen att tangera klubbrekordet om åtta raka hemmasegrar när man inatt tog emot Nashville i Rexall Place. Men ett hat trick av gästernas Martin Erat satte stopp för det.

Nashville började mycket starkt och ledde med 3-0 redan efter tretton minuter. Oilers målvakt Mathieu Garon gav upp efter första perioden.

54 sekunder in i andra perioden fullbordade Erat sitt första hat trick i karriären, och matchen var definitivt avgjord.

Segern var viktig för Nashville, som är inblandad i en nervös kamp om den sista slutspelsplatsen i väst.