Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

”Mitt förtroende för Tommy Boustedt är orubbat”

Uppdaterad 2020-05-14 | Publicerad 2020-04-16

Ett helt landslag som har strejkat, en polisutredning om sexuellt ofredande och fackligt missnöje mot lönediskriminering. 

Det stormar rejält runt Svenska Ishockeyförbundet och dess generalsekreterare.

– Mitt förtroende för Tommy Boustedt är orubbat, säger ordförande Anders Larsson. 

Anders Larsson.

Medan i princip all idrott står stilla har det varit allt annat än lugnt och stilla hos Svenska Ishockeyförbundet

Det började på sensommaren då Damkronorna gick ut i strejk, missnöjda med både villkor och framföra allt attityder från de styrande. I februari misstänks en högt uppsatt ledare ha gjort sig skyldig till sexuellt ofredande mot en annan anställd under Beijer Hockey Games. Där pågår en polisutredning. 

Samtidigt har fackföreningen Unionen framfört svidande kritik mot Ishockeyförbundets lönesättning i stort och inte minst att den är könsdiskriminerande. 

I fokus har den operativa ledningen med generalsekreterare Tommy Boustedt i spetsen stått, men nu kommenterar också ordförande Anders Larsson situationen. 

– Rubrikerna vi har sett en tid i olika ärenden med koppling till vår verksamhet och kansli känns absolut inte bra, det kan påverka synen på vårt varumärke och hela förbundet på ett sätt som ingen av oss vill. Vi har ofta förknippats och stått för framgång, passion och breddverksamhet och med folkets lag, Damkronorna och Tre Kronor, i toppen. Då känns det här inte alls bra, säger Larsson. 

Hur mår Svenska Ishockeyförbundet som arbetsplats?

– Från min horisont, som ordförande, är jag inte på kansliet dagligdags och lever inte i den miljön men jag är väldigt nära verksamheten och ledningen. I det stora hela är det mycket som fungerar väldigt väl, men klart att när man ser den den här typen av rubriker och att den här typen av frågor finns i luften, då behöver de helt enkelt hanteras. Det är ett antal frågor som behöver hanteras av av vår ledning med Tommy (Boustedt) i spetsen tillsammans med den lokala fackklubben. Jag har själv varit personalchef i näringslivet och vet med min erfarenhet att enda sättet att lösa de här frågorna är att man för en dialog. Jag ser framför mig att det sker och har också förtroende för att parterna hittar en lösning.

Ska inte leta syndabockar

Vem har det yttersta ansvaret för hur Svenska Ishockeyförbundet sköts?

– Yttersta ansvaret för Svenska Ishockeyförbundet som helhet har jag som ordförande tillsammans med mina kollegor i förbundsstyrelsen. Men när det handlar om de operativa delen: kansli, personalfrågor och fackliga relationer är det ett arbete som hanteras av vår operativa ledning där Boustedt är högsta chef.

Hur är ditt förtroende för Tommy Boustedt?

– Tommy har, tillsammans med övriga ledningen och fackliga representanter, förtroendet att de kan sätta sig ner och lösa det här.

Så ditt förtroende är orubbat?

– Ja, i och med att han är generalsekreterare och jag har förtroende för att han med de övriga ska kunna lösa det här är det naturligtvis så. 

Är det ett misslyckande för Boustedt att det ser ut som det gör?

– Jag tror det är farligt att snabbt ge sig in och försöka hitta olika syndabockar. Vem som gjort vad och vad det har lett till. Från min horisont känns det viktigt att ledning sätter sig ner med fackklubben och är lösningsorienterad och förhoppningsvis med ett pragmatiskt sätt kan hitta en väg framåt. I ett sånt läge brukar det inte vara så lyckligt att jaga syndabockar utan snarare hitta vägar framåt. Jag känner förtroende för att så kommer att ske. 

Hur stort ansvar ligger på dig att det stormat som det gjort?

– Vi är en stor organisation och en stor rörelse med många olika ansvarsområden. Men klart totalt sett är jag och övriga styrelsen ytterst ansvariga för Svenska ishockeyförbundet. Om vi tar Damkronorna såg jag det som ett misslyckande för hockeyn totalt men även för mig personligen. Det var samtidigt en styrka att det gick att lösa frågorna när vi satte oss ner. Jag hoppas och tror att vi ska hitta en liknande väg nu, för det här känns otillfredsställande. Som ytterst ansvarig kan inte jag svära mig helt fri från hela frågan. Även om jag inte handhar frågorna är jag såklart ytterst ansvarig för allting.

Anders Larsson.

Pågår en polisutredning

I går hade Svenska Ishockeyförbundet ett styrelsemöte där den senaste tidens händelser fanns högt på agendan. 

Fick du en tillfredsställande redogörelse från den operativa ledningen?

– Det som kändes bra kopplat till redogörelsen för styrelsen var att hela styrelsen fick ledningens bild av vad som har hänt. Framför allt beskedet att ledning verkligen bokat in möten med fackklubben i närtid, för att hitta en dialog och en gemensam väg framåt. På så sätt känns det bra. Sedan är det allmänt känt att det finns en pågående polisutredning kopplat till förbundet och den frågan finns också i luften. 

Hur ser du på den polisutredningen om misstänkt sexuellt ofredande? 

– Klart det känns väldigt olyckligt att det finns en pågående polisutredning kopplat till vår organisation, med det sagt vet jag som ordförande inte mycket mer än så. Det mesta runt den här utredningen som jag själv har tagit del av är via medieuppgifter och vad polisen har uttalat i medierna. Vi får helt enkelt avvakta och se vad utredningen handlar om och vad den kommer fram till. Men klart otillfredsställande att det pågår en utredning med koppling till vår organisation. 

Men är det inte av yttersta vikt att du sätter dig in i en sådan fråga, förutom bara tidningar och polisens uppgifter?

– Absolut, jag har blivit informerad om vad vår ledning vet, vilket inte är så mycket. Det är en polisutredning som pågår och polisen informerar inte förbundet om pågående utredning, det har i alla fall inte skett i det här fallet, enligt de rapporter som ledningen har gett till mig. Jag vet allting som Ishockeyförbundet har fått information om och det är ganska knapphändigt just nu. Därför känns det än mer otillfredsställande. Vad handlar utredning om och vad kommer den att komma fram till? Det återstår att se, om jag förstått det rätt får vi veta mer i närtid. 

Facket kommer med svidande kritik om lönesättning i stort och även könsdiskriminerande lönesättning. Hur kommenterar du det?

– Jag har som ordförande fått en del rapporter från ledning under resans gång, så sent som i går hade vi ett styrelsemöte där ledning gav hela styrelsen en rapport utifrån deras horisont. När man får läsa den här typen av rubriker och innehåll medialt känns det inte bra och att de här frågorna finns i luften känns inte heller bra. Jätteviktigt att de blir lösta, det här behöver man reda ut. Och det har jag förtroende för att man kommer att göra det.

Anders Larsson, Tommy Boustedt och förre förbundskaptenen Rikard Grönborg.

Kommenterar beslutet om Feltenmark

Upplever du att Svenska Ishockeyförbundet är en jämlik arbetsplats?

– Vi jobbar i hela organisationen med helheten, det gäller även vårt kansli, med frågorna runt jämlikhet, likabehandling och jämställdhet. Väldigt viktiga frågor för oss, allt från att få in fler kvinnliga ledare och spelare men också att vi ska ha en modern arbetsplats. Vi är inne på en resa och förflyttningen i det stora hela är positiv men när det uppstår den här typen av rubriker och diskussioner så är det ett tecken på att det finns ett antal frågor som behöver hanteras. Jag vill verkligen att vi ska vara en modern arbetsplats och tycker från min horisont att vi är det.  Men när det kommer upp den här typen av frågor så finns det saker att hantera. 

Du har själv profilerat dig mycket runt just de här frågorna. Svider det här extra rent personligen? 

– Jag brinner oerhört mycket för just de frågorna och därför blir den här typen av rubriker något som ömmar extra för min del. Men det betyder inte att vid viker av kursen på den här resan för ska vi vara än mer folkkära än vad vi är i dag behöver vi hänga med i samhällsutvecklingen. Det bästa föräldrar har är sitt barn och ska man sätta sitt barn i vår verksamhet måste man uppleva att det är modernt och hänger med i samhällsutvecklingen. Och då är likabehandling och jämställdhet otroligt viktiga frågor för en modern förälder. 

Hur ser du på att Anders Feltenmark efter 24 år tvingas lämna strax efter att han, i sin roll som fackligt ombud, anmält en kollega för sexuellt ofredande?

– Den här typen av personalfrågor hanterar av vår ledning. Jag har känt och jobbat tillsammans med Anders väldigt länge. Just hanteringen den senaste tiden, och att han lämnat, har hanterats av vår ledning och är inget som jag som ordförande kommenterar.

Men känner du dig trygg i beslutet som er ledning har tagit?

– Ledningen har hanterat den här frågan och gett information till mig och styrelsen på ett sätt som göra att jag känner mig trygg med det, ja.