Matchfakta 30/3

St. Louis-Chicago 3-4 (0-2, 0-1, 3-1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-29

Första perioden: 0-1 (01.40) Andrew Ladd 14 (Dave Bolland, Patrick Sharp), 0-2 (15.26) Jonathan Toews 22 (Brent Seabrook, Duncan Keith).

Andra perioden: 0-3 (15.12) Duncan Keith 12 (Craig Adams, Kevyn Adams), spel 4 mot 5.

Tredje perioden: 0-4 (02.04) Craig Adams 4 (Brent Sopel), spel 4 mot 5, 1-4 (06.11) Keith Tkachuk 24 (Paul Kariya, Brad Boyes), 2-4 (15.02) Brad Boyes 41 (David Perron, Jeff Woywitka), 3-4 (17.20) Paul Kariya 16 (Brad Boyes, Erik Johnson), spel 5 mot 4.

Skott: 34-19 (8-9, 11-5, 15-5)

Utvisningar, St. Louis: 6x2 min, 2x5 min, 2x10 min. Chicago: 6x2 min, 2x5 min, 2x10 min.

Publik: 19 150 (i Scottrade Center)

Målvakter: St. Louis: Manny Legace 78,9%, istid 58.48

Chicago: Nikolaj Chabibulin 91,2%, istid 60.00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Inga svenskar på isen.

Matchen:

Hoppet om slutspel lever för Chicago - tack vare två mål i numerärt underläge. Visserligen hade Blackhawks 2-0 redan efter första 20 minuterna, men det var 3-0 (Duncan Keith) i den andra och 4-0 (Craig Adams) i inledningen av den tredje perioden som blev matchavgörande.

Och båda kom i spel fyra mot fem vilket innebär att Chicago nu är det lag som gjort flest mål i numerärt underläge denna säsong. Totalt har de nu 16 fullträffar och fem av dem har kommit mot just St. Louis.

- Jag vet inte varför vi gör så många mål i numerärt underläge mot dem. Kanske är förklaringen så enkel att pucken studsat vår väg, sa Craig Adams.

St. Louis kom tillbaka starkt och reducerade tre gånger och trots ett par halvchanser till en kvittering lyckades Chicago hålla undan och ta två oerhört viktiga poäng.

Blackhawks är fyra poäng efter Nashville på den åttonde och sista slutspelsplatsen i Western Conference. Laget har fyra matcher kvar att spela - närmast en ”enkel” hemmamatch mot Columbus på söndag.

- Det var en viktig seger för oss. Det höll oss kvar i jakten. Vi kom hit för att göra ett jobb, ta två poäng och det gjorde vi, sa en nöjd Chicagocoach Denis Savard.

Calgary-Edmonton 1-2 (0-0, 0-0, 1-2)

Tredje perioden: 1-0 (05.43) Matthew Lombardi 13 (Wayne Primeau, Robyn Regehr), 1-1 (06.50) Denis Grebeshkov 3 (Ales Hemsky, Jarret Stoll), 1-2 (10.48) Dustin Penner 23 (Ales Hemsky), spel 5 mot 4.

Skott: 32-21 (10-7, 11-7, 11-7)

Utvisningar, Calgary: 3x2 min, 1x5 min. Edmonton: 1x2 min, 1x5 min.

Matchen:

Vissa mål är viktigare än andra. Frågan är om inte Dustin Penners 23:e mål den här säsongen också är hans viktigaste - hittills i alla fall.

För 2-1-fullträffen 10.48 in i den tredje perioden var matchavgörande och gör att Edmonton fortfarande har en chans att nå slutspelet. Oilers är nu på delad åttondeplats i Western Conference tillsammans med Nashville och Vancouver. Men de två sistnämnda lagen har två matcher mer kvar att spela än vad Edmonton har.

Kristina Huselius var tillbaka i laget igen efter att ha varit bänka i segern mot Vancouver i tisdags. ”Husse” spelade i drygt 18 minuter och hade två skott på mål, men det blev inga poäng för den svenske forwarden.

I slutminuten, med målvakten Miikka Kiprusoff på bänken och en extra utespelare på isen, var det dock ytterst nära att Huselius var med och spelade fram till en kvittering. Hans skott styrdes av Alex Tanguay förbi målvakten Dwayne Roloson, men pucken träffade stolpen.

Calgarys stjärna Jarome Iginla var på jakt efter säsongens 50:e mål. Men trots åtta skott på mål lyckades Iginla inte näta.

Tampa Bay-Carolina 2-1 (0-1, 1-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (17.24) Chad LaRose 8 (Trevor Letowski, Tuomo Ruutu).

Andra perioden: 1-1 (00.18) Jussi Jokinen 16 (Dan Boyle, Karri Rämö), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 2-1 (05.43) Jeff Halpern 19 (Jussi Jokinen, Alexandre Picard).

Skott: 21-39 (10-13, 8-14, 3-12)

Utvisningar, Tampa Bay: 7x2 min. Carolina: 6x2 min.

Publik: 19 311 (i St. Pete Times Forum)

Målvakter: Tampa Bay: Karri Rämö 97,4%, istid 59.59

Carolina: Cam Ward 90,5%, istid 58.32

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 1, 0, 0, 07.02

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 0, 0, 0, 17.51

Matchen:

Tampa Bay såg verkligen inte ut som ett jumbolag i nattens möte med Southeast Divisions ledarlag Carolina Hurricanes.

Finländske rookien Karri Rämö storspelade i mål (38 räddningar) och Jeff Halpern avgjorde till hemmalagets fördel när han satte 2-1 i inledningen av den tredje perioden. Halpern assisterades av Tampa Bays andre målskytt (till 1-1) Jussi Jokinen.

- Jag tror detta lag har visat mycket karaktär. Vi spelar inte för samma saker som slutspelslagen gör, men det är ett erkännande för killarna . Det finns stolthet i organisationen, sa Jeff Halpern.

Målvakten Karri Rämö, som assisterade till Jokinens tidiga 1-1-mål i den andra perioden, hade en enkel förklaring till hemmalagets skrällseger.

- Vi vann fler närkamper än de gjorde, sa Rämö.

I och med förlusten krympte Carolinas divisionsledning till jagande Washington till två poäng. Båda lagen har tre matcher kvar att spela - inkluderat ett hett möten mellan dem i Washington på tisdag.

- Vi måste ta fyra poäng för att vinna divisionen. Det har ingen betydelse hur vi gör det, men tisdagens möte blir en stor match, inget snack om det, sa Hurricanes coach Peter Laviolette.

Florida-Washington 0-3 (0-0, 0-2, 0-1)

Andra perioden: 0-1 (02.48) Viktor Kozlov 16 (Brooks Laich, Tom Poti), 0-2 (14.42) Mike Green 18 (Alexander Ovetjkin, Viktor Kozlov).

Tredje perioden: 0-3 (11.32) Alexander Ovetjkin 62 (Viktor Kozlov, Tom Poti).

Skott: 32-33 (6-10, 14-12, 12-11)

Utvisningar, Florida: 6x2 min. Washington: 5x2 min.

Publik: 17 832 (i BankAtlantic Center)

Målvakter: Florida: Tomas Vokoun 90,9%, istid 59.53

Washington: Cristobal Huet 100%, istid 59.55

Magnus Johansson, b, Florida 0, 0, 4, 0, -1, 18.55

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 0, 3, 0, +2, 19.55

Matchen:

Washington avslutade säsongens längsta bortaturné med ännu en seger. Det innebär att laget vann fem av de sex bortamatcherna. Nattens vinst var säker och betyder samtidigt att Florida är borta från slutspelet.

Capitals avgjorde matchen i den andra perioden när Viktor Kozlov och Mike Richards gjorde varsitt mål. Sedan spädde skyttekungen Alexander Ovetjkin (62:a målet!) på med 3-0 i den tredje.

Målvakten Christobal Huet stoppade 32 skott och noterades för fjärde nollan denna säsong.

- Det var en utmaning att spela sex raka bortamatcher. Vi fick 5-1 med oss och det är vi mycket glada för. Nu har vi några dagar på oss att ladda batterierna. Det betyder inte att det kommer att bli enkelt att spela hemma, men vi ser fram emot nästa match, sa Huet till AP.

Washington är fortfarande nia i Eastern Conference med 88 poäng och är tre poäng efter Philadelphia på den åttonde och sista slutspelsplatsen. Laget kan alltså med tre raka hemmasegrar nå 94 poäng i grundserien.

- Jag vet att om vi fortsätter att vinna kommer något bra att hända. Vi kan bara göra vårt bästa och om det krävs 95 poäng för att nå slutspel så låt det vara så, sa Capitals coach Bruce Boudreau.

NY Islanders-Philadelphia 3-4 (1-0, 1-1, 1-2, 0-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (14.59) Richard Park 11 (-).

Andra perioden: 2-0 (07.43) Blake Comeau 8 (Richard Park, Kyle Okposo), 2-1 (15.24) Daniel Briere 31 (-), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 2-2 (03.22) Joffrey Lupul 19 (Mike Richards, Patrick Thoresen), 3-2 (10.19) Frans Nielsen 2 (Freddy Meyer), 3-3 (15.38) Mike Richards 28 (Patrick Thoresen).

Straff: 3-4 Daniel Briere.

Skott: 30-54 (9-10, 7-23, 9-16)

Utvisningar, NY Islanders: 5x2 min. Philadelphia: 2x2 min.

Publik: 15 223 (i Nassau Coliseum)

Målvakter: NY Islanders: Wade Dubielewicz 94,4%, istid 64.49

Philadelphia: Antero Niittymäki 90,0%, istid 65.00

Matchen:

Philadelphias fans får verkligen bita på naglarna i jakten på en slutspelsplats. För andra matchen i rad kvitterade Flyers sent i den tredje perioden och gav fansen en ny straffthriller.

Senast blev det förlust mot New Jersey, men denna gång fixade Philadelphias målvakt Antero Niittymäki så att laget fick med sig den viktiga bonuspoängen.

- Jag har tränat mycket på frilägen denna säsong så jag var redo, sa Niittymäki som faktiskt för första gången under 2007/08 tvingades till ett straffavgörande.

Den finländske målvakten räddade samtliga tre försök. Och när Daniel Briere som ende skytt lyckades sätta pucken i mål har Flyers fortfarande tre poängs försprång till jagande Washington i kampen om slutspelsplats åtta i Eastern Conference.

Segern var rättvis. Flyers tryckte på ordentligt, framför allt den andra perioden. Då avlossade de 23 skott - säsongens högsta noteringen för laget under en period.

- Det var tufft i början eftersom vi spelat en känsloladdad match kvällen innan. Men vi kämpade till slutet, sa matchhjälten Daniel Briere.

Toronto-Montreal 4-2 (0-0, 2-1, 2-1)

Andra perioden: 1-0 (07.25) Anton Strålman 2 (Nik Antropov, Jiri Tlusty), 1-1 (08.23) Maxim Lapierre 8 (Andrej Kostitsyn, Mathieu Dandenault), 2-1 (09.33) Anton Strålman 3 (-)-

Tredje perioden: 3-1 (03.17) Jiri Tlusty 9 (Nik Antropov), 4-1 (15.16) Jiri Tlusty 10 (Nik Antropov, Pavel Kubina), 4-2 (19.44) Tom Kostopoulos 7 (Patrice Brisebois).

Skott: 37-23 (10-2, 12-9, 15-12)

Utvisningar, Toronto: 4x2 min. Montreal: 5x2 min, 1x5 min, 1x10 min.

Matchen:

Montreal jagar segern i Eastern Conference och Toronto är avsågat från alla chanser att nå slutspel. Men ändå fixade två rookies så att Maple Leafs tog en meriterande seger mot den kanadensiska rivalen.

Anton Strålman och Jiri Tlusty gjorde båda två mål i matchen. Den 21-årige svensken satte sin dubbel i den andra perioden och det betydde Toronto-ledning till 1-0 och 2-1. Målen var också likvärdiga - två höga dragskott som hittade in bakom en skymd Jaroslav Halak. Det var Strålmans andra och tredje NHL-mål under debutsäsongen.

För Jiri Tlusty innebar 3-1 och 4-1 hans nionde och tionde mål och sänkte definitivt Montreals förhoppningar att få med sig poäng från Air Canada Centre.

- Vi har tre matcher kvar. Vi måste omgruppera och avsluta grundserien på ett bra sätt, sa Canadiens coach Guy Carbonneau.

Montreals kapten Saku Koivu saknades fotskadad efter senaste matchen mot Buffalo. Hur länge den finländske centern blir borta är osäkert.

- Saku är en speciell spelare och vår ledare. Vi saknar honom förstås. Förhoppningsvis är han inte borta länge, sa lagkompisen Christopher Higgins.

Los Angeles–Dallas 2–7 (1–1, 0–4, 1–2)

Första perioden: 1–0 (6,09) Kevin Dallman (3) (Dustin Brown, Jeff Giuliano(, 1–1 (13,29) Stephane Robidas (8) (Mike Ribeiro, Jere Lehtinen) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–2 (0,16) Stu Barnes (11) (Mike Modano, Mattias Norström), 1–3 (6,15) Brenden Morrow (31) (Stephane Robidas, Mike Ribeiro) spel fem mot fyra, 1–4 (10,24) Loui Eriksson (13) (Brad Richards, Trevor Daley), 1–5 (13,53) Loui Eriksson (14) (Brad Richards).

Tredje perioden: 1–6 (4,26) Jere Lehtinen (15) (Mike Ribeiro, Stephane Robidas), 1–7 (15,22) Niklas Hagman (26) (B.J. Crombeen, Mattias Norström), 2–7 (17,02) Michael Cammalleri (19)

Skott: 14–35 (5–9, 3–16, 6–10)

Publik: 17,849 (i Staples Center)

Utvisningar, Los Angeles: 7X2. Dallas: 5X2

Målvakter, Los Angeles: Erik Ersberg 80% istid 40.00. Daniel Taylor 80% Istid 20.00.

Dallas: Marty Turco 85,7% istid 60,00.

Mattias Norström, b, Dallas 0, 2, 0, 0, +2, 20,23.

Loui Eriksson, 2, 0, 5, 0, +1, 15,45.

Matchen: Louis Eriksson hade en drömkväll – Erik Ersberg raka motsatsen.

Dallas-forwarden gjorde två mål med drygt tre minuters mellanrum i andra perioden. Två mål som blev droppen för Ersberg som lämnade isen efter den andra perioden. Synd om Ersberg som annars imponerat stort den senaste tiden.

Förutom Eriksson hade gamle LA-kaptenen Mattias Norström en bra dag med två assist för Dallas. De två var de enda svenskarna som spelade, Nicklas Grossman och Joel Lundqvist var ombytta, men fick ingen speltid.

Dallas tog ytterligare ett stort steg mot slutspel. Los Angeles har däremot varit avsågat länge.

Boston–Ottawa 4–0 (0–0, 2–0, 2–0)

Andra perioden: 1–0 (4,24) Per-Johan Axelsson (13) (Glen Metropolit, Milan Lucic), 2–0 (7,55) Marco Sturm (27) (Glen Murray, David Krejci) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3–0 (1,13) Shane Hnidy (2) (David Krejci) spel fyra mot fem, 4–0 (19,05) David Krejci (5) (Glen Murray, Marco Sturm)

Skott: 31–34 (11–10, 13–12, 7–12)

Utvisningar, Boston: 5X2 + 1X5. Ottawa: 6X2 + 1X5.

Publik: 17 565 (i TD Banknorth Garden).

Målvakter, Boston: Tim Thomas 100% istid 59,53.

Ottawa: Martin Gerber 87,1% istid 60,00.

Per-Johan Axelsson, f, Boston, 1, 0, 3, 0, +1, 21,10.

Daniel Alfredsson, f, Ottawa, 0, 0, 4, 2, –3, 19,49.

Matchen: Tim Thomas spikade igen och Boston tog ett stort steg mot slutspel med en imponerande 4–0-seger mot Ottawa.

Per-Johan Axelsson gjorde matchens första mål och överglänaste klart sin gamle Frölunda-kompis Daniel Alfredsson i Ottawa.

Med en vecka kvar av grundserien handlar allt om slutspel och både Boston och Ottawa kan både lyckas och misslyckas att ta sig dit.

– Vi kan förlora våra tre kommande matcher och missa slutspelet. Men då förtjänar vi inte att vara där, sa Daniel Alfredsson, vars Ottawa har förlorat fyra av de fem senaste matherna.