Nattens NHL 29/2

Boston – Pittsburgh 5-1 (2-0, 2-0, 1-1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-29

Första perioden: 1-0 (09.49) Marco Sturm 21 (Chuck Kobasew, Glen Metropolit), 2-0 (12.07) Marco Sturm 22 (Glen Metropolit, Aaron Ward)

Andra perioden: 3-0 (02.21) Zdeno Chara 15 (Dennis Wideman, Marc Savard), 4-0 (16.01) PJ Axelsson 12 (Shawn Thornton, Marc Savard)

Tredje perioden: 4-1 (13.03) Pascal Dupuis 11 (Jeff Taffe, Tyler Kennedy), 5-1 (17.49) David Krejci 2 (Mark Stuart, Chuck Kobasew), spel fem mot fyra

Skott: 31-28 (12-10, 8-9, 11-9)

Utvisningar, Boston: 5x2 min, 1x5 min. Pittsburgh: 6x2 min, 1x5 min.

Matchen:

Marian Hossa vill nog glömma sin debut för Pittsburgh. Han hann bara med tretton byten innan han krockade med Glen Murray och tvingades bryta matchen.

– Det var en olycka och vi krockade knä mot knä, sa Hossa till AP.

Boston kom annars ut och visade varför de håller en slutspelsplats i tuffa Eastern Conference.

– Vi spelar inte vackert, och du kan till och med kalla oss fula, men vi har hittat vår nisch i ligan, sa Bruins back Aaron Ward.

Marco Sturm gjorde två mål i första perioden och nådde därmed 200 totalt i karriären. Zdeno Chara, Per-Johan Axelsson och David Krejci gjorde också mål för Boston. Målvakten Tim Thomas såg ut att bokföra sin andra raka nolla, men Pascal Dupuis (som ingick i den stora Hossa-traden) förstörde hans planer genom att sätta 1-4 med 6.57 kvar av matchen.

Boston var inaktiva under tisdagens trading deadline, något som tränaren Claude Julien menade gav självförtroende till laget.

– Grabbarna i omklädningsrummet är glada att gruppen är intakt, och de visar att de tror på den här hockeyklubben, sa han.

Boston har nu fem raka segrar.

Carolina – NY Rangers 2-4 (0-2, 1-1, 1-1)

Första perioden: 0-1 (03.50) Brandon Dubinsky 13 (Jaromir Jagr), 0-2 (19.16) Sean Avery 11 (Daniel Girardi)

Andra perioden: 0-3 (02.14) Chris Drury 21 (Marc Staal, Nigel Dawes), 1-3 (07.39) Erik Cole 16 (Bret Hedican, Patrick Eaves)

Tredje perioden: 2-3 (04.54) Erik Cole 17, 2-4 (07.24) Brendan Shanahan 21 (Nigel Dawes, Scott Gomez)

Skott: 28-28 (5-15, 11-10, 2-13)

Utvisningar, Carolina: 3x2 min, 1x5 min, 1x10 min. NY Rangers: 6x2 min, 1x5 min, 1x10 min.

Matchen:

En strålande förstaperiod räckte för att ge Rangers en skön bortaseger mot Carolina. Jaromir Jagr snodde pucken av Bret Hedican och serverade Brandon Dubinsky till 1-0 efter 3.50. I slutet av perioden, som dominerades totalt av gästerna, ökade Sean Avery på ledningen till 2-0 med ett lågt slagskott från högerkanten. Målet var Averys tredje på de senaste fem matcherna.

Chris Drury gjorde 3-0 i början på andra, och Brendan Shanahan avgjorde med sitt 4-2 efter 7.28 av tredje perioden. Däremellan hade Erik Cole gjort två mål för hemmalaget, men det hjälpte alltså föga.

Henrik Lundqvist gjorde 26 räddningar och var nöjd efter matchen:

– Vi vinner för att vi spelar väldigt bra som lag, sa han, och fick medhåll av Brendan Shanahan:

– I mitten av säsongen tappade vi fokus, men nu är vi smartare och gör småsakerna rätt, sa han.

Noterbart från matchen i övrigt var att Tuomo Ruutu, Carolinas nyförvärv från Chicago, spelade hela matchen trots att han syddes med fyrtio stygn efter att ha träffats av en klubba i ansiktet i förra matchen. Christian Bäckman såg till att komma med i matchprotokollet i sin Rangers-debut genom att dra på sig tre utvisningar.

Philadelphia - Ottawa 3-1 (0-0, 1-1, 2-0)

Andra perioden: 0-1 (06.33) Jason Spezza 25 (Andrej Meszaros, Cory Stillman), spel fem mot fyra, 1-1 (13.32) Jim Dowd 4 (Riley Cote, Kimmo Timonen)

Tredje perioden: 2-1 (00.41) Mike Knuble 23 (Jason Smith), 3-1 (06.30) Mike Knuble 24 (Scottie Upshall, Kimmo Timonen), spel fem mot fyra

Skott: 37-32 (11-7, 16-11, 10-14)

Utvisningar, Philadelphia: 5x2 min, 1x5 min, 1x10 min. Ottawa: 3x2 min, 2x5 min, 1x10min.

Publik: 19 567 (i Wachovia Center)

Målvakter: Philadelphia: Martin Biron 97,0%, istid 59.53

Ottawa: Ray Emery 89,5%, istid 60.00

Daniel Alfredsson, f, Ottawa, 0, 0, 0, 0, -3, 23.09

Matchen:

I onsdags sparkades Ottawas tränare John Paddock av Bryan Murray. Anledningen var att Ottawa endast vunnit sju av 21 matcher sedan mitten av januari, något som fick Murray att agera och själv ta över tränarsysslan. Men effekten blev inte vad han önskat. Philadelphia vann nattens match med 3-1, och Ottawas lagkapten Daniel Alfredsson medgav att stämningen inte är den bästa i laget.

– För att vara ärlig är jag fortfarande lite chockade över tränarbytet, sa han.

Det började ändå bra för Ottawa. Jason Spezza bröt måltorkan i matchen när han gjorde sitt 25:e mål för säsongen i början av andra perioden. Men sen fick han inte spela mer. Anledningen var att han i det gruff som följde, satte klubbskaftet i magen på Braydon Coburn och fick matchstraff.

Jim Dowd kvitterade för Philadelphia lite senare i mittakten, och i tredje perioden klev Mike Knuble fram och fixade segern åt hemmalaget genom att göra två mål.

Flyers finske back Kimmo Timonen valdes till matchens bäste spelare.

Atlanta – NY Islanders 4-5 (0-2, 3-1, 1-1, 0-1)

Första perioden: 0-1 (09.15) Mike Comrie 19 (Rob Davison, Radek Martinek), 0-2 (11.26) Josef Vasicek 14 (Trent Hunter)

Andra perioden: 0-3 (01.02) Andy Hilbert 8 (Bryan Berard, Bill Guerin), 1-3 (03.53) Eric Perrin 12, straff, spel fyra mot fem, 2-3 (13.46) Ken Klee 1 (Colby Armstrong, Eric Perrin), 3-3 (15.00) Alexei Zhitnik 3 (Bobby Holik, Bryan Little)

Tredje perioden: 3-4 (03,17) Mike Comrie 20 (Bryan Berard), 4-4 (18.38) Bobby Holik 11 (Mark Recchi, Ken Klee)

Övertid: 4-5 (01.09) Trent Hunter (Josef Vasicek)

Skott: 23-37 (7-13, 9-9, 7-13, 0-2)

Utvisningar, Atlanta: 5x2min. NY Islanders: 5x2min.

Publik: 16 332 (i Philips Arena)

Målvakter: Atlanta: Kari Lehtonen 86,5%, istid 60.54

NY Islanders: Rick DiPietro 82,6%, istid 60.45

Tobias Enström, b, Atlanta, 0, 0, 0, 2, -3, 19.18

Niclas Hävelid, b, Atlanta, 0, 0, 2, 0, -2, 24.27

Matchen:

När Andy Hilbert gjorde 3-0 för Islanders i början av andra perioden, buade publiken ut hemmalaget Atlanta. Det såg ut att bli en lång kväll för Tobias Enström o co. Men ett straffslag i numerärt underläge vände på matchen. Eric Perrin gjorde en snygg, svepande fint som lurade Rick DiPietro, och Atlantas upphämtning var inledd. Innan perioden var över hade Atlanta kvitterat, tack vare mål av Ken Klee (hans första för året) och Alexei Zhitnik.

– Jag tyckte inte att de förtjänade de tre målen i andra perioden, sa Islanders tränare Ted Nolan. Men jag ger credit till våra spelare som inte gav upp.

I början av tredje gjorde Mike Comrie, som nyligen skrev på en kontraktsförlängning med Isles, sitt andra mål för kvällen, och Islanders såg återigen ut att gå mot segern. Veteranen Bobby Holik skickade dock matchen till övertid genom att sätta 4-4 med dryga minuten kvar.

På övertid plockade Josef Vasicek ner pucken på tennis bakom Atlantas mål och serverade en fri Trent Hunter, som kunde sätta matchvinnande 5-4.

Atlantas femte raka förlust var därmed ett faktum.

Dallas – Chicago 7-4 (2-1, 3-0, 2-3)

Första perioden: 0-1 (04.08) Dustin Byfuglien 13 (Jason Williams), spel fem mot fyra, 1-1 (04.57) Niklas Hagman 23 (Brad Richards, Trevor Daley), 2-1 (09.58) Mike Modano 18

Andra perioden: 3-1 (02.47) Niklas Hagman 24 (Antti Miettinen, Brad Richards), 4-1 (04.41) Loui Eriksson 12 (Brenden Morrow, Mike Ribeiro), 5-1 (06.34) Trevor Daley 3 (Brad Richards, Antti Miettinen)

Tredje perioden: 5-2 (04.25) Rene Bourque 7, spel fyra mot fem, 6-2 (05.55) Niklas Hagman 25 (Brad Richards, Philippe Boucher), 6-3 (09.20) Andrew Ladd 10 (Petri Kontiola, Jason Williams), 7-3 (16.49) Jere Lehtinen 12 (Brad Richards, Mike Modano), spel fem mot fyra, 7-4 (18.15) Rene Bourque 8 (Craig Adams), spel fyra mot fem

Skott: 25-29 (7-6, 9-8, 9-15)

Utvisningar, Dallas: 4x2 min, 2x5 min. Chicago: 7x2 min, 2x5 min, 1x10 min.

Publik: 18 584 (i American Airlines Center)

Matchen:

Brad Richards ödslade ingen tid på att visa upp sig inför sin nya hemmapublik i Dallas. Han slog till med nytt personbästa på fem poäng (alla assist) när Dallas vann en händelserik match mot Chicago med 7-4. Richards, som kom från Tampa Bay i tisdags, såg ut att trivas förträffligt med finska kedjekamraterna Niklas Hagman och Antti Miettinen.

– De senaste dagarna har varit mycket känslosamma för mig, så det är skönt att vara tillbaka på isen, sa Richards till FSN under matchen.

Hagman gjorde sitt första hat trick i NHL och var tillsammans med Richards och Miettinen ett ständigt orosomoment för Chicagos försvar.

Gästerna tog annars ledningen i matchen genom ett power play-mål av Dustin Byfuglien efter lite drygt fyra minuters spel. 39 sekunder senare kunde Hagman kvittera efter en fin passning av Richards. Efter målet log Hagman brett och pumpade näven i riktning mot Richards, som för att säga tack.

Dallas andra period blev en uppvisning i klapp-klapp-spel. Hagman, Loui Eriksson (som gjorde mål i fjärde raka matchen) och Trevor Daley gjorde varsitt mål som samtliga föregicks av vackert passningsspel. 5-1 inför tredje och matchen kändes avgjord.

Sista perioden blev grinig, och till och med Richards hamnade i handgemäng med en motståndare. Mellan slagsmålen fick publiken dock se hela fem mål, inklusive två mål i numerärt underläge av Chicagos Rene Bourque. Slutresultatet blev 7-4 till Dallas.

Niklas Hjalmarsson gjorde NHL-debut och fick 14.35 minuters speltid för Chicago.

St Louis - Phoenix 1-2 (1-2, 0-0, 0-0)

Första perioden: 1-0 (15.13) Ryan Johnson 4 (Jay McClement, Jamal Mayers), 1-1 (17.21) Ed Jovanovski 11 (Peter Mueller, Radim Vrbata), spel fem mot tre, 1-2 (18.05) Niko Kapanen 9 (Keith Yandle, Derek Morris), spel fem mot fyra

Skott: 42-28 (16-9, 14-8, 12-11)

Utvisningar, St Louis: 6x2 min. Phoenix: 4x2 min.

Publik: 17 867 (i Scottrade Center)

Målvakter: St Louis: Manny Legace 92,9%, istid 58.45

Phoenix: Ilya Bryzgalov 97,6%, istid 59.50

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix, 0, 0, 3, 2, 0, 14.18

Matchen:

St Louis lyckades inte bli av med sitt Phoenix-spöke, utan förlorade för fjärde gången den här säsongen och för nionde gången på de senaste tio matcherna mot Wayne Gretzkys lag. Ilya Bryzgalov gjorde 41 räddningar och valdes till matchens bäste spelare.

Ryan Johnson gav hemmalaget ledningen efter 15.13 av första perioden, men strax efter målet åkte Blues på två utvisningar, och Ed Jovanovski kunde kvittera i spel fem mot tre. 44 sekunder senare fick Manny Legace kapitulera igen när Niko Kapanen gjorde sitt nionde mål för säsongen. Ledning för Coyotes med 2-1 efter första perioden, men St Louis vann skotten med 16-9.

St Louis har bara gjort fyra mål de senaste fem matcherna, och kunde trots stort spelövertag matchen igenom inte få in någon kvittering bakom Ilya Bryzgalov. Phoenix höll undan och vann med 2-1.

Edmonton – Los Angeles 5-4 (1-1, 4-2, 0-1)

Första perioden: 1-0 (00.47) Andrew Cogliano 11 (Ales Hemsky, Joni Pitkänen), 1-1 (19:54) Anze Kopitar 28 (Dustin Brown, Kyle Calder)

Andra perioden: 1-2 (04.56) Patrick O'Sullivan 17 (Michael Cammalleri), 2-2 (08.02) Ales Hemsky 16 (Dustin Penner, Mathieu Roy), 3-2 (09.03) Robert Nilsson 8 (Sam Gagner, Andrew Cogliano), 3-3 (10.00) Dustin Brown 27 (Jack Johnson, Kyle Calder), 4-3 (16.52) Ales Hemsky 17 (Steve Staios), 5-3 (18.00) Fernando Pisani 9 (Geoff Sanderson)

Tredje perioden: 5-4 (11.13) Dustin Brown 28 (Anze Kopitar, Lubomir Visnovsky), spel fyra mot fem

Skott: 27-26 (9-8, 10-7, 8-11)

Utvisningar, Edmonton: 2x2 min. Los Angeles: 4x2 min.

Publik: 16 839 (i Rexall Place)

Målvakter: Edmonton: Mathieu Garon 84,6%, istid 59.52

Los Angeles: Dan Cloutier 81,5%, istid 58.41

Robert Nilsson, f, Edmonton, 1, 0, 3, 0, 0, 15.47

Matchen:

Matchens lirare Ales Hemsky såg med två mål och en assist till att Edmontons segersvit på hemmaplan nu är uppe i sex raka matcher.

– Det är alltid trevligt med ett positivt facit, att vinna matcher är vad allt handlar om, sa Oilers målvakt Mathieu Garon.

Oilers fick en flygande start i matchen när Andrew Cogliano gjorde mål efter bara 47 sekunder. Det var rookiesensationen Coglianos elfte mål för säsongen, och det kom när han sköt ett handledsskott över Dan Cloutiers plockhandske. Anze Kopitar kvitterade med endast sex sekunder kvar av första perioden.

Andra perioden blev målrik. Edmonton gjorde fyra mål, inklusive ett av Robert Nilsson, och Los Angeles gjorde två. Således 5-3 inför tredje perioden.

Dustin Brown gav gästerna hopp om matchen, när han reducerade till 5-4 efter 11.13 av tredje. Men närmare än så kom inte Kings, och laget inkasserade sin fjärde förlust på de senaste fem matcherna.

Edmonton tog sin tredje raka seger, men är trots det fortfarande sju poäng nedanför slutspelsstrecket i väst.