Matchfakta 30/1

Boston–Nashville 3–1 (0–0, 1–1, 2–0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-30

Andra perioden: 1–0 (9.05) Marco Sturm 17 (David Krejci, Marc Savard) spel fem mot tre, 1–1 (19.09) Alexander Radulov 18 (Jason Arnott, Jean-Pierre Dumont).

Tredje perioden: 2–1 (5.54) Glen Metropolit 9 (Milan Lucic, Shane Hnidy), 3–1 (15.57) Glen Metropolit 10 (Chuck Kobasew, Milan Lucic).

Skott: 28–38 (7–11, 9–14, 12–13).

Utvisningar, Boston: 2 x 2 min, 1 x 5 min. Nashville: 3 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 14 150 (i TD Banknorth Garden).

Målvakter: Boston: Tim Thomas 97,4%, istid 60.00 Nashville: Chris Mason 89,3%, istid 57.45

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Inga svenskar på isen

Matchen: När Boston Bruins besegrade Nashville Predators var målvakten Tim Thomas stor matchhjälte, men ännu större matchhjälte var centern Glen Metropolit, 33, som avgjorde matchen med två mål i den tredje perioden.

- Han (Metropolit) gör alltid sitt jobb för oss, kväll efter kväll, sa Bruins coach Claude Julien till AP.

Den första perioden var ett sömnpiller, men spelet lyfte i den andra perioden. Jean-Pierre Dumont körde efter 8.33 över Tim Thomas som blev vansinnig och slog flera slag mot Predators forward. Dumont blev – tillsammans med Jason Arnott – utvisad och Bruins tog ledningen i det numerära överläget då tysken Marco Sturm, 29, överlistade Chris Mason i bortamålet.

- Det kan ha varit det sämsta domslutet som jag upplevt. Jag gjorde ingenting och han (Thomas) slår mig med klubbhandsken, sa Dumont om utvisningen.

Per-Johan Axelsson missade sin sjunde match på grund av sin fotskada. Metropolit noterades för sin 100:e NHL-poäng när han gjorde 2-1.

New Jersey–Pittsburgh 2–4 (1–0, 1–3, 0–1)

Första perioden: 1–0 (8.54) Michael Rupp 1 (Dainius Zubrus, Patrik Elias) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–1 (1.12) Jordan Staal 6 (Erik Christensen, Maxime Talbot), 2–1 (13.49) Michael Rupp 2 (Rod Pelley), 2–2 (14.41) Erik Christensen 7 (Maxime Talbot), 2–3 (16.13) Ryan Malone 12 (Petr Sykora, Evgeni Malkin).

Tredje perioden: 2–4 (5.21) Ryan Malone 13 (Petr Sykora, Sergei Gonchar) spel fem mot fyra.

Skott: 25–27 (11–8, 9–10, 5–9).

Utvisningar, New Jersey: 4 x 2 min. Pittsburgh: 3 x 2 min.

Publik: 13 595 (i Prudential Center).

Målvakter: New Jersey: Martin Brodeur 85,2%, istid 58.44 Pittsburgh: Ty Conklin 92,0%, istid 60.00

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 0, 0, 0, -2, 15.08

Matchen: Pittsburgh Penguins kom tillbaka från två underlägen i Prudential Center och besegrade till slut New Jersey Devils. Centern Michael Rupp, 28, svarade för säsongens första poäng då han gav hemmalaget ledningen med både 1-0 och 2-1, men Penguins vände på matchen i slutet av den andra perioden. Bara två och en halv minut efter Rupps 2-1-mål var Penguins i ledningen efter mål av Erik Christensen och Ryan Malone. När sedan Ryan Malone också satte 4-2 bakom Martin Brodeur i inledningen av den tredje perioden var matchen i praktiken över. Devils orkade inte med någon offensiv i slutperioden och mäktade bara med fem skott mot Ty Conklin. Segern var Penguins femte raka mot Devils i New Jersey. Sidney Crosby saknades fortfarande efter sin benskada mot Tampa Bay Lightning den 18 januari. Målen för Rupp var hans första sedan den 30 mars 2007.

- Det tog lång tid och det känns skönt att äntligen ha gjort mål igen, sa Rupp till AP.

New York Islanders–Ottawa 2–5 (0–2, 1–1, 1–2)

Första perioden: 0–1 (9.18) Andrej Meszaros 8 (Jason Spezza, Daniel Alfredsson) spel fem mot fyra, 0–2 (9.53) Chris Phillips 4 (Antoine Vermette, Shean Donovan).

Andra perioden: 0–3 (6.38) Dean McAmmond 7 (Mike Fisher, Chris Neil), 1–3 (15.58) Sean Bergenheim 4 (Josef Vasicek).

Tredje perioden: 2–3 (6.35) Bryan Berard 3 (Miroslav Satan, Mike Comrie) spel fem mot fyra, 2–4 (15.03) Mike Fisher 19 (Chris Neil), 2–5 (18.56) Jason Spezza 19 (Nick Foligno) spel fem mot sex, öppet mål.

Skott: 25–26 (12–7, 6–12, 7–7).

Utvisningar, N Y Islanders: 4 x 2 min. Ottawa: 2 x 2 min.

Publik: 9 546 (i Nassau Coliseum).

Målvakter: N Y Islanders: Rick DiPietro 84,0%, istid 59.24 Ottawa: Martin Gerber 92,0%, istid 60.00

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 0, 1, 3, 0, 0, 12.22

Matchen: Ottawa Senators kopplade ett starkt grepp om matchen i mitten av den första perioden då Andrej Meszaros och Chris Phillips gjorde varsitt mål inom loppet av 35 sekunder. När sedan Dean McAmmond ökade på till 3-0 i den andra perioden var det inte mycket som talade för Islanders, men hemmalaget bjöd upp till dans och reducerade två gånger om. Richard Park hade en bra chans att kvittera till 3-3, men schweizaren Martin Gerber, 33, räddade innan Mike Fisher definitivt avgjorde tillställningen med fem minuter kvar av den tredje perioden. Daniel Alfredsson skadade höften i den andra perioden och klev några byten senare av isen för att inte förvärra skadan.

- Jag hade kunnat fortsätta spela, men ville inte göra det värre. Vi får se hur det känns imorgon (onsdag), sa Alfredsson till AP.

Segern innebär att Senators fortsätter att ha en stabil ledning i toppen av Eastern Conference. Islanders kämpar kring slutspelsstrecket och har samma poäng som rivalerna Rangers. Publiksiffran i Nassau Coliseum var för fjärde gången denna säsong under tiotusen och publiken visade sitt missnöje med hemmalaget som ännu inte vunnit på hemmaplan under 2008. Islanders saknade Ruslan Fedotenko och Andy Sutton som bägge drabbats av influensa.

Philadelphia–Los Angeles 3–2 (0–0, 1–1, 1–1, 1–0)

Andra perioden: 1–0 (0.57) Braydon Coburn 4 (James Dowd, Riley Cote), 1–1 (1.50) Anze Kopitar 20 (Alexander Frolov).

Tredje perioden: 2–1 (3.48) Simon Gagne 7 (Kimmo Timonen, Daniel Briere) spel fem mot fyra, 2–2 (12.58) Matt Moulson 4 (Lubomir Visnovsky).

Förlängningen: 3–2 (4.31) Scott Hartnell 17 (Mike Richards) spel fyra mot fyra.

Skott: 40–31 (12–9, 8–12, 17–9, 3–1).

Utvisningar, Philadelphia: 5 x 2 min. Los Angeles: 6 x 2 min.

Publik: 19 127 (i Wachovia Center).

Målvakter: Philadelphia: Martin Biron 93,5%, istid 64.14 Los Angeles: Jason LaBarbera 92,5%, istid 64.31

Matchen: Philadelphia Flyers forward Scott Hartnells skridsko avgjorde hemmamötet med Los Angeles Kings med 29 sekunder kvar av förlängningen. Flyers jagade ett segermål i den tredje perioden, men kunde inte överlista Kings målvakt Jason LaBarbera, 28, som verkligen lyft sitt spel på sistone. När sekunderna tickade ner i förlängningen passade centern Mike Richards in pucken mot Scott Hartnell som glidande på isen fick med sig pucken in i mål. Situationen granskades på video innan det beslutades att målet skulle godkännas då det inte var någon avsiktlig sparkrörelse av Hartnell.

- Det hände så fort och det var svårt för mig att se pucken, sa LaBarbera till AP.

Segern var Flyers första i förlängning sedan den 20 oktober 2007 då Carolina Hurricanes besegrades med 3-2. Kings – som inledde en åtta matcher lång bortaturné – spelade sin första match i Philadelphia på fem år.

- Vi fick en poäng med oss från en svår bortamatch. Det är något som vi kan bygga vidare på, sa Kings coach Marc Crawford.

Carolina–New York Rangers 3–1 (0–1, 2–0, 1–0)

Första perioden: 0–1 (1.02) Brendan Shanahan 16 (Scott Gomez, Jaromir Jagr) spel fyra mot tre.

Andra perioden: 1–1 (6.07) Sergei Samsonov 3 (Ray Whitney), 2–1 (8.24) Rod Brind'Amour 18 (Mike Commodore).

Tredje perioden: 3–1 (3.40) Trevor Letowski 4 (Chad Larose, Bret Hedican).

Skott: 27–35 (7–11, 11–10, 9–14).

Utvisningar, Carolina: 6 x 2 min, 3 x 5 min, 1 x 10 min. N Y Rangers: 6 x 2 min, 3 x 5 min, 1 x 10 min.

Publik: 17 793 (i RBC Center).

Målvakter: Carolina: Cam Ward 97,1%, istid 60.00 N Y Rangers: Henrik Lundqvist 88,9%, istid 59.00

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 2, 2, 0, 24.50

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers se ovan

Matchen: Den första perioden mellan Carolina Hurricanes och New York Rangers var minst sagt stökig och totalt hade 66 utvisningsminuter delats ut redan efter 13.38. Under resten av matchen utdömdes endast åtta minuter... Hurricanes Scott Walker, 33, och Rangers Sean Avery, 27, inledde matchen med ett slagsmål innan det första nedsläppet hade gjorts. Veteranen Brendan Shanahan, 39, gav bortalaget ledningen redan efter en minut, men perioden präglades av det fysiska spelet som fick sin kulmen efter 4.22 då Scott Walker tacklade Scott Gomez in i sargen. Sean Avery var inte sen att ge sig på Walker och sedan var cirkusen igång.

- Vi visade i den första perioden att vi skulle göra allt som krävdes för att vinna matchen, sa Scott Walker till AP.

Hemmalaget vände på matchen i mitten av den andra perioden då Sergei Samsonov och Rod Brind'Amour överlistade Henrik Lundqvist inom loppet av 2.17. I den sista perioden försökte Rangers skapa en reducering och kvittering, men Cam Ward vann målvaktskampen med sin svenske kollega. Det var även upprörda känslor mellan lagen då de möttes i New York på annandag jul. Hurricanes Matt Cullen fick då en hjärnskakning efter att ha tacklats av Colton Orr.

Columbus–Phoenix 2–4 (1–0, 1–1, 0–3)

Första perioden: 1–0 (0.21) Fredrik Modin 2 (Manny Malhotra, Dan Fritsche).

Andra perioden: 1–1 (7.01) Peter Mueller 14 (-) spel fem mot fyra, 2–1 (18.24) Jason Chimera 8 (Nikolai Zherdev, Ole-Kristian Tollefsen).

Tredje perioden: 2–2 (1.35) Mathias Tjärnqvist 3 (Radim Vrbata, Steven Reinprecht), 2–3 (13.34) Peter Mueller 15 (Shane Doan, Ed Jovanovski), 2–4 (19.59) Radim Vrbata 22 (Martin Hanzal) spel fem mot sex, öppet mål.

Skott: 24–28 (5–9, 10–9, 9–10).

Utvisningar, Columbus: 3 x 2 min, 1 x 5 min. Phoenix: 2 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 15 127 (i Nationwide Arena).

Målvakter: Columbus: Pascal Leclaire 88,9%, istid 58.51 Phoenix: Ilya Bryzgalov 91,7%, istid 59.57

Fredrik Modin, f, Columbus 1, 0, 2, 0, 0, 18.14

Mikael Tellqvist, mv, Phoenix reserv

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 1, 0, 2, 0, +2, 17.09

Matchen: Phoenix Coyotes tog en viktig seger då laget vände 1-2 till 4-2 mot Columbus Blue Jackets. Bägge lagen kämpar för att nå en slutspelsplats i Western Conference och Coyotes gick i och med segern upp på samma poäng som Blue Jackets. Hemmalaget inledde matchen offensivt och Fredrik Modin slog in en retur från backen Matt Jones redan efter 21 sekunders spel. Den andre svensken på isen - Mathias Tjärnqvist – gjorde drygt två perioder senare sitt tredje mål för säsongen då han kvitterade till 2-2 på ett spektakulärt sätt. Radim Vrbata sköt ett högt skott som målvakten Pascal Leclaire räddade. Returen flög upp i luften och Tjärnqvist sträckte sig efter pucken och slog in den på volley med en hand.

- Det var ett riktigt turmål. Jag försökte bara att träffa pucken och turligt nog så gjorde jag det, sa Tjärnqvist till AP.

Rookien Peter Mueller, 19, gjorde sitt andra mål för kvällen då han satte 3-2 till bortalaget efter 13.34 innan Vrbata fastställde slutresultatet med en sekund kvar.

- Det var en av de bästa matcherna som vi spelat på hela säsongen, sa Coyotes coach Wayne Gretzky.

Rick Nash fick en stående ovation i den första perioden då hans mål från All Star-matchen i helgen visades på videoskärmen. Segern var Coyotes första denna säsong när laget legat under efter två perioder.

Tampa Bay–Buffalo 2–4 (0–2, 1–2, 1–0)

Första perioden: 0–1 (4.58) Clarke MacArthur 6 (Jason Pominville, Jochen Hecht), 0–2 (12.14) Jason Pominville 12 (Clarke MacArthur, Toni Lydman).

Andra perioden: 0–3 (10.00) Drew Stafford 13 (Derek Roy, Toni Lydman), 0–4 (16.45) Derek Roy 19 (Jochen Hecht, Jason Pominville), 1–4 (19.22) Brad Richards 15 (Dan Boyle, Vaclav Prospal) spel fem mot tre.

Tredje perioden: 2–4 (12.22) Vaclav Prospal 20 (Dan Boyle, Vincent Lecavalier) spel fem mot fyra.

Skott: 25–26 (9–8, 6–12, 10–6).

Utvisningar, Tampa Bay: 4 x 2 min. Buffalo: 6 x 2 min.

Publik: 18 920 (i St. Pete Times Forum).

Målvakter: Tampa Bay: Johan Holmqvist 84,6%, istid 58.29 Buffalo: Ryan Miller 92,0%, istid 59.22

Johan Holmqvist, mv, Tampa Bay se ovan

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 0, 0, 0, 7.33

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 0, 2, +2, 19.27

Matchen: Buffalo Sabres kom till matchen i St. Pete Times Forum med 12 förluster på sina 15 senaste matcher. Sabres trivs dock mot Tampa Bay Lightning och gästerna kopplade ett grepp om matchen då Clarke MacArthur gjorde 1-0 och Jason Pominville följde upp med tvåan. Matchen avgjordes efter exakt halva matchen då Drew Stafford slog in 3-0. Centern Brad Richards, 27, reducerade till 1-4 med 38 sekunder kvar av den andra perioden och trots en hyfsad avslutning av Lightning så var segern för Sabres klart rättvis. Det var deras sjätte raka seger på bortaplan mot Lightning.

- Av någon anledning så har vi lyckats bra i den här arenan. Jag tycker om Tampa, sa Sabres coach Lindy Ruff till AP.

Toronto–St Louis 2–3 (1–2, 1–1, 0–0)

Första perioden: 0–1 (1.18) Keith Tkachuk 14 (Bryce Salvador, David Backes), 0–2 (5.41) Keith Tkachuk 15 (Jay McKee), 1–2 (12.17) Jason Blake 10 (Darcy Tucker, Dominic Moore).

Andra perioden: 1–3 (10.55) David Backes 7 (Erik Johnson, Paul Kariya), 2–3 (15.11) Matt Stajan 12 (Jason Blake, Darcy Tucker).

Skott: 25–19 (11–7, 7–5, 7–7).

Utvisningar, Toronto: 3 x 2 min. St Louis: 4 x 2 min.

Publik: 19 363 (i Air Canada Centre).

Målvakter: Toronto: Vesa Toskala 84,2%, istid 58.45 St Louis: Manny Legace 92,0%, istid 59.44

Anton Strålman, b, Toronto 0, 0, 1, 0, -1, 14.04

Mats Sundin, f, Toronto 0, 0, 1, 0, -1, 22.48

Matchen: Det var en mycket viktig match som utspelades i Air Canada Centre mellan Toronto Maple Leafs och St Louis Blues. Båda lagen har halkat efter slutspelsstrecket i sina respektive serier och en vinst var nödvändig. Hemmamålvakten Vesa Toskala fick en mardrömsstart och släppte in bortalagets två första skott på mål. Blues målvakt Manny Legace, 34, hade ingen bra uppladdning inför matchen då han satt 11 timmar på flygplatsen i Atlanta efter All Star-matchen. Han deltog inte heller i lagets morgonträning då hans utrustning inte kommit fram i tid.

- Jag var orolig för hur jag skulle reagera på allt när jag kom till arenan, sa Legace till AP.

Publiken vaknade till liv när Jason Blake reducerade och Maple Leafs tog sedan över matchen totalt innan Blues coach Andy Murray tog time out i den andra perioden. Schackdraget lönade sig då David Backes lite senare slog in 3-1 och ökade uppförsbacken för hemmalaget. Matt Stajan reducerade, men sedan stängde Legace butiken för kvällen. Alexander Steen, 23, saknades på grund av en axelskada. Det var Blues första besök i Toronto sedan december 2003. Ryktena om en eventuell flytt från Toronto för Mats Sundin minskade inte efter förlusten.

- Vi kommer självklart att sitta ner och prata med Mats, men det är lång tid kvar tills deadline, sa Maple Leafs tillfällige manager Cliff Fletcher till AP.

Deadline för övergångar i NHL är den 26 februari, men lagkapten Sundin fortsätter att säga att han absolut inte vill lämna sitt Maple Leafs.

Montreal–Washington 4–0 (3–0, 0–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (9.44) Mark Streit 7 (Andrei Markov, Michael Ryder) spel fem mot fyra, 2–0 (16.53) Sergei Kostitsyn 4 (Tomas Plekanec) spel fyra mot fem, 3–0 (18.24) Saku Koivu 10 (Steve Begin).

Tredje perioden: 4–0 (19.13) Alex Kovalev 22 (Tomas Plekanec, Mark Streit) spel fem mot fyra.

Skott: 40–35 (14–15, 11–13, 15–7).

Utvisningar, Montreal: 2 x 2 min. Washington: 6 x 2 min.

Publik: 21 273 (i Bell Centre).

Målvakter: Montreal: Cristobal Huet 100%, istid 59.57 Washington: Brent Johnson 90,0%, istid 60.00

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 0, 2, 0, -1, 20.29

Matchen: Målvakten Cristobal Huet, 32, noterades för sin andra nolla för säsongen när hans Montreal Canadiens körde över Washington Capitals med 4-0. Matchen avgjordes redan i den första perioden då hemmalaget gick fram till en tremålsledning.

- Vi hade en riktigt bra förstaperiod, sa lagkaptenen Saku Koivu till AP.

Publiken var i extas när Koivu slog in 3-0. Capitals jobbade hårt hela matchen, men lyckades inte överlista fransmannen Huet.

Edmonton–San Jose 0–3 (0–0, 0–2, 0–1)

Andra perioden: 0–1 (11.48) Joe Pavelski 11 (Devin Setoguchi, Craig Rivet), 0–2 (19.14) Mike Grier 6 (Patrick Rissmiller, Torrey Mitchell).

Tredje perioden: 0–3 (19.30) Patrick Rissmiller 5 (Mike Grier, Doug Murray) spel fem mot sex, öppet mål.

Skott: 13–39 (5–10, 4–21, 4–8).

Utvisningar, Edmonton: 5 x 2 min. San Jose: 5 x 2 min.

Publik: 16 839 (i Rexall Place).

Målvakter: Edmonton: Mathieu Garon 94,7%, istid 58.36 San Jose: Evgeni Nabokov 100%, istid 60.00

Dick Tärnström, b, Edmonton 0, 0, 1, 2, 0, 13.42

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 0, 0, 0, 0, 14.06

Doug Murray, b, San Jose 0, 1, 1, 0, +3, 19.04

Matchen: San Jose Sharks målvakt Evgeni Nabokov, 32, hade en av sina lugnaste kvällar någonsin då Edmonton Oilers besegrades med 3-0. Nabokov behövde bara göra 13 räddningar för att ta sin 40:e nolla i NHL-karriären. Sharks dominerade matchen totalt, men trots Oilers usla offensiv så kändes inte segern säker förrän i slutminuterna. Segern var Sharks tredje i rad efter att innan den segersviten förlorat fyra matcher i rad.

Vancouver–Dallas 3–4 (1–1, 0–2, 2–1)

Första perioden: 0–1 (15.54) Trevor Daley 2 (Brenden Morrow, Mike Ribeiro), 1–1 (18.28) Henrik Sedin 10 (Daniel Sedin, Aaron Miller).

Andra perioden: 1–2 (1.30) Mike Modano 15 (Niklas Hagman, Mattias Norström), 1–3 (4.31) Stephane Robidas 3 (Mike Modano, Mike Ribeiro).

Tredje perioden: 1–4 (7.30) Steve Ott 7 (Jeff Halpern, Stephane Robidas) spel fyra mot fem, 2–4 (11.10) Ryan Kesler 13 (Matt Cooke), 3–4 (18.40) Markus Näslund 17 (Daniel Sedin, Mattias Öhlund) spel sex mot fem.

Skott: 32–23 (13–8, 8–9, 11–6).

Utvisningar, Vancouver: 3 x 2 min, 2 x 5 min. Dallas: 5 x 2 min, 2 x 5 min.

Publik: 18 630 (i General Motors Place).

Målvakter: Vancouver: Curtis Sanford 75,0%, istid 24.56 (9 räddningar) Vancouver: Drew MacIntyre 90,9%, istid 33.48 (10 räddningar) Dallas: Marty Turco 90,6%, istid 60.00