Alfredsson matchvinnare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-20

Daniel Alfredsson blev matchvinnare när Ottawa Senators slog Montreal Canadiens med 5-4.

Lagkaptenen Alfredsson gjorde det avgörande 5-3-målet – en styrning på Chris Phillips kanon från blå – med drygt fem minuter kvar av andra perioden, och fick också en passningspoäng på Jason Spezzas 2-1 i första perioden.

NHL
Daniel Alfredsson.

Montreal reducerade med en knapp minut kvar av mittakten, men tredje perioden blev mållös.

Alfredsson valdes till matchens andra stjärna efter Spezza, som gjorde två mål och en assist.

Matchens delikatess stod dock finländaren Jarkko Ruutu för. I början av andra perioden kom han åkandes med pucken på högerkanten. Han la pucken mellan sina egna skridskor och lurade motståndarbacken innan han avslutade med ett högt backhandskott, som överlistade Carey Price i Montreal-målet. Efter det fick Price nog och byttes ut.

Trots att Ottawa har vunnit sju av de senaste åtta matcherna har laget fortfarande elva poäng upp till sista slutspelsplatsen i Eastern Conference – med bara tolv matcher kvar.

Det var skillnad på motivation hos lagen som möttes i Pepsi Arena i natt.

Hemmalaget Colorado Avalanche är sedan en tid avsågat och utan egentlig chans att nå slutspel. Gästerna Edmonton Oilers är indragna i den täta striden kring slutspelsstrecket i Western Conference.

Matchen slutade 8-1 till Edmonton.

Oilers svenske anfallare Robert Nilsson var i rekordform och spelade fram till tre mål – något han aldrig tidigare gjort i NHL-karriären.

Hemmalaget kan till viss mån skylla på att man saknade sex skadade spelare, bland dem backen Daniel Tjärnqvist, som fick ett slagskott strax över ögat under en match i söndags.

Oscar Möller var petad och Erik Ersberg satt i avbytarbåset. De två blev åskådare till Los Angeles Kings kanske skönaste seger för året.

Topplaget i Eastern Conference – Boston Bruins – slogs tillbaka med 3-2, trots att Kings låg under med 0-2 inför tredje perioden.

Men tack vare mål av Michal Handzus och Drew Doughty tvingade gästerna fram övertid.

Och där avgjorde Kings lagkapten Dustin Brown med sitt 24:e mål för säsongen.

– Det här var en enormt stor seger för oss, sa Brown till AP.

Per-Johan Axelsson spelade drygt 16 minuter för Bruins, som bara tagit 16 poäng de senaste 19 matcherna.

Kings har sex poäng upp till sista slutspelsplatsen i Western Conference med tolv matcher kvar att spela.

Nicklas Bäckström gjorde ett mål och Michael Nylander en assist när Washington Capitals slog Tampa Bay Lightning med 5-2. Mer om den matchen i separat artikel.

Florida Panthers biter sig fast i slutspelskampen i Eastern Conference.

I natt besegrades Toronto Maple Leafs med 3-1 på hemmaplan.

De två poängen innebär att Panthers nu har 80 totalt – bara en efter Montreal och Carolina, som ligger på rätt sida om strecket.

Anton Strålman var ensam svensk på isen. Toronto-backen fick agera rundningsmärke när Stephen Weiss gjorde Floridas första mål – ett mål som kom när Toronto hade power play, och slutade på -1 i plus/minusstatistiken.

Bröderna Sedin gjorde två poäng var när Vancouver Canucks slog St Louis Blues med 3-0 på hemmaplan. Mer om den matchen i separat artikel.

Joakim Lindström var petad när hans Phoenix Coyotes förlorade mot Anaheim Ducks med 3-2 efter straffar.

Efter att ha blivit uppkallad från AHL i tisdags gjorde Patric Hörnqvist i natt sin andra raka match för Nashville Predators. Den svenske rookien fick drygt tolv minuters istid i 2-3-förlusten mot San Jose Sharks.

Predators fick ändå med sig en viktig poäng i slutspelsstriden, eftersom topplaget Sharks tvingades till straffar. Nashville-klubben håller åttonde och sista slutspelsplats i Western Conference, tre poäng före närmast jagande Minnesota, som dock har spelat två matcher färre.

Hemmalagets Jonathan Cheechoo avgjorde straffläggningen och såg till att Sharks knappade in på ledande Detroit Red Wings.

Sharks blågula back Douglas Murray spelade knappt 17 minuter och fick iväg ett skott på mål.