Med fem minuter kvar spelade Tre Kronor med två man kort.

Men de höll emot.

Och vann.

För första gången på sju möten.

Tre Kronor fick en drömstart i öppningsmatchen mot Ryssland i LG Hockey Games.

En minut och 45 sekunder behövde Mattias Tjärnqvist innan han lyckades styra in 0-1. Förarbetet stod Marcus Ragnarsson för och trots att det krävdes videogranskning för att utesluta hög klubba fick svenskarna i Globen jubla.

Svensk ledning och svensk press. Dessutom ett rasande tempo.

Mycket utvisningar

Plexiglaset gav vika och Dimitri Afanasenko drog upp en klubba i ansiktet på Jon Andersson som fick lämna isen blödande. Och där någonstans, efter ungefär tre minuter, lades grunden till en ganska gruffig och irriterad historia. Innan den första perioden var till ända hade Ryssarna dragit på sig inte mindre än 14 utvisningsminuter.

Att 0-2 kom i svenskt power play kändes symptomatiskt. Johan Davidsson sköt, Daniel Widing styrde in pucken.

Tre Kronor styrde spelet och när Alexander Suglubov lyckades kvittera handlade det egentligen mer om ett misstag från Johan Honken Holmqvist än att ryssarna spelade bra.

Kom tillbaka

1-3 satte veteranen Kenny Jönsson genom ett välplacerat långskott, spel fem mot tre för svenskarna naturligtvis, och Tre Kronor fick känna på en periodpaus i ledning.

– Alltid roligt när man leder. VI har haft mycket power play, men nu måste vi hålla uppe vår skridskoåkning. Det kommer att jämna ut sig med utvisningar innan matchen är slut, sa Jönsson till SVT Sport.

Och han hade helt rätt. Efter en strålande bra svensk period jobbade sig ryssarna in i matchen igen i den andra perioden. Trots mycket numerärt överläge även i andra var det Maxim Ryabin, rysk debutant, som fick göra sitt första landslagsmål.

2-3 och scenariot började likna de senaste mötet mot Ryssland när Tre Kronor ledde, men sedan tappade och förlorade.

– De kommer in i matchen för att vi inte utnyttjar våra numerära överläge, sa Linus Omark.

Spännande in i det sista

Men i den sista perioden tog Tre Kronor kommandot direkt. Efter fem minuter startade de ett av matchens snyggaste anfall. Fyra gula mot en röd och efter att Konstantin Barulin tappat klubban fick Mattias Weinhandl in pucken.

Men ryssarna vägrade självklart ge sig. 3-4 kom genom Oleg Saprykin och med sju minuter kvar skapade svenskarna ett skräckscenario.

Först åkte Marcus Ragnarsson ut, sekunderna sedan Martin Thörnberg. Den röda pressen var total, men det svenska backspelet imponerade. Och Tre Kronor höll undan.

Små marginaler

– Det var skönt att komma så rätt in i turneringen. Nu gäller det att vi håller i det här mot Tjeckien och Finland också, säger Mattias Weinhandl till TT.

– Det är små marginaler och väldigt tajta matcher internationellt. Det är ofta som det slutar just så här, med ett måls skillnad. Jag tyckte vi skapade massor av chanser i förra turneringen, men då fick vi inte utdelning.