Matchfakta 11/12

Buffalo-Boston 1-4 (1-3, 0-0, 0-1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-11

Första perioden: 0-1 (06.29) Marc Savard 6 (-), 0-2 (07.13) Per-Johan Axelsson 4 (Marc Savard, Dennis Wideman), 1-2 (16.01) Jaroslav Spacek 7 (Paul Gaustad, Tim Connolly), spel 5 mot 4, 1-3 (17.11) Peter Schaefer 5 (Milan Lucic).

Tredje perioden: 1-4 (10.08) Glen Metropolit 7 (Milan Lucic, Zdeno Chara).

Skott: 45-21 (12-6, 20-5, 13-10)

Utvisningar, Buffalo: 7x2 min. Boston: 4x2 min.

Publik: 18 302 (i HSBC Arena)

Målvakter: Buffalo: Ryan Miller 81,0%, istid 60.00

Boston: Alex Auld 97,8%, istid 60.00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Per-Johan Axelsson, f, Boston 1, 0, 2, 0, +2, 21.31

Matchen: 44 var succésiffran för Boston i natt. I den första perioden gjorde Marc Savard och Per-Johan Axelsson varsitt mål - inom loppet av 44 sekunder.

Men den främsta orsaken till att Bruins höll undan var nye målvakten Alex Auld. Den förre Phoenix-målvakten skrev för några dagar sedan på för Boston och hans två första framträdanden i den nya klubben har varit lysande. I debuten mot Toronto (seger 2-1) storspelade Auld, men han var ännu bättre i nattens match mot Buffalo. Auld räddade 44 (!) skott, flera av dem rena ”idioträddningar”.

– Jag har mycket självförtroende i det jag gör. Jag känner att jag kan spela i den här ligan och jag känner att det är den jag tillhör, sa 26-årige Alex Auld till AP.

Trots storspelet är inte Auld tänkt att vara förstemålvakt i framtiden. När ordinarie ettan Tim Thomas kommer tillbaka från sin ljumskskada lär han ta över igen.

Främste utespelare var Bostons Marc Savard som alltså gjorde 1-0 och även passade fram till ”Pebbens” 2-0.

– Det var inte en av våra bästa insatser. Vi vill egentligen inte spela på ledningen som vi gjorde i kväll. Som tur är hade vi Alex där bak. Han var fantastisk, sa Marc Savard.

Washington-New Jersey 3-2 (1-1, 2-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (05.56) John Madden 8 (Brian Gionta, Dainius Zubrus), 1-1 (08.44) Nicklas Bäckström 4 (Viktor Kozlov, Tom Poti), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 2-1 (00.53) Jeff Schultz 3 (Alex Ovechkin, John Erskine), 3-1 (18.08) Quintin Laing 1 (John Erskine, Matt Bradley).

Tredje perioden: 3-2 (02.18) David Clarkson 4 (Rod Pelley).

Skott: 24-22 (9-11, 10-2, 5-9)

Utvisningar, Washington: 3x2 min, 1x5 min. New Jersey: 3x2 min, 1x5 min.

Publik: 10 719 (i Verizon Center).

Målvakter: Washington: Olaf Kolzig 90,9%, istid 60.00

New Jersey: Kevin Weekes 87,5%, istid 59.02

Nicklas Bäckström, f, Washington 1, 0, 2, 0, 0, 22.17

Matchen: Ett märkligt resultat i en halvtom arena. Endast 10 719 fick se ligans sämsta lag vinna mot ligans formstarkaste lag. New Jersey hade inför denna match elva raka utan att ha förlorat under ordinarie speltid.

John Madden gav visserligen Devils ledningen tidigt i den första perioden, men kvitteringen kom ganska omgående. I power play passade Viktor Kozlov till Nicklas Bäckström framför mål. ”Bäckis” tog emot på forehandssidan, gjorde en kvick dragning och lyfte en backhand förbi den sprattlande Devils-målvakten Kevin Weekes. Snyggt av den svenske rookien som nu gjort fyra mål under debutsäsongen.

I andra perioden gjorde jumbolaget Capitals 2-1 direkt inledningen och 3-1 i slutet av perioden. Det senare gjordes av Quintin Laing, 28 år, som harvat i lägre ligor under hela sin karriär. I hans åttonde NHL-match, den femte i Washington, gjorde han sitt första mål på en retur. Och den historiska pucken ska förstås sparas.

– Jag kommer inte att lämna pucken utan uppsikt. Mitt skott var ganska harmlöst, men det var ett matchavgörande mål - det tar jag, sa Quintin Laing.

Skadade Michael Nylander missade sin tredje raka match.

Toronto-Tampa Bay 6-1 (0-0, 4-1, 2-0)

Andra perioden: 1-0 (10.09) Jason Blake 5 (Kyle Wellwood, Andy Wozniewski), 2-0 (12.32) Mats Sundin 15 (Tomas Kaberle, Vesa Toskala), spel 5 mot 4, 3-0 (14.07) Nik Antropov 15 (Kyle Wellwood, Mats Sundin), spel 5 mot 4, 4-0 (14.41) Chad Kilger 6 (Pavel Kubina, Mark Bell), 4-1 (19.00) Michel Ouellet 6 (Filip Kuba, Chris Gratton).

Tredje perioden: 5-1 (05.15) Matt Stajan 8 (Boyd Devereaux, Hal Gill), 6-1 (12.12) Chad Kilger 7 (Nik Antropov, Hal Gill).

Skott: 29-27 (7-8, 16-6, 6-13)

Utvisningar, Toronto: 5x2 min. Tampa Bay: 3x2 min.

Publik: 19 454 (i Air Canada Center).

Målvakter: Toronto: Vesa Toskala 96,3%, istid 60.00

Tampa Bay: Johan Holmqvist 81,8%, istid 34.41

Marc Denis 71,4%, istid 25.13

Mats Sundin, f, Toronto 1, 1, 2, 0, 0, 17.21

Alexander Steen, f, Toronto 0, 0, 0, 0, +1, 15.02

Johan Holmqvist, mv, Tampa Bay - se ovan.

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 1, 0, -2, 14.23

Matchen: Efter en mållös första perioden hände det mesta i den andra perioden. Först skadades Tampa Bays stjärncenter Brad Richards då han brakade in i sarghörnet och lämnade matchen med en fotskada. Hans lagkamrater skakades om och det utnyttjade Toronto.

På fyra minuter och 32 sekunder satte Toronto 1-0, 2-0, 3-0 och 4-0. Två av målen låg kaptenen Mats Sundin bakom. Han satte tvåan, Sundins 15:e mål denna säsong, i power play och var med i förspelet till Nik Antropovs 3-0 - även det i numerärt överläge.

Och när fyran kom halvminuten senare gav Tampa Bays svenske målvakt Johan Holmqvist upp och ersattes av Marc Denis. Efter denna målchock kunde förstås inte Tampa Bay komma tillbaka.

– Det här var inte den matchen vi ville spela. Det var bra i den första perioden, men sedan kunde vi inte hålla spelet i deras zon, sa Tampa Bays poängkung Vincent Lecavalier.

Noterbart är att Maple Leafs målvakt Vesa Toskala fick en assistpoäng till Sundins 2-0-mål. Förutom det spelade Toskala felfritt mellan stolparna.

– Vesa har hittat rätt och spelar makalöst just nu. Vi stärks av det, sa Torontos anfallare Nik Antropov.

Columbus-Anaheim 3-4 (1-0, 1-3, 1-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (13.36) Rostislav Klesla 3 (Michael Peca), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-1 (06.49) Corey Perry 16 (Ryan Getzlaf), spel 5 mot 4, 2-1 (07.34) Kris Beech 2 (Nikolai Zherdev), 2-2 (13.40) Corey Perry 17 (Chris Pronger, Mathieu Schneider), spel 5 mot 4, 2-3 (18.44) Samuel Påhlsson 3, straff, spel 4 mot 5.

Tredje perioden: 3-3 (03.07) Nikolai Zherdev 12 (Michael Peca, Rostislav Klesla), spel 5 mot 4.

Förlängning: 3-4 (03.14) Chris Pronger 4 (Ryan Getzlaf, Mathieu Schneider).

Skott: 35-28 (10-7, 15-12, 9-6, 1-3)

Utvisningar, Columbus: 8x2 min, 1x5 min. Anaheim: 11x2 min, 1x5 min.

Publik: 11 984 (i Nationwide Arena)

Målvakter: Columbus: Pascal Leclaire 85,7%, istid 63.00

Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 91,4%, istid 63.01

Samuel Påhlsson, f, Anaheim 1, 0, 2, 0, +1, 17.10

Matchen: Anaheim tog vara på chanserna i bortamötet mot Columbus. Två powerplay-mål och en straff (av Samuel Påhlsson som kom i numerärt underläge) gav 3-3 under ordinarie tid.

Och i förlängningen avgjorde veteranbacken Chris Pronger - också det i power play.

– Vi kämpade hårt och hittade en väg att vinna, sa Chris Pronger som hade 1+1 i sin 900:e NHL-match.

Prongers hårda skott i sudden death styrdes in av Columbus back Adam Foote och ställde målvakten Pascal Leclaire.

Samuel Påhlsson gjorde sitt första straffmål någonsin i NHL. Påhlsson bröt en passning i egen zon när Columbus hade power play, kom i friläge, men kapades av hemmabacken Nikolai Zherdev. Straffen satte Påhlsson säkert på Leclaires klubbhandssida - svenskens tredje mål denna säsong.

– Det var en räddning jag önskade jag hade gjort. Jag gjorde den inte i dag, men vi kom tillbaka och fick en poäng i alla fall, sa Pascal Leclaire.

Och den som fixade 3-3 till Columbus var just syndabocken Nikolai Zherdev som hittade rätt efter tre minuter av den tredje perioden. Men till slut vann mästarna Anaheim ändå - tack vare ett effektivt spel och en jubilerande veteranback.

Nashville-Detroit 1-2 (0-2, 1-0, 0-0)

Första perioden: 0-1 (07.10) Tomas Kopecky 2 (Pavel Datsyuk, Andreas Lilja), 0-2 (15.06) Valtteri Filppula 6, straff.

Andra perioden: 1-2 (19.36) Martin Gelinas 4 (David Legwand), spel 4 mot 5.

Skott: 31-35 (9-17, 9-8, 13-10)

Utvisningar, Nashville: 5x2 min. Detroit: 7x2 min.

Henrik Zetterberg 0, 0, 5, 2, -1, 23.22

Matchen: En ny tajt match mellan Nashville och Detroit. Samtliga tre möten mellan klubbarna har slutat med uddamålssegrar. I natt blev finländaren Valtteri Filppula hjälte när han efter 15 minuter spel av den första perioden satte en straff bakom målvakten Dan Ellis.

Nashvillemålvakten gick ned lågt för att blockera ytorna längs isen, då snärtade Filppula in pucken över Ellis för sitt sjätte mål denna säsong.

Huruvida det var straff eller när Jerred Smithson fällde Filppula hade Detroit-spelaren ett klart svar att ge.

– Han träffade mina ben. Jag tycker det var en klar tripping. Och jag kunde inte avlossa skottet efter det, så det var nog största anledningen till att det blev straff, sa Filppula till AP.

Detroits målvakt Chris Osgood, som spelade stabilt matchen igenom, var imponerad av den ungen finländarens framfart på isen.

– Han flög fortfarande fram på isen i den tredje perioden. Han har massor av energi och blir bara bättre och bättre. Han får spela fler minuter och gör verkligen det bra, sa Chris Osgood som räddade 30 skott i matchen.

Detroit har nu sju raka segrar och rycker från de övriga lagen i NHL:s topp.

– En bra seger för oss, sa Red Wings coach Mike Babcock.

De sju svenskarna hade en anonym kväll. Endast Andreas Lilja noterades för poäng då han assisterade till Tomas Kopeckys 1-0-mål.

Dallas-Edmonton 5-4 (3-2, 1-1, 0-1, 1-0)

Första perioden: 0-1 (04.26) Sam Gagner 3 (Robert Nilsson, Fernando Pisani), 1-1 (06.44) Mike Ribeiro 13 (Antti Miettinen, Matt Niskanen), 2-1 (07.06) Matt Niskanen 2 (Sergei Zubov, Jeff Halpern), 2-2 (08.26) Dustin Penner 7 (-), 3-2 (09.06) Mike Modano 10 (Jussi Jokinen, Sergei Zubov).

Andra perioden: 3-3 (10.40) Tom Gilbert 5 (Raffi Torres, Jarret Stoll), 4-3 (14.20) Sergei Zubov 4 (Antti Miettinen, Mike Ribeiro).

Tredje perioden: 4-4 (10.36) Shawn Horcoff 14 (Dustin Penner, Ales Hemsky).

Förlänging: 5-4 (04.00) Brenden Morrow 10 (Sergei Zubov, Matt Niskanen), spel 4 mot 3.

Skott: 30-21 (9-8, 11-6, 6-7, 4-0).

Utvisningar: Dallas: 2x2 min. Edmonton: 4x2 min.

Publik: 17 833 (i American Airlines Center).

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 1, 0, 0, 0, 10.16

Matchen: NHL:s poängkung bland backarna var också matchens lirare i morse när Dallas vannn efter förlängning mot Edmonton. Sergei Zubov noterades för ett mål och tre assist och utökade ledningen i backarnas poängliga. Den 37-årige ryssen har nu 28 poäng (4+24) på 31 spelade matcher denna säsong. Totalt är han uppe i 760 poäng (152+609) under karriären.

Zubov låg även bakom segermålet i förlängningen som Brenden Morrow gjorde i spel 4 mot 3. Morrow lyfte pucken över målvakten Mathieu Garon efter en öppnande passning från Zubov - ett spel de hade försökt med strax innan också men inte lyckats med.

– Vi försökte med samma 30 sekunder innan och jag fumlade till det. Vi snackade igenom det lite under timeouten. Han la en ny fin passning och då satt den, sa Brenden Morrow.

– Det fungerade andra gången, sa Sergei Zubov.s

Efteråt hyllades backveteranen av lagkompisarna.

– Zubov hade en härlig match och han gör att det ser enkelt ut. Han ser saker innan de händer och är så vårdande med pucken, sa anfallaren Mike Ribeiro som själv hade ett mål och en assist i matchen.

Los Angeles-Vancouver 4-2 (2-1, 1-0, 1-1)

Första perioden: 1-0 (03.22) Brad Stuart 3 (Lubomir Visnovsky, Patrick O´Sullivan), 1-1 (07.34) Taylor Pyatt 7 (Brendan Morrison, Markus Näslund), 2-1 (09.19) Anze Kopitar 14 (Dustin Brown, Michael Cammalleri).

Andra perioden: 3-1 (04.49) Derek Armstrong 2 (Rob Blake, Jack Johnson).

Tredje perioden: 4-1 (11.41) Dustin Brown 14 (Derek Armstrong, Lubomir Visnovsky), spel 5 mot 4, 4-2 (17.30) Alexander Edler 2 (Taylor Pyatt, Brendan Morrison).

Skott: 31-28 (12-9, 11-9, 8-10).

Utvisningar, Los Angeles: 6x2 min, 1x5 min, 1x10 min. Vancouver: 6x2 min, 1x5 min.

Henrik Sedin, f, Vancouver 0, 0, 2, 2, 0, 21.18

Matchen: Förre Södertälje-spelaren Anze Kopitar är på väg att bli en riktigt stor stjärna i NHL. I morse gjorde han sitt 14:e NHL-mål för den här säsongen när han gav Los Angeles ledningen med 2-1 i mitten av den första perioden.

Den 20-årige slovenen har nu 31 poäng (14+17) på 30 spelade matcher och är tillsammans med veteranbacken Rob Blake lagets dominerande spelare. Men Blake har de två senaste matcherna visat upp annat än hockeykunskaper. I lördagens möte med Phoenix fick han matchstraff efter att ha skällt ut domaren. Och i morse blev det 14 nya utvisningsminuter - samtliga i slutet av den tredje perioden - för Blake som också noterades för en assist på sin 38:e födelsedag.

Backen Alexander Edler tröstmålade för Vancouver i slutet av matchen. Den 21-årige Östersundskille gjorde därmed säsongens andra NHL-mål.