SHL-ambassadörerna: ”Det vi gör varje dag som gör skillnad”
Publicerad 2021-02-28
Sportbladet och SHL:s satsning ”SHL Pride Week” vinner pris på QX-galan.
Det glädjer Pride-ambassadörerna som gjorde veckan möjlig.
– Det är det som vi gör varje dag som gör skillnad, säger Örebros Christopher Mastomäki.
SHL Pride Week genomfördes som den första HBTQ-satsningen inom svensk ishockey.
Domarteam och de 14 SHL-klubbarna hade utvalda ambassadörer för att ta ställning för allas rätt att älska vem man vill.
– Jag tror att det har varit jäkligt viktigt att det har uppmärksammats och pratats om det. Det måste vara naturligt och det måste vara en självklarhet, säger Örebros ambassadör, Christopher Mastomäki.
Satsningen får nu pris inom kategorin ”keep up the good work” på QX gaygala.
”Veckan var viktig för vår sport”
Hur känns det, och vad tror du att det innebär?
– Väldigt roligt och ett erkännande på att vi gjorde något bra. Det vi gjorde var att uppmärksamma att ishockey är för alla och nu när vi fått pris för det kanske det uppmärksammas ännu mer. Det visar att den där veckan behövdes och att den var viktig för vår sport, säger Mastomäki.
Mikael Andersson, SHL-huvuddomare och Pride-ambassadör:
– Det känns fantastiskt kul att få en sådan utmärkelse till vår organisation. Det är något vi ska vara stolta över. Jag tror att det här kan ge en skjuts, att det uppmärksammas ännu mer, och att vi kan fortsätta på den inslagna vägen och jobba vidare på våra värderingar.
”Hockeyn ska vara en sport för alla”
Hur skulle du säga att arbetet med inkludering inom idrotten och hockeyn har påverkat den här säsongen?
– Det här jobbet vi gjorde förra året och avstampet vi tog har fortsatt. Jag ser bättringar varje år som går, varje månad som går. Överlag tycker jag att hockeyn har blivit bra på att kommunicera kring vad vi vill och hur vi vill att det ska bli. Där är inkluderingen med. Hockeyn ska vara en sport för alla, säger Brynäs Pride-ambassadör Johan Alcén.
Luleås Pride-ambassadör Karl Fabricius:
– Jag tycker att det i många års tid har varit en attitydförändring inom hockeyn. Det har snackats om en machokultur inom hockeyn, även om jag inte alltid har hållit med om det. Jag tror ändå att hockeyn som idrott är på väg att bli mer och mer inkluderande, oavsett om det är sexuell läggning eller var du kommer från.
Vill se fortsatt arbete
Vad tycker du ska ske framåt nu för att hockeyn ska bli ännu mer inkluderande?
– Nu har man tagit de här första stegen och det gäller att hålla i det. Bara för att man har gjort en bra kampanj och har tagit ställning betyder inte det att kugghjulen snurrar av sig själv. Det är något man måste jobba med löpande och även fortsätta att jobba med sådana här saker för att visa vilken inställning man har. Vi får inte glömma arbetet med kommuner, småstäder och vara ute i skolor och berätta vad vi sysslar med och att det här är en sport för alla, säger Fabricius.
Läs om SHL Pride Week 2020 här.