Han hoppade in – och höll nollan

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-19

Succéinhopp i natt – nu toppar Robin Lehner målvaksligan i NHL

NEW YORK. Robin Lehner fick göra ”riktig” NHL-debut i natt – och höll nollan.

Ottawa hade visserligen redan förlorat matchen mot Pittsburgh när han kom in och han fick bara sju skott på sig, men ändå.

Statistiken kan ingen ta ifrån honom...

Robin Lehner.

Blott 19-årige Lehner har fått en något halsbrytande start på sin karriär som NHL-målis.

I helgen kallade han akut upp från farmarlaget då Ottawas ordinarie andre-keeper Pascal Leclaire skadat sig – och fick sedan göra en av de mest egendomliga debuterna i den svenska NHL-historien.

”Mina ben skakade”

Förstemålvakten Brian Elliotts skridskor gick sönder och hann inte repareras under andra periodpausen, så Lehner fick helt enkelt ta över spaden under de första fem minuterna i tredjeperioden.

– Mina ben skakade duktigt de första 25 sekunderna, berättade han efteråt.

Men den unge göteborgaren tog ändå de tre skott motståndarna i Montreal fick iväg mot honom.

I natt var det dags igen – och den här gången handlade det om ett riktigt ”skift” på nya jobbet. Brian Elliott byttes inför sista perioden i bortamötet med Pittsburgh ut och Robin fick helt enkelt ta över i slutakten.

Höll nollan

Då var matchen i princip över. Pittsburgh hade ledningen med 5-1 och slog, skonsamt nog av på takten. Sammanlagt avfyrade de bara sju skott, men ändå – det var sådana som Sidney Crosby och Evgeni Malkin som sköt och den svenske rookien tog allt.

En lustighet i sammanhanget är att Robin Lehner med sina perfekta 25 minuter nu leder nästan all målvaktsstatistik i ligan och stoltserar med bild i toppen av tabellerna på NHL:s hemsida.

Det hade han näppeligen räknat med när säsongen började.

Förhoppningsvis spar någon en bild, så att han i framtiden kan visa att det fanns en tidpunkt då Miller, Lundqvist, Brodeur och alla de andra hade långt, långt upp till Lehners nivå...