Två nya mål för Bäckström

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2009-12-24

Capitals knäckte Buffalo

Nicklas Bäckström gratuleras av Alexaner Ovetjkin och Mike Green efter sitt andra mål mot Buffalo.

Fler och fler NHL-svenskar börjar pricka formen lagom till att Bengt-Åke Gustafsson tar ut sin OS-trupp på söndag.

En av dem är Nicklas Bäckström.

I natt blev det två nya mål när Washington slog Buffalo med 5–2.

Washingtons förstafemma är hetare än på länge. Och i toppmötet i Eastern Conference mot Buffalo visade Nicklas Bäckström att han inte hade tanke på jul och gåvor. Tvärtom.

Tillsammans med radarpartnern Alex Ovetjkin gjorde han helgfirandet surt för motståndarna. Segern skrevs till slut till 5–2, efter två mål av Bäckström och ett mål och två assists av Ovetjkin.

Mål nummer 13 och 14

”Bäckis” gav Washington ledningen redan efter drygt en minuts spel i den första perioden, hans 13:e mål för säsongen. Det andra kom i spel fem mot tre i mitten av den tredje perioden och innebar 4–2-ledning för hemmalaget.

– Om du jobbar hårt så kommer målchanserna, vi jobbade hårt i 60 minuter och gjorde en riktigt bra match, konstaterar Bäckström efter matchen enligt AP.

Åtta i poängligan

På de senaste elva matcherna har Bäckström svarat för tio mål, att jämföra med endast fyra fullträffar under de första 26 omgångarna. Den förre Brynässpelaren ligger sjua i den totala poängligan på 42 poäng (14+28).

– Han har ett bra, rappt skott. Vi har länge sagt åt honom att inte vara så osjälvisk och i stället skjuta själv när han har pucken, säger Washingtons coach Bruce Boudreau.

Alex Ovetjkin spikade sedan segersiffrorna till 5–2, även det i power play, hans 24:e mål för säsongen.

Segern var Washingtons fjärde raka på hemmaplan och laget ligger nu tvåa i Eastern Conference, två poäng efter ledande New Jersey.

Det går fortsatt tungt för Detroit. Nattens 3–0-förlust hemma mot Chicago innebär att laget inte gjort mål på drygt två timmar och 20 minuter.

Matchen var också Marian Hossas första i Detroit sedan han lämnade klubben för Chicago i somras. Trots att slovaken buades ut under större delen av matchen svarade han för ett målpass och hade dessutom ett skott i ribban.

Tre svenskar fanns på isen hos hemmalaget – Tomas Holmström, Nicklas Lidström och Mattias Ritola som nyligen kallats upp från farmarlaget Grand Rapids och fick spela knappt åtta minuter i sin säsongsdebut. I Chicago spelade backen Niklas Hjalmarsson knappt 20 minuter.

Patrik Berglund gjorde ett mål när när St Louis tog sin tredje raka seger (2–1) borta mot Calgary. Målet var hans femte för säsongen.

Tampas Victor Hedman gjorde sitt tredje mål för säsongen då han kvitterade till 2–2 hemma mot Philadelphia. Nu räckte inte det, Flyers gick ifrån och vann till slut med 5–2.

Jonas Gustavsson tog 20 av 22 skott när Toronto bortaföll mot New York Islanders med 3–1 (sista målet i tom kasse). Förlusten var Torontos fjärde raka på bortaplan.