Bröderna Sedin hade show

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-30

Henrik och Daniel Sedin i Vancouver Canucks.

Bröderna Sedins hysteriska form håller i sig.

I natt låg de bakom det mesta av offensiven när Vancouver slog närmaste tabellkonkurrenten Chicago med 4-0 på bortaplan.

NHL

Daniel inledde målskyttet efter 3:22 av första perioden, passade fram till Alex Burrows 2-0 i andra och satte sedan själv 3-0 i början av slutperioden – hans 30:e mål för säsongen.

Samtidigt samlade brorsan Henrik på sig ett hat trick i assists. Framspelningen till Daniels 3-0 bevisar hur väl de två känner varandra. Utan att titta la Henrik en passning bakom ryggen till Daniel, som rakade in pucken ur minimal vinkel förbi en överspelad Nikolaj Chabibulin.

Dessutom befann sig de lugna norrlänningarna i hetluften när ett jätteslagsmål bröt ut efter knappt sex minuter av tredje perioden.

Glödheta kedjan med tvillingarna Sedin och Alex Burrows fick välförtjänt beröm av sin tränare efteråt.

– Den kedjan var otrolig på isen, sa Alain Vigneault till AP. De var våra bästa spelare.

De senaste fyra matcherna har Sedinarna tillsammans gjort 17 poäng (Henrik 9, Daniel 8).

Mats Sundin rundade av den blågula poängfesten genom att spela fram Ryan Kesler till 4-0, ett mål som kom i spel fem mot tre.

Backarna Mattias Öhlund och Alexander Edler spelade också för Vancouver. De fick med sig varsitt plus från matchen.

Chicago spelade med två svenskar; centern Samuel Påhlsson gick poänglös från isen för sjätte matchen i rad för sitt nya lag, och backen Niklas Hjalmarsson slutade på minus ett.

Segern förde Vancouver upp på samma poäng som fjärdeplacerade Chicago. Om tabelläget står sig grundserien ut kommer de två att mötas i slutspelets första omgång.

– Därför ville vi visa att vi kan vinna i deras byggnad, säger Daniel Sedin.

De är inte borta från slutspelet än, men spelarna och ledarna i Ottawa Senators pratar ogärna om möjligheterna att ta in de tio poäng som skiljer dem från slutspelsstrecket med sju matcher kvar av grundserien.

– Matematiskt sett är vi inte utslagna, säger coachen Cory Clouston, och självklart vill vi gärna ta oss dit, men vårt fokus är en match i taget. Vad som sedan händer, händer.

I natt besegrades redan semesterklara Tampa Bay med 3-0 efter att rookiemålvakten Brian Elliot hållit nollan för första gången i NHL-karriären.

Daniel Alfredsson fick en passningspoäng på kompisen Jason Spezzas 3-0, som kom med drygt tre minuter kvar av tredje perioden.

Trots tre svenskmål föll Detroit mot slutspelsjagande Nashville med 4-3 på hemmaplan. Mer om den matchen i separat artikel.

I matchen mot Philadelphia fick Bostonmålvakten Tim Thomas mota 16 skott – i varje period. Den förre AIK-målvakten släppte in tre, men räddade alltså 45 och utsågs till matchens stjärna när Boston vann med 4-3.

Matchens enda blågula representant var Bostons Per-Johan Axelsson, som spelade drygt 13 minuter och slutade på minus ett.

Spelarna i Minnesota Wild är inte redo att plocka fram golfklubborna än.

Tidigt i morse svensk tid besegrades Edmonton Oilers med 3-2 och gapet upp till slutspelsstrecket minskade till tre poäng med sex matcher kvar att spela.

Kim Johnsson spelade som vanligt mycket (26:11) och spelade fram Marian Gaborik till det matchavgörande 3-1-målet i början av den tredje perioden.

Johnsson var ensam svensk på isen – Oilers anfallare Robert Nilsson fick återigen se en match från läktaren.

I början av mars såg det ut som att Anaheims klubbledning gav upp säsongen när man tradade bort ett par nyckelspelare – bland andra Samuel Påhlsson – mot framtida talanger och draftval. Men trots det är 2007 års mästare fortfarande kvar i slutspelsracet i Western Conference.

Tidigt i morse svensk tid besegrades jumbon Colorado Avalanche med 4-1 – ankornas sjätte seger de senaste sju matcherna.

De två nya poängen innebär att Ducks nu bara är en poäng efter St Louis Blues, som för tillfället håller den åttonde och sista slutspelsplatsen i väst.

Matchen spelades utan svensk närvaro – Colorados back Daniel Tjärnqvist är fortfarande inte återställd efter att han fick en puck i ansiktet för två veckor sedan.

Matchens lirare Patrik Berglund gjorde tre poäng (1+2) när St Louis tog en viktig seger mot Columbus med 5-2. Mer om den matchen i separat artikel.