Växjö vann även den andra play off-matchen och är ett steg närmare kvalserien.

– Jag möter helst Almtuna i play off två, säger Växjös back Per Helmersson till sportbladet.se.

Efter suddenförlusten på hemmais i första Smålandsderbyt var Troja piskat att vinna i Växjö för att kvalseriedrömmen skulle leva vidare.

Men det började illa.

Daniel Åhsberg kontrade in 1–0 och Patrik Carlsson skickade in 2–0 med ett dragskott i nättaket – en tung start för målvakten Tommy Sandahl som ersatt Petter Andersson som petats efter jätteblundern senast.

Svängig match

Troja fick sedan en drömstart på mittakten när Niklas Enberg petade in reduceringen redan efter 31 sekunder, i box play.

Men Växjö replikerade omgående och Daniel Åhsberg tryckte in 3–1.

Återigen reducerade Troja genom Toivo Suursoo, som styrde in pucken med skridskon (bedömde det som oavsiktligt).

Men återigen svarade Växjö blixtsnabbt. I en reptilsnabb kontring fintade Gustav Hjalmarsson ner Sandahl och la in 4–2.

Rann iväg på slutet

I sista perioden satsade Troja allt på ett kort. Laget fick en bra start när Alexander Edström pangade in en ny reducering.

– Det blev lite nerver där. Men det var skönt att vi fick ett mål ganska snabbt, säger Per Helmersson.

Troja fick chansen att spela fem mot tre, men Växjö redde ut stormen och kort senare styrde Erik Lindhagen in 5–3 efter fint förarbete av matchens gigant Daniel Åhsberg. Med knappt fem minuter kvar dödade Mattie Aho spänningen när han styrde in Erik Josefssons luriga passning. Ett desperat Troja plockade ut målvakten, men det slutade inte bättre än att David Lundbohm la in 7–3 i tom kasse.

Nu ser Växjös Per Helmersson fram emot play off 2, där han helst ser att Almtuna står för motståndet.

– Det är laget som vi spelade bäst mot under säsongen. Men det kommer bli tufft, de har kört på ordentligt på slutet, säger Helmersson.

###

Mora pressade fram en tredje avgörande match mot Almtuna i morgon kväll. Masarna vann kvällens drabbning med 1–0 efter att Martin Johansson satt matchens enda mål redan efter 6.48 i första perioden.

Almtuna tog ut målvakten Mark Owuya på slutet, men förmådde inte pressa in en kvittering.