Texter & fakta om kvällens alla matcher

Almtuna–Troja/Ljungby 4–2

Almtuna tog tredje raka segern.

På onsdagen slog Uppsalalaget tillbaka nästjumbon Troja/Ljungby på hemmais.

Gästerna hade det svettigt i första perioden när AIS fullkomligt bombarderade skott mot duktige målvakten Christoffer Bengtsberg – och det var nog tur att han var på tårna. Trots 17–4 i skott stod det 1–1 på resultattavlan i pausvilan efter en sen kvittering genom hemmalagets Robert Kimby.

AIS hade det inte lätt.

Troja kvitterade i tredje – men drygt 40 sekunder senare gav Johan Berggren hemmalaget hopp om en seger och bara 25 sekunder senare var det 4–2 efter Linus Stenssons fullträff.

Där var matchen avgjord.

Almtunas segersiffror var i underkant. För en gång skull var unge målvaktstalangen Fredrik Petterson-Wentzel mänsklig i målet.

Almtuna går förbi Bofors och Malmö i tabellen och är på en femteplats.

Borås–Växjö 2–3 efter straffar

Växjö slog Leksand senast och har visat att man är ett av allsvenskans bästa lag.

Ikväll tog laget sin åttonde seger på de nio senaste matcherna.

Men Borås som inför mötet hade fyra raka förluster i bagaget – gjorde det svårt för smålänningarna som bara mäktade med sex skott i vardera period.

Hemmalaget hade en hög offensiv växel i under matchen och kämpade verkligen som ett lag för att ta tre poäng, men Växjös målvakt Oscar Ahlsenfelt var allt som oftast i vägen.

Det var 2–2 efter 60 minuter och i straffläggningen avgjorde David Lundbohm till Växjös fördel.

Surt för Borås men helt klart ett fall framåt.

Växjö har samma poäng som Leksand som ligger i topp.

Björklöven–Mora 1–3

Björklöven har efter tränarbytet imponerat och trotsat de tidigare negativa skriverierna genom att lämna det nedre kvalstrecket.

Men i hemmamötet med Mora blev det för svårt.

Dalalaget är i strålande form och tog sin sjunde raka seger i Umeå.

Björklöven gjorde en bra match – framför allt i första perioden som var en jämn historia, men det var ändå Mora som hade en 2–1-ledning med sig i paus.

I andra perioden drog Mora in en högre växel och utökade sin ledning, men det kunde lika gärna varit större siffror.

Dalalaget var för starkt helt enkelt och har ett grymt starkt självförtroende.

Mora är plötsligt fyra i tabellen bara två poäng efter trean AIK.

Björklöven kan ta revansch redan på lördag när lagen möts i Dalarna, men det blir en tuff uppgift för Umeålaget.

Det känns ändå som om Löven är det starkaste laget jämfört med bottenkonkurrenterna för närvarande.

En spännande fortsättning följer.

Västerås–Leksand 5–4 efter förlängning

Daniel Hermansson gjorde come back i Leksand efter totalt sju säsonger i Arboga, Skellefteå och Brynäs.

Den 27-årige forwarden fick en drömstart för sin nya klubb.

Västerås hade tagit ledningen genom Daniel Rasmussen efter 12.03. Men bara 45 sekunder senare slog Hermansson – som spelade i samma kedja som Johan Hägglund och Markus Persson – in kvitteringspucken.

Och det var vackert. Hermansson drog två backar innan han avslutade med ett skott i krysset bakom Västerås målvakt Jens Holmström.

Vändningen var ett faktum bara 32 sekunder senare när Pelle Prestberg krutade in ledningspucken.

I mittperioden vände VIK på matchbilden. Laget var hetare och spelade med hög intensitet och forechecking. Leksingarna var inte på hugget vilket resulterade i ett underläge inför tredje.

Leksand kom igen.

Och det genom firma Prestberg/Nordström som slog till i tredje perioden.

Först kvitterade Prestberg och bara ett par minuter senare tryckte Peter Nordström in ledningsmålet.

Duon börjar alltmer kliva fram när det gäller men det räckte inte den här gången.

Västerås tog två poäng efter seger i förlängningen.