Matchfakta 9/3

Vancouver– St Louis 4–2 (1–1, 1–1, 2–0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-09

Första perioden: 1-0 (6.30) Mattias Öhlund 9 (Markus Näslund, Taylor Pyatt), spel fem mot fyra, 1-1 (15.05) Brad Boyes 33 (Keith Tkachuk, Barret Jackman).

Andra perioden: 1-2 (12.46) Brad Boyes 34 (Barret Jackman, Jay McClement), spel fem mot fyra, 2-2 (15.58) Alex Burrows 11 (Taylor Pyatt, Ryan Kesler).

Tredje perioden: 3-2 (15.48) Brad Isbister 5 (Alex Burrows, Ryan Kesler), 4-2 (19.55) Henrik Sedin 13 (utan assist), i tom bur.

Skott: 29-25 (11-5, 9-13, 9-7)

Utvisningar, Vancouver: 1x5 min, 4x2 min. St Louis: 7x2 min, 1x5 min.

Publik: 18 630 (i General Motors Place)

Målvakter: Vancouver: Robert Luongo 92%, istid 59:44.

St Louis: Manny Legace 89,28 %, istid 57:58.

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Markus Näslund, f, Vancouver, 0, 1, 3, 0, -1, 16:58

Mattias Öhlund, b, Vancouver, 1, 0, 2, 0, 0, 23:54

Daniel Sedin, b, Vancouver, 0, 0, 5, 4, 0, 20:20

Henrik Sedin, b, Vancouver, 1, 0, 3, 0, 1, 21:27

Matchen: Vancouver går upp på samma poäng som tabellåttan Nashvillei Western Conference.

Canucks har dessutom en match mindrespelad och har mycket i sina egna händer inför slutskedet.

Mattias Öhlund inledde målskyttet i första perioden. På pass från markus Näslund stänkte den förre Lule-spelaren in 1–0 bakom St Louis-målvakten Manny Legace.

Men gästerna skulle både kvittera och ta ledningen genom målskytten Brad Boyes.

Först i slutet av mittperrioden kvitterade Vancouvers Alex Burrows till 2-2.

Matchen stod och vägde och kundeslutat hur som helst.

Men fyra minuter från slutet hittade Brad Isbister nätet och den fullträffen grundlade segern..

När sedan Daniel Sedin satt utvisad slog brorsan Henrik in segerpucken i tom bur.

Carolina–Buffalo 4–3 (2–0, 1–2, 0–1, 1–0)

Första perioden: 1-0 (16.35) Keith Aucoin 5 (Ryan Bayda, Joe Corvo), 2-0 (17.01) Tim Gleason 3 (Patrick Eaves, Matt Cullen).

Andra perioden: 2-1 (7.46) Derek Roy 27, 3-1 (8.52) Sergei Samsonov 12 (Eric Staal, Dennis Seidenberg). 3-2 (18.07) Drew Stafford 14 (Dmitri Kalinin, Derek Roy).

Tredje perioden: 3-3 (10.00) Toni Lydman 3 (Jochen Hecht, Maxim Afinogenov), spel fem mot fyra.

Förlängning: 4-3 (2.50) Scott Walker10 (Eric Staal, Joe Corvo), spel fyra mot tre.

Skott: 35–30 (13–8, 10–9, 8-12, 4-1)

Utvisningar, Carolina: 3x2 min. Buffalo: 8x2 min.

Publik: 18 808 (i RBC Center)

Målvakter: Carolina: Cam Ward 90 %, istid 62,48. Buffalo: Ryan Miller 88.57%, istid 62,50.

Niclas Wallin, b, Carolina, 0, 0, 1, 0, 0, 15,30

Matchen: Carolina har sju poäng upp till serieledande New Jersey Devils. Laget kammade hem bonuspinnen efer förlängning och man har inte gett upp jakten på seriesegern.

Tyngre är det för Buffalo som förlorat fyra av de fem senaste matcherna och som har fyra poäng upp till en åttondeplats.

– Det är bra att vi fick en poäng, men å andra sidan behövde vi två poäng. Vi kan inte vänta och börja spel när det är fem matcher kvar. Vi måste göra det nu, sa Sabres-forwarden Derek Roy.

Buffalo kvitterade till 3–3 i slutperioden genom Toni Lydman, men i förlängningenkom alltså avgörandet när Scott Walker rakade in seger-pucken.

Florida–Atlanta 3–2 (1–2, 1–0, 0–0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (2.12) Bryan Little 4 (Mark Recchi, Erik Christensen), spel fem mot fyra, 0-2 (16.53) Ilja Kovaltjuk 45 (Mark Recchi, Tobias Enström), spel fem mot fyra, 1-2 (18.32) Brett McLean 12) (Jay Bouwmeester, Rostislav Olesz), spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2-2 (8.40) Brett McLean 13 (Jay Bouwmeester, Olli Jokinen), spel fem mot fyra.

Förlängning: 3-2 (4.37) Nathan Horton 23 (Rostislav Olesz, Olli Jokinen), spel fem mot fyra.

Skott: 43-27 (10-8, 11-10, 14-8, 8-1)

Utvisningar, Florida: 7x2 min, 1x5 min. Atlanta: 4x2 min, 1x5 min.

Publik: 16 614 (i BankAtlantic Center )

Målvakter: Florida: Tomas Vokoun 92,59 %, istid 64,36. Atlanta: Kari Lehtonen 93 %, istid 64,37.

Niclas Hävelid, b, Atlanta, 0, 0, 0, 2, 0, 21,36

Tobias Enström , b, Atlanta, 0, 1, 1, 0, 0, 30,40

Magnus Johansson, Florida, 0, 0, 1, 0, 0, 16,35

Matchen: Tobias Enström spelade monstruösa 31 minuter i Atlantas seger-möte med Florida. Svensken spelade även fram till Ilya Kovalchuks 45:e mål för säsongen. Fullträffen betydde 2–0 och kom i spel fem mot fyra.

Florida kom sakta men säkert ikapp och i mittperioden kvitterade Brett McLean till 2-2, men det var hemmalaget som skulle få sista ordet.

Nathan Hortons avgörande mål var hans andra sudden-mål på tre matcher. Florida ägde större delen av matchen och var väl värda bonuspoängen

Panthers har inte spelat slutspel sedan år 2000 – och nu jagar laget en play off-plats. Det är inte ett helt omöjligt uppdrag då man har sex poäng upp till avancemang.

– Vi måste fortsätta vinna. Allt vi kan göra är att vinna matcher, sa matchvinnaren Nathan Horton.

Philadelphia–New York Islanders 4–1 (0–0, 2–0, 2–1)

Andra perioden: 1-0 (2.48) Daniel Briere 24 (Kimmo Timonen, Braydon Coburn), spel fem mot fyra, 2-0 (12.06) Jeff Carter 26 (Scottie Upshall, Kimmo Timonen), spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3-0 (7.22) Scott Hartnell 21 (Braydon Coburn, Kimmo Timonen), spel fem mot fyra, 3-1 (7.45) Freddy Meyer 3 (Blake Comeau), 4-1 (13.18) Scott Hartnell 22 (Vaclav Prospal, Braydon Coburn), spel fem mot fyra.

Skott: 27-33 (6-10, 10-9, 11-14)

Utvisningar, Philadelphia: 7x2 min. New York Islanders: 9x2 min.

Publik: 19 748 (i Wachovia Center)

Målvakter: Philadelphia: Martin Biron 96.97 %, istid 60,00. New York Islanders: Rick DiPietro 85.18 %, istid 60,00.

Inga svenskar på isen.

Matchen: New York Isladers har sju poäng upp till slutspel och nu ser det tungt ut. Laget har bara vunnit en match på de fem senaste och nu verkar hoppat vara ute för spel i Stanley Cup.

– Det var tufft före matchen men nu är det ännu tuffare, sa New York Islanders coach Ted Nolan.

Islanders-målvakten Rick DiPietro hade en tung afton. Han har varit ledig de två senaste matcherna på grund av hans farmors död.

Scott Harnell slig in 3–0-pucken i nät bakom Di Pietro i power play i inledningen av tredje perioden. Målet grundlade segern även om Freddy Meyer reducerade strax därefter, var det aldrig något hot.

Samtliga av Philadelphias fullträffar gjordes i power play. Både Kimmo Timonen och Braydon Coburn svarade för tre assists vardera.

– De har ett mycket bra power play, sa Ted Nolan.

Phoenix–Ottawa 2–4 (0–1, 2–1, 0–2)

Första perioden: 0-1 (10.49) Mike Fisher 20 (Dean McAmmond, Martin Gerbe), spel fyra mot fem.

Andra perioden: 1-1 (8.45) Craig Weller 3 (Martin Hanzal, Zbynek Michalek), 2-1 (10.16) Peter Muller 21 (Keith Yandle), 2-2 (18.00) Mike Fisher 21 (Randy Robitaille, Antoine Vermette), spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2-3 (1.33) Dany Heatley 32 (Jason Spezza, Cory Stillman), spel fem mot fyra, 2-4 (10.01 (Antoine Vermette 16 (Chris Kelly, Chris Phillips

Skott: 35-32 (9-14, 13-8, 13-10)

Utvisningar, Phoenix: 6x2 min. Ottawa: 7x2 min.

Publik:16 922 (i Jobing.com Arena)

Målvakter: Phoenix: Ilja Bryzgalov 87.5 %, istid 59,55. Ottawa: Martin Gerber 94.28 %, istid 59,31.

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix, 0, 0, 1, 0, 0, 11,21

Matchen: Ottawa vann utan skadade stjärnsvensken Danel Alfredsson. Lagets första seger på fyra matcher – och Mike Fisher blev tvåmålsskytt efter att ha gått mållös de senaste 19 matcherna. Han inlede målskyttet i första perioden och kvitterade till 2–2 i slutet av andra med sitt 21:a mål för säsongen.

Phoenix har ett uselt facit på hemmaplan och laget stannade på hotell före matchen för att få känslan av bortamatch.

Men det fungerade inte. Laget noterade säsongens 17:e hemmaförlust på 34 matcher.

– Det här laget är unikt på så vis att vi inte hittar en väg att vinna på hemmaplan. Vi har provat allt, sa Phoenix-tränaren Wayne Gretzky.

Toronto– New Jersey 1–2 (0–1, 0–1, 1–1)

Första perioden: 0-1 (11.19) Zach Parise 29 (Jamie Langenbrunner, Karel Rachunek), spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1-1 (13.44) Mats Sundin 31 (Tomas Kaberle, Alexander Steen), spel fem mot fyra, 1-2 (19.11) Zach Prise 30.

Skott: 43-31 (15-10, 12-10, 16-11)

Utvisningar, Toronto: 4x2 min. New Jersey: 5x2 min.

Publik: 19 469 (i Air Canada Centre)

Målvakter: Toronto: Vesa Toskela 93.54 % istid 59,03. New Jersey: Martin Brodeur 97.67 %, istid 59,58.

Mats Sundin, f, Toronto, 1, 0, 6, 2, ,0, 19,55

Alexander Steen, f, Toronto, 0, 1, 1, 2, 0, 17,49

Anton Strålman, b, Toronto, 0, 0, 1, 0, 0, 14,25

Johnny Oduya, b, New Jersey, 0, 0, 2, 2, 0, 19,18

Matchen: Det är helt olika världar.

När New Jersey Devils inväntar en eventuell serieseger och ett framgångsrikt slutspel, kämpar Toronto om en slutspelsplats.

Och det är som det brukar vara för ett lag som haft motgång under en lägnre tid. För trots att Maple Leafs pressade Devils rejält, räckte det ändå inte till någon poäng.

Mats Sundin kvitterade efter 13.44 i tredje och tuffade mot åtminstone en viktig poäng.

Då, 48 sekunder före periodsignalen, kom kallduschen. Zach Parise överlistade Vesa Toskela och förlusten var ett faktum.

Devils-målvakten Martin Brodeur var fenomenal mellan stolparna och motade 42 skott.

Toronto har nu åtta poäng upp till slutspel, och det börjar kännas som ett omöjligt uppdrag att klara en åttondeplats.

– Varje förlust får oss att kämpa hårdare, sa Toronto-forwarden Alexander Steen.som fick en passningspoäng på Suddens fullträff.

Montreal – Los Angeles 5-2 (0-0, 3-1, 2-1)

Andra perioden: 1-0 (05:09) Patrice Brisebois 3, 2-0 (07:40) Saku Koivu 14 (Mark Streit, Andrej Markov), spel fem mot fyra, 3-0 (12:43) Guillaume Latendresse 15 (Sergej Kostitsyn, Josh Gorges), 3-1 (16:53) Rob Blake 7 (Michael Cammalleri, Anze Kopitar), spel fem mot fyra

Tredje perioden: 4-1 (03:49) Andrej Kostitsyn 21 (Tomas Plekanec, Roman Hamrlik), 4-2 (06:29) Anze Kopitar 29 (Patrick O'Sullivan), 5-2 (18:07) Tom Kostopoulos 5 (Guillaume Latendresse, Roman Hamrlik), mål i tom bur

Skott: 23-37 (10-10, 7-17, 6-10)

Utvisningar: Montreal: 6x2 min. Los Angeles: 3x2 min.

Publik: 18 118 (i Staples Center)

Målvakter: Montreal: Jaroslav Halak 94,6%, istid 60:00 Los Angeles: Erik Ersberg 81,8%, istid 59:23

Erik Ersberg, mv, LA, se ovan

Matchen:

Montreal är riktigt heta just nu. Inatt tog laget sin nionde seger på de senaste tolv matcherna när Los Angeles besegrades med 5-2.

I mål för Canadiens stod Jaroslav Halak, som gjorde sin första match från start för säsongen. Den unge slovaken var strålande och gjorde 35 räddningar. På andra sidan rinken gjorde svensken Erik Ersberg sin fjärde raka start för Kings, men han hade en mindre lyckad kväll, och släppte in fyra mål på 22 skott.

Veteranbacken Patrice Brisebois, som gjorde comeback för Canadiens efter att ha missat tio matcher på grund av skada, inledde målskyttet en bit i andra perioden. Hans direktskott tog på Anze Kopitars skridsko och ändrade riktning förbi en chanslös Ersberg.

Canadiens gjorde två mål till, innan Kings lagkapten Rob Blake kunde reducera till 3-1 med sitt sjunde mål för året. Trots ett stort spelövertag lyckades inte Kings komma igen i den tredje perioden. Andrej Kostitsyn avgjorde för Canadiens genom att göra 4-1 efter knappt fyra minuter. Slovenen Anze Kopitar, med förflutet i Södertälje, gjorde sitt 29:e mål för året tre minuter senare, och Tom Kostopoulos fastställde slutresultatet till 5-2 med ett mål i tom bur två minuter från slutet.

Los Angeles är hopplöst sist i Western Conference, medan Montreal tack vare segern klättrade upp på första plats i den andra lighalvan.

Boston– Washington 2-1 (0-1, 0-0, 2-0)

Första perioden: 0-1 (06:17) Brooks Laich 16 (Alexander Ovechkin, Tom Poti), spel fem mot fyra

Tredje perioden: 1-1 (14:59) Zdeno Chara 16 (David Krejci, Marc Savard), spel fem mot tre, 2-1 (17:44) Marco Sturm 24 (David Krejci, Marc Savard), spel fem mot tre

Skott: 28-24 (5-11, 10-9, 13-4)

Utvisningar: Boston: 5x2 min, 2x5 min. Washington: 8x2 min, 3x5 min, 1x10 min.

Publik: 17 565 (i TD Banknorth Garden)

Målvakter: Boston: Alex Auld 95,8%, istid 60:00 Washington: Cristobal Huet 92,9%, istid 59:50

PJ Axelsson, f, Bos, 0, 0, 3, 0, 0, 16:18

Nicklas Bäckström, f, Was, 0, 0, 2, 2, 0, 19:52

Matchen:

I måndags blev Boston krossade av Washington, 2-10. I kväll syntes det att Bruins-spelarna ville markera att det inte var ok. Milan Lucic kastade handskarna direkt på nedsläpp och slogs med Matt Bradley. Direkt på följande tekning drabbade de riktiga tungviktarna samman, då Bruins Shawn Thornton utmanade Capitals jätte Donald Brashear.

Boston spelade väldigt aggressivt i inledningen, men fick också betala för det med en del utvisningar. Capitals förvaltade en av dem genom att sätta 1-0, målskytt Brooks Laich efter 6:17.

Första perioden slutade 1-0 till gästerna, vilket innebar att Capitals för sjätte matchen i rad höll nollan under de första tjugo minuterna. I andra perioden fick Capitals Matt Cooke matchstraff efter en ful knätackling på Bobby Allen, som lyckligtvis kunde spela vidare.

Om Bostons odisciplin var kostsam för dem i början, var det ingenting jämfört med vad Capitals ställde till med i tredje. Med 6:41 kvar fick Donald Brashear tre tvåminuters-utvisningar för hög klubba och roughing. Dryga minuten senare åkte John Erskine ut för hakning, och lite senare åkte Tom Poti ut för slashing. Det innebar att Bruins spelade i numerärt överläge matchen ut.

Det blev matchavgörande. Zdeno Chara kvitterade med ett slagskott från blå, och Marco Sturm satte 2-1 från en låg position efter fin passning av David Krejci. Matchen slutade med gruff och ingen mindre än Nicklas Bäckström var i hetluften efter att ha tacklat Chara hårt.

Segern var Bostons första efter tre raka förluster, och därmed befäste laget sin plats ovanför slutspelsstrecket i öst. Capitals ligger fyra poäng utanför slutspelet i nuläget.

Colorado – Dallas 3-1 (0-1, 0-0, 3-0)

Första perioden: 0-1 (08:56) Antti Miettinen 14 (Stephane Robidas, Brad Richards), spel fem mot fyra

Tredje perioden: 1-1 (07:30) Scott Hannan 2 (Andrew Brunette, Peter Forsberg), 2-1 (10:12) Andrew Brunette 15 (Peter Forsberg, Paul Stastny), spel fem mot fyra, 3-1 (19:57) Paul Stastny 21 (Ben Guite, Ian Laperriere), mål i tom bur

Skott: 28-26 (9-10, 6-6, 13-10)

Utvisningar: Colorado: 4x2 min. Dallas: 5x2 min.

Publik: 18 007 (i Pepsi Center)

Målvakter: Colorado: Jose Theodore 96,1%, istid 59:25 Dallas: Marty Turco 92,6%, istid 59:02

Peter Forsberg, f, Col, 0, 2, 0, 0, +1, 19:27

Loui Eriksson, f, Dal, 0, 0, 1, 0, 0, 15:26

Mattias Norström, b, Dal, 0, 0, 1, 2, -1, 22:02

Niklas Grossman, b, Dal, 0, 0, 1, 0, 0, 18:14

Matchen:

Colorado besegrade Dallas med 3-1 efter en stark tredje period, där de gjorde samtliga tre mål. Därmed har Avalanche sex raka segrar, något som inte har hänt på över två år.

Men det var Dallas som inledde bäst, och efter knappt nio minuters spel gjorde Antti Miettinen sitt fjortonde mål för säsongen i spel fem mot fyra.

Dallas enmålsledningen stod sig länge, trots att Avalanche hade en del lägen att kvittera.

I tredje perioden var det Peter Forsberg som låg bakom vändningen genom att göra två assist. Först på Scott Hannans 1-1 efter 7:30, och sedan gjorde ”Foppa” en läcker direktpassning, som styrdes in av Andrew Brunette. Paul Stastny satte 3-1 i tom kasse med tre sekunder kvar.

I mål spelade José Theodore mycket bra för hemmalaget Avalanche. 31-åringen, som vann Hart Trophy 2002, har de senaste åren fått ta emot mycket kritik för sitt spel, men på senare tid har han visat mästartakter igen. Mot Dallas stod han för 25 räddningar.

– Jag har alltid trott på att jag är en av ligans bästa målvakter, sa han till AP. Jag sätter mycket press på mig, och hittills har det gått bra.

Dallas lagkapten, Brenden Morrow, lämnade tillfälligt matchen i tredje perioden, efter en otäck situation. Han blev tacklad av Colorados Jeff Finger vid avbytarbåset, och slog huvudet i plexiglaset. Situationen påminde mycket om när Ryan Smyth fick hjärnskakning i matchen mot Los Angeles förra lördagen. Morrow kunde dock återvända till matchen ganska omgående. Förlusten var Stars tredje raka, men de får tillfälle till revansch redan idag, då lagen möts igen i Dallas.