Florida Panthers historiska Stanley Cup-mästare

Publicerad 2024-06-25 05.06

FORT LAUDERDALE. Florida Panthers är Stanley Cup-mästare.

Efter tre raka förluster slog de i natt tillbaka och vann ett infernaliskt Game 7-drama mot Edmonton Oilers med 2–1.

Nej, Edmonton Oilers lyckades alltså inte fullborda sin historiska vändning i Stanley Cup-finalen.

De tre raka segrarna, med vilka de som första finallag sedan andra världskriget grävde sig upp ur 0–3-underläge, följdes upp med en förlust i nattens direkt avgörande Game 7 i Amerant Bank Arena i Sunrise.

Huvudorsak:

När det som bäst behövdes stod katterna från Florida för sin mest gedigna insats i hela serien.

De hade återigen riktigt hårt bett i sin omtalade forechecking, de lyckades hålla Connor McDavid och Leon Draisaitl i strama tyglar – och så började Sergej Bobrosvky återigen stoppa även puckar han inte borde ha tagit.

Dessutom gjorde de mål i rätt lägen.

Reinharts mål blev avgörande

Visserligen svarade Mattias Janmark – i sitt livs match – för en snabb kvittering efter Carter Verhaeghes tidiga 1-0-mål, men med mindre än fem minuter kvar av andra perioden smällde skyttekungen Sam Reinhart in ett rasande snabbt handledsskott som skulle visa sig helt avgörande.

Oilers jagade vilt i tredje perioden och skapade åtminstone ett par hisnande chanser – bland annat en som Gustav Forsling hjälpte till att avvärja med klubban – men lyckades aldrig få in någon mer puck.

Förste finländske kaptenen

Så Panthers vann med 2-1 – och en kvart efter slutsignalen fick Aleksander Barkov, som förste finländske kapten i historien, ta emot Stanley Cup-bucklan.

Därmed kan också tre nya svenskar kalla sig Stanley Cup-mästare. Tidigt i morse fick Gustav Forsling, Oliver Ekman-Larsson och Kevin Stenlund för första gången kyssa bucklan de drömt om i hela sina liv.

Conn Smythe Trophy – priset till slutspelets mest värdefulle spelare – förärades Connor McDavid. Han blev därmed den förste från det förlorande finallaget att vinna sedan 2003.

Sergei Bobrovsky och Sam Reinhart firar efter 2–1-vinsten.