Damkronorna föll tungt på nytt

Publicerad 2022-02-05

PEKING. Premiärförlust mot Japan – i dag mot Tjeckien blev det ny förlust för Damkronorna.

Nu krävs det med största säkerhet segrar i de två avslutande matcherna för att nå kvartsfinal.

– Vi vet att vi kan bättre, säger målvakten Emma Söderberg.

Damkronorna har fått en tung start i OS-turneringen. Premiärförlusten, 1–3, mot Japan följdes upp med en 1–3-förlust, nu mot Tjeckien.

Dessutom drabbades man av ett tufft avbräck när rutinerade backen Johanna Fällman tvingades kliva av skadad redan i den första perioden.

Luleåbacken kom inte tillbaka i spel.

25 tjeckiska skott

Och nu krävs det sannolikt segrar i de två avslutande matcherna mot Kina och Danmark för att drömmen om kvartsfinal ska bli verklighet.

Men även om det går vägen betyder de två inledande förlusterna att det med största sannolikhet blir någon av giganterna USA eller Kanada i en eventuell kvartsfinal.

Mot Japan var Damkronorna spelmässigt underlägset, och mot Tjeckien var det inledningsvis ännu värre.

Första perioden var en enda stor tjeckisk kanonad mot målvakten Emma Söderberg, precis som mot Japan storspelade Söderberg. Tjeckien sköt totalt 46 skott

Tjeckiskorna vann skotten med 25–5 i den första perioden men det dröjde fram till 18.23 innan de tog ledningen. Leksandsforwarden Tereza Vanisova forcerade in 1–0.

Bättre andraperiod

– Efter det samlar vi ihop oss i omklädningsrummet. Vi vet att vi kan bättre och jag tycker att vi visar det i andra perioden, då vi kommer ut starkare men det räcker inte riktigt till, säger målvakten Emma Söderberg, som hade en svettig match.

– Det är ganska varmt i arenan så det är mer det som är jobbigt. Annars tycker jag det går bra även om jag får många skott, säger hon.

Svenskorna ryckte upp sig rejält i mittperioden och skapade några riktigt heta lägen för en kvittering. Men när Damkronorna fick powerplay med sju minuter kvar kunde Tjeckien öka på till 2–0 efter slarv på offensiv blålinje.

Det kom dock en reducering i slutminuten av perioden då Emma Murén snyggt styrde in pucken med ryggen mot den tjeckiska målvakten.

I tredje perioden skapade båda lagen en del lägen, men det var på nytt Tereza Vanisova som kunde göra mål efter nytt svenskt försvarsslarv, nu vid mittlinjen.

Måstematch mot Kina väntar

Närmast för Damkronorna väntar en måstematch mot hemmanationen Kina, ett möte som spelas på måndag.

Detta efter två förluster av två möjliga i inledningen av OS-gruppspelet.

– Jag vet inte om det är nervositet, för vi har kapacitet att spela bättre hockey men har inte fått till det. Vi ser tendenser under matcherna men måste spela mer kontinuerligt över 60 minuter. Förhoppningsvis ska det släppa i de kommande matcherna, säger Emma Söderberg.

Aftonbladet live: Allt om OS