Ovetjkin sänkte Atlanta

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-30

"Gör bara min grej"

Washington vann igen – med rysk hjälp, så klart.

Tack vare två nya mål från skyttekungen Alexander Ovetjkin och fint målvaktsspel av Simeon Varlamov vann Washington över Atlanta med 4-3.

Och Nicklas Bäckström stod för en läcker framspelning.

NHL
Alexander Ovetjkin.

Just nu går allt Washingtons väg i NHL. I natt kom sjätte raka segern. Atlanta Thrashers, som saknade fotskadade superstjärnan Ilja Kovaltjuk, slogs tillbaka med 4-3 på bortaplan.

Huvudrollen spelades – som vanligt – av NHL:s skyttekung Alexander Ovetjkin, som gav sitt lag en bra start med två mål i första perioden.

Första fullträffen kom efter drygt tio minuter och var en raket från backposition i power play. Nummer åtta sköt direkt efter en fint maskerad passning av backen Mike Green. Atlantas målvakt Ondrej Pavelec hann inte med i sidledsförflyttningen.

Fem minuter senare såg Nicklas Bäckström med en läcker passning från egen zon till att Ovetjkin kom fri med Pavelec. Ett distinkt avslut i plockhandskrysset innebar 2-0 till Caps.

”Gör bara min grej”

Det var Ovetjkins trettonde mål för säsongen – bäst i NHL – på bara tolv matcher.

– Well, jag gör bara min grej, förklarar han sin heta säsongsinledning för nhl.com. Jag försöker bara göra mål och hjälpa laget att vinna.

I andra perioden spelade Ovetjkin fram Brendan Morrison till 3-0.

Matchen såg körd ut för hemmalaget.

Men tack vare två reduceringsmål i tredje perioden blev det spännande i slutet. Zach Bogosian satte 1-3 i power play, framspelad av Tobias Enström, och Todd White gjorde 2-3 med knappt två och en halv minut kvar.

– Vi slappnade av alldeles för mycket, säger Caps tränare Bruce Boudreau. Istället för att göra 4-0 och 5-0 och tvinga dem gå hem med svansen med benen, var det för mycket ”lah-dee-da” från oss när vi fick målchanser, och vi fick en kamp.

Thrashers tog ut målvakten för att jaga kvittering, men Caps Mike Knuble punkterade matchen med ett mål i tom bur.

På slutsignalen fastställde Bogosian slutresultatet till 4-3.

”Han räddar matchen”

Ovetjkin blev matchens första stjärna, men en annan ryss sken nästan lika starkt. Capitals unga målvakt Simeon Varlamov var strålande.

– Han räddar matchen åt oss, berömmer landsmannen Ovetjkin. Det känns som att vi har en vägg där bak. De tre målen var utespelarnas misstag.

Bland annat räddade Varlamov en straff i första perioden. Och Enström nekades sitt första mål för säsongen när Varlamov räddade hans friläge i tredje perioden.

Segern var Capitals åttonde för säsongen. Med 18 poäng på 12 matcher ligger huvudstadsklubben nu tvåa i Eastern Conference, två poäng bakom regerande mästarna Pittsburgh Penguins.

Bäckströms assist var hans sextonde poäng för säsongen, vilket för tillfället ger honom en sjunde plats i NHL:s poängliga. Tack vare kvällens tre nya poäng tog Ovetjkin över ledningen i densamma.

Enström är näst bäst bland blågula NHL-backar med sju poäng – alla assists – på nio matcher.