Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-19

Tre Kronor sist i Czech Hockey Games

Liv släppte sex bakom sig.

Bottennapp av Johan ”Honken” Holmqvist i går, svag insats av Stefan Liv i dag.

Sverige föll med 6–3 i VM-genrepet mot Ryssland och slutade sist i Czech Hockey Games.

– Vi har två knäckta målvakter, säger Sportbladets hockeyexpert Tomas Ros i SVT.

– Jag har lite att fundera på, medger förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson.

Johan ”Honken” Holmqvist fick chansen mot Finland i går, men tog den inte. Han uppträdde darrigt och förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson medgav efteråt att ”Honken” inte längre är ett givet förstaval i VM:

– Saker och ting har förändrats och i dag är målvaktsfrågan helt öppen inför VM. Jag tänker ge alla tre chansen att komma in i turneringen.

Tanken var att Jonas Gustavsson skulle ha vaktat kassen i den avslutande matchen mot Ryssland i Czech Hockey Games, men Färjestadsmålvakten har lämnat turneringen på grund av familjeskäl och då fick Stefan Liv, som storspelade mot Tjeckien, chansen.

Tung start

Liv fick en mardrömsstart mot Ryssland. Backarna Oscar Hedman och Lars Jonsson gav Alexander Radulov en ocean av yta, ryssen tackade och tog emot och snärtade in 1–0 redan efter 1.12.

I slutet av första perioden kom även 2–0 när Radulov la in pucken på mål och Lars Jonsson tappade bort Oleg Saprykov som tryckte in pucken bakom Liv.

I andra perioden reducerade Niklas Persson med ett kanonskott i krysset, men inte ens två minuter senare replikerade Ryssland. I power play spelade firma Maksim Sushinsky, Sergej Mozyakin och Sergej Zinovjev klapp klapp-spel som på Sovjetunionens storhetstid och den sistnämnde la in pucken i tomt mål bakom en överspelad Liv.

Med bara 25 sekunder kvar av mittakten kom även 4–1 då Radulov spelade till Saprykin som direktsköt i nättaket.

Sverige kom tillbaka...

Matchen kändes avgjord – men tidigt i tredje perioden fick Tre Kronor vittring. Christian Berglund droppade pucken till Niklas Persson som drog till direkt – återigen i krysset.

I spel fem mot tre fick sedan Tony Mårtensson öppet mål, men målvakten Alexej Eremenko fantomräddade. Kort senare satt dock reduceringen då Johan Åkerman fick på ett kanonskott som satt i nättaket.

Men närmare än så kom inte Sverige. Matchens lirare Alexander Radulov kämpade ner Lars Jonsson, vände bort Magnus Johansson och sköt från dålig vinkel ett isskott som smet in mellan benen på Stefan Liv.

En målvaktstavla.

...men tappade

Kort senare satte Sergej Mozjakin 6–3, återigen efter ett svagt ingripande från Liv, som släppte retur rakt ut på ett skott.

Stefan Liv försökte inte skylla ifrån sig efteråt:

– En av mina sämre matcher för säsongen. Fel läge att komma i, men så här blir det ibland. Tråkigt, säger Liv till TT om tabbarna.

– Jag höll Liv som en riktigt formstark keeper inför den här matchen, men jag tycker att tre av målen i dag ska Stefan ta. Så här ser inte en bra målvakt ut, säger experten Niklas Wikegård i SVT.

Han får medhåll av Sportbladets hockeyexpert Tomas Ros, som i dag var inbjuden till SVT:s hockeystudio:

– Stefan hade sin chans i dag, men tyvärr tog han inte den. Bengt-Åke har ett stort problem framför sig. Vem är förstemålvakt? Vi har två knäckta målvakter...

Bengt-Åke Gustafsson till SVT:

– Vi spelade bra stora delar av matchen, men de hugger när lägena dyker upp och vi bjuder på en del. Vi måste bli starkare framför mål. Jag har lite att fundera på, det blir en tuff bussresa...