Matchfakta 24/12

Columbus–Nashville 1–3 (0–0, 0–1, 1–2)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-24

Andra perioden: 0–1 (14.07) David Legwand 8 (Ville Koistinen, Marek Zidlicky) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–1 (11.46) Dan Fritsche 5 (Curtis Glencross, Jiri Novotny), 1–2 (19.22) Jean-Pierre Dumont 10 (Jordin Tootoo, Jason Arnott), 1–3 (19.56) Jed Ortmeyer 3 (Radek Bonk, Dan Hamhuis) spel fem mot sex, öppet mål.

Skott: 31–32 (11–4, 11–17, 9–11).

Utvisningar, Columbus: 4 x 2 min, 1 x 5 min. Nashville: 4 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 15 481 (i Nationwide Arena).

Målvakter: Columbus: Fredrik Norrena 93,5%, istid 59.29 Nashville: Chris Mason 96,8%, istid 60.00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Inga svenskar på isen

Matchen: Att statistik och tidigare möten betyder något inom idrotten bevisades med stor tydlighet i Nationwide Arena. Inför matchen hade Nashville Predators tio raka segrar över Columbus Blue Jackets. Bägge lagens spelare var självklart medvetna om sviten vilket gav Predators ett psykologiskt övertag. Hemmaspelarna blev försiktiga för att inte släppa in ett mål i slutet av matchen, men det var precis vad som hände då högerforwarden Jean-Pierre Dumont satte 2-1 bakom Fredrik Norrena med endast 38 sekunder kvar av den tredje perioden. Situationen var tvungen att granskas på video, men det visade sig snart att pucken tagit inne i målet innan den studsade ut. Segern var Predators andra i rad efter fem tidigare förluster. Bortalaget saknade en offensiv kraft då tjecken Martin Erat (26 poäng) för andra matchen i rad var sjuk.

St Louis–Atlanta 2–3 (0–0, 1–1, 1–1, 0–1)

Andra perioden: 1–0 (7.08) Barret Jackman 1 (Keith Tkachuk, David Perron), 1–1 (16.22) Ilya Kovalchuk 29 (Tobias Enström, Mark Recchi) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–1 (5.48) Keith Tkachuk 9 (Erik Johnson, Andy McDonald) spel fem mot fyra, 2–2 (10.42) Mark Recchi 6 (Tobias Enström, Marian Hossa) spel fem mot fyra.

Förlängningen: 2–3 (0.19) Marian Hossa 13 (Eric Perrin, Niclas Hävelid) spel fyra mot fyra.

Skott: 20–25 (5–11, 12–4, 3–9, 0–1).

Utvisningar, St Louis: 4 x 2 min. Atlanta: 3 x 2 min.

Publik: 17 731 (i Scottrade Center).

Målvakter: St Louis: Manny Legace 88,0%, istid 60.19 Atlanta: Kari Lehtonen 90,0%, istid 60.19

Christian Bäckman, b, St Louis 0, 0, 0, 0, +1, 19.10

Johan Hedberg, mv, Atlanta reserv

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 1, 0, 2, +1, 20.31

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 2, 2, 0, +1, 25.34

Matchen: Atlanta Trashers vänsterforward Ilya Kovalchuk verkar bli den förste spelaren säsongen 2007-08 att nå 30 mål. Mot St Louis Blues kom den 24-årige ryssens 29:e mål då han framspelad av Tobias Enström kvitterade till 1-1 i den andra perioden. Det såg ut som om Blues skulle vinna då Keith Tkachuk gav hemmalaget ledningen i den tredje perioden, men Trashers vände och tog klubbens första seger i St Louis. Förlängningen var endast 19 sekunder gammal då Marian Hossa satte segermålet bakom målvakten Manny Legace. Målet kom efter att backen Jay McKee, 30, slarvat med pucken. Trashers hade inför matchen tre förluster och 1-11 i målskillnad i St Louis efter att dom säsongen 1999-2000 kom in i NHL.

Chicago–Edmonton 3–2 (1–2, 1–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (6.53) Brent Seabrook 4 (James Wisniewski, Martin Lapointe) spel fem mot fyra, 1–1 (8.05) Tom Gilbert 6 (Andrew Cogliano, Robert Nilsson) spel fem mot fyra, 1–2 (11.08) Dustin Penner 10 (-).

Andra perioden: 2–2 (17.44) Patrick Sharp 18 (Patrick Kane, Brent Sopel).

Tredje perioden: 3–2 (1.20) Brent Seabrook 5 (Robert Lang, Petri Kontiola).

Skott: 34–27 (13–6, 10–10, 11–11).

Utvisningar, Chicago: 7 x 2 min, 2 x 5 min. Edmonton: 6 x 2 min, 2 x 5 min.

Publik: 20 151 (i United Center).

Målvakter: Chicago: Nikolai Khabibulin 92,6%, istid 60.00 Edmonton: Mathieu Garon 91,2%, istid 58.20

Dick Tärnström, b, Edmonton 0, 0, 1, 2, 0, 12.52

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 1, 2, 0, -1, 13.08

Matchen: Chicago Blackhawks har hittat formen och närmar sig slutspelslagen i Western Conference. Mot Edmonton Oilers kom den tredje raka segern efter att hemmalaget vänt 1-2 efter den första perioden till seger med 3-2. För Oilers var förlusten tung då laget – liksom Blackhawks – kämpar för att inte släppa till en alltför stor lucka till den viktiga åttondeplatsen. Gästerna saknade sin förstemålvakt Dwayne Roloson för andra matchen i rad då han har influensa. Laget blev också av med sin tjeckiske högerforward Ales Hemsky, 24, som kolliderade med Martin Lapointe i slutet av den andra perioden.

New York Rangers–Ottawa 1–3 (1–1, 0–1, 0–1)

Första perioden: 1–0 (3.42) Scott Gomez 9 (Jaromir Jagr, Martin Straka), 1–1 (16.16) Jason Spezza 12 (Daniel Alfredsson, Luke Richardson).

Andra perioden: 1–2 (12.16) Chris Kelly 7 (Shean Donovan, Antoine Vermette).

Tredje perioden: 1–3 (9.08) Mike Fisher 9 (-).

Skott: 35–25 (12–5, 10–14, 13–6).

Utvisningar, N Y Rangers: 3 x 2 min. Ottawa: 5 x 2 min.

Publik: 18 200 (i Madison Square Garden).

Målvakter: N Y Rangers: Henrik Lundqvist 88,0%, istid 58.40 Ottawa: Martin Gerber 97,1%, istid 60.00

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers se ovan

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 0, 1, 1, 0, 0, 24.08

Matchen: Ottawa Senators fortsätter sin dominans över New York Rangers. På söndagskvällen kom den 16:e segern på de 20 senaste mötena. Rangers-publiken fick innan matchen en välkommen nyhet då retstickan Sean Avery, 27, återkom efter att ha missat 11 matcher på grund av skada. Han var sig lik och var på motståndarna hela tiden. Hemmalaget inledde starkt och tog omgående ledningen då centern Scott Gomez hittade rätt inför en högljudd hemmapublik. Det var nionde matchen i rad som Gomez noterats för poäng i. Jason Spezza kvitterade för gästerna i slutet av inledningsperioden och sedan kontrollerade Senators matchen. Rangers hade svårt att skapa några riktigt heta målchanser och dom såg med rätta trötta ut efter sin femte match på åtta dagar. Segermålet gjordes av Chris Kelly i mitten av den andra perioden innan Mike Fisher fastställde slutresultatet med 11 minuter kvar av matchen.

Colorado–Vancouver 3–1 (0–0, 1–1, 2–0)

Andra perioden: 1–0 (3.29) Marek Svatos 12 (Jaroslav Hlinka), 1–1 (6.57) Taylor Pyatt 8 (Byron Ritchie, Jason Jaffray) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–1 (10.50) Cody McCormick 2 (Ben Guite, Ian Laperriere), 3–1 (12.24) Andrew Brunette 6 (John-Michael Liles, Marek Svatos) spel fem mot fyra.

Skott: 32–22 (11–5, 8–10, 13–7).

Utvisningar, Colorado: 6 x 2 min. Vancouver: 6 x 2 min.

Publik: 17 186 (i Pepsi Center).

Målvakter: Colorado: Peter Budaj 95,5%, istid 59.38 Vancouver: Roberto Luongo 90,6%, istid 59.37

Alexander Edler, b, Vancouver 0, 0, 1, 2, 0, 21.30

Markus Näslund, f, Vancouver 0, 0, 1, 2, -1, 16.43

Henrik Sedin, f, Vancouver 0, 0, 2, 0, -1, 18.34

Daniel Sedin, f, Vancouver 0, 0, 4, 0, 0, 16.52

Matchen: Inom loppet av 1.34 I den tredje perioden avgjordes matchen mellan Colorado Avalanche och Vancouver Canucks. Ställningen var 1-1 då Cody McCormick satte pucken bakom Roberto Luongo och när sedan Andrew Brunette följde upp med 3-1 var matchen vunnen för hemmalaget. Centern Joe Sakic missade sin 12:e raka match på grund av en ljumskskada. Canucks hade chanser att ta ledningen i slutet av den andra perioden, bland annat träffade Alexander Edler stolpen bakom storspelande Peter Budaj i hemmamålet.

Calgary–New Jersey 0–1 (0–0, 0–0, 0–0, 0–1)

Förlängningen: 0–1 (0.25) Patrik Elias 8 (Brian Gionta) spel fyra mot fyra.

Skott: 30–22 (7–11, 14–4, 9–6, 0–1).

Utvisningar, Calgary: 4 x 2 min, 1 x 5 min. New Jersey: 6 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 19 289 (i Pengrowth Saddledome).

Målvakter: Calgary: Miikka Kiprusoff 95,5%, istid 60.23 New Jersey: Martin Brodeur 100%, istid 60.13

Anders Eriksson, b, Calgary 0, 0, 0, 0, 0, 20.11

Kristian Huselius, f, Calgary 0, 0, 2, 0, 0, 20.44

Marcus Nilson, f, Calgary 0, 0, 0, 2, 0, 8.45

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 0, 0, 0, 0, 18.36

Matchen: Det bjöds på fantastiskt målvaktsspel i Pengrowth Saddledome då Calgary Flames och New Jersey Devils drabbade samman. Både Miikka Kiprusoff och Martin Brodeur var 100%-iga efter ordinarie tid, men redan efter 25 sekunders spel av förlängningen fick Kiprusoff ge sig då han överlistades av tjecken Patrik Elias, 31. Målet kom efter en miss av Flames i offensiv zon vilket gjorde att Elias och Brian Gionta kom i ett 2-mot-1-läge. Brodeurs nolla var hans 95:e genom tiderna och med det är han på andra plats genom tiderna, leder gör Terry Sawchuk med 103 nollor.

Dallas–Montreal 4–1 (2–0, 0–0, 2–1)

Första perioden: 1–0 (7.38) Antti Miettinen 7 (Mike Ribeiro, Matt Niskanen), 2–0 (11.32) Brenden Morrow 13 (Mike Ribeiro, Antti Miettinen).

Tredje perioden: 3–0 (1.10) Mike Ribeiro 19 (-), 4–0 (3.11) Stu Barnes 2 (Jeff Halpern), 4–1 (13.35) Andrei Markov 9 (Siarhei Kastsitsyn, Andrei Kostsitsyn).

Skott: 21–18 (12–8, 5–4, 4–6).

Utvisningar, Dallas: 6 x 2 min, 1 x 5 min. Montreal: 6 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 18 585 (i American Airlines Center).

Målvakter: Dallas: Marty Turco 94,4%, istid 60.00 Montreal: Carey Price 81,0%, istid 59.59

Loui Eriksson, f, Dallas 0, 0, 0, 0, 0, 11.29

Joel Lundqvist, f, Dallas 0, 0, 0, 2, 0, 9.48

Nicklas Grossman, b, Dallas 0, 0, 1, 0, 0, 15.13

Matchen: Dallas Stars målvakt Marty Turco var bara 6.25 ifrån sin 32:a nolla genom tiderna, men då spräckte Montreal Canadiens back Andrei Markov, 29, de drömmarna. Ställningen var dock redan 4-0 till Stars så Turco grämer sig nog inte så mycket över målet. Canadiens coach Guy Carbonneau återvände för första gången till American Airlines Center sedan han spelade fem säsonger i Stars. I periodpausen visades höjdpunkter från Carbonneaus tid i klubben. Det var första gången sedan nyårsafton 2003 som lagen möttes i Dallas. Både Mike Ribeiro och Jeff Halpern noterades för sina 250:e poäng i NHL.

Omgångens tidiga match:

Pittsburgh–Boston 4–2 (0–1, 3–0, 1–1)

Första perioden: 0-1 (3.48) Per-Johan Axelsson 6 (Zdeno Chara, Marc Savard.

Andra perioden: 1–1 (2.16) Gary Roberts 2 (Georges Laraque, Erik Christensen), 2–1 (13.04) Evgeni Malkin 14 (Jordan Staal, Sergei Gonchar), 3–1 (13.34) Georges Laraque 2 (Gary Roberts, Erik Christensen).

Tredje perioden: 3–2 (19.06) Petteri Nokelainen 4 (Peter Schaefer, Matt Lashoff), 4–2 (19.50) Gary Roberts 3 ( Sidney Crosby, Colby Armstrong).

Skott: 25–30 (10-12, 7–7, 8–11).

Utvisningar, Pittsburgh: 3 x 2 min. Boston: 5 x 2 min.

Publik: 17 060 (i Mellon Arena).

Målvakter: Pittsburgh: Ty Conklin 93,3%, istid 59.50 Boston: Alex Auld 87,5%, istid 58.56

Per-Johan Axelsson, f, Boston 1, 0, 2, 0, +1, 19.21

Matchen: Per-Johan Axelsson gjorde sitt sjätte mål för säsongen. Men trots att ”Pebben” gav Boston en drömöppning så hjälpte det inte. Bruins förlorade fjärde raka matchen i när Pittsburgh vann med 4-2. Förre AIK-spelaren Georges Laraque noterades i matchprotokollet – men inte för en fight den här gången utan som målskytt. Målet var bara det andra för Pittsburgh-spelaren den här säsongen. I slutet av matchen tog Boston utan målvakten och pressade men orkade inte kvittera utan istället kunde veteranen Gary Roberts prickan i 4-2 i tom kasse.