Matchfakta 11/11

Ottawa–Montreal 3–1 (0–1, 0–0, 3–0)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-10

Första perioden: 0–1 (11.11) Andrei Markov 5 (Saku Koivu, Michael Ryder) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–1 (14.50) Daniel Alfredsson 12 (Dany Heatley, Mike Fisher), 2–1 (16.30) Chris Neil 2 (Anton Volchenkov, Dean McAmmond), 3–1 (19.34) Daniel Alfredsson 13 (Dany Heatley) spel fem mot sex, öppet mål.

Skott: 37–29 (8–9, 13–10, 16–10).

Utvisningar, Ottawa: 7 x 2 min. Montreal: 4 x 2 min.

Publik: 20 065 (i Scotiabank Place).

Målvakter: Ottawa: Martin Gerber 96,6%, istid 60.00 Montreal: Cristobal Huet 94,4%, istid 59.04

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 2, 0, 7, 0, +2, 26.40

Matchen: Det såg länge ut som om den ryske backen Andrei Markovs tidiga mål skulle räcka till seger för Montreal Canadiens, men Ottawa Senators vaknade till liv rejält i slutet av matchen och gjorde tre mål under de sista fem minuterna. Två av målen gjordes av Daniel Alfredsson, 34, som också hann med att missa en straff i den andra perioden.

Lagen ligger etta och tvåa i sin division, men Ottawa har en hysterisk form och är redan sju poäng före Canadiens. Målvakten Martin Gerber tog sin 11:e seger för säsongen, vilket han är klart bäst i ligan med.

Hemmalaget saknade centern Jason Spezza, 24, för sjätte matchen i rad då han har en ljumskskada.

Boston–Buffalo 2–1 (0–0, 1–0, 1–1)

Andra perioden: 1–0 (18.16) Marco Sturm 7 (Marc Savard) spel fyra mot fyra.

Tredje perioden: 1–1 (8.13) Daniel Paille 3 (Toni Lydman, Paul Gaustad) spel fyra mot fem, 2–1 (8.45) Chuck Kobasew 7 (Dennis Wideman, Phil Kessel) spel fem mot fyra.

Skott: 22–46 (6–15, 7–17, 9–14).

Utvisningar, Boston: 6 x 2 min. Buffalo: 6 x 2 min.

Publik: 17 565 (i TD Banknorth Garden).

Målvakter: Boston: Tim Thomas 97,8%, istid 60.00 Buffalo: Ryan Miller 90,9%, istid 59.31

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 0, 0, 0, 0, 16.30

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 4, 2, 0, 18.02

Matchen: Boston Bruins Tim Thomas, 33, är en av ligans allra bästa målvakter och han tvingas bevisa det kväll efter kväll då Bruins offensiv är av den svagare arten. Buffalo Sabres målproduktion på senare tid är ett skämt så att matchen mellan lagen i TD Banknorth Garden skulle bli målsnål var statistiskt säkerställt redan före första nedsläpp, men Thomas fick verkligen jobba för segern och för att hålla nere siffrorna.

Sabres dominerade matchen totalt och hemmalaget buades ut efter den första perioden.

Vänsterforwarden Marco Sturm, 29, gav Bruins ledningen i slutet av den andra perioden – efter att ha stulit pucken från Maxim Afinogenov – trots att gästerna hade 32-13 i skott på mål efter 40 spelade minuter. Det krävdes ett numerärt underläge (!) för att Sabres skulle göra ett mål och kvittera. Hemmalaget återtog dock ledningen endast 32 sekunder senare efter att pucken studsat upp i luften och högerforwarden Chuck Kobasew slagit in den på volley förbi en chanslös Ryan Miller.

- Jag övar på det varje dag, sa en skrattande Kobasew till AP.

Målet var allt som Tim Thomas behövde för att notera sin sjätte seger för säsongen. Bruins har gjort två mål eller färre i åtta av sina tio senaste matcher och de sju senaste matcherna har alla avgjorts med uddamålet.

Toronto–New York Rangers 2–3 (0–0, 2–2, 0–0, 0–0, 0–1)

Andra perioden: 0–1 (1.43) Brendan Shanahan 5 (Sean Avery, Scott Gomez), 0–2 (2.25) Sean Avery 5 (Brendan Shanahan, Daniel Girardi), 1–2 (16.54) Alexei Ponikarovsky 5 (Nik Antropov, Ian White), 2–2 (18.54) Alexei Ponikarovsky 6 (Andy Wozniewski, Mats Sundin).

Straff: 2–3 Brendan Shanahan.

Skott: 34–27 (11–9, 9–9, 10–6, 4–3).

Utvisningar, Toronto: 5 x 2 min, 1 x 5 min. NY Rangers: 5 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 19 503 (i Air Canada Centre).

Målvakter: Toronto: Vesa Toskala 92,6%, istid 65.00 NY Rangers: Stephen Valiquette 94,1%, istid 64.21

Mats Sundin, f, Toronto 0, 1, 3, 0, +1, 19.28

Alexander Steen, f, Toronto 0, 0, 2, 0, -2, 15.59

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers reserv

Matchen: Det krävdes ett målvaktsbyte för att New York Rangers skulle ta sin första seger på bortaplan. Efter att ha stått i alla Rangers matcher denna säsong fick Henrik Lundqvist vila när laget besökte Air Canada Centre för match mot Toronto Maple Leafs. Andremålvakten Stephen Valiquette, 30, skötte sig utmärkt och såg till att Rangers – som sista lag i NHL – tog sin första seger utanför Madison Square Garden.

Matchen mellan två av de mest klassiska lagen hade lockat säsongens högsta publiksiffra i Toronto och det blev hett redan på uppvärmningen då hemmalagets Darcy Tucker och Rangers Sean Avery slängde käft med varandra. Dom möttes på isen igen efter 11 minuter av den första perioden och Tucker kastade handskarna, men Avery valde förvånande nog att avvakta. Både spelarna visades dock ut för osportsligt uppträdande. När dom återkom på isen dröjde det bara åtta sekunder innan det small och bägge fick återvända till utvisningsbåset. Avery vann dock den interna matchen mellan hetsporrarna då han i den andra perioden både passade fram Brendan Shanahan till 1-0 innan han själv ökade på till 2-0 i samma byte. Hemmalaget var skakat, men två mål av ukrainaren Alexei Ponikarovsky, 27, i slutminuterna av akt två återställde ordningen.

Den tredje perioden samt förlängningen blev mållösa och matchen fick avgöras på straffar och där satte Shanahan och Marcel Hossa sina straffar medan Nik Antropov och Mats Sundin missade för Maple Leafs. Mats Sundin noterade sin 1,267:e poäng och hamnade därmed jämsides med Jean Ratelle på 32:a plats genom tiderna på NHL:s lista över flest poäng genom tiderna.

New York Islanders–New Jersey 2–1 (1–0, 0–0, 1–1)

Första perioden: 1–0 (17.13) Josef Vasicek 5 (Chris Campoli, Richard Park).

Tredje perioden: 1–1 (1.10) Dainius Zubrus 3 (Karel Rachunek), 2–1 (6.25) Miroslav Satan 5 (Trent Hunter, Chris Campoli) spel fem mot tre.

Skott: 22–21 (8–5, 11–6, 3–10).

Utvisningar, NY Islanders: 0 x 2 min. New Jersey: 4 x 2 min.

Publik: 15 361 (i Nassau Coliseum).

Målvakter: NY Islanders: Rick DiPietro 95,2%, istid 59.37 New Jersey: Martin Brodeur 90,9%, istid 58.41

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 0, 0, 0, 0, 19.43

Matchen: New Jersey Devils målvakt Martin Brodeur, 35, jagade sin 500:e seger, men Rick DiPietro målvaktskollegan i New York Islanders såg till att Brodeur får jaga vidare åtminstone en match till för att nå den milstolpen. Bägge målvakterna spelade dock riktigt bra – speciellt i den andra perioden – och var den största anledningen till den målsnåla matchen.

Islanders spelade sin sjätte raka hemmamatch och har vunnit fem av dom, varav fyra i rad.

Martin Brodeur räddade Chris Campolis skott i slutet av den första perioden, men Josef Vasicek slog in returen i mål. Nästa mål skulle dröja tills den tredje perioden då centern Dainius Zubrus, 29, kvitterade för gästerna med god hjälp av hemmabacken Brendan Witt som var sist på pucken. Miroslav Satan, 33, har varit effektiv på senaste tiden och efter 6.25 slog han in segermålet i spel fem mot tre. Trent Hunter passade över till Satan som gjorde sitt femte mål på de senaste sju matcherna. Devils Brian Gionta hade en jättechans att kvittera med 25 sekunder kvar, men DiPietro räddade skottet med klubban.

Bill Guerin, Islanders lagkapten, fick en puck i ansiktet i den första perioden och fick lämna isen. Han återkom i några byten i den andra perioden, men återvände till omklädningsrummet för att kolla sitt ena öga, han återkom inte efter det.

Islanders åkte inte på någon utvisning under hela matchen.

Philadelphia–Pittsburgh 5–2 (2–0, 1–2, 2–0)

Första perioden: 1–0 (1.31) Kimmo Timonen 1 (Daniel Briere, Joffrey Lupul) spel fem mot fyra, 2–0 (7.51) Mike Knuble 5 (Daniel Briere, Kimmo Timonen) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3–0 (5.40) Joffrey Lupul 6 (Mike Richards, Kimmo Timonen) spel fem mot fyra, 3–1 (8.39) Evgeni Malkin 6 (Ryan Whitney, Sidney Crosby), 3–2 (19.59) Sergei Gonchar 4 (Evgeni Malkin, Ryan Whitney) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4–2 (7.54) Daniel Briere 6 (Mike Richards, Kimmo Timonen) spel fem mot fyra, 5–2 (19.01) Scott Hartnell 1 (Mike Richards) spel fem mot sex, öppet mål.

Skott: 30–31 (10–7, 10–15, 10–9).

Utvisningar, Philadelphia: 7 x 2 min, 2 x 5 min, 2 x 10 min. Pittsburgh: 7 x 2 min, 2 x 5 min, 1 x 10 min.

Publik: 19 859 (i Wachovia Center).

Målvakter: Philadelphia: Martin Biron 93,5%, istid 60.00 Pittsburgh: Marc-Andre Fleury 86,2%, istid 59.36

Inga svenskar på isen

Matchen: Philadelphia Flyers tog tillvara på de numerära överlägena och vann tämligen komfortabelt mot Pittsburgh Penguins i och med det. Allra bäst på isen trivdes Flyers back Kimmo Timonen, 32, som noterades för ett mål och tre målgivande passningar i power play. Timonen gav hemmalaget ledningen redan efter 1.31 och målet var hans första för Flyers efter åtta tidigare säsonger med Nashville Predators. Finländaren hade dock tur då han fick mer än god hjälp av Penguins back Mark Eaton, 30, som sköt in pucken i eget mål.

- Om du gör ett bra jobb i både power play och box play så har du en stor chans att vinna matchen, sa Timonen till AP efter matchen.

Washington–Tampa Bay 2–5 (0–0, 1–1, 1–4)

Andra perioden: 0–1 (12.30) Filip Kuba 2 (Michel Ouellet, Vincent Lecavalier) spel fem mot fyra, 1–1 (18.20) Alexander Ovechkin 11 (Mike Green, Tom Poti).

Tredje perioden: 1–2 (1.29) Vaclav Prospal 11 (Vincent Lecavalier, Martin St. Louis), 1–3 (2.27) Martin St. Louis 5 (Vaclav Prospal, Brad Lukowich), 1–4 (12.22) Ryan Craig 1 (Vaclav Prospal, Chris Gratton) spel fem mot fyra, 2–4 (15.26) Tomas Fleischmann 4 (Tom Poti, Viktor Kozlov), 2–5 (19.39) Paul Ranger 2 (Brad Richards) spel fem mot sex, öppet mål.

Skott: 25–34 (8–5, 6–18, 11–11).

Utvisningar, Washington: 4 x 2 min. Tampa Bay: 2 x 2 min.

Publik: 14 617 (i Verizon Center).

Målvakter: Washington: Olaf Kolzig 87,9%, istid 58.32 Tampa Bay: Johan Holmqvist 92,0%, istid 60.00

Michael Nylander, f, Washington 0, 0, 1, 0, -1, 23.02

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 0, 3, 2, 0, 22.10

Johan Holmqvist, mv, Tampa Bay se ovan

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 1, 0, 0, 5.47

Matchen: Washington Capitals veteranmålvakt Olaf Kolzig, 37, var vansinnig efter hemmamatchen mot Tampa Bay Lightning. Capitals hade 1-1 efter två perioder, men två insläppta mål inom loppet av 58 sekunder i inledningen av den tredje perioden förstörde kvällen för hemmalaget.

- Vi kommer inte att komma någonstans om vi fortsätter att spela så här. Vi talade inför matchen om att vi måste börja ta poäng på hemmaplan. Vi är värdelösa hemma och den tredje perioden är ett mycket bra exempel på just det, sa Kolzig till AP.

Förlusten var den femte av sju hemma i Verizon Center och laget måste börja producera även på hemmais om man ska vara med i kampen om slutspelsplatser i Eastern Conference. Lightning tog sin andra raka seger på bortaplan efter att förlorat sina sju första bortamatcher.

- Vi spelade riktigt bra defensivt och det känns skönt att vinna, sa Lightnings tjeckiske center Vaclav Prospal.

Målvakten Johan Holmqvist, 29, spelade som vanligt stabilt och noterade sin åttonde seger för säsongen.

Atlanta–Carolina 3–5 (1–1, 1–2, 1–2)

Första perioden: 1–0 (2.33) Eric Perrin 4 (Vyacheslav Kozlov), 1–1 (19.53) Rod Brind'Amour 7 (Ray Whitney, Cory Stillman) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2–1 (4.47) Marian Hossa 5 (Eric Perrin, Ken Klee) spel fyra mot fem, 2–2 (5.18) Justin Williams 6 (Eric Staal, Dennis Seidenberg) spel fem mot fyra, 2–3 (7.44) Rod Brind'Amour 8 (Ray Whitney, Justin Williams).

Tredje perioden: 2–4 (2.58) Cory Stillman 9 (Erik Cole, Bret Hedican), 3–4 (5.13) Marian Hossa 6 (Todd White), 3–5 (18.24) Eric Staal 12 (Mike Commodore, Cory Stillman).

Skott: 35–39 (12–9, 9–14, 14–16).

Utvisningar, Atlanta: 5 x 2 min. Carolina: 4 x 2 min.

Publik: 18 545 (i Philips Arena).

Målvakter: Atlanta: Ondrej Pavelec 87,2%, istid 58.39 Carolina: Cam Ward 91,4%, istid 60.00

Johan Hedberg, mv, Atlanta reserv

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 1, 0, 0, 20.22

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 0, 1, 0, 0, 26.30

Matchen: När slovaken Marian Hossa gjorde 2-1 i numerärt underläge i inledningen av den andra perioden var det början till slutet för hans Atlanta Trashers. Carolina Hurricanes vaknade efter det målet till liv och vände matchen med tre raka mål och seger med 5-3. Kvitteringen av Justin Williams dröjde endast 31 sekunder och Hurricanes förde spelet efter det målet.

- Atlanta såg starka ut. Det var otroligt bra att vi kunde kvittera direkt efter deras mål i numerärt underläge. För mig var det helt matchavgörande, sa Hurricanes coach Peter Laviolette till AP.

Trashers succémålvakt Ondrej Pavelec noterades för sin första förlust efter att ha vunnit tre raka matcher. Coachen Don Waddell funderade på att ställa Johan Hedberg istället, men valde till slut den heta rookien. Pavelec var bra, men det är ingen vågad gissning om man tror att Hedberg står nästa match. Veteranen Rod Brind'Amour, 37, gjorde två mål och har svarat för poäng i 14 av sina 17 matcher denna säsong.

Nashville–Columbus 4–3 (1–1, 1–0, 1–2, 0–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (9.05) Radek Bonk 6 (Dan Hamhuis, Ville Koistinen) spel fem mot fyra, 1–1 (13.37) Curtis Glencross 1 (Dan Fritsche).

Andra perioden: 2–1 (10.07) Marek Zidlicky 1 (Ryan Suter, David Legwand) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3–1 (0.35) Jordin Tootoo (Martin Gelinas, Scott Nichol), 3–2 (14.27) Manny Malhotra (Sergei Fedorov, Jason Chimera) spel fem mot fyra, 3–3 (15.47) Nikolai Zherdev (Jiri Novotny, Curtis Glencross).

Straff: 4–3 Martin Erat.

Skott: 29–39 (12–4, 6–19, 10–14, 1–2).

Utvisningar, Nashville: 7 x 2 min. Columbus: 9 x 2 min.

Publik: 15 947 (i Sommet Center).

Målvakter: Nashville: Chris Mason 92,3%, istid 64.47 Columbus: Fredrik Norrena 88,9%, istid 62.19 (24 räddningar) Columbus: Pascal Leclaire 100%, istid 2.41 (2 räddningar)

Matchen: Nashville Predators såg i den tredje perioden ut att ha avgjort matchen mot Columbus Blue Jackets, men gästerna kom igen med två sena mål och såg till att det krävdes straffar för att utse en vinnare. Nu vann hemmalaget ändå efter att tjecken Martin Erat överlistat Fredrik Norrena, 33. Predators dominerade den första perioden totalt, men fick nöja sig med 1-1 efter att Curtis Glencross kvitterat för Blue Jackets.

- Vi gjorde allt som vi skulle i den första perioden. Vi tog rätt beslut, vi kom med fart och vi forecheckade bra, sa Predators coach Barry Trotz till AP.

Backen Marek Zidlicky, 30, gav hemmalaget ledningen på nytt – i numerärt överläge – i mitten av den andra perioden och Jordin Tootoo slog in en målvaktsretur efter 35 sekunder av den tredje perioden. Bortalaget valde efter det målet att ta ut Norrena och sätta in Pascal Leclaire. Norrena återkom dock 2.41 senare igen. När slutsignalen närmade sig med stormsteg slog Manny Malhotra till och reducerade och gav därmed bortalaget nödvändig energi. 80 sekunder senare kvitterade Nikolai Zherdev inför en förstummad publik. I straffläggningen såg dock Erat och målvakten Chris Mason till att publiken gick hem nöjda.

- Jag försöker alltid att låta skytten göra den första rörelsen och tycker att tålamod är det viktigaste som finns för en målvakt, sa 31-årige Mason.

Calgary–Edmonton 2–4 (1–2, 0–0, 1–2)

Första perioden: 0–1 (2.09) Sam Gagner 2 (Andrew Cogliano, Marty Reasoner), 1–1 (17.53) Alex Tanguay 5 (Craig Conroy, Jarome Iginla), 1–2 (19.54) Robert Nilsson 1 (Andrew Cogliano, Tom Gilbert) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–3 (7.48) Shawn Horcoff 6 (Dustin Penner, Dick Tärnström) spel fem mot fyra, 2–3 (11.08) Robyn Regehr 2 (Owen Nolan, Matthew Lombardi) spel fem mot tre, 2–4 (13.37) Shawn Horcoff 7 (Dick Tärnström, Robert Nilsson).

Skott: 39–35 (12–10, 17–12, 10–13).

Utvisningar, Calgary: 6 x 2 min, 1 x 5 min. Edmonton: 7 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 19 289 (i Pengrowth Saddledome).

Målvakter: Calgary: Miikka Kiprusoff 88,6%, istid 60.00 Edmonton: Mathieu Garon 94,9%, istid 60.00

Anders Eriksson, b, Calgary 0, 0, 4, 0, +1 23.50

Kristian Huselius, f, Calgary 0, 0, 2, 2, 0, 18.07

Marcus Nilson, f, Calgary 0, 0, 1, 0, 0, 5.27

Dick Tärnström, b, Edmonton 0, 2, 3, 2, +1, 26.31

Robert Nilsson, f, Edmonton 1, 1, 5, 0, +1, 18.32

Matchen: Calgary Flames målvakt Miikka Kiprusoff, 31, har efter de senaste säsongernas succé inte alls samma flyt i spelet denna säsong. Inför hemmamatchen mot Edmonton Oilers låg han på 39:e plats i statistiken gällande räddningsprocent - för målvakter med minst sex spelade matcher - med svaga 88,4%. Endast Detroit Red Wings Dominik Hasek är sämre med 88,3%. I matchen mot Oilers räddade Kiprusoff 88,6% av skotten, men det blev en ny förlust, hans femte raka.

18-årige rookien Sam Gagner gav bortalaget ledningen redan efter 2.09 efter att hans skott studsat in i mål via backen Cory Sarich. Flames var nära att kvittera omgående, men Mathieu Garon gjorde en jätteräddning på Marcus Nilsons skott. Kvitteringen skulle dock komma genom Alex Tanguay innan Robert Nilsson, 22, gjorde sitt första mål för säsongen när han satte 2-1 med sex sekunder kvar av perioden.

Backen Adrian Aucoin hade ett par bra chanser att kvittera i den andra perioden, men Garon räddade. I den tredje perioden avgjorde centern Shawn Horcoff matchen, efter hans 4-2 mål orkade inte hemmalaget komma tillbaka ytterligare en gång.

Dick Tärnström, 32, assisterade till bägge Horcoffs mål.

Tanguays mål var hans 500:e poäng i NHL.

Los Angeles–Dallas 6–5 (0–2, 0–2, 5–1, 1–0)

Första perioden: 0–1 (16.27) Brenden Morrow 7 (Jere Lehtinen, Mike Modano) spel fem mot fyra, 0–2 (18.48) Mike Ribeiro 7 (Stephane Robidas).

Andra perioden: 0–3 (10.17) Chris Conner 2 (Jeff Halpern, Stephane Robidas), 0–4 (17.48) Jeff Halpern 2 (Sergei Zubov).

Tredje perioden: 1–4 (12.46) Dustin Brown 7 (Lubomir Visnovsky) spel fem mot fyra, 2–4 (14.01) Scott Thornton 2 (Michal Handzus, John Zeiler), 3–4 (15.35) Alexander Frolov 4 (Derek Armstrong, Jack Johnson), 4–4 (15.59) Anze Kopitar 6 (Dustin Brown, Lubomir Visnovsky), 5–4 (17.53) Ladislav Nagy 4 (Brad Stuart, Alexander Frolov) spel fem mot fyra, 5–5 (18.55) Mike Modano 5 (Brenden Morrow, Sergei Zubov) spel sex mot fyra.

Förlängningen: 6–5 (2.34) Anze Kopitar 7 (Alexander Frolov, Jaroslav Modry) spel fyra mot fyra.

Skott: 34–25 (7–16, 12–5, 14–4, 1–0).

Utvisningar, Los Angeles: 3 x 2 min. Dallas: 4 x 2 min.

Publik: 18 118 (i Staples Center).

Målvakter: Los Angeles: Jason LaBarbera 81,0%, istid 40.00 (17 räddningar) Los Angeles: Jean-Sebastien Aubin 75,0%, istid 22.34 (3 räddningar) Dallas: Marty Turco 82,4%, istid 62.29

Niklas Grossman, b, Dallas 0, 0, 0, 0, +2, 14.06

Matchen: Dom som lämnade Staples Center vid ställningen 0-4 och med åtta minuter kvar för att slippa bilköerna efter matchen kommer nog att gräma sig för alltid. Los Angeles Kings svarade för en klassisk vändning mot Dallas Stars som det kommer att talas mycket länge om.

Hemmalaget kändes inte riktigt vakna i den första perioden och Stars kunde ta en rättvis tvåmålsledning. I den andra perioden var det bättre fart på Kings, men målvakten Marty Turco, 32, höll tätt samtidigt som Chris Conner och Jeff Halpern ökade på till 4-0. Kings – som inför den tredje perioden bytte ut målvakten Jason LaBarbera och satte in Jean-Sebastien Aubin – öste på, men då över halva perioden spelats och Stars ännu höll sin fyramålsledning kändes matchen stängd.

När Dustin Brown spräckte Turcos nolla efter 12.46 möttes målet av ett pliktskyldigt jubel, men de kommande minuterna skulle taket nästan lyfta i arenan. Scott Thornton satte 2-4 och när Alexander Frolov samt 20-årige Anze Kopitar inom loppet av 24 sekunder såg till att det var kvitterat var stämningen minst sagt hög. När sedan Ladislav Nagy satte 5-4 - bara 5.07 efter det första hemmamålet! – var det många förvånade och lyckliga ansikten på läktarplats. Mest förvånade var dock Dallas Stars som dock fick en livlina kastad till sig då Michal Handzus visades ut efter 18.13. Bortalaget tog ut målvakten och lyckades kvittera genom Mike Modano med 65 sekunder kvar. Efter 2.34 av förlängningen fullbordades denna osannolika kväll i Los Angeles då Anze Kopitar satte 6-5 inför en vrålande hemmapublik.

San Jose–Phoenix 4–1 (0–1, 2–0, 2–0)

Första perioden: 0–1 (9.00) Steven Reinprecht 5 (Peter Mueller, Shane Doan).

Andra perioden: 1–1 (3.11) Devin Setoguchi 3 (Joe Pavelski, Joe Thornton), 2–1 (6.35) Jeremy Roenick 5 (-).

Tredje perioden: 3–1 (5.26) Torrey Mitchell 2 (Christian Ehrhoff), 4–1 (10.29) Sandis Ozolinsh 1 (Joe Thornton) spel fyra mot tre.

Skott: 28–23 (7–8, 14–9, 7–6).

Utvisningar, San Jose: 3 x 2 min. Phoenix: 5 x 2 min.

Publik: 17 496 (i HP Pavilion).

Målvakter: San Jose: Evgeni Nabokov 95,7%, istid 60.00 Phoenix: Alexander Auld 85,7%, istid 59.53

Doug Murray, b, San Jose 0, 0, 0, 0, +1, 14.07

Mikael Tellqvist, mv, Phoenix reserv

Fredrik Sjöström, f, Phoenix 0, 0, 2, 0, -1, 10.45

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 0, 0, -1, 12.05

Matchen: När San Jose Sharks vände 0-1 till seger med 4-1 mot Phoenix Coyotes var det en spelare som hyllades mer än de andra. Inte nog med att Jeremy Roenick, 37, satte det matchavgörande 2-1-målet i den andra perioden, målet var också hans 500:e NHL-mål i karriären. Coyotes inledde matchen bra, men efter Devin Setoguchis kvittering blev det mer och mer Sharks match. Roenicks ledningsmål kom efter ett misstag av Coyotes målvakt Alexander Auld som tappade in pucken i mål.

- Jag kan tänka mig att det kommer visas en del på tv, sa Auld till AP efter matchen.

Matchen blev avbruten några minuter medan Roenick hyllades av publiken, medspelarna och även några av motståndarna. Det tog honom 19 år att nå den historiska milstolpen och efter att hyllningarna ebbat ut såg det nästan ut som om han skulle bryta ihop på bänken. Roenick gav efter matchen pucken till Sharks general manager Doug Wilson.

- Det var mitt sätt att tacka honom för att han gav mig chansen, sa matchhjälten.