Matchfakta 3/4

Chicago – Detroit 6-2 (3-1, 2-1, 1-0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-03

Första perioden: 1-0 (05:53) Cam Barker 6 (Duncan Keith, Yanic Perreault), spel fem mot fyra, 2-0 (06:36) Jordan Hendry 1 (Dave Bolland), 3-0 (07:52) Robert Lang 21 (Jason Williams, James Wisniewski), 3-1 (14:20) Henrik Zetterberg 42 (Nicklas Lidström, Pavel Datsjuk), spel fem mot fyra

Andra perioden: 4-1 (03:13) Dustin Byfuglien 19 (Patrick Kane, Jonathan Toews), spel fem mot fyra, 4-2 (06:10) Kirk Maltby 6 (-), 5-2 (07:39) Patrick Kane 19 (Duncan Keith, Brent Seabrook)

Tredje perioden: 6-2 (15:41) Adam Burish 3 (Patrick Kane, Jordan Hendry)

Skott: 28-28 (10-9, 11-11, 7-8)

Utvisningar: Chicago: 7x2 min, 1x5 min. Detroit: 9x2 min, 1x5 min.

Henrik Zetterberg, f, Det, 1, 0, 4, 0, -2, 16:53

Matchen: Chicago ger sig inte. Tack vare en imponerande 6-2-seger över NHL:s bästa lag lever slutspelshoppet för indianerna vidare. Chicago har tre poäng upp till åttonde och sista slutspelsplats i väst – och två matcher kvar att spela.

Segern var egentligen ingen överraskning. Trots det stora gapet mellan lagen i tabellen (Detroit ligger 25 poäng före) har Chicago ägt Detroit den här säsongen. Nattens seger var den femte på sju matcher.

Det handlade mycket om superrookien Patrick Kane, som gjorde ett mål och två assist.

– Det var en stor seger, sa han. Vi gjorde en fantastisk insats överlag.

I och med sina tre poäng passerade han – igen – Nicklas Bäckström i nykomlingarnas egna poängliga. Kane leder på 69 poäng, Bäckström har 67.

– Det kommer som en bonus med segern. Det är speciellt och det skulle vara stort för organisationen och mig själv, särskilt då inte många förväntade det av mig när jag kom hit, sa Kane.

Detroits målvakt Dominik Hasek gav upp efter knappt åtta minuter av den första perioden. Då hade 43-åringen släppt in tre mål på sex skott.

– Vi saknade disciplin, något jag inte behöver säga om vårt lag särskilt ofta, sa Red Wings tränare Mike Babcock. Men samtidigt måste du ge dem beröm – de vann varenda kamp.

Lagen möts igen i säsongsfinalen på söndag.

Pittsburgh – Philadelphia 4-2 (1-2, 2-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (08:58) Scott Hartnell 24 (Daniel Briere, Vaclav Prospal), 1-1 (10:24) Sergej Gontjar 12 (Sidney Crosby, Jevgenij Malkin), spel fem mot fyra, 1-2 (13:13) Jeff Carter 29 (Joffrey Lupul, Braydon Coburn)

Andra perioden: 2-2 (06:26) Sidney Crosby 23 (Sergej Gontjar, Marian Hossa), spel fem mot tre, 3-2 (14:33) Jevgenij Malkin 47 (Ryan Whitney), spel fem mot fyra

Tredje perioden: 4-2 (18:26) Sidney Crosby 24 (Sergej Gontjar, Marian Hossa), spel fem mot fyra

Skott: 29-29 (8-9, 15-8, 6-12)

Utvisningar: Pittsburgh: 9x2 min, 2x5 min. Philadelphia: 10x2 min, 2x5 min.

Publik: 17 132 (i Mellon Arena)

Målvakter: Pittsburgh: Marc-Andre Fleury 93,1% (27 räddningar), istid 60:00

Philadelphia: Martin Biron 86,2% (25 räddningar), istid 58:39

Inga svenskar på isen.

Matchen: Bara två år efter att Pittsburgh slutat näst sist i hela NHL är laget nu mästare i Atlantic Division. Tack vare segern mot rivalerna Philadelphia har pingvinerna 102 poäng – mer än vad något lag i Atlantic kan uppnå.

Dessutom övertog de ledningen i Eastern Conference, en position som garanterar hemmafördel ända fram till semifinalen i Stanley Cup.

– Killarna har överraskat mig med deras överlåtelse, sa Penguins tränare Michel Therrien i ett försök att summera säsongen. Vi förlorade Crosby (i 28 matcher) och Marc-Andre Fleury (i tre månader) och många andra och försökte bara behålla fokus och behålla slutspelspositionen.

Det är första gången på tio år som Pittsburgh tar hem Atlantic Divison.

– Det är enormt att vinna hemma och säkra divisionen mot en rival. Jag slår vad om att alla här inne håller med om att det här var säsongens största seger, sa Pittsburghs back Ryan Whitney.

I natt handlade mycket om trion Sidney Crosby, Sergej Gontjar och Jevgenij Malkin, som tillsammans gjorde åtta poäng.

– Det är ganska svårt att döda utvisningar med den uppsättningen de har i power play, sa Flyers Scott Hartnell till AP.

New Jersey – Boston 3-2 (1-0, 0-2, 1-0, 0-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (03:14) Dainius Zubrus 13 (Michael Rupp, Colin White)

Andra perioden: 1-1 (00:37) Dennis Wideman 13 (David Krejci, Zdeno Chara), spel fem mot tre, 1-2 (16:33) Milan Lucic 8 (P.J. Axelsson, Glen Metropolit)

Tredje perioden: 2-2 (14:32) David Clarkson 9 (Michael Rupp, Dainius Zubrus)

Straff: 3-2 Zach Parise

Skott: 25-27 (3-9, 11-7, 7-5, 4-6)

Utvisningar: New Jersey: 4x2 min. Boston: 2x2 min.

Publik: 16 144 (i Prudential Center)

Målvakter: New Jersey: Martin Brodeur 92,6% (25 räddningar), istid 65:00

Boston: Tim Thomas 92,0% (23 räddningar), istid 65:00

Johnny Oduya, b, NJ, 0, 0, 2, 0, +1, 25:21

P.J. Axelsson, f, Bos, 0, 1, 1, 0, +1, 19:43

Matchen: New Jersey vill väldigt gärna ha fördel av hemmaplan i slutspelet. Tack vare segern mot Boston befäste de sin position som fyra i Eastern Conference och om de besegrar Philadelphia eller NY Rangers är saken klar.

– Vi har pratat om hemma-fördelen och det är vad vi behöver få, därför var det här en viktig seger för oss, sa Devils Zach Parise, som avgjorde straffläggningen med en läcker backhand högt över Tim Thomas plockhandske.

– Jag tittade på vad de andra killarna gjorde och vad Thomas gjorde. Gionta sa till mig att Thomas sänker plockhandsken, så jag ville sätta pucken över den, sa han om straffen.

Trots förlusten kom Boston närmare en plats i slutspelet. De har nu tagit poäng i sex raka matcher (3-0-3) och har totalt 92 poäng, två före niondeplacerade Washington. Men tränaren Claude Julien hade gärna vunnit matchen.

– Det är upp till oss att göra vårt jobb och se till att vi vinner våra matcher, sa han. Det är så läget är och därför hade det varit stort att få den där andra poängen.

Boston spelade utan sin bäste anfallare Marc Savard för femte matchen i följd. Han är ryggskadad.

Carolina – Tampa Bay 6-2 (2-1, 2-0, 2-1)

Första perioden: 1-0 (00:32) Eric Staal 37 (Erik Cole, Bret Hedican), 1-1 (08:24) Martin St. Louis 25 (Jussi Jokinen, Vincent Lecavalier), spel fem mot fyra, 2-1 (16:10) Chad LaRose 9 (Eric Staal, Trevor Letowski)

Andra perioden: 3-1 (04:31) Chad LaRose 10 (Tuomo Ruutu, Joe Corvo), 4-1 (08:08) Scott Walker 14 (Dennis Seidenberg, Frantisek Kaberle), spel fem mot fyra

Tredje perioden: 5-1 (02:09) Tuomo Ruutu 10 (Sergej Samsonov, Dennis Seidenberg), spel fem mot fyra, 5-2 (15:46) Jeff Halpern 20 (Martin St. Louis, Vincent Lecavalier), spel fem mot fyra, 6-2 (18:21) Chad LaRose 11 (Erik Cole)

Skott: 32-25 (15-9, 14-5, 3-11)

Utvisningar: Carolina: 6x2 min. Tampa Bay: 6x2 min.

Publik: 17 644 (i RBC Center)

Målvakter: Carolina: Cam Ward 92,0% (23 räddningar), istid 60:00

Tampa Bay: Mike Smith 81,3% (26 räddningar), istid 60:00

Niclas Wallin, b, Car, 0, 0, 1, 0, 0, 19:18

Andreas Karlsson, f, TB, 0, 0, 0, 2, 0, 11:44

Matchen: Chad Larose har kommit tillbaka med besked. Efter att ha missat nästan två månader med ett benbrott har den 26-årige amerikanen sedan comebacken gjort fem poäng på fyra matcher.

I natt blev det ett hat trick för Larose, hans första i karriären

-– Att vara borta så länge var så jobbigt och jag lovade mig själv att när jag kommer tillbaka ska jag vara fantastisk i varje byte – jag jobbar på det nu, sa Larose.

Segern var nödvändig för Carolina, som känner flåset från Washington Capitals. Nu har Carolina satt press på Washington, som måste vinna båda sina återstående matcher. Men Carolina har ändå slutspelsplatsen i egna händer, då en seger mot Florida på fredag skulle innebära en säkrad divisionstitel i Southeast.

– Vi har en match kvar att vinna och vi ser fram emot utmaningen mot Florida, sa Carolinas Eric Staal. Vi behöver komma ut med samma energi och passion som vi gjorde ikväll.