Matchfakta 29/5

Pittsburgh – Detroit 3-2 (1-0, 1-1, 1-1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-29

Första perioden: 1-0 (17:25) Sidney Crosby 5 (Marian Hossa)

Andra perioden: 2-0 (02:34) Sidney Crosby 6 (Marian Hossa, Ryan Malone), spel fem mot fyra, 2-1 (14:48) Johan Franzén 13 (Nicklas Lidström, Niklas Kronwall), spel fem mot fyra

Tredje perioden: 3-1 (07:18) Adam Hall 2 (Max Talbot, Gary Roberts), 3-2 (13:37) Mikael Samuelsson 5 (Brad Stuart, Valtteri Filppula)

Skott: 24-34 (6-9, 13-9, 5-16)

Utvisningar: Pittsburgh: 5x2 min. Detroit: 3x2 min.

Henrik Zetterberg, f, Det, 0, 0, 3, 0, -1, 24:40

Matchen: Efter två Detroit-segrar och noll Pittsburgh-mål i Stanley Cup-finalen var trycket stort på det unga Penguins-laget. Och när de som bäst behövde det klev deras lagkapten Sidney Crosby fram.

I en match som inledningsvis såg ut som vanligt, med ett Pittsburgh som inte kom någonvart med Red Wings täta försvar, gav Crosby hemmalaget ledningen i slutet på första perioden.

Det var Red Wings första insläppta mål på över två och en halv match och innebar en totalt ändrad matchbild. Pittsburgh tog över och dikterade villkoren under lång tid.

I början på andra perioden ökade samme Crosby på ledningen i power play. Efter en tilltrasslad situation kom pucken till Crosby som bara hade att raka in den i en tom bur.

Johan Franzén, som genomgående var Detroits bäste spelare i matchen, gav gästerna hopp med sitt solomål efter 14:48. Han lurade bort två Pittsburgh-försvarare vid sargen och satte pucken högt på annars utmärkte Marc-Andre Fleury.

– Det var skönt att göra mål, men vi hjälper inte varandra tillräckligt, sa svensken till NBC i den andra periodpausen.

Den helvita publiken i ett fullsatt och högljutt Mellon Arena fick se en alldeles strålande inledning på tredje perioden. Intensiteten och farten var otrolig och spelet böljade fram och tillbaka i långa stunder utan avblåsning.

Efter sju minuter vallade Adam Hall in pucken via Chris Osgood från omöjlig vinkel bakom Detroits mål. Målet blev matchavgörande.

För närmare än Mikael Samuelssons reducering sex minuter senare kom inte Red Wings, trots att man vann skotten i slutakten med 16-5.

Segern var Pittsburghs sjuttonde raka på hemmais.

Efteråt hyllade Pittsburghs tränare Michel Therrien sin lagkapten Crosby, givetvis, men anonyme backen Brooks Orpik fick också en salut för sitt fantastiska byte i mitten på tredje perioden, då han sänkte tre Red Wings-spelare med mäktiga tacklingar.

– Orpiks byte var unikt och gav oss momentum, sa Therrien.

Red Wings tränare Mike Babcock var självkritisk och sa att han spelade för få spelare, samt att han tillät för långa byten. Han kritiserade även sin topp-duo Pavel Datsjuk och Henrik Zetterberg.

– De försökte göra för mycket ikväll, sa han på presskonferensen efter matchen.

Nu får spelarna en extra dags vila, nästa match är på söndag klockan 02.00, svensk tid, också den i Pittsburgh.

Detroit leder med 2-1 i matcher.