Matchfakta 15/2

Almtuna-Hammarby 4-4 (3–1, 1–2, 0–1, 0–0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-15

Almtuna spelade en viktig match mot bottenlaget Hammarby. Uppsalaget som ligger i ingenmansland med tio poäng till nedflyttningskval och 14 poäng till play off, var ändå en trepoängare viktig för avancemang i tabellen.

Och det blev en målrik tillställning. Almtuna rivstartade den första perioden och hade 3–1 med sig till paus. Henrik Eriksson svarade för 2–1 och 3–1-målet. Bajen fick det tuffare i inledningen av mittperioden när Marcus Ragnarsson klippte in 4–1. Gästerna var i gungning. Före andra pausvilan lyckades ändå bortalaget slå in 4–2 och 4–3.

AIS har många gånger den här säsongen tappat onödiga poäng. Även i kväll fick man smaka på motgång.

6.57 i tredje perioden kvitterade nämligen Simon Laudon-Sörlin och Hammarby kammade hem en poäng.

Första perioden: 1–0 (1.58) Sebastian Eriksson 1–1 (2.59) Simon Laudon–Sörlin (Robin Jalkerud), 2–1 (4.47) Henrik Eriksson (Magnus Eriksson, Marcus Ragnarsson), 3–1 (10.28) Henrik Eriksson (Marcus Ragnarsson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 4–1 (4.06) Marcus Ragnarsson (Fredrik Abrahamsson, Joachim Gellerstedt), 4–2 (8.48) Anton Hedman (Joakim Nettelbladt, Tomas Lindgren), 4–3 (14.49) Petter Lindberg (Mikael Owilli, Simon Laudon–Sörlin).

Tredje perioden: 4–4 (6.57) Simon Laudon–Sörlin (Dan Tryborn, Rikard Karlsson).

Skott: 59–21 (17–9, 15–8, 23–4, 4–0).

Utv, Almtuna: 8x2. Hammarby: 9x2.

Domare: Tobias Suomela, Örebro.

Publik: 528.

Björklöven-Malmö 3-1 (2–0, 1–0, 0–1)

Tabellfyran Björklöven imponerade i hemmamötet med Malmö. Malmö är en het kandidat att spela elitserien nästa säsong. Men det blir inte enkelt. Löven-målvakten Tobias Lundström var stabil i målet samtidigt som laget agerade stabilt defensivt. Inom loppet av 25 sekunder gick hemmalaget upp till en 2–0-ledning i den första perioden. Jonnie Karlsson och Sami Ryhänen svarade för fullträffarna.

Malmö fick inte iväg så många skott på mål och skåningarnas reducering betydde 3–1 tio minuter från slutet, vilket även blev slutresultatet.

Första perioden: 1–0 (9.48) Jonnie Karlsson (Urban Omark, Johan Forsberg), 2–0 (10.13) Sami Ryhänen.

Andra perioden: 3–0 (2.41) Marcus Lundberg (Daniel Olofsson).

Tredje perioden: 3–1 (9.24) Cole Jarrett (Mikael Wahlberg, Fredrik Eriksson).

Skott: 37–36 (7–8, 22–4, 8–24).

Utv, Björklöven: 5x2, 1x10. Malmö 11x2, 1x10.

Domare: Patrik Sjöberg, Gävle.

Publik: 4590.

Oskarshamn-Rögle 0-2 (0–0, 0–0, 0–2)

Oskarshamn tappade poäng i kampen om en play off-plats. Rögle var det effektivare laget och vann till slut med 0–2.

Det var länge mållöst. Första målet kom efter 11.44 i den tredje perioden. Christofer Löfberg gav gästerna ledningen. IKO gjorde vad man kunde, men gästernas målvakt Cristopher Nihlstorp var stabil, motade 24 skott och höll nollan. IKO:s målvakt Christian Engstrand svarade också för en kanonmatch. Men det räckte inte.

Ett par minuter före slutet plockade laget ut Engstrand. Då kom det avgörande målet genom Tommy Engstrand.

Tredje perioden: 0–1 (11.44) Christofer Löfberg (Richard Demén–Willaume), 0–2 (19.15) Tommy Enström (Kenny Jönsson, Mattias Sjögren) mål i tom kasse.

Skott: 24–25 (8–8, 10–10, 6–7).

Utv, Oskarshamn: 6x2. Rögle: 6x2, 1x10.

Domare: Robert Lahti, Västerås.

Publik: 1981.

Sundsvall-Borås 3-4 (0–1, 2–1, 1–1, 0–1

Nykomlingen Borås plockade två viktiga poäng i bortamötet med Sundsvall i kampen om en play off-plats. Det var en jämn match där Borås inledde starkast. Laget tog tag i taktpinnen efter 18.12. Då rakade Per Fernhall in ledningspucken bakom Sundsvalls-målvakten Joakim Lundström.

i mittperioden vände hemmalaget på matchen. Daniel Jonssons skott betydde 2–1, men strax före pausvilan kvitterade Borås Mats Hansson i power play. Även i tredje tog Sundsvall ledningen, men den här gången var det fyra minuter före periodsignalen som gästerna kvitterade.

I förlängningen var vändningen ett faktum. Ex-frölundaiten Jens Karlsson blev matchvinnare med sitt 3–4.

Första perioden: 0–1 (18.12) Per Fernhall (Jens Karlsson, Jonas Nilsson).

Andra perioden: 1–1 (5.43) Anders Danielsson (Mikael Brancalion, Niklas Zetterström) spel fem mot fyra, 2–1 (12.28) Daniel Jonsson (David Striz, Jonas Floberg) spel fem mot fyra, 2–2 (18.05) Mats Hansson (Lenny Dower) spel fem mot tre.

Tredje perioden: 3–2 (2.12) Oscar Johansson (Stefan Andersson), 3–3 (15.45) Alexander Täng (Mats Hansson, Anders Eriksson) spel fem mot fyra.

Fjärde perioden: 3–4 (2.00) Jens Karlsson (Elias Fälth) spel fem mot fyra.

Skott: 28–24 (7–4, 8–5, 12–12, 1–3).

Utv, Sundsvall: 7x2. Borås: 10x2.

Domare: Thomas Forsström, Umeå.

Publik: 1523.

Nybro-Nyköping 4-3 (0–0, 2–1, 2–2)

Nybro och Nyköping slåss i den nedre regionen av tabellen. I kväll var det hemmalaget som var vassare och hade marginalerna med sig. Nyköping tog ledningen efter drygt halva matchen i box play. Och märkligt nog kvitterade David Algulin även han i numerärt underläge.

Mike Ericsson slog sedan in 2–1 i spel fem mot tre i slutminuten. Matchen fortsatte sedan vara jämn målmässigt, trots att Mike Ericsson såg till att Nybro hade en 4–2-ledning, var det bara några minuter kvar av matchen. Dessutom reducerade Knut-Henrik Spets i slutsekunderna. Men Nybro vann rättvist.

Andra perioden: 0–1 (6.35) Fredrik Håkansson (Niklas Fogström) spel fyra mot fem, 1–1 (12.59) David Algulin (Jarno Honkonen, Fredrik Sandgren) spel fyra mot fem, 2–1 (18.49) Mike Ericson (Weston Tardy) spel fem mot tre.

Tredje perioden: 2–2 (0.28) Dennis Persson (Björn Andersson, Niklas Olausson), 3–2 (7.40) Jarno Honkonen (Michael Irani), 4–2 (17.46) Mike Ericson (Fredrik Sandgren, Sebastian Karlsson), 4–3 (19.42) Knut–Henrik Spets (Dennis Persson, Niklas Bröms).

Skott: 40–23 (16–6, 15–6, 9–11).

Utv, Nybro: 5x2, 1 Matchstraff. Nyköping: 6x2.

Domare: Morgan Claesson, Alvesta.

Publik: 1154.

AIK-Växjö 2-2 (1–0, 1–1, 0–1, 0–0)

Växjö reste hem med en viktig pinne från Stockholm. Smålänningarna behåller sjätteplatsen med god marginal efter 2–2 mot AIK. Tillställningen var jämn och hemmalagets Sami Pitkänen gav Gnaget ledningen efter 17.02 i power play. Peter Ström kvitterade i mittperioden men Daniel Bång gav hemmalaget ledningen lika snabbt igen. Bara sex sekunder senare slogs 2–1-pucken in bakom Växjö-målvakten Viktor Fast.

Gästerna svarade i mittperioden för en sen kvittering. Matchuret stod på 18.53 när Robert Roséns viktiga kvittering ägde rum. Målet tillkom i spel fem mot tre. Tredje perioden och förlängningen blev mållös.

Första perioden: 1–0 (17.02) Sami Pitkänen (Tobias Tschöp, Jimmy Danielsson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–1 (7.04) Peter Ström (Aki Heino, Kevin Marsh) spel fem mot fyra, 2–1 (7.10) Daniel Bång (Tobias Tschöp).

Tredje perioden: 2–2 (18.53) Robert Rosén (Aki Heino, Marcus Weinstock) spel fem mot tre.

Skott: 30–31 (10–11, 6–9, 10–8, 4–3).

Utv, AIK: 8x2. Växjö: 7x2.

Domare: Yosef El–Natour, Stockholm.

Publik: 1117.

Leksand-Västerås 5-4 (1–1, 1–2, 2–1, 1–0)

Västerås såg ut att gå mot en skräll i Ejendals Arena på fredagskvällen. Tabellfyran hade en 4–2-ledning i början av tredje perioden, men sedan kom vändningen. Gabriel Karlsson reducerade till 4–3 efter 4.07 – och bara tre minuter senare stänkte danske Morten Green in kvitteringen.

Förlängningen var bara 1.03 gammal när Jens Bergenström avgjorde mötet och samtidigt återtog serieledningen i poängligan. Hemmalaget inledde även matchen bäst och tog ledningen redan efter 4.25 genom Johan Hägglund. Laget ägde spelet men det var gästerna som svarade för nästa fullträff. Och det var förre leksingen Henrik Nordfeldt som stod för kvitteringen när matchuret stod på 17.03.

I mittperioden gick Västerås upp till en 3–1-ledning efter två mål av unge talangen Mikael Backlund.

Trots att Leksand hade ett svårt 2–4-underläge kom laget alltså ikapp.

– Vår målvakt räddar oss och han vinner en poäng åt oss idag. Men jag är ändå nöjd att vi tar poäng, det kunde vara 3–0 efter första perioden, säger Västerås tränare Johan Tornberg till Dalademokraten.

– Ska vi vinna i Leksands borg måste vi göra allt rätt.

Första perioden: 1–0 (4.25) Johan Hägglund (Jesper Ollas, Daniel Nielsen), 1–1 (17.03) Henrik Nordfeldt (Jonas Leetma, Patrik Berglund) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–2 (10.26) Mikael Backlund (Stefan Hellkvist, Sebastian Meijer), 1–3 (15.56) Mikael Backlund (Marcus Söderkvist, Sebastian Meijer) spel fem mot fyra, 2–3 (17.53) Jens Bergenström (Gabriel Karlsson, Daniel Nielsen).

Tredje perioden: 2–4 (0.19) Patrik Berglund (Patrik Juhlin, Kalle Olsson), 3–4 (4.07) Gabriel Karlsson (Roman Vopat), 4–4 (7.16) Morten Green (Daniel Nielsen, Michal Grosek).

Fjärde perioden: 5–4 (1.03) Jens Bergenström (Jonas Elofsson).

Skott: 46–29 (17–12, 14–9, 14–8, 1–0).

Utv, Leksand: 7x2. Västerås: 6x2.

Domare: Thomas Andersson, Gävle.

Bofors-Huddinge 6-1 (1–0, 2–0, 3–1)

Bofors hade inga problem att slå tillbaka Huddinge. Stor matchvinnare: Andreas Sundin. Laget stärker därmed sin play off-plats efter storsegern (6–1).

Efter en tajt förstaperiod som slutade 1–0, malde hemmalaget på i andra. Andreas Sundin slog in båda fullträffarna och svarade för sitt hattrick. Det slutade inte där. Forwarden slog även in fyran i inledningen av tredje perioden. Matchen slutade 6-1.

– Att vi fick andra målet så tidigt gjorde att killarna kunde slappna av och vågat spela ut. Det såg riktigt bra ute på isen. Vi kombinerade ett aggressivt agerande med att ha roligt – och då är det förstås ultimat, säger Bofors assisterande tränare Sam Hallam till nwt.se.

Första perioden: 1–0 (13.43) Andreas Sundin (André Hult, Mathias Porseland) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2–0 (0.21) Andreas Sundin (Björn Östlund), 3–0 (5.45) Andreas Sundin (Björn Östlund, Peter Messa) spel fem mot tre.

Tredje perioden: 4–0 (0.50) Andreas Sundin (Peter Messa), 5–0 (3.26) Viktor Sjödin (Fredrik Höggren, Johan Motin), 5–1 (9.28) Alexander Olsson (Daniel Karlunden, Dave Lindarv), 6–1 (13.04) André Hult (Mikael Eriksson, Jonas Kapla).

Skott: 37–17 (11–7, 13–5, 13–5).

Utv, Bofors: 9x2. Huddinge: 15x2, 1x10.

Domare: Andreas Eriksson, Grängesberg.

Publik: 1234.