Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-18

Text & fakta från alla matcher

Malmö–Bofors 2–6

Ytterligare ett bottennapp för Malmö

Skåningarna hade åtta raka matcher utan förlust innan senaste brakförlusten mot Borås (5–0).

Lagets supportrar hoppades garanterat på en revanschering i kvällens möte med Bofors på hemmais.

Istället blev det en ny storförlust – och den här gången i sin egen arena alltså.

Även om Malmö spelade bra i första perioden var det Bofors som hade en 1–0-ledning i paus.

Malmö gjorde allt för krångligt, det var mycket snurr vid sarghörnen och inte någon riktig skärpa i det offensiva spelet.

Det bäddade för Karlskogalaget som drog ifrån rejält i andra perioden och Patrik Lundhs fullträff fyra minuter före pausvilan betydde 5–1 till bortalaget och matchen var körd för skåningarna.

Bofors ser alltmer ut att säkra sin play off-plats.

För Malmös del betyder dessa två raka förluster en hel del om man tar en titt på tabellen.

Laget är femma och har nu fyra poäng upp till kvalplatsen.

AIK–Växjö 3–2

Trean AIK tog tre poäng mot tvåan Växjö och nu byter lagen plats med varandra i tabellen.

Växjö spelade smart och skapade en del framför AIK-målet i den första perioden. Men AIK tog vara på ett individuellt misstag. En Växjö-spelare tappade balansen och pucken snappades upp av Mikael Österberg som kunde trycka dit 1–0.

AIK utökade sedan ledningen före paus och hade ett fint kommando inför fortsättningen.

Växjö spelade dock mycket bra i mittperioden. Steve Saviano reducerade tidigt men sedan hade man en kavalkad av missade målchanser. Brände laget inte frilägen eller träffade stolpen så stod AIK:s målvakt Christopher Heino-Lindberg i vägen.

Richard Gynge gjorde 3–1 i tredje, Växjö reducerade snabbt men sedan kunde AIK avvärja och försvara sin ledning.

Mora–Västerås 2–3

Västerås är kanske vårsäsongens största överraskning.

Västmanlänningarna har ryckt upp sig rejält och spelar efter en blek höstsäsong plötsligt den hockey alla förväntade sig före säsongen.

På onsdagen tog man tre poäng på bortais mot play off-jagande Mora.

– En perfekt bortmatch. Jag är stolt över grabbarna som visade hur bra de är. Bra skridskoåkning och bra passningstempo hela matchen, säger VIK-tränaren Fredrik Nilsson till vlt.se.

Per Helmersson inledde målskyttet i slutet av första perioden.

I mittperioden skapade båda lagen ungefär lika många chanser. Mora kvitterade men Västerås återtog ledningen när Andreas Valdix prickade in 1–2 bara en sekund före paus.

Hemmalaget kom tillbaka ytterligare en gång men det var Västerås som fick sista ordet.

Trots att Västerås har en match mer spelad än sjuan Bofors så skiljer det ändå bara åtta poäng mellan lagen. VIK har fem matcher kvar att spela och med en gnutta tur kan man faktiskt överta Bofors play off-plats.

Sundsvall – Troja/Ljungby 2–3

Troja/Ljungby ser alltmer ut att lyckas undvika kvalspel.

Smålänningarna har nu elva poäng ner till strecket när det återstår sex omgångar – och det luktar redan förnyat allsvenskt kontrakt.

Trojas målvakt Christoffer Bengtsberg gjorde en stabil insats mellan stolparna och var en av anledningarna till trepoängaren.

I andra perioden var det faktiskt Sundsvall som snabbt gjorde både 1–0 och 2–0, men gästerna släpptes in i matchen.

Innan perioden var över hade Sami Sandell kvitterat och plötsligt var det en helt öppen historia.

Sundsvall som verkligen behövde en trepoängare för att ha chansen att slippa kvala sig kvar till nästa säsong orkade inte hela vägen.

Sami Sandell slog till igen – tidigt i tredje perioden och spikade slutresultatet.

Sundsvall har nu åtta poäng upp till säker mark. Dessutom har man en match mer spelad.

Sex omgångar återstår.

Örebro–Almtuna 3–7

Almtuna krossade Örebro på bortais och är i storform.

Uppsalalaget kryper därmed alltnärmare kvalstrecket.

Och det är riktigt jämnt i tabellen. Just nu har Almtuna en mycket bra möjlighet att faktiskt knipa tredje och sista direktplatsen till kvalserien.

Efter kvällens seger ligger Almtuna på en fjärdeplats – men – värt att notera – det är bara två poäng upp till Växjö som är trea och då har smålänningarna dessutom en match mer spelad.

Vinner Almtuna sin hängmatch är laget alltså sensationellt trea när sex omgångar återstår.

– Almtuna kommer att bli trea, det har jag sagt hela säsongen och jag säger det igen. Almtuna är det bästa laget vi har mött, bättre än Leksand och AIK, säger Örebrotränaren Peter Andersson till unt.se.

Almtuna vann tämligen enkelt även om siffrorna kanske var lite i överkant.

– Vi visste att det här skulle bli en svår match och att vi måste göra en likvärdig insats som mot AIK borta – och det gjorde vi, säger Almtunas tränare Jonas Rönnqvist till unt.se.

Oskarshamn–Leksand 2–5

Leksand avgjorde mötet med jumbon Oskarshamn i den tredje perioden.

Hemmalaget överraskade och tog ledningen i den första perioden – och trots att Dalalaget inledde spelmässigt starkt fick man inte hål på motståndarmålvakten.

Serieledarna kvitterade i mittperioden men hade återigen ett underläge att ta igen efter en fullträff från Kristoffer Janssons klubba.

Nyförvärvet Tom Lawson vaktade gästernas mål och han gjorde en godkänd insats. Efter den andra insläppta pucken spikade han igen sin kasse och det bäddade för en effektivare offensiv.

Och det var i tredje perioden som dalkarlarna la den riktiga gasen i botten.

Jussi Pesonen gav gästerna ledningen och Daniel Hermansson utökade.

Leksand spelade stabilt i tredje och hade händelserna under kontroll.

Pelle Prestberg avgjorde i tom bur.

Oliver Ekman-Larsson gjorde en mycket bra match. Backtalangen stod för ett mål och tre assists.