Jukka Voutilainen sköt det avgörande målet 6.09 in förlängningen.

Timrå fick spela box play två gånger i förlängningen och domarduon var inte populär i Eon Arena.

Kvartsfinal 1 handlade i första hand om riskminimering.

Inget av lagen var beredd att ta några risker utan drog tillbaka styrspelet till mittzonen.

HV öppnade matchen koncentrerat och tog också ledningen.

Ställningskris i tredje

Men elitseriens sämsta power play var plötsligt hypereffektivt. Timrå gjorde två mål på tre försök i den första perioden och vände 0–1 till 2–1.

HV hade ett knappt övertag i den andra perioden och med fem minuter kvar kvitterade lagkaptenen Johan Davidsson med hjälp av hemmabacken Mattias Karlssons skridsko.

Domarna använde videobedömning innan målet godkändes.

Tredje perioden bjöd på ställningskrig. Båda lagen fick chansen i varsitt power play i slutet av den tredje perioden utan att kunna avgöra.

Ruskigt tung förlust för Timrå, som verkligen hade behövt vinna den första matchen.