Matchfakta 15/3

San Jose-St. Louis 4-1 (4-0, 0-1, 0-0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-15

Första perioden: 1-0 (01.10) Milan Michalek 23 (Brian Campbell, Joe Thornton), 2-0 (10.22) Jeremy Roenick 11 (Devin Setoguchi, Craig Rivet), 3-0 (12.10) Brian Campbell 7 (Joe Thornton, Milan Michalek), 4-0 (13.25) Patrick Marleau 15, straff.

Andra perioden: 4-1 (00.54) David Backes 11 (Paul Kariya, Erik Johnson), spel 5 mot 4.

Skott: 27-21 (14-8, 8-9, 5-4)

Utvisningar, San Jose: 4x2 min, 1x5 min. St. Louis: 7x2 min, 1x5 min, 1x10 min.

Publik: 17 496 (i HP Pavilion)

Målvakter: San Jose: Evgeni Nabokov 95,2%, istid 60.00

St. Louis: Hannu Toivonen 85,2%, istid 60.00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Douglas Murray, b, San Jose 0, 0, 1, 0, +1, 18.46

Matchen: Se upp alla andra lag i NHL! San Jose Sharks är glödhett och formen har redan toppats inför slutspelet om tre veckor. I natt kom den elfte raka segern när St. Louis kördes över med 4-1. Allt avgjorde redan i den första perioden när hemmalaget efter 13.25 satt fyra puckar bakom Blues målvakt Hannu Toivonen.

Visserligen släppte Toivonen inte in fler efter det, men bottenlaget St. Louis (som i motsats har elva förluster på de tolv senaste) hade ingen kraft att vända på matchen. Ett tröstmål lyckades David Backes sätta - i övrigt såg det tamt ut matchen igenom.

Elva raka segrar är nytt klubbrekord för Sharks. Senast ett lag lyckades med den bedriften var säsongen 2005/06 då New Jersey Devils också noterades för elva raka. Devils är även klubben som senast lyckats med fler än elva då de vann 13 raka matcher mellan den 26 februari och 23 mars 2001.

Joe Thornton passade fram till två av San Joses mål i natt och är nu uppe i ensam ledning i NHL:s assistliga denna säsong. Thornton har 64 målgivande passningar - ett mer än tvåan Marc Savard, Boston.

Florida-NY Rangers 3-2 (1-1, 1-1, 1-0)

Första perioden: 1-0 (12.49) Rostislav Olesz 13 (Brett McLean, Jassen Cullimore), 1-1 (15.15) Daniel Girardi 9 (Brandon Dubinsky, Sean Avery).

Andra perioden: 1-2 (00.28) Scott Gomez 16 (Sean Avery, Brendan Shanahan), spel 5 mot 4, 2-2 (11.42) Jassen Cullimore 3 (Ville Peltonen, Magnus Johansson).

Tredje perioden: 3-2 (07.12) Olli Jokinen 31 (Steve Montador, Brett McLean), spel 5 mot 4.

Skott: 30-34 (6-11, 13-11, 11-12)

Utvisningar, Florida: 5x2 min. NY Rangers: 4x2 min.

Fredrik Sjöström, f, NY Rangers 0, 0, 1, 0, 0, 06.32

Matchen: Floridas kapten Olli Jokinen fixade lagets sjätte raka seger och gav framför allt Panthers revansch för förnedringen i Madison Square Garden den 24 februari (5-0 till Rangers).

– Vi skämdes av sättet vi spelade på i New York. De spelade ut oss då. Nu ville vi betala tillbaka. Men jag tror våra bästa matcher fortfarande ligger framför oss och vi fortsätter att bli bättre. Vi är en grupp med självförtroende nu, men vi kan inte bli för kaxiga, sa Olli Jokinen var 3-2-mål var hans första på nio matcher.

Målet kom i power play efter ett skott från Steve Montador som Rangers målvakt Henrik Lundqvist inte kunde hålla i plockhandsken. Jokinen grävde fram pucken i kalabaliken framför mål och satte säsongens 31:a mål.

– Det var några returer där och de fick till slut in den. Jag reagerade lite sent på det sista skottet, sa ”Henke” om det avgörande målet som innebar Rangers första förlust under ordinarie tid på över en månad.

Magnus Johansson noterades för en assist till Jassen Cullimores 2-2-kvittering i den andra perioden. Johansson spelade stabilt under de nästan 20 minuter han var på isen och stämplade ut med fina plus två i plus/minus-statistiken.

Buffalo-Carolina 7-1 (4-0, 2-0, 1-1)

Första perioden: 1-0 (04.44) Daniel Paille 17 (Derek Roy), 2-0 (05.06) Adam Mair 5 (Drew Stafford, Steve Bernier), 3-0 (10.51) Derek Roy 28 (Jason Pominville, Henrik Tallinder), spel 4 mot 5, 4-0 (13.46) Paul Gaustad 9 (Adam Mair, Jason Pominville).

Andra perioden: 5-0 (02.55) Patrick Kaleta 3 (Drew Stafford, Adam Mair), 6-0 (15.38) Derek Roy 29 (Daniel Paille, Steve Bernier).

Tredje perioden: 6-1 (11.30) Scott Walker 11 (Tim Gleason, Glen Wesley), spel 4 mot 5, 7-1 (16.39) Ales Kotalik 21 (Andrej Sekera, Henrik Tallinder), spel 5 mot 4.

Skott: 31-28 (9-11, 9-10, 13-7)

Utvisningar, Buffalo: 9x2 min, 2x5 min, 2x10 min. Carolina: 13x2 min, 3x5 min, 5x10 min.

Publik: 18 690 (i HSBC Arena)

Målvakter: Buffalo: Ryan Miller 96,4%, istid 60.00

Carolina: Cam Ward 42,9%, istid 13.39

Carolina: Josh Grahame 87,5%, istid 46.14

Henrik Tallinder, f, Buffalo 0, 2, 0, 0, +1, 20.55

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 1, 0, 0, 18.42

Matchen: Även Buffalo hakar på i jakten på de sista slutspelsplatserna. Nattens seger innebär att de är en poäng efter Philadelphia på den åttonde och sista Stanley Cup-platsen i Eastern Conference.

Triumfen mot topplaget Carolina var imponerande och övertygande. Men stor hjälp fick Sabres från Hurricanes målvakt Cam Ward som släppte in de fyra mål på de sju första skotten och byttes sedan ut till förmån för Josh Grahame.

– Vi fick en hemsk start. Vi var helt enkelt inte beredda. Det var en riktigt dålig match. Vad det än blev för slutresultat, så var vi inte ens nära, sa Carolinas forward Eric Staal till AP.

Buffalos målvakt Ryan Miller hade en betydligt mer lyckad kväll. Miller stoppade 27 skott, men var snabb med att förtydliga att denna seger inte innebär någonting - än.

– Vi måste vara konsekventa. I kväll gäller det att äta en snabb måltid, gå upp på bussen och det är så långt du kan tänka, sa Ryan Miller som tillsammans med lagkamraterna tog sig till Toronto för det viktiga mötet med Maple Leafs kommande natt.

Henrik Tallinder hade en bra dag i Sabres-tröjan. Svensken noterades för två assist och spelade i nästan 21 minuter.

Totalt 129 utvisningsminuter utdelades, 81 för Carolina och 48 för Buffalo. Framför allt flera slagsmål i den tredje perioden bidrog till den höga siffran.

Washington-Atlanta 4-1 (1-1, 2-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (11.41) Slava Kozlov 16 (Colby Armstrong, Eric Perrin), 1-1 (14.52) Brooks Laich 18 (Alexander Ovetjkin, Viktor Kozlov).

Andra perioden: 2-1 (02.18) Brooks Laich 19 (Matt Cooke, Sami Lepistö), 3-1 (14.41) Matt Cooke 9 (Sergei Fedorov, Shaone Morrisonn), spel 4 mot 5.

Tredje perioden: 4-1 (01.07) Alexander Ovetjkin (Mike Green, Sergei Fedorov), spel 5 mot 4.

Skott: 37-12 (13-2, 16-4, 8-6)

Utvisningar, Washington: 5x2 min. Atlanta: 4x2 min.

Publik: 18 208 (i Verizon Center)

Målvakter: Washington: Olaf Kolzig 91,7 %, istid 59.57

Atlanta: Kari Lehtonen 89,2%, istid 60.00

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 0, 2, 0, 0, 16.59

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 0, 0, 2, -3, 21.19

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 0, 0, -1, 17.54

Matchen: Det var aldrig något snack om vart segern skulle hamna. Slutspelsjagande hemmalaget Washington körde över Atlanta och vann skotten med 37-12. Eller som Atlantas coach Don Waddell bittert sammanfattade det:

– Våra killar försökte. Men vi hade inte tillräckligt med bränsle i tanken.

Det hade däremot Capitals - och framför allt centern Brooke Laich. Under de 213 första NHL-matcherna i karriären lyckades Laich inte göra mer än ett mål per match. Nu har den 24-årige kanadensaren gjort dubbla mål - i tre av de senaste nio matcherna!

I nattens fajt satte Laich avgörande 1-1 och 2-1 och såg till att Washington, med tio matcher kvar att spela, fortfarande har en realistisk chans på slutspel. Laget är en poäng efter Buffalo (nia) och tre poäng efter Philadelphia (åtta) i Eastern Conference.

– Vi var borträknade tidigt på säsongen. Men vi är fortfarande med. Tio matcher är mycket hockey, sa Brooks Laich till AP.

Finländske backen Sami Lepistö noterades för sin första NHL-poäng när han assisterade till Laich 2-1-mål bara två minuter in i den andra perioden. Svenske rookien Tobias Enström hade en tung kväll. Han var inne på tre av Capitals fyra mål.

Columbus-Chicago 3-6 (0-3, 2-1, 1-2)

Första perioden: 0-1 (01.00) Cam Barker 5 (-), 0-2 (11.21) Duncan Keith 11 (Robert Lang, Rene Bourque), spel 5 mot 4, 0-3 (13.12) Dave Bolland 4 (Patrick Kane, Cam Barker).

Andra perioden: 1-3 (06.27) Fredrik Modin 6 (David Vyborny, Dick Tärnström), spel 5 mot 4, 2-3 (06.54) Dan Fritsche 10 (Jared Boll, Andrew Murray), 2-4 (12.00) Patrick Kane 17 (Jonathan Toews, Patrick Sharp).

Tredje perioden: 3-4 (07.15) Rick Nash 36 (-), 3-5 (10.20) Dustin Byfuglien 17 (Andrew Ladd), 3-6 (16.37) Andrew Ladd 12 (Patrick Sharp, Brent Seabrook), spel 5 mot 4.

Skott: 32-25 (9-7, 17-9, 6-9)

Utvisningar, Columbus: 3x2 min. Chicago: 5x2 min.

Niklas Hjalmarsson, b, Chicago 0, 0, 0, 0, -1, 14.58

Matchen: Två lag som ville ta ”sista chansen” att nå slutspelet. Både Columbus och Chicago var inför nattens möte sju poäng efter den åttonde och sista slutspelsplatsen i Western Conference.

Och det blev Blackhawks som tog den lilla möjligheten - mycket tack vare en stark första period. Efter drygt 13 minuters spel hade Cam Barker, Duncan Keith och Dave Bollande fixat en 3-0-ledning till bortalaget. Då fick också Columbus målvakt Pascal Le-Claire (tre insläppta på sex skott) nog och ersattes av finländaren Fredrik Norrena.

– Vi pratade om att komma ut med en massa energi, spela på kropp och skapa mycket press över hela isen, sa Andrew Ladd som avslutade målskyttet med sitt 6-3 i power play med knappa fyra minuter kvar att spela.

Columbus svenskar Fredrik Modin (ett mål) och Dick Tärnström (en assist) kom båda med i poängprotokollet, men får nu nog hoppas på en VM-plats för att säsongen ska förlängas.

– Vi var verkligen usla i vår egen zon. Vi var inte usla på att markera, vi var usla med pucken, sa hemmacoachen Ken Hitchcock till AP.