Matchfakta 21/1

Dallas-Anaheim 5-2 (1-0, 0-0, 4-2)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-20

Första perioden: 1-0 (9.28) Stephane Robidas 2 (u.a.) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2-0 (3.18) Brenden Morrow 18 (Mike Ribeiro, Matt Niskanen), 3-0 (7.59) Niklas Hagman 17 (Stu Barnes, Mattias Norström) spel fyra mot fem, 3-1 (8.45) Mathieu Schneider 6 (Doug Weight, Chris Kunitz) spel fem mot fyra, 4-1 (8.58) Brenden Morrow 19 (Mike Ribeiro, Antti Miettinen), 4-2 (13.10) Ryan Getzlaf 19 (Corey Perry), 5-2 (17.51) Niklas Hagman 18 (Joel Lundqvist, Jeff Halpern) mål i tom bur.

Skott: 27-20 (10-5, 10-4, 7-11)

Utvisningar, Dallas: 7x2 min. Anaheim: 6x2 min.

Publik: i.u. (American Airlines Center)

Målvakter: Dallas: Marty Turco 90% 59.46 speltid Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 84,61% 59.29% speltid

Svenskarna Mål, assist, +/-, skott, utv min, istid

Mattias Norström, b, Dallas 0, 1, 1, 3, 0, 20.22

Loui Eriksson, f, Dallas, 0, 0, 0, 2, 0, 11.46

Joel Lundqvist, f, Dallas 0, 1, 1, 0, 0, 14.26

Niklas Grossman, b, Dallas 0, 0, 1, 0, 0, 18.07

Matchen: Anaheim kom till Dallas med sex raka segrar – den sviten satte Brenden Morrow och Niklas Hagman stopp för med två mål vardera.

I och med segern övertog Dallas förstaplatsen i Pacific Division – från just Anaheim.

Atlanta–Edmonton 2-4 (0–0, 1–2, 1-2 )

Andra perioden: 0–1 (6.38) Dustin Penner 15 (Ales Hemsky och Shawn Horcoff) spel fem mot fyra, 1–1 (14.49) Slava Kozlov 14 (Eric Perrin och Joel Kwiatkowski), 1–2 (15.54) Sam Gagner 4 (Steve Staios och Robert Nilsson).

Tredje perioden: 1-3 (4.20) Tom Gilbert 8 (Ales Hemsky, Shawn Horcoff), 1-4 (13.57) Robert Nilsson 6 (Andrew Cogliano, Steve Staios), 2-4 (18.40) Marian Hossa 21 (Tobias Enström, Eric Perrin.

Skott: 29-24 (12-7, 8-10, 9-7)

Utvisningar, Atlanta: 4x2 min. Edmonton: 6x2 min.

Publik: 16 683 (Philips Arena)

Målvakter: Atlanta: Kari Lehtonen 83,33% 59.06 speltid Edmonton: Dwayne Roloson 93,54% 60.00 speltid

Niklas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 1, 0, 18.28

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 1, 0, 2, 2, 25.45

Dick Tärnström, b, Edmonton 0, 0, -1, 0, 8, 7.40

Robert Nilsson, f, Edmonton 1, 1, 2, 3, 0, 10.35

Matchen: Edmontons Dick Tärnström kan glädjas åt två poäng – trots att han själv hade en mörk kväll med mer tid i utvisningsbåset än på isen.

– Han hade en sån där kväll när man hoppas att lagkamraterna kan rädda situationen – och det gjorde vi, sa coachen Craig MacTavish efter matchen till AP.

Det var Edmontons ungdomar som visade vägen: Sam Gagner, 18, gav gästerna ledningen i den andra perioden, Robert Nilsson, 23, gjorde sitt sjätte mål för säsongen.

Atlanta åkte på sin tredje raka förlust – men lyfte sig ändå efter horribla 1-10 mot Buffalo senast.

New York Rangers–Boston 1–3 (0–1, 0–0, 0–1)

Första perioden: 0–1 (17.53) Chuck Kobasew (Zdeno Chara och Marc Savard), spel i numerärt underläge.

Tredje perioden: 0–2 2.04) Glen Metropolit (Milan Lucic och Chuck Kobasew), 0–3 (17.01), 1–3 (17.01) Phil Kessel (Marc Savard), 1–3 (19.16) Brandon Dubinsky (Nigel Dawes och Petr Prucha).

Skott: 31–20 (12–4, 11–7, 8–9)

Utvisningar, New York Rangers: 8x2. Boston: 6x2.

Publik: 18 200.

Målvakter: New York Rangers: Henrik Lundqvist 85 %, istid 60.00 Boston: Tim Thomas, 96,8%, istid 60.00

Svenskarna (Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid)

Henrik Lundqvist, NY Rangers se ovan

Matchen: För andra kvällen i rad tvingades Henrik Lundqvist uppleva en tung förlust i kampen runt slutspelsstrecket. 3–4 efter straffar mot Boston i lördags blev på söndagskvällen till en 1–3-förlust och efter slutsignalen buades Rangers ut av den kräsna hemmapubliken. Efter Chuck Kobasews 1–0 och Glen Metropolits 2–0 avgjordes matchen i tredje när Phil Kessel gjorde 3–0 efter 17.01 in i sista perioden.

Rangers har nu bara vunnit tre matcher på de elva senaste matcherna och ligger under slutspelsstrecket.

– Det var en stor seger för oss, säger AIK-bekante Boston-målvakten Tim Thomas i matchintervjun på isen.

New Jersey-Toronto 3-2 (0-0, 2-0, 1-2)

Andra perioden: 1-0 (17.28) Travis Zajac 11) (Karel Rachunek, Johnny Oduya), 2-0 (19.47) John Madden 13 (Zach Parise, Colin White).

Tredje perioden: 3-0 (03.54) John Madden 14 (Paul Martin, Jamie Langenbrunner), 3-1 (04.54) Darcy Tucker 6 (Jiri Tlusty, Ian White), 3-2 (08.29) Pavel Kubina 4 (-).

Skott: 32-36 (16-10, 11-13, 5-13)

Utvisningar, New Jersey: 2x2 min. Toronto: 3x2 min.

Publik: 15 291 (i Prudential Center)

Målvakter: New Jersey: Martin Brodeur 94,4%, istid 60.00 Toronto: Andrew Raycroft 90,6%, istid 59.19

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 1, 2, 0, +2, 18.45

Anton Strålman, b, Toronto 0, 0, 1, 2, -2, 16.45

Alexander Steen, f, Toronto 0, 0, 5, 2, 0, 20.10

Mats Sundin, f, Toronto 0, 0, 5, 0, +1, 18.07

Matchen: En spelare kan betyda mycket. Det visade New Jerseys John Madden i natt.

Efter att ha missat två matcher på grund av en vristskada (Devils förlorade båda dessa matcher) var den 34-årige centern tillbaka på isen mot Mats Sundins Toronto som hade tre raka seger i bagaget.

Och John Madden fixade att Maple Leafs svit bröts och att New Jersey åter hittade tillbaka till ett vinnande spår. Den normalt sett defensivt starke Madden gjorde två av hemmalagets tre mål och trots en kraftig Toronto-forcering i slutminuterna lyckades Devils hålla undan.

- Mina tankar var att se hur saker skulle fungera. Det var lite vingligt då jag inte hade åkt skridskor sedan i lördags. Jag kände lite här och där, men ingenting stort. Det blev bättre ju längre matchen pågick, sa John Madden om sin skada.

Devils målvakt Martin Brodeur hyllade matchhjälten efteråt.

- Han är fantastisk på tekningar och i så många delmoment av matchen. Vi är glada att han honom tillbaka, sa Brodeur som räddade 34 skott.

Ett av dessa skott kom i slutsekunderna av Alexander Steen - ett skott som kunde gett 3-3 och en förlängning.

- Pucken träffade både stolpen och mitt benskydd samtidigt, sa Martin Brodeur.

- Det är små marginaler. Han läser spelet väldigt bra. Pucken kom till mig och Marty förflyttade sig lika snabbt, sa Alexander Steen till AP.

Torontos kapten Mats Sundin hade hoppas att laget efter en miserabel säsong nu skulle ta fjärde raka segern och ge general managern John Ferguson lite andrum - det ryktas att han snart får sparken.

- Vi har spelat riktigt bra hockey dessa fyra senaste matcherna. Vi har spelat mot ett av de bästa lagen i Eastern Conference. Vi hade massor av chanser och i den tredje perioden dominerade vi totalt, sa Mats Sundin.

Philadelphia-Ottawa 6-1 (2-0, 2-1, 2-0)

Första perioden: 1-0 (01.37) Braydon Coburn 3 (Scottie Upshall, Derian Hatcher), 2-0 (13.16) Scott Hartnell 16 (Jeff Carter, R.J. Umberger), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 3-0 (00.44) Scottie Upshall 7 (Mike Richards, Steve Downie), 4-0 (03.50) R.J. Umberger 8 (Simon Gagne, Daniel Briere), 4-1 (07.27) Chris Kelly 8 (Randy Robitaille, Wade Redden).

Tredje perioden: 5-1 (03.49) Sami Kapanen 4 (Simon Gagne, Braydon Coburn), spel 4 mot 5, 6-1 (17.52) Scottie Upshall 8 (Riley Cote, Braydon Coburn), spel 5 mot 3.

Skott: 21-26 (8-9, 6-10, 7-7)

Utvisningar, Philadelphia: 3x2 min, 2x5 min. Ottawa: 7x2 min, 2x5 min.

Publik: 19 742 (i Wachovia Center)

Målvakter: Philadelphia: Antero Niittymäki 96,2%, istid 59.51 Ottawa: Martin Gerber 71,4%, istid 39.51 Ottawa: Ray Emery 71,4%, istid 20.00

Inga svenskar på isen.

Matchen: När målkungarna Daniel Alfredsson (höftskadad) och Dany Heatley (axelskadad) saknas hackar Ottawas spel betänkligt. I natt kom en klar förlust mot Philadelphia - Senators fjärde förlust på de fem senaste matcherna.

För Flyers del är det precis tvärtom. Inga större problem med skador och på de senaste 13 matcherna har laget bara förlorat en enda under ordinarie speltid.

- Nyckeln till vår succé är bredden. I våra senaste tio matcher har vi inte haft några skador förutom (Joffrey) Lupul, sa Flyers Scottie Upshall som var den enda som noterades för två mål i matchen.

Övriga hemmamål gjordes av Braydon Coburn, Scott Hartnell, Sami Kapanen och R.J. Umberger. Framför allt Hartnell har hittat målformen - nattens fullträff innebar hans tionde mål på de senaste sju matcherna.

- Hart´s har varit glödhet den senaste tiden. I kväll sa han faktiskt ”Det känns som om det kommer att bli min kväll”. Eftersom vi är så bra kompisar var det en stor seger för oss, sa Scottie Upshall.

I Senators, som fortfarande toppar Eastern Conference, var det deppigt.

- Två stora nyckelspelare är utanför laget. När det händer ger det andra killar chansen att spela mer och bidra mer. Men dessa killar har ännu inte gjorde det, sa Chris Kelly som gjorde Ottawas enda tröstmål.

Till råga på allt fick kanadensarna högerforwarden Brian McGrattan axelskadad tidigt i den första perioden. McGrattan lämnade isen och spelade inte mer i matchen.

Colorado-Columbus 3-1 (1-0, 1-0, 1-1)

Första perioden: 1-0 (17.56) Jeff Finger 4 (Jaroslav Hlinka, Ian Laperriere).

Andra perioden: 2-0 (07.40) Ben Guite 4 (David Jones, Ian Laperriere).

Tredje perioden: 3-0 (03.33) Tyler Arnason 4 (Wojtek Wolski, Marek Svatos), 3-1 (04.13) Fredrik Modin 1 (Rick Nash, Derick Brassard).

Skott: 27-27 (7-7, 16-9, 4-11)

Utvisningar, Colorado: 4x2 min, 1x5 min. Columbus: 5x2 min, 1x5 min.

Publik: 17 197 (i Pepsi Center)

Målvakter: Colorado: Jose Theodore 96,3%, istid 60.00 Columbus: Pascal Leclaire 88,9%, istid 59.24

Fredrik Modin, f, Columbus 1, 0, 3, 4, +1, 14.54

Matchen: Då kom det äntligen - Fredrik Modins första mål för säsongen (i den åttonde matchen). Men Modins mål var bara en liten tröst för Columbus som i det läget redan låg under med 0-3 och inte hade kraften/kunnandet att hämta in försprånget.

Hemmalaget gjorde ett mål i samtliga tre perioder och tryckte sakta men säker tillbaka Columbus. 2-0-målet i den andra perioden gjordes av Ben Guite efter att rookien David Jones avlossat ett skott som Pascal Leclaire lämnade retur på. Guite missade första chansen, men satte sedan pucken i nät. För David Jones var detta första NHL-poängen i karriären i hans tredje match.

- Jones sköt ett snabbt skott och jag tror det överraskade Leclaire. Jag vet inte om den träffade min klubba eller skridsko, men jag fortsatte bara att slå på pucken, sa Ben Guite.

För skadedrabbade Colorados (framför allt saknas forwards) del innebar segern att laget nu är delad etta med Calgary i den hyperjämna Northwest Division. Ledarduon är en poäng före Minnesota och Vancouver.

- Vi kommer inte att luta oss tillbaka och vänta på att våra stora spelare kommer tillbaka. Vi vet att vi saknar en del i offensiven, men vi fortsätter att gå framåt och vi kommer att försöka få så många poäng som möjligt trots att dessa killar saknas, sa backen Jeff Finger som inledde målskyttet i natt.