Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

”Definierar mig själv som riktigt korkad”

Hälften av spelarna i Damkronorna har funderat på att sluta

Publicerad 2017-12-12

Spelare som slutar med utmattningssyndrom och en lagkapten som sover under rasten på jobbet.

I februari ska Damkronorna försöka ta en ny svensk OS-medalj men förutsättningarna har knappast varit de bästa.

I en enkät som SVT gjort svarar hälften av spelarna att de funderat på att helt sluta med ishockeyn på grund av de ekonomiska förutsättningarna.

För SVT berättar Damkronornas och Linköpings lagkapten Emilia Ramboldt om hur hon kan komma hem 02:30 på natten från en bortamatch och gå upp vid 05:30 igen för att gå till sitt jobb på en förskola. Allt för att få ekonomin att gå ihop.

– Mina kollegor vet ju att jag (på rasten) går in i personalrummet och lägger mig och sover på en gång. För jag hinner inte annars, säger Ramboldt som medger att hon flera gånger funderat på att sluta med hockeyn.

Något hon är långtifrån ensam om.

”Definierar mig som korkad”

I en enkät SVT gjort med spelarna i Damkronorna svarar hälften att de övervägt att ge upp idrotten på grund av de ekonomiska förutsättningarna.

”Ibland när jag tänker efter så definierar jag mig själv som riktigt korkad med tanke på förutsättningarna och hur mycket tid och energi jag lägger ner på hockeyn och hur mycket jag får offra för att kunna spela hockey”, svarar en anonym spelare.

”Glada om vi får en ny t-shirt”

En annan skriver:

”När jag började i landslaget fick vi i alla fall 200 kr om dagen som ersättning men under de senaste åren har vi inte fått något (...) ersättning med landslaget skulle hjälpa när man varit borta och ska kunna betala räkningarna när man kommer hem. Men just nu ligger nivån på att vi är extra glada om vi får en ny t-shirt".

Landslagschefen Olof Östblom berättade för Dagens Nyheter i mars att Svenska ishockeyförbundet inte betalar någon daglig ersättning till sina landslagsspelare under samlingar.

Under OS-året får 15 spelare stipendium från Sveriges Olympiska Kommitté med en månadsersättning från 6000 kronor och uppåt.

Följ ämnen i artikeln