Publicerad 2022-10-27

LEKSAND. Den galna trenden och statistiken håller i sig för Leksand.

Sju matcher i rad utan mål i PP – men seger mot Linköping ändå.

– Vi har ett bra go i laget och studsade tillbaka från i tisdags, säger Oskar Lang.

Det var formsvaga Linköping med fem raka förluster mot formstarka Leksand, som vunnit fem av de senaste matcherna, i Tegera Arena.

Linköping satte tonen och sköljde över hemmalaget i den första perioden.

Nu storspelade både Mantas Armalis i Leksandskassen samt LHC-målvakten Marcus Högberg och såg till att det var mållöst efter den första perioden.

Trenden höll i sig

På de sex senaste matcherna i SHL har Leksand inte gjort ett enda mål i powerplay – detta trots mängder med kreativa spelare med spetskvalitéer.

Totalt på de sex senaste matcherna har man spelat nära 23 minuter utan att göra ett enda mål.

Och trenden höll i sig mot Linköping.

Sex minuter i spelformen fem mot fyra i matchen utan att skapa rejält farliga lägen eller mål.

– Vi blir för avslappnade och går ned i tempo. Kan vara det. När det blivit lite för långvarigt så kanske vi pratar för mycket om det. Vi tränar mycket på powerplay. Tränarna kommer med feedback, men det är vi på isen som måste komma med lösningar, säger Lang.

Det svaga spelet för Leksand kunde gästerna Linköping till slut utnyttja när man satte 0–1 i slutet av andra perioden. Villmos Gallo snurrade upp Leksandsbacken Lian Bichsel och satte pucken bakom Mantas Armalis. Gallos första mål för säsongen och på hela 34 matcher om man räknar med förra säsongen. Förra gången ungraren gjorde mål var 2 december 2021, hemma mot Växjö.

– Skönt att knäcka ägget äntligen. Förhoppningsvis kommer det fler. Oerhört frustrerande att inte göra mål i början av säsongen, sa Villmos Gallo till CMore.

Quenneville hjälte

I inledningen av den tredje perioden kvitterade Leksand. Jon Knuts kom direkt från utvisningsbåset och blev frispelad efter en retur och satte 1–1.

Knuts var senare inblandad i Leksands ledningsmål när han drev upp pucken till Linköpings försvarszon och via en tilltrasslad situation vid Linköpings mål kunde slutligen Patrik Norén stöta in 2–1.

Broc Little tog matchen till förlängning och sedermera straffar – där John Quenneville blev stor hjälte.

Linköping inkasserade därmed sjätte raka förlusten.