Franzéns framtid i Detroit oklar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-26

”Vill vi behålla stjärnorna eller djupet?”

Ända sedan Detroit chockade NHL och värvade superstjärnan Marian Hossa framför ögonen på högre bjudande konkurrenter i somras har lagets lönebudget dansat kring ligans tak. Nu frågar sig hockeyvärlden hur Red Wings general manager Ken Holland ska lyckas behålla laget intakt till nästa år.

– Vi kommer att tappa spelare, säger Holland.

Följ ämnen
NHL

I centrum står svenske anfallaren Johan Franzén och Hossa, som båda har kontrakt som går ut den första juli i sommar. Enligt Holland har båda spelarna hintat att de vill stanna i klubben, och förhandlingarna om en möjlig lösning har pågått i månader. Om ingen överenskommelse nås före slutspelet, som börjar om cirka två veckor, skjuts samtalen upp till sommaren.

– Vi måste bestämma oss för om vi vill behålla stjärnorna eller djupet i laget, säger Holland till Ann Arbor News. Vi kan förlänga med både Franzén och Hossa, men då måste vi släppa en del andra spelare.

– Jag är inte säker på om det är svaret på hur man behåller laget slagkraftigt.

Franzén spelar sin bästa hockey

Vad är då problemet? Jo, Red Wings har redan 18 spelare med kontrakt nästa säsong, och den totala lönetaksträffen är cirka 49,5 miljoner dollar. Årets lönetak ligger på 56,7 miljoner, och det går inte att räkna med någon större höjning – trots att NHL gjorde plusresultat 2008. Det talas om en höjning till max 58 miljoner nästa säsong – besked väntas först i slutet på juni.

Det ger bara 7–9 miljoner att spendera på Franzén, Hossa och ytterligare några anfallare.

Franzén sprängde nyligen 30-målvallen för första gången i sin korta NHL-karriär och spelar bättre ishockey än vad han får betalt för. På den öppna marknaden skulle han förmodligen få ett kontrakt kring fyra miljoner dollar per år – för tillfället tjänar han 1,15 miljoner.

Hossa fick ett gigantiskt erbjudande från Edmonton Oilers i somras (81 miljoner dollar för nio säsonger), men nöjde sig med 7,40 miljoner för att få spela i Detroit – ett lag han bedömde hade större chanser att vinna Stanley Cup.

Samuelsson kan offras

En annan svensk med utgående kontrakt är Mikael Samuelsson, som tjänar 1,2 miljoner dollar men är värd mer på den öppna marknaden. Han är förmodligen en av de breddspelare som offras om Red Wings behåller både Hossa och Franzén.

– De enda presskonferenserna jag kommer att hålla i sommar, kommer att handla om spelare som lämnar laget – inga nyförvärv är att vänta, säger Holland.

Samtidigt är Detroit-modellen, där spelarna tar ”hemstadsrabatt” för att få stanna i ett bra lag, inte särskilt populär hos spelarfacket NHLPA. Nyligen gick Vancouver-spelaren Ryan Kesler ut i pressen och föreslog att han och hans lagkamrater också skulle gå med på lägre löner för att hålla laget intakt. Då fick han en offentlig tillsägelse från NHLPA-bossen Paul Kelly.

– Givetvis vill vi att våra spelare för så mycket betalt som de kan få och som marknaden klarar av, säger Kelly till Vancouver Sun.

– Men jag förstår också vad det handlar om, särskilt när veteranspelare tar mindre lön för att hamna i ett bättre lag, och jag respekterar det.

Följ ämnen i artikeln