Matchfakta 17/11

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-17

Johan Hedberg spikade igen kassen i nattens segermatch mot Carolina. Här kastar han sig på pucken bakom målburen.

Carolina–Atlanta 0–3 (0–2, 0–0, 0–1)

Första perioden: 0–1 (05.41) Marian Hossa 8 (Todd White, Ilya Kovalchuk), 0–2 (14.59) Marian Hossa 9 (Todd White).

Tredje perioden: 0–3 (19.01) Ilya Kovalchuk 16 (Marian Hossa), spel 5 mot 6.

Skott: 31–25 (12–8, 10–7, 9–10).

Utvisningar, Carolina: 4 x 2 min. Atlanta: 4 x 2 min.

Publik: 14 632 (i RBC Center).

Målvakter, Carolina: Cam Ward 91,7%, istid 59.01 Atlanta: Johan Hedberg 100%, istid 59.53

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/–, istid

Johan Hedberg, mv, Atlanta – se ovan.

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 0, 0, +3, 19.56

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 1, 0, 0, +3, 26.07

Matchen: En rivstart av Carolina, NHL:s målgladaste lag.

Johan Hedberg i Atlanta-målet överöstes av skott och med lite mer precision och mänskligare spel av Hedberg hade Hurricanes tagit ledningen med både ett och två mål under de första tio minuterna.

Men ju längre perioden led, desto mer kom Atlanta in i matchen. Och när Marian Hossa hittade rätt första gången tappade hemmalaget spelet. Slovaken Hossa hann också med att göra 2–0 med ett bankhandsskott innan perioden tog slut.

Hossa har förkärlek att näta just mot Carolina.

– Det finns matcher då du känner dig bekväm och just nu, mot dom, är mitt spel bra, sa Hossa.

Detta var Johan Hedbergs första nolla sedan mars 2004 (mot Columbus) och svensken hyllade försvarsinsatsen.

– Alla bidrog till lagets defensiv och prioriterade det, sa Hedberg som även hyllade skyttekungen Ilya Kovalchuk för att denne i slutet slängt sig och blockerat ett skott – allt för att Hedberg skulle få hålla tätt.

Sedan satte Kovalchuk också 3–0 i tom bur och gav Atlanta en mycket viktig seger i jakten på lagen framför dem i tabellen.

Totalt sett en härlig svenskkväll. Förutom Hedbergs nolla var de båda Thrashers-backarna Niclas Hävelid och Tobias Enström inne på samtliga mål och fick därmed +3 i statistiken.

New Jersey–NY Islanders 0–1 (0–0, 0–1, 0–0)

Andra perioden: 0–1 (05.25) Josef Vasicek 7 (–), spel 4 mot 5.

Skott: 26–26 (7–7, 9–11, 10–8).

Utvisningar, New Jersey: 3 x 2 min, 1 x 5 min. NY Islanders: 3 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 15 076 (i Prudential Center).

Målvakter, New Jersey: Martin Brodeur 96,2%, istid 58.48 NY Islanders: Rick DiPietro 100%, istid 60.00

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 0, 0, 2, 0, 18.31

Matchen: Martin Brodeur gjorde i stort sett en felfri insats. Ändå fick han inte uppleva karriärens 500:e seger. NY Islanders vann med 1–0 – och vilket mål publiken i nya Prudential Center fick uppleva.

New Jersey spelade i power play när pucken slogs ur Islanders försvarszon. Hemmabacken Mike Mottau hade pucken under kontroll i egen zon och förberedde sig för ett uppspel. Då drattade han plötsligt på ändan – till synes utan anledning.

Josef Vasicek snappade upp pucken och kom fri med Brodeur. Tre, fyra klubbfinter och en nätt lyftning senare satt pucken i mål ovanför Brodeurs högra axel.

– Jag förväntade mig verkligen inte att få pucken på det sättet, men jag var glad att jag fick den, sa Josef Vasicek.

Martin Brodeur har nu missat tre raka chanser att nå upp till den magiska 500-gränsen. Samtliga tre missar har kommit mot New York-lag (två mot Islanders, en mot Rangers).

– När jag går ut på isen är jag van att vinna. Nu förlorar jag och det är inte roligt för mig eller för laget, sa Brodeur.

Tampa Bay–Washington 5–2 (2–2, 2–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (01.31) Vincent Lecavalier 13 (Martin St. Louis, Brad Richards), spel 5 mot 4, 1–1 (12.46) Brooks Laich 3 (Shaone Morrisonn, Boyd Gordon), 1–2 (13.30) Alex Ovechkin 13 (Chris Clark, Nicklas Backström), 2–2 (15.19) Jan Hlavac 3 (–).

Andra perioden: 3–2 (10.22) Brad Richards 7 (Vincent Lecavalier), spel 5 mot 4, 4–2 (19.32) Paul Ranger 4 (Martin St. Louis).

Tredje perioden: 5–2 (19.37) Martin St. Louis 7 (Brad Richards, Vincent Lecavalier), spel 5 mot 6.

Skott: 24–30 (11–11, 6–10, 7–9).

Utvisningar, Tampa Bay: 5 x 2 min, 1 x 5 min. Washington: 5 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 19 526 (i St. Pete Forum).

Målvakter, Tampa Bay: Johan Holmqvist 93,3%, istid 59.45 Washington: Brent Johnson 82,6%, istid 58.31

Johan Holmqvist, mv, Tampa Bay – se ovan.

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 1, 0, 0, 09.05

Michael Nylander, f, Washington 0, 0, 3, 2, –2, 20.32

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 1, 2, 2, +1, 22.09

Matchen: Stjärnorna lyste extra starkt i Tampa i natt. Poängligaledare Vincent Lecavalier spädde på med ytterligare tre pinnar (1+2) och därmed har han gjort två eller fler poäng i sju matcher i rad.

Tillsammans med kedjekompisarna Martin St. Louis och Brad Richards sågade de sig igenom Capitals-försvaret flera gånger.

Den fjärde stjärnan i Tampa Bay var svensk. Målvakten Johan Holmqvist svarade för ännu en briljant insats – trots två insläppta mål.

– Vi var inte som bäst i kväll, men Holmqvist spelade verkligen bra. Och när vi väl fick chanser satte vi dom, sa center Brad Richards.

Även Tampas coach John Tortorella hyllade ”Honken” – eller ”Holmer” som han kallas i Tampa.

– Det är viktigt. Holmer har verkligen gjort sitt jobb, sa Tortorella.

Bland annat räddade svensken ett friläge i slutsekunderna av den andra perioden. Alexander Ovechkin kom helt ren och ”Honken” räddade med benskyddet.

– Lite tur kanske. Men det behövs då och då, sa Holmqvist.

Washington var spelmässigt lika bra som hemmalaget, men spetsen saknades.

– Vi hade massor av chanser, men vi satte dom inte. Vi jobbar hårt, men blir inte belönade för det, sa Capitals coach Glen Hanlon.

Buffalo–Montreal 4–1 (3–0, 1–1, 0–0)

Första perioden: 1–0 (06.59) Clarke MacArthur 2 (Derek Roy, Brian Campbell), 2–0 (12.19) Nolan Pratt 1 (Thomas Vanek), 3–0 (15.22 Drew Stafford 3 (Thomas Vanek).

Andra perioden: 3–1 (02.01) Michael Ryder 3 (–). 4–1 (06.45) Clarke Macarthur 3 (Jochen Hecht, Jason Pominville).

Skott: 28–37 (12–7, 10–19, 6–11).

Utvisningar, Buffalo: 3 x 2 min. Montreal: 2 x 2 min.

Publik: 18 690 (i HSBC Arena).

Målvakter, Buffalo: Ryan Miller 97,3%, istid 60.00 Montreal: Cristobal Huet 85,7%, istid 60.00

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 1, 0, +1, 24.37

Matchen: Buffalo har haft problem med målskyttet. På den senaste fem matcherna, innan nattens möte med Montreal, hade laget bara lyckats göra fem mål. Och då ska man komma ihåg att Sabres i fjol var hela NHL:s målgladaste lag.

I natt kom tre mål – i den första perioden. Clarke MacArthur, Nolan Pratt och Drew Stafford petade in varsin puck inom loppet av knappt tio minuter.

– Alla visste att vi hade kapaciteten. Vi har talangen och kunnandet för det – grabbarna kan göra mål, sa Drew Stafford.

– Det är en så skön känsla att få en storseger. Vi vill gärna fortsätta med det. Det gör livet lättare, sa Clarke MacArthur.

Förutom effektiviteten var Buffalos målvakt Ryan Miller säkerheten själv. Miller släppte bara in Michael Ryders skott i början av den andra perioden. Resterande 36 skott räddade han.

Dallas–Colorado 6–1 (1–0, 4–0, 1–1)

Första perioden: 1–0 (04.22) Jussi Jokinen 4 (Sergei Zubov, Brenden Morrow), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 2–0 (03.47) Jussi Jokinen 5 (Antti Miettinen, Sergei Zubov), 3–0 (05.11) Jeff Halpern 3 (Mike Modano), 4–0 (07.00) Jussi Jokinen 6 (Sergei Zubov, Mike Modano), spel 5 mot 4, 5–0 (10.52) Jussi Jokinen 7 (Sergei Zubov, Niklas Hagman).

Tredje perioden: 6–0 (14.56) Mike Ribeiro 8 (Jere Lehtinen), 6–1 (16.15) Jaroslav Hlinka 2 (Tyler Arnason, Andrew Brunette).

Skott: 26–18 (5–4, 14–6, 7–8).

Utvisningar, Dallas: 3 x 2 min. Colorado: 2 x 2 min.

Publik: 18 019 (i American Airlines Center).

Målvakter, Dallas: Mike Smith 94,4%, istid 59.54 Colorado: Jose Theodore 66,7%, istid 30.52 Peter Budaj 90.9%, istid 28.53

Loui Eriksson, f, Dallas 0, 0, 3, 0, –1, 12.56

Matchen: Jussi, Jussi, Jussi och – Jussi.

Finländske Jussi Jokinen har aldrig upplevt en bättre hockeyupplevelse än den i American Airlines i natt svensk tid.

Den 24-årige vänsterforwarden gjorde fyra mål – på fem skott. Två av baljorna kom i spel fem mot fyra. Och när Dallas gick från 1–0 till 5–0 gjorde Jokinen ett hattrick – på lite drygt sju minuter.

– Det är en stor lättnad. Det har varit en frustrerande månad för mig och hela laget. Efter första målet fick jag självförtroende och sedan rullade det bara på, sa Jussi Jokinen.

Dallas coach Dave Tippett poängterade en sak efter att ha sett finländarens effektivitet i natt.

– Jag är upprörd över att jag inte hade honom på isen längre tid, sa Tippett.

Ryssen Sergei Zubov assisterade till samtliga Jokinen-mål vilket var första gången sedan 1997 som Zubov bidragit med fyra passningar.

Colorado däremot såg ovanligt tamt ut matchen igenom.

– Vi var usla i alla aspekter. Vi hade ingen gnista och visade inga känslor, sa Avalanche-tränaren Joel Quenneville.

Jose Theodore släppte in fem mål på tio skott och byttes. Ersättaren Peter Budaj klarade sig bättre och Dallas segersiffror stannade vid 6–1.

St. Louis–Columbus 3–2 (1–0, 0–0, 2–2)

Första perioden: 1–0 (18.43) Paul Kariya 4 (Brad Boyes, Keith Tkachuk).

Tredje perioden: 1–1 (05.19) Curtis Glencross 2 (–), 2–1 (17.33) Brad Boyes 10 (Paul Kariya, Bryce Salvador), 3–1 (19.06) Jamal Mayers 4 (–), 3–2 (19.55) Rick Nash 13 (Ron Hainsey, Rostislav Klesla).

Skott: 23–30 (8–8, 7–10, 8–12).

Utvisningar, St. Louis: 7 x 2 min, 1 x 5 min. Columbus: 4 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 19 150 (i Scottrade Center).

Målvakter, St. Louis: Manny Legace 93,3%, istid 60.00 Columbus: Fredrik Norrena 90,9%, istid 59.49

Christian Bäckman, b, St. Louis 0, 0, 1, 4, 0, 19.11

Matchen: Paul Kariyas 1–0-mål i slutet av den första perioden var välkommet. St. Louis Blues hade då väntat i 163 minuter och 15 sekunder för att hitta rätt bakom en Columbus-målvakt. Så länge hade alltså Blue Jackets lyckats hålla nollan mot just Blues.

De två senaste mötena har Columbus haft Pascal Leclair i mål, nu var han ersatt av Fredrik Norrena. Ett kanske inte alltför smart drag sett till resultatet.

Av bara farten gjorde hemmalaget ytterligare två mål – båda i slutet av den sista perioden. Brad Boyes gjorde viktiga 2–1, hans tionde mål för säsongen.

– De attackerade inte mig direkt så jag ville bara få i väg pucken. Jag hade ett par chanser tidigare som jag missade så nu var det bara ”skjut pucken”, sa Boyes.

3–1 gjorde Jamal Mayer med 56 sekunder kvar att spela. Att Rick Nash sedan reducerade med säsongens 13:e mål gjorde ingenting – den kom alldeles för sent för att oroa St. Louis.

Vancouver–Minnesota 6–2 (4–1, 1–0, 1–1)

Första perioden: 1–0 (02.46) Taylor Pyatt 5 (Brad Isbister, Alexander Edler), 2–0 (09.16) Markus Näslund 5 (Henrik Sedin, Brendan Morrison), spel 5 mot 4, 3–0 (11.59) Mattias Öhlund 3 (Alexandre Burrows, Brendan Morrison), 4–0 (16.32) Daniel Sedin 8 (Henrik Sedin, Mattias Öhlund), spel 5 mot 4, 4–1 (16.45) Keith Carney 1 (Pierre-Marc Bouchard, Dominic Moore).

Andra perioden: 5–1 (02.54) Trevor Linden 1 (–).

Tredje perioden: 5–2 (10.46) Brent Burns 4 (Pierre-Marc Bouchard, Mikko Koivu), spel 5 mot 4, 6–2 (17.57) Luc Bourdon 1 (Byron Ritchie), spel 5 mot 4.

Skott: 31–22 (14–8, 4–5, 13–9).

Utvisningar, Vancouver: 4 x 2 min, 1 x 5 min, 1 x 10 min. Minnesota: 6 x 2 min, 1 x 10 min.

Publik: xxx (i General Motors Place).

Målvakter, Vancouver: Roberto Luongo 90,9%, istid 59.56 Minnesota: Josh Harding 72,7%, istid 11.59 Niklas Bäckström 85,0%, istid 48.01

Mattias Öhlund, b, Vancouver 1, 1, 2, 19, 0, 21.51

Alexander Edler, b, Vancouver 0, 1, 0, 0, +1, 20.38

Markus Näslund, f, Vancouver 1, 0, 4, 0, 0, 18.06

Daniel Sedin, f, Vancouver 1, 0, 2, 0, 0, 18.41

Henrik Sedin, f, Vancouver 0, 2, 5, 0, +2, 19.27

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 0, 4, 0, 0, 24.11

Matchen: Massor av svenskpoäng i Vancouver när det äntligen lossnade i målproduktionen för hemmalaget. Samtliga fyra mål bar svenskstämpel:

• 1–0, assist av 21-årige backen Alexander Edler, bördig från Östersund.

• 2–0 av Markus Näslund, Modo, assisterad av Henrik Sedin, Modo.

• 3–0 av Mattias Öhlund, Piteå/Luleå.

• 4–0 av Daniel Sedin, Modo, assisterad av brorsan Henrik samt Öhlund.

Efter 3–0 gav Wilds-målvakten Josh Harding upp och ersattes av Niklas Bäckström. Men det tog bara knappt fem minuter innan Sedinarna hade dyrkat upp Bäckströms lås.

Därefter hade Canucks råd att dra ned på tempot och bevaka den överlägsna ledningen. Vilket laget också gjorde.

6–2 till slut var välbehövligt för den kanadensiska klubben som nu har lite häng på topplagen i Western Conference.

Mattias Öhlund och Mikko Koivu var inblandade i en duell i slutet av matchen. Öhlund fick matchstraff för en slashing på Koivu med finländaren kom undan med en tvåminutersutvisning för armbågstackling.