Matchfakta 10/5

Pittsburgh-Philadelphia 4-2 (3-2, 1-0, 0-0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-10

Första perioden: 1-0 (06.19) Petr Sykora 5 (Ryan Malone, Jevgenij Malkin), 1-1 (08.30) Mike Richards 5 (R.J. Umberger, Braydon Coburn), 1-2 (12.50) Mike Richards 6 (Joffrey Lupul, R.J. Umberger), 2-2 (14.11) Sidney Crosby 3 (Marian Hossa), 3-2 (19.53) Jevgenij Malkin 7 (Ryan Whitney).

Andra perioden: 4-2 (04.50) Jevgenij Malkin 8 (Sergej Gonchar), spel 4 mot 5.

Skott: 21-28 (11-12, 6-7, 4-9)

Utvisningar, Pittsburgh: 4x2 min. Philadelphia: 4x2 min, 1x10 min.

Publik: 17 132 (i Mellon Arena)

Målvakter: Pittsburgh: Marc-Andre Fleury 92,9%, istid 60.00

Philadelphia: Martin Biron 81,0%, istid 59.12

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Inga svenskar på isen.

Matchen: Pittsburgh tog greppet direkt i Eastern Conference-finalen. Detta var Penguins sjätte hemmaseger av sex möjliga i slutspelet och den 14:e (!) raka om vi räknar med avslutningen av grundserien.

Nattens match var händelserik - framför allt i den första perioden. Efter att Petr Sykora gett Pittsburgh ledningen gjorde Philadelphias Mike Richards två raka mål - båda efter oerhört starka viljeinsatser från lagets anfallare.

Men Sidney Crosby kvitterade efter drygt 14 minuter där Flyers målvakt Martin Biron missade en rensning bakom målburen. Pucken gick till Marian Hossa som snabbt hittade Crosby framför målet. Penguins superstjärna styrde pucken direkt förbi en Biron som ännu inte hunnit komma tillrätta framför buren efter utflykten.

Sedan avgjorde Jevgenij Malkin matchen. Först genom att sätta 3-2 med bara sju sekunder kvar av den första perioden och senare genom att göra avslutande 4-2 i numerärt underläge. Sergej Gonchar hittade Malkin med en lång passning och ryssen kom fri med mot Martin Biron. Istället för att finta eller försöka placera pucken med ett dragskott samlade Malkin all kraft och slog till med ett hårt slagskott några meter från målet. Projektilen gick förbi en chanslös Biron som knappt hann reagera på skottet.

Nästa match spelas också i Pittsburgh (söndag) innan lagen vänder till Philadelphia där den tredje matchen spelas på tisdag.