Matchfakta 22/1

NY Islanders-Carolina 2-3 e förl (0–0, 2–0, 0–2, 0–1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-21

Andra perioden: 1-0 (3.17) Andy Hilbert 5 (Freddy Meyer, Andy Sutton), 2-0 (12.57) Miroslav Satan 11 (Blake Comeau, Josef Vasicek)

Tredje perioden: 2-1 (3.39) Mike Commodore 2 (Rod Brind'Amour) spel 5/4, 2-2 (15.20) Niclas Walllin (Sergei Samsonov, Rod Brind'Amour).

Fjärde perioden: 2-3 (0.52) Cory Stillman 21 (Eric Staal, Ray Whitney) spel 5/4.

Skott: 25-29 (6-9, 13-10, 6-9, 0-1)

Utvisningar, Islanders: 2x2 + 1x5 min. Carolina: 1x2 + 1x5 min.

Publik: 16 234. (Nassau Veterans Memorial Coliseum)

Målvakter: Islanders: Rick di Pietro 89,6 % 60.52 speltid Carolina: Cam Ward: 92 % 60.45% speltid

Svenskarna Mål, assist, +/-, skott, utv min, istid

Niclas Wallin b, Carolina 1, 0, -1, 2, 0, 18.26

Matchen: Carolina låg under med 2–0 inför sista perioden – men vände och vann med 3–2.

Hemmalaget New York Islanders var annars det bättre laget i två perioder och såg ut att gå mot segern.

Men Mike Commodore reducerade i power play i inledningen av tredje perioden. Och med 4,40 kvar av ordinarie tid satte svensken Niclas Wallin kvitteringen.

Blott 52 sekunder in på sudden death avgjorde Cory Stillman i power play.

Phoenix-Buffalo 6-2 (1–1, 3–0, 2–1)

Andra perioden: 1-0 (0.54) Daniel Winnik 5 (Martin Hanzal, Zbynek Michalek), 1-1 (10.54) Paul Gaustad 7 (Daniel Paille, Ales Kotalik)

Andra perioden: 2-1 (1.57) Niko Kapanen 6 spel 5/4, 3-1 (5.08) Shane Doan (16) (Joel Perrault, Keith Yandle), 4-1 (7.30) Derek Morris (Fredrik Sjöström, Keith Ballard)

Tredje perioden: 4-2 (1.51) Drew Stafford (Thomas Vanek, Derek Roy), 5-2 Peter Mueller 13 (Shane Doan, Nick Boynton), 6-2 (18.08) Ed Jovanovski (Peter Mueller, Steve Reinprecht).

Skott: 33-21 (10-6, 14-6, 9-9)

Utvisningar, Phoenix: 4 x 2. Buffalo: 5 x 2

Publik: I.U. (Jobing.com Arena)

Målvakter: Phoenix: Ilya Bryzgalov 89,6 % 60.52 speltid Buffalo: Jocelyn Thibault : 92 % 60.45% speltid

Fredrik Sjöström, f, Phoenix 0,1, +2, 2, 0, 9.41

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0,0, 0, 1, 0, 16.38

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0,0, - 2, 1, 0, 17.31

Matchen: En stark andra period gav Phoenix segern i hemmamötet mot Buffalo. Wayne Gretzkys gäng gick från 1-1 till 4-1 på mindre än fem minuter. I den sista perioden reducerade Drew Stafford för Buffalo men Phoenix kunde enkelt hålla undan och ta en viktig seger. Noterbart från matchen är att Phoenix gjorde mål på matchens första skott på mål.

Nashville-St. Louis 6-3 (2-1, 2-1, 2-1)

Första perioden: 0-1 (03.56) Brad Boyes 27 (Andy McDonald), 1-1 (05.37) Shea Weber 2 (Alexander Radulov, Ryan Suter), spel 5 mot 4, 2-1 (09.32) Scott Nichol 5 (Martin Gelinas, Martin Erat).

Andra perioden: 2-2 (12.22) Dan Hinote 4 (Jamal Mayers), 3-2 (16.12) Alexander Radulov 14 (Marek Zidlicky), 4-2 (19.22) Martin Gelinas 7 (Greg de Vries).

Tredje perioden: 5-2 (01.58) Alexander Radulov 15 (J.P. Dumont, Jason Arnott), 5-3 (02.57) Keith Tkachuk 13 (David Backes, Barret Jackman), 6-3 (19.47) Martin Gelinas 8 (Martin Erat), spel 5 mot 6.

Skott: 27-34 (6-10, 9-12, 12-12)

Utvisningar, Nashville: 3x2 min. St. Louis: 4x2 min.

Publik: 13 642 (i Sommet Center)

Målvakter: Nashville: Chris Mason 91,2%, istid 60.00 St. Louis: Manny Legace 80,8%, istid 58.42

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Inga svenskar på isen.

Matchen: Nashville tog en övertygande seger - tack vare två tvåmålsskyttar: Alexander Radulov och Martin Gelinas. Båda spelarna noterades också för varsitt assist.

- En stabil match av Radulov. Han spelar med mer koll på detaljerna och det visade sig i kväll. Han var dynamisk med pucken, sa Nashville coach Barry Trotz.

Martin Gelinas, som satte sista pucken i tomt mål, hyllade mer laget framför sin egen eller Radulovs insats.

- Alla gör de små sakerna som fäller avgörandet. Det var verkligen en total laginsats, sa Gelinas.

Ändå var det bortalaget St. Louis som dominerade skottstatistiken. Men Nashvilles målvakt Chris Mason briljerade och räddade 31 skott i matchen.

- De satte mycket press på oss i den tredje perioden. Vi höll undan och fick målet i tom bur, och det var det, sa Chris Mason till AP.

Pittsburgh-Washington 5-6 (2-2, 2-2, 1-1, 0-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (04.30) Maxime Talbot 8 (Jordan Staal, Erik Christensen), 1-1 (10.43) Tomas Fleischmann 6 (Boyd Gordon, Alexander Semin), 1-2 (16.04) Viktor Kozlov 7 (Alex Ovechkin, Nicklas Bäckström), 2-2 (16.49) Evgeni Malkin 25 (Ryan Malone).

Andra perioden: 2-3 (01.48) Alex Ovechkin 37 (Tomas Fleischmann, Nicklas Bäckström), spel 5 mot 4, 3-3 (03.34) Evgeni Malkin 26 (Ryan Malone, Sergei Gonchar), spel 5 mot 4, 4-3 (06.13) Petr Sykora 14 (Ryan Whitney, Sergei Gonchar), spel 5 mot 4, 4-4 (07.58) Alex Ovechkin 38 (Nicklas Bäckström, Milan Jurcina).

Tredje perioden: 5-4 (05.04) Ryan Malone 11 (Sergei Gonchar, Evgeni Malkin), spel 5 mot 4, 5-5 (15.29) Viktor Kozlov 8 (Matt Pettinger, Nicklas Bäckström), spel 5 mot 4.

Straff: 5-6 Alexander Semin.

Skott: 15-30 (6-9, 5-10, 3-11)

Utvisningar, Pittsburgh: 6x2 min. Washington: 8x2 min.

Publik: 17 050 (i Mellon Arena)

Målvakter: Pittsburgh: Dany Sabourin 69,2%, istid 27.42 Pittsburgh: Ty Conklin 94,1%, istid 36.37 Washington: Olaf Kolzig 66,7%, istid 64.53

Nicklas Bäckström 0, 4, 0, 2, +1, 21.29

Matchen: Två ryska stjärnor dominerade i Mellon Arena - ett i vardera laget.

Washingtons Alexander Ovechkin (vald som etta i driften 2004) och Pittsburghs Evgeni Malkin (vald som tvåa i samma draft) gjorde båda två mål och gav en målgivande passning.

- Jag tycker det var en stor show av två unga superstjärnor som båda försökte vara kungen på berget, sa Washingtons coach Bruce Boudreau till AP.

Lagen följdes åt målmässigt matchen igenom. Allt avgjorde i straffläggningen där först Ovechkin och Pittsburghs Jarkko Ruutu satte varsin straff innan Washingtons Alexander Semin avgjorde med att sätta pucken bakom Ty Conklin.

Ovechkins två mål innebär att han nu toppar NHL:s målliga med 38 mål - ett mer än Atlantas Ilya Kovalchuk.

- Jag spelar bara för laget, sa Ovechkin som nu starkt bidragit till att Washington vunnit sex av de senaste sju matcherna.

Men poängmässigt var ingen av ryssarna värst. Det var svenske rookien Nicklas Bäckström.

20-årige ”Bäckis” växer mer och mer i Capitals. I natt noterades han för fyra nya assist - för andra matchen i rad (senast i 5-3-segern mot Florida hemma).

Bäckström är med sina 40 (9+31) poäng nu bara fem efter rookieledaren Patrick Kane, Chicago, 45 (12+33) poäng.

Vancouver-Minnesota 2-4 (0-0, 1-2, 1-2)

Andra perioden: 0-1 (09.45) Brian Rolston 15 (Pierre-Marc Bouchard, James Sheppard), 1-1 (10.25) Alexandre Burrows 5 (-), 1-2 (12.36) Pierre-Marc Bouchard 9 (Keith Carney).

Tredje perioden: 1-3 (15.35) Mikko Koivu 7 (Pierre-Marc Bouchard, Todd Fedoruk), 2-3 (19.33) Taylor Pyatt 12 (Henrik Sedin, Daniel Sedin), 2-4 (19.38) Pierre-Marc Bouchard 10 (-), spel 5 mot 6.

Skott: 40-26 (17-6, 9-10, 14-10)

Utvisningar, Vancouver: 7x2 min. Minnesota: 5x2 min.

Publik: 18 630 (i GM Place)

Målvakter: Vancouver: Roberto Luongo 88,0%, istid 58.21 Minnesota: Niklas Bäckström 95,0%, istid 59.59

Alexander Edler, b, Vancouver 0, 0, 5, 0, -1, 22.39

Mattias Öhlund, b, Vancouver 0, 0, 3, 0, 0, 25.55

Markus Näslund, f, Vancouver 0, 0, 3, 0, -1, 14.41

Daniel Sedin, f, Vancouver 0, 1, 3, 2, -1, 17.06

Henrik Sedin, f, Vancouver 0, 1, 2, 2, 0, 18.40

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 0, 1, 0, +1, 23.16

Matchen: Totalt 16 svenska skott mot den finländske målvakten Niklas Bäckström . Inget av dem släppte Minnesota-målvakten in. Backen Alexander Edler var skottpiggast av svenskarna i Vancouver och avlossade fem stycken mot Bäckström.

Allt beröm till Minnesotas målvakt, men bäst på isen var forwarden Pierre-Marc Bouchard som var inblandad i samtliga fyra Wilds-mål. Bouchard gjorde 2-1 och 4-2 (tom bur) och assisterade till de två övriga fullträffarna.

Nattens möte var också det första mellan Mikko Koivu och Mattias Öhlund sedan de sistnämnde den 16 november slashade Koivu så att denne bröt benet. I natt höll de två rivalerna sig lugna och finländaren gick segrande ur mötet då han också satte det matchavgörande 3-1-målet i den tredje perioden.

Segern var viktig för Wilds. Laget tog därmed över ledningen i den ruggigt jämna Northwest Division. Läget nu: Minnesota 57 poäng, Colorado 56 p, Calgary 56 p, Vancouver 55 p och Edmonton 49 p.