Matchfakta 20/3

Buffalo–Tampa Bay 7–4 (1–2, 0–2, 6–0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-20

Första perioden: 0-1 (02:50) Jeff Halpern 16 (Paul Ranger), 0-2 (10:36) Martin St. Louis 24 (Dan Boyle, Vincent Lecavalier), spel fyra mot tre, 1-2 (13:07) Jason Pominville 25 (Jochen Hecht, Henrik Tallinder), spel fyra mot fem.

Andra perioden: 1-3 (05:06) Vincent Lecavalier 38 (Jussi Jokinen, Martin St. Louis), 1-4 (18:11) Vincent Lecavalier 39 (Junior Lessard, Paul Ranger).

Tredje perioden: 2-4 (05:03) Jason Pominville 26 (Paul Gaustad), 3-4 (05:19) Jochen Hecht 20 (Paul Gaustad, Jason Pominville), 4-4 (08:25) Thomas Vanek 29 (Derek Roy, Drew Stafford), 5-4 (13:14) Thomas Vanek 30 (Derek Roy, Drew Stafford), 6-4 (16:07) Thomas Vanek 31 (Derek Roy, Drew Stafford), 7-4 (19:54) Jochen Hecht 21 (Jason Pominville), spel fyra mot sex, mål i tom bur.

Skott: 32-19 (14-7, 2-8, 16-4).

Utvisningar: Buffalo: 3x2 min. Tampa Bay: 4x2 min.

Publik: 18 690 (i HSBC Arena).

Målvakter: Buffalo: Ryan Miller 78,9% (15 räddningar), istid 60:00. Tampa Bay: Karri Ramo 80,6% (25 räddningar), istid 58:17.

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid.

Henrik Tallinder, b, Buf, 0, 1, 1, 0, +1, 21:12

Andreas Karlsson, f, Tam, 0, 0, 0, 0, -1, 7:24

Matchen: Tampa Bay ledde med 4–1 inför sista perioden mot Buffalo och såg ut att ha full kontroll på händelserna. Vincent Lecavalier gjorde två mål, och Buffalo mäktade bara med två skott på mål i mittenakten. Publiken i HSBC Arena buade ut sina hemmaspelare.

Men Buffalo kom tillbaka och gjorde hela sex mål på de sista tjugo minuterna. Österrikaren Thomas Vanek gjorde ett äkta hat trick på knappt åtta minuter (alla tre målen assisterades av Derek Roy och Drew Stafford). Ett av hans mål blev matchvinnande, och innebar att han för tredje gången i år avgjorde mot Tampa Bay.

– Det var bra att de stannade kvar, sa Vanek och syftade på publiken. Vi gjorde det inte enkelt för oss, men det är skönt att veta att vi kan komma igen från underläge.

– Såna här matcher är alltid kul, och trots att det inte var så här vi ville vinna, så njöt vi av matchen, sa Buffalos Jason Pominville, som gjorde två mål och två assist.

Tampa Bay har inget muntert facit i tredje perioden, eller vad sägs om en målskillnad på 67–104. De har förlorat nitton matcher som de antingen lett eller hållit oavgjort inför tredje perioden, inklusive tre mot Buffalo.

– Man kan skriva samma story som senast vi var här: ”Kollaps i tredje perioden”, sa Tampas forward Martin St Louis, vars mål i första perioden var hans 500:e poäng i karriären.

New Jersey–NY Rangers 1–2 (1–0, 0–0, 0–1, 0–0, 0–1)

Första perioden: 1-0 (06:05) Dainius Zubrus 12 (Michael Rupp, Sergej Brylin).

Tredje perioden: 1-1 (15:14) Chris Drury 23 (Ryan Callahan, Martin Straka).

Straff: 1-2 Nigel Dawes.

Skott: 18-21 (6-5, 4-9, 7-5, 1-2).

Utvisningar: New Jersey: 4x2 min, 1x5 min. Rangers: 4x2 min, 1x5 min.

Publik: 17 625 (i Prudential Center).

Målvakter: New Jersey: Martin Brodeur 95,2% (20 räddningar), istid 65:00. Rangers: Henrik Lundqvist 94,4% (17 räddningar), istid 65:00.

Johnny Oduya, b, NJ, 0, 0, 0, 0, 0, 22:47

Henrik Lundqvist, mv, NYR, se ovan

Christian Bäckman, b, NYR, 0, 0, 1, 0, 0, 25:46

Fredrik Sjöström, f, NYR, 0, 0, 1, 0, 0, 8:27

Matchen: För femtonde matchen i rad lyckades inte New Jersey göra fler än två mål på Henrik Lundqvist. Den sviten är den fjärde längsta i NHL:s historia. I nattens match mellan Rangers och Devils var det bara Dainius Zubrus som överlistade den svenske målvakten.

Matchen var tät och lagen sköt bara 39 skott totalt.

– Det fanns inte så mycket utrymme, så fort man fick iväg ett skott var det klubbor och kroppar i vägen, sa Rangers målskytt Chris Drury.

Lundqvist höll Rangers kvar i matchen, och det dröjde ända till 15:14 av tredje perioden innan Drury kunde kvittera.

– Han hittar ett sätt att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, det är en skön känsla att se honom ute på isen, sa Lundqvist om Drury.

Efter en mållös förlängning var Rangers rookie Nigel Dawes den ende som gjorde mål under straffläggningen. Dawes lurade Brodeur med en lätt skottfint, men fick inte riktigt träff på pucken, som ändå letade sig in mellan målvaktens benskydd.

– Ett turskott. Jag hade lyft klubban för det såg ut som att han skulle skjuta på klubbhandssidan, men han fick felträff och sköt med hälen på klubban, sa Brodeur.

Rangers leder säsongsserien mot Devils med 6–0 i matcher.

Atlanta–Carolina 3–5 (0–3, 2–1, 1–1)

Första perioden: 0-1 (04:04) Trevor Letowski 6 (Patrick Eaves, Tuomo Ruutu), 0-2 (06:55) Sergej Samsonov 13 (-), 0-3 (13:33) Eric Staal 35 (Jeff Hamilton).

Andra perioden: 1-3 (01:56) Bryan Little 5 (Slava Kozlov, Mark Recchi), 1-4 (03:35) Joe Jensen 1 (Jeff Hamilton, Tim Conboy), 2-4 (04:56) Steve McCarthy 1 (Chris Thorburn, Bobby Holik).

Tredje perioden: 2-5 (14:51) Erik Cole 21 (Sergej Samsonov, Bret Hedican), spel fem mot fyra, 3-5 (19:21) Slava Kozlov 17 (Bryan Little, Mark Recchi).

Skott: 34-33 (10-12, 13-11, 11-10).

Utvisningar: Atlanta: 3x2 min. Carolina: 1x2 min.

Publik: 13 251 (i Philips Arena).

Målvakter: Atlanta: Johan Hedberg 84,8% (28 räddningar), istid 59:29. Carolina: Cam Ward 91,1% (31 räddningar), istid 59:44.

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Johan Hedberg, mv, Atl, se ovan

Tobias Enström, b, Atl, 0, 0, 1, 0, 0, 21:34

Niclas Hävelid, b, Atl, 0, 0, 1, 0, -1, 20:39

Niklas Wallin, b, Car, 0, 0, 1, 0, +3, 15:42

Matchen: Johan Hedberg hade ingen kul kväll i Atlanta-målet. Han släppte in tre mål innan matchen ens var fjorton minuter gammal. Trots det fick han stå kvar matchen ut.

Hedberg fick inte mycket hjälp av sina försvarare, och när Erik Cole gjorde 5–2 i slutet på matchen drämde svensken besviket sin klubba i isen. Målet föregicks av en misslyckad rensning av Atlanta-försvaret, och Cole fick stå ostört i slottet och slå in sin egen retur.

– Vi var respektlösa mot vår hårdast jobbande lagmedlem ikväll. Vi lät honom bli pepprad med målchanser hela tiden – det är allt jag har att säga om matchen, sa Atlantas lagkapten Bobby Holik om Hedbergs match.

En som alltid kommer att minnas Johan Hedberg är Joe Jensen, som i nattens match lyckades göra sitt första NHL-mål på svensken.

Eric Staal har klivit fram och tagit ett stort ansvar efter att Carolinas lagkapten Rod Brind’Amour fick avsluta säsongen med en skada den 14 februari. Sedan dess har 23-åringen gjort 26 poäng på 16 matcher. Mot Atlanta gjorde Staal ett mål och utsågs till matchens näst bäste spelare.

Förlusten var Atlantas fjortonde på de senaste sexton matcherna, och tredje den mot Carolina den senate månaden.

Detroit–Columbus 3–1 (0–0, 0–1, 3–0)

Andra perioden: 0-1 (07:05) Manny Malhotra 11 (Rick Nash, Ron Hainsey).

Tredje perioden: 1-1 (06:43) Henrik Zetterberg 37 (Brian Rafalski), 2-1 (18:06) Henrik Zetterberg 38 (Pavel Datsjuk, Nicklas Lidström), spel fem mot fyra, 3-1 (18:41) Henrik Zetterberg 39 (-).

Skott: 27-23 (3-8, 12-11, 12-4).

Utvisningar: Detroit: 7x2 min. Columbus: 5x2 min.

Publik: 19 061 (i Joe Louis Arena).

Målvakter: Detroit: Chris Osgood 95,7% (22 räddningar), istid 60:00. Columbus: Fredrik Norrena 88,9% (24 räddningar), istid 59:45.

Fredrik Modin, f, Col, 0, 0, 2, 2, -1, 15:38

Matchen: Efter att ha gått mållös från isen i sju raka matcher, slog Detroits stjärnforward Henrik Zetterberg till med ett äkta hat trick mot Columbus.

Detroit låg under med 1–0 inför tredje perioden, men kunde tack vare svenskens 37:e, 38:e och 39:e mål för säsongen vända och vinna. Det var ”Zätas” tredje hat trick i NHL-karriären.

– Det är bra för hans självförtroende att vara tillbaka i målprotokollet, sa Red Wings lagkapten Nicklas Lidström till AP.

Hans första mål för kvällen var riktigt läckert. Han fick en passning vid egna blå, tog fart genom mittzon och lyckades på något sätt ta sig igenom två Columbus-försvarare innan han avslutade med en backhand mellan benen på Fredrik Norrena.

– Det var en skön känsla att se den gå in, sa Zetterberg, som bara är ett mål ifrån att nå 40-målsplatån för första gången i karriären.

Columbus Manny Malhotra gjorde mål för tredje matchen i rad, fem mål totalt, och är uppe i elva totalt under säsongen.

Chicago–Washington 5–0 (4–0, 1–0, 0–0)

Första perioden: 1-0 (01:27) Jason Williams 12 (James Wisniewski, Robert Lang), 2-0 (03:19) Jonathan Toews 21 (Patrick Kane, Brent Seabrook), 3-0 (09:14) Yanic Perreault 8 (Robert Lang, Brent Sopel), 4-0 (17:54) Patrick Sharp 35 (Andrew Ladd, Dave Bolland).

Andra perioden: 5-0 (10:19) Rene Bourque 10 (Jason Williams).

Skott: 42-25 (18-6, 11-8, 13-11).

Utvisningar: Chicago: 3x2 min.Washington: 6x2 min.

Publik: 20 942 (i United Center).

Målvakter: Chicago: Nikolaj Khabibulin 100% (25 räddningar), istid 59:52. Washington: Olaf Kölzig 88,0% (37 räddningar), istid 60:00

Nicklas Bäckström, f, Was, 0, 0, 1, 0, 0, 18:53

Matchen: Jason Williams satte tonen för matchen redan efter 1:27 när han gjorde 1–0 för Chicago. Innan första perioden var över stod det 4-0 på resultattavlan – matchen var avgjord.

Washington missade därmed chansen att gå ikapp Philadelphia, som håller åttonde och sista slutspelsplatsen i öst.

Chicagos målvakt Nikolaj Khabibulin räddade 25 skott och höll nollan i sin första start på över en månad. Han gjorde en spektakulär fotbollsräddning på Alexander Semins skott i slutet på matchen.

– En av de bästa räddningarna jag sett på hela året, sa Chicagos Patrick Sharp.

Nollan var Khabibulins 38:e i karriären.

– Killarna framför mig gjorde ett fantastiskt jobb. Vanligtvis brukar Ovetjkin, som är en kraft på isen, ha fem, sex, sju skott och ikväll hade han bara två, sa veteranmålvakten.

Inför matchen hedrades gamle stormålvakten Tony Esposito, vars tröjnummer 35 är ett av fem som hänger i taket i United Center. Tony, yngre bror till Phil Esposito, spelade för Blackhawks mellan 1969-1984 och är fortfarande den vinstrikaste målvakten (418) i klubbens historia

Dallas–Anaheim 1–2 (1–0, 0–1, 0–1)

Första perioden: 1-0 (12:44) Brenden Morrow 28 (Marty Turco), spel fyra mot fem.

Andra perioden: 1-1 (04:08) Scott Niedermayer 7 (Teemu Selänne, Ryan Getzlaf), spel fyra mot fem.

Tredje perioden: 1-2 (19:32) Todd Bertuzzi 14 (Ryan Getzlaf, Teemu Selänne), spel fem mot fyra.

Skott: 21-17 (8-3, 10-8, 3-6).

Utvisningar: Dallas: 7x2 min, 1x5 min. Anaheim: 9x2 min, 1x5 min.

Publik: 18 584 (i American Airlines Center).

Målvakter: Dallas: Marty Turco 88,2% (15 räddningar), istid 59:41. Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 95,2% (20 räddningar), istid 59:55.

Niklas Grossman, b, Dal, 0, 0, 0, 0, 0, 14:23

Mattias Norström, b, Dal, 0, 0, 0, 4, +1, 19:34

Loui Eriksson, f, Dal, 0, 0, 0, 0, 0, 16:06

Joel Lundqvist, f, Dal, 0, 0, 2, 0, 0, 13:45

Samuel Påhlsson, f, Ana, 0, 0, 1, 0, 0, 21:00

Matchen: Det såg ut att bli förlängning mellan Dallas och Anaheim, men med 27,2 sekunder kvar av tredje perioden gjorde Todd Bertuzzi 2–1 för gästerna. ”Big Bert” trängde sig in framför mål och sköt ett skott som såg ut att överraska Dallas målvakt Marty Turco.

– Så där gör en målgörare, sa Ducks tränare Randy Carlyle.

Brendan Morrow satt utvisad när Bertuzzi avgjorde och var märkbart besviken efteråt.

– Jag gillar inte att se en match avgöras av domarna, det är frustrerande. Undantaget Scott Niedermayer kunde de ta en utvisnings på deras försvar i varje byte, sa han.

Matchen hade play off-karaktär, och flera av Ducks spelare talade efter slutsignalen om en ”stor seger”.

– Det är en bra rivalitet mellan oss, såna här matcher är roliga att spela inför slutspelet, sa Bertuzzi.

– Det var bra att vi slog dem, för vi kommer sannolikt att mötas igen i slutspelet. Det kommer att bli ett bra slag, sa Jean-Sebastien Giguere, som gjorde tjugo räddningar i mål för Ducks.

I och med segern drog Anaheim ifrån Dallas i tabellen, och har tre poäng till godo i Pacific Division. Dallas har bara lyckats vinna en av de senaste sju matcherna.

I avstängde Chris Prongers frånvaro noterades Scott Niedermayer för sin högsta istid för året – 29:10.

San Jose–Minnesota 4–3 (1–0, 1–1, 1–2, 0–0, 1–0)

Första perioden: 1-0 (17:54) Jeremy Roenick 12 (Patrick Marleau, Curtis Brown).

Andra perioden: 1-1 (00:49) Stephane Veilleux 11 (Kurtis Foster, Branko Radivojevic), 2-1 (03:28) Curtis Brown 2 (Jeremy Roenick, Jody Shelley).

Tredje perioden: 2-2 (05:49) Marian Gaborik 37 (Brent Burns, Brian Rolston), spel fem mot fyra, 3-2 (17:58) Joe Pavelski 17 (Milan Michalek), 3-3 (19:31) Marian Gaborik 38 (Brian Rolston, Mikko Koivu), spel fem mot fyra.

Straff: 4-3 Jeremy Roenick.

Skott: 33-24 (7-7, 16-7, 8-9, 2-1).

Utvisningar: San Jose: 4x2 min, 1x5 min. Minnesota: 3x2 min, 1x5 min.

Publik: 17 496 (i HP Pavilion).

Målvakter: San Jose: Jevgenij Nabokov 87,5% (21 räddningar), istid 63:52. Minnesota: Niklas Bäckström 90,9% (30 räddningar), istid 64:27.

Douglas Murray, b, SJ, 0, 0, 1, 0, 0, 24:52

Kim Johnsson, b, Min, 0, 0, 3, 0, 0, 30:02

Matchen: Det blev en svängig tillställning när San Jose slog Minnesota med 4–3 i natt. Tre gånger tog hemmalaget Sharks ledningen, och lika månger gånger kom gästerna Wild igen.

– Taktpinnen i matchen växlade flera gånger mellan lagen, men vi visar prov på bra karaktär när vi inte nedslås av deras kvitteringar, sa Sharks Joe Pavelski till tv-stationen FSN.

I och med segern är San Jose som andra lag i ligan klara för slutspelet, men enligt Pavelski är de inte nöjda med det.

– Nu siktar vi på förstaplatsen i väst, sa han.

Sharks veteran Jeremy Roenick var på spelhumör efter att ha varit bänkad senast mot LA Kings. 38-åringen gjorde sitt 12 mål för året när han gav Sharks ledningen i slutet på första perioden. Roenick gjorde även en assist i matchen, innan han också satte det avgörande straffmålet.

I början på andra perioden inträffade en otäck olycka, då Wilds Kurtis Foster tappade balansen i en rush efter pucken mot Torrey Mitchell. Foster flög in i sargen med huvudet före, och blev liggandes i flera minuter medan sjukvårdspersonalen fixerade hans ben. Foster syntes röra på huvudet och pratade med läkarna när de rullade ut honom på bår.

Han skakade även hand med en Sharks-spelare.

Mitchell kom undan med en tvåminuters-utvisning, något som gjorde Wilds tränare Jacques Lemaire upprörd.