”Vi vet hur man lyckas”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-06

Superorganisationen får Linköping att drömma om två guld – i dag inleds jakten

En stad, en organisation och två elitlag som slåss om SM-guld.

Linköpings koncept är unikt och kan sluta med dubbel guldyra i Östergötland.

– Vi har gjort samma resa med ishockeyn som vi nu gör med fotbollen. Vi vet hur man lyckas, säger Anders Mäki, klubbdirektör för damfotbollen.

Följ ämnen

I dag startar allsvenskan för damer.

Linköpings nämns, tillsammans med Djurgården, Malmö och Umeå, som favorit till att vinna SM-guld.

Vem hade trott det för sex-sju år sedan då kvarterslaget i Linköping BK Kenty åkte upp och ned seriesystemet.

Allt började med att BK Kenty för fem år sedan frågade om Linköpings HC ville sponsra damernas matchtröjor.

– Vi har inte så bra ekonomi. Vi ­behöver hjälp, sa BK Kenty.

Linköpings HC:s kärna med Christer Mård, Mike Helber och Anders Mäki funderade ett tag och bestämde sig sedan för att satsa på damfotboll.

”Fanns flera anledningar”

Linköpings HC tog över BK Kenty och bildade Linköpings FC.

Tufft och irrationellt.

Många hockeyvänner i Linköping fnissade åt hockeyklubbens intresse för damfotboll och åt ”idiotin” att satsa pengar på dam­allsvenskan.

– Det fanns flera anledningar till varför vi satsade på damfotboll. Vi såg det som ett tillfälle att bli en jämställd organisation och ett sätt att effektivisera hockeyklubben, säger Anders Mäki.

Det Mäki syftar på är att det varit svårt att locka tjejer till att börja spela hockey i Linköping.

Man har 1 000 pojkar i olika lag, men ­bara ett 60-tal tjejer. Med en damfotbollsklubb öppnas tillfällen för att få genomslag även hos ­tjejer.

Sedan såg Mäki, Helber och Mård möjlighet till att skapa en bättre och större marknadsavdelning. Tidigare hade marknadsavdelningen ­arbete under hockeyns lågperiod då kommande säsongen planerades och sponsringen såldes ut. Nu jobbar en utökad marknadsavdelning med ­hela sju personer året runt med både damfotboll och hockey.

En lyckad utveckling med ­tanke på att BK Kenty omsatte 800 000 kronor och att Linköpings FC nu omsätter sex miljoner kronor.

– Sedan stärker vi vårt klubbmärke och varumärke, som är detsamma för Linköpings HC som Linköpings FC. Klubbmärket syns året om och det kan inte andra hockey­klubbar skylta med, säger Anders Mäki.

Massor av stjärnor

Upplägget för hockeyn och fotbollen har varit detsamma.

Ett topplag ska köpas ihop – snabbt. Då kommer intresset och ungdomarna får förebilder som gör att de också satsar. Så numera ligger deras juniorlag också i topp.

Hockeyn började med Pelle ­Eklund, Thomas Johansson, ­Barry Richter och Mikael Håkanson.

Damfotbollen har under senare år dragit till sig Josefine Öqvist, ­Caroline Seger, Hedvig Lindahl och i år superbrassarna Daniela och Cristiane, som på fyra-fem månader kostar lika mycket som en landslagsspelare kostar på ett helår.

– Skulle vi inte satsa på bra spelare utifrån hade det tagit 20 år att med ­egna produkter och en gedigen ungdomsorganisation nå högsta skiktet i Sverige. Så länge ­orkar inte sponsorer och ­

publik att vänta, säger Mäki.

Effektivisering

Den nya superorganisationen i Linköping har fört med sig en rad samverkaneffekter. Som att uthyrningen av lägen­heter effektiviseras.

Tidigare bodde hockeyspelare i lägenheter, som hyrdes av hockeyklubben, under vinterhalvåret. Under sommarhalvåret stod de tomma och väntade på nya hyresgäster till hösten.

Nu flyttar brassetjejerna Daniella och Cristiane in i juniortränaren Klas Östmans lägenhet i centrum.

Smart och effektivt.

Linköpings HC och Linköpings FC delar även samma medicinska utrustning, samma utrymmen vid sportområdet Stångebro och ledningen i föreningarna är densamma. Två elitklubbar under samma organisation.

– Vi lärde oss mycket av den resa som vi gjorde med hockeyn. Nu gör vi om den med damfotbollen. Målsättningen är att nå ut i Europa med Linköping och för att nå dit måste vi vinna SM-guld. Visst vill vi vinna i år, men jag tror inte att vi är riktigt mogna för det ännu. Man måste ha ett komplett lag på alla positioner, vi är inte där ännu.

Damfotbollen har haft stor draghjälp av hockeyklubbens otroliga framgångar men hockeyn har inte haft samma draghjälp av damfot­bollen.

Andra klubbar sneglar

Någon hockeyspelare har fått ett nytt intresse i damfotboll, som exempelvis Tony Mårtensson som har årskort på damfotbollen.

Andra fann stora kärleken i damfotbollen. Före detta Linköpings-spelaren Martin Knold är nämligen sambo med landslagsspelaren Charlotte Rohlin.

Flera sporter i Linköping sneglar avundsjukt på hur superorganisationen skördat stora framgångar.

Nu har både innebandyn och herrfotbollen hört av sig till Linköpings HC och talar om ytter­ligare fusioner.

– Man ska aldrig säga aldrig. Herrfotbollen är lite kittlande, men klubbarna i Linköping är ­inte överens med varandra och det försvårar en satsning. Men varför inte i en framtid? Vore intressant att ta upp kampen med Åtvidaberg och Norr­köping, säger Mäki.

Följ ämnen i artikeln