Matchfakta 22/11

Luleå–Brynäs 3–3 (1–0, 0–1, 2–2, 0–0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-22

Första perioden: 1–0 (13.04) Johan Harju (Linus Omark) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–1 (17.22) Jonathan Granström (Andreas Dackell, Emil Sandin) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–1 (1.53) Viktor Lindgren (Robin Lindqvist), 3–1 (3.59) Mats Lavander (Radek Philipp, Kristofer Berglund), 3–2 (9.36) Daniel Widing (Ove Molin, Juuso Hietanen) spel fem mot fyra, 3–3 (16.00) Daniel Hermansson (Stephen Dixon, Juuso Hietanen).

Skott: 28–22 (8–7, 7–6, 13–9, 0–0).

Utv, Luleå: 7x2. Brynäs: 6x2.

Domare: Robert Lahti, Västerås.

Publik: 5 105.

Analys: Brynäs kom nästan fyra timmar för sent till matchstart på grund av flygstrul, och laget såg segt ut i inledningen. Luleå tog ledningen i första perioden, och dominerade andra stort. I slutet av mittrundan kunde dock Brynäs kvittera i numerärt överläge genom Jonathan Granström. I slutperioden fick Luleå två snabba mål, men Brynäs vägrade ge upp och reducerade till 3–2 med tio minuter kvar att spela till full tid, återigen i numerärt överläge. Brynäs press fortsatte, och laget kunde än en gång kvittera, nu genom Daniel Hermansson. Ställningen var fortfarande oavgjord när ordinarie matchtid var slut, och förlängning, som blev mållös, vidtog. (TT)

Linköping–Timrå 2–6 (2–2, 0–2, 0–2)

Första perioden: 0–1 (10.53) Tom Wandell (Mika Pyörälä, Petr Tenkrat) spel fem mot fyra, 0–2 (12.30) Mikko Lehtonen (Mika Pyörälä, Tom Wandell) spel fem mot fyra, 1–2 (13.44) Daniel Fernholm (Patrik Zackrisson, Mikael Håkanson), 2–2 (19.06) Andreas Pihl (Daniel Fernholm, Pontus Petterström).

Andra perioden: 2–3 (3.28) Magnus Pääjärvi–Svensson (Robin Jonsson), 2–4 (14.22) Kimmo Lotvonen (Magnus Pääjärvi–Svensson, Anton Lander).

Tredje perioden: 2–5 (1.33) Fredrik Hynning (Håkan Bogg), 2–6 (17.23) Håkan Bogg (Kimmo Lotvonen, Fredrik Hynning) spel fem mot fyra.

Skott: 34–28 (11–5, 12–12, 11–11).

Utv, Linköping: 10x2, 1x10. Timrå: 9x2.

Domare: Christer Lärking, Solna.

Publik: 7 632.

HV 71–Skellefteå 3–4 e förl (1–0, 2–1, 0–2, 0–1)

Första perioden: 1–0 (2.13) David Petrasek (Jukka Voutilainen, Martin Thörnberg) spel fem mot fyra

Andra perioden: 2–0 (1.10) Jonas Johansson (Kristopher Beech, Teemu Laine) spel fem mot fyra, 2–1 (10.03) Jimmie Eriksson (Brad Moran, Niko Dimitrakos), 3–1 (18.37) Johan Lindström (Andreas Falk).

Tredje perioden: 3–2 (6.44) Jimmie Eriksson (Brad Moran), 3–3 (11.12) Erik Andersson (Gabriel Karlsson, Mathias Månsson) spel fem mot fyra.

Fjärde perioden: 3–4 (2.26) Tobias Viklund (Anders Söderberg).

Skott: 33–33 (10–8, 10–13, 13–11, 0–1).

Utv, HV 71 4x2, 1x5, 1 matchstraff. Skellefteå: 8x2, 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Marcus Vinnerborg, Ljungby.

Publik: 6 951.

Analys: HV såg ut att ha greppet om matchen med 3–1 efter två perioder, men Skellefteå jobbade sig tillbaka och tog till slut bonuspoängen i förlängningen när Tobias Viklund satte sitt första mål för säsongen ur dålig vinkel. Oavgjort efter full tid var ganska rättvist. Matchens hetaste händelse var ett riktigt rallarslagsmål mellan HV:s David Fredriksson och Skellefteås Thomas Larsson. En tuff fight redan i matchinledningen som tände publiken. Båda spelarna kastade handskarna och slogs så friskt att linjedomarna ovanligt nog inte avbröt. Jimmie Ericsson gjorde två mål för Skellefteå. (TT)

Färjestad–Frölunda 0–2 (0–1, 0–0, 0–1)

Första perioden: 0–1 (9.43) Tomi Kallio (Niklas Andersson).

Tredje perioden: 0–2 (10.22) Jonas Nordquist (Karl Fabricius, Magnus Kahnberg).

Skott: 22–19 (3–10, 10–5, 9–4).

Utv, Färjestad: 7x2, 1x10. Frölunda: 7x2.

Domare: Ulf Rådbjer, Grödinge.

Publik: 8 250.

Analys: I ett hett och händelserikt västderby var Frölunda laget som drog det längsta strået och vann med 2–0. Ledningsmålet i första perioden var dock turligt, Färjestadsmålvakten Jonas Gustavsson sköt pucken på en Frölundaspelare bakom mål så den studsade till Tomi Kallio som lätt kunde lägga in den i öppen kasse. Andra perioden var värmlänningarnas fram till en Frölunda–time out i mitten av perioden. Då kom man in i matchen igen. När sedan Jonas Nordqvist i tredje periodens mitt utökade till 2–0 var matchen avgjord, landslagsmålvakten Johan Holmqvist i Frölundamålet var alldeles för bra för att Färjestad skulle ha en chans. (TT)

Rögle–Djurgården 4–3 (0–1, 1–2, 3–0)

Första perioden: 0–1 (5.05) Fredrik Bremberg.

Andra perioden: 1–1 (1.04) Mikael Gath (Jakob Johansson, Kenny Jönsson) spel fem mot fyra, 1–2 (1.13) Andreas Engqvist (Tim Eriksson) spel fem mot fyra, 1–3 (12.20) Michael Holmqvist (David Schneider, Jimmie Ölvestad).

Tredje perioden: 2–3 (2.12) Peter Högardh (Daniel Sondell, Sebastian Karlsson), 3–3 (6.24) Kenny Jönsson (Jakob Johansson) spel fem mot tre, 4–3 (15.12) Kenny Jönsson (Mathias Porseland, Jakob Johansson) spel fem mot fyra.

Skott: 33–38 (5–18, 12–15, 16–5).

Utv, Rögle: 4x2. Djurgården: 10x2, 1x10.

Domare: Niklas Persson, Vallda.

Publik: 4 675.

Analys: När retstickan Mikael Gath kvitterat och blev våldsamt omkullvräkt av David Prinz ville Gath ha en utvisning på Djurgårdenspelaren. Gath åkte själv ut för snack och Rögles fall började här med nytt ledningsmål för Djurgården plus ett tredje. Djurgården var vassare i två perioder. Det såg inte ut som Rögles kväll. Men vad man bedrog sig. Det såg en viss Kenny Jönsson till. (TT)

Modo–Södertälje 3–0 (3–0, 0–0, 0–0)

Första perioden: 1–0 (5.37) Thomas Enström (Tommy Wargh, Per Svartvadet), 2–0 (15.45) Per Svartvadet (Per Hållberg, Oscar Steen) spel fyra mot fem, 3–0 (16.04) Andreas Salomonsson (Andreas Molinder, Pierre Hedin) spel fyra mot fem.

Skott: 26–32 (13–8, 7–13, 6–11).

Utv, Modo: 5x2. Södertälje: 6x2.

Domare: Patrik Sjöberg, Gävle.

Publik: 5 971.

Analys: Skadedrabbade Modo kom igen starkt efter fyra raka förluster. Visade betydligt mer energi och vilja än tidigare. I realiteten var segern klar redan efter den första perioden, sedan Modo där gjort 2–0 och 3–0 inom loppet av 19 sekunder – med en man mindre på banan. Södertälje gjorde ett hyggligt försök att gå ikapp i andra perioden, som laget till och från dominerade och där man också vann skotten klart. Men där klev Modos målvakt Karol Krizan fram och gjorde flera topp räddningar. Sista perioden blev en ren expeditionsaffär, Modo kunde enkelt defilera hem trepoängaren. Södertälje har bara en poäng på de fyra senaste matcherna och förankras allt fastare i botten på elitserietabellen. (TT)